Неділя 05 Травень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

Що таке прощення?

Прощення грає дуже важливу роль у житті християнина. Не навчившись прощати, нам дуже важко створити творчі взаємини один з одним. Річ у тім, що в процесі нашої взаємодії з людьми, ми постійно стикаємося з обставинами, коли хтось поводиться з нами неправильно. Ці невірні дії обов’язково є у всіх людей.

  • Хтось робить їх через незрілість, недогляд, або недосвідченість, абсолютно не бажаючи спричинити нам біль чи зробити нам якусь неприємність.
  • Хтось – з образи, у пориві почуттів, не маючи в собі сили перемогти злість.
  • А чиїсь дії можуть бути навмисним кроком, спланованим для того, щоб нашкодити нам.

Ця життєва реальність пов’язана з тим, що ми живемо в гріховному світі. Навколо нас недосконалі і грішні люди, багато в чому, такі ж, як і ми. Неправильні вчинки людей, стають особливо важкими і болючими для нас тоді, коли ми намагаємося їм допомогти, намагаємося їх виправити. Ми жертвуємо заради їх блага своїм часом і внутрішніми силами. А вони, замість того, щоб послухати нас і спокійно визнати свою провину і почати виправлятися, говорять про якісь наші проблеми і недоліки, абсолютно не пов’язані з питанням, про яке йде мова.

Дуже часто подібна реакція людей дратує нас. У нас порушується мир у серці. Наші взаємини з ними, а часто і з іншими людьми набувають напруженого характеру. Ми більше не здатні намагатися допомагати комусь, побоюючись, що реакція буде такою ж. З цієї причини, Ісус Христос у кількох місцях Нового Завіту спеціально підкреслює, перш ніж почати напоумляти інших, нам треба приготуватися прощати. Те, що з нами вчинятимуть неправильно, робитимуть нам боляче – це факт. І нам треба бути до цього готовими.

Служіння ближнім неможливе без прощення. Гіркота образи чи бажання помсти постійно вноситимуть руйнівну дію в наші взаємини, позбавляючи нас здатності позитивно впливати на інших. У Новому Завіті прощення найчастіше виражається грецьким словом afіeymі. Його основне значення: «відпустити чи перестати триматися за щось». Прощення пов’язане з певною позицією нашої душі, яка відбувається в результаті того, що ми вирішуємо виявити милість до того, хто згрішив проти нас. Хоча фахівці в питаннях взаємин можуть бачити декілька граней і стадій прощення, його основне визначення можна виразити таким чином:

Прощення означає, що ви у своєму серці не тримаєте зла чи образи на того, хто спричинив вам біль або незручності. Простити – це означає не дозволяти образі і жодній формі злості визначати ваше ставлення до кривдника. Ви продовжуєте бажати цій людині добра, і робите усе, що у ваших силах, щоб досягти його.

Декілька важливих характеристик або елементів прощення допоможуть нам краще зрозуміти його суть.

І. Прощення потрібне тоді, коли нам спричиняють біль або незручність

Прощення стосується ситуацій, в яких нам дійсно спричинили незаслужений біль. Тих, хто не шкодить нам, прощати не треба. Нам їх і так легко любити, сприймати, вміщувати і т. д. Прощати треба тих, хто якимсь чином ускладнює наше життя, спричиняючи нам біль або незручності. Іноді це може бути велике зло і великий біль. Йосип простив своїх братів, що принесли йому багато зла (Бут. 50:20). Іноді це може бути щось незначне. Наприклад, вам не подобається, як людина поводиться. Її неповага, невдячність, нечемність, неохайність формують у вас певне негативне ставлення до неї. Здавалося б, це дрібниця, якщо людина не подякувала вам за зроблене їй добро. Але якщо у ваше серце закралася гіркота, ця гіркота зробить вас нездатними допомогти цій людині навчитися бути вдячною, і, швидше за все, серйозно утруднить ваші взаємини з нею. Єдиним засобом, який дозволить вам мати плідні стосунки з такими людьми є прощення. Отже, прощення потрібне як у великих, так і в малих ситуаціях. І там і там нам треба «відпустити того, хто нам повинен»

ІІ. Прощення залежить від того, хто прощає

Прощення це те, що відбувається в душі того, хто прощає.

Рим 9:16: «Отже, помилування залежить не від того, хто бажає, і не від того, хто біжить, а від Бога, Який милує».

Ми часто бачимо причину нашого непрощення поза нами. Хтось або щось перешкоджає тому, щоб ми простили. Нам здається, що ми могли б простити, якби якісь обставини не перешкоджали нам, якби люди були б трохи кращими, якби вони зробили першим крок до нас і т. д.

Виправлення грішника дійсно залежить від його покаяння. Але наше прощення залежить тільки від стану нашого серця. Це ми повинні «відпустити провину», перестати тримати її у своєму серці. Це ми, в нашому серці можемо або продовжувати триматися за провину того, хто згрішив, прокручуючи її знову і знову у своїй свідомості, або ж відмовитися від цього.

ІІІ. Прощення – це свідома відмова від зла

Прощення не ґрунтується на почуттях. Прощення – це вольове рішення. Це свідома відмова від того, щоб злитися на кривдника, відмова від того, щоб дозволяти його провині порушувати мир вашого серця. Відмова згадувати і думати про це. Не йдеться про те, щоб відмовитися згадувати і думати про цю людину взагалі. Це відмова думати про отриману образу.

Багато людей кажуть, «я не можу простити!» Це означає, що вони знаходяться в полоні емоційної реакції, основою якої є жалість до себе, страх або гордість. Саме тому вони не хочуть відпустити провину ближнього. Часто до такого стану звикають, і навіть вважають його за правильний, або ж єдино можливий. У таких випадках, люди постійно шукають виправдання не свого прощення, замість того, щоб шукати можливості простити. У такому стані серця служіння ближнім неможливе. Для того, щоб такій людині навчитися прощати, їй треба, передусім, навчитися правильно мислити, і потім, на основі цього, приймати вольові рішення простити кривдника. Воно має бути рішенням нашої волі!

Ми не говоримо про те, що, вирішивши простити когось, ми відразу зможемо це зробити. Нас ще чекає процес роботи, в якому нам треба буде досягти перемоги над негативними почуттями. Усе починається з того, щоб навчитися мислити про прощення по-біблійному. Потім, на підставі цього, ми приймаємо вольове рішення про те, щоб відпустити провину ближнього і не тримати на нього зла в серці. Наше біблійне мислення і рішення простити зроблять можливою зміну наших почуттів, витісняючи з них гіркоту і образу.

ІV. Прощення потрібне передусім тому, хто прощає

Є декілька причин, через які прощення потрібне передусім тому, хто прощає.

  1. Прощення дає серцю мир!
  2. Прощення – це звільнення від зла

Всякий раз, коли ми не хочемо вигнати зло зі свого серця, ми програємо. Всякий раз, коли ми знаходимо виправдання злу, замість того, щоб шукати можливості звільнитися від нього, ми спричиняємо собі величезний збиток.

  1. Зло руйнує наше життя!

Воно наповнює нас гіркотою, позбавляючи нас миру і задоволеності! Воно робить нас нещасними. Тому, ми самі маємо бути особисто зацікавлені в тому, щоб прощати, позбуваючись гіркоти в серці.

  1. Прощення робить нас здатними служити!

Зло позбавляє нас здатності правильно поступати в складних ситуаціях. Не відпустивши провину зі свого серця, зберігаючи і виправдовуючи злість, що прокручується в наших думках, ми не маємо можливості служити. Ми не можемо виправити того, хто поступає з нами невірно. Більше того, наша образа і гіркота обов’язково роблять додаткову негативну реакцію людини, що образила нас. Це ще більше занурює нас в образу і гіркоту. В результаті все більш і більш ускладнюватиме собі життя! І ми стаємо абсолютно нездатними служити ближнім навколо нас! Причина цього – в нашому небажанні і невмінні простити!

Отже, прощення потрібне нам самим. Прощення – це засіб позбавлення від гіркоти в душі. Прощення ставить нас на основу, з якої ми можемо навчитися служити. Прощати дуже важко, але жити в стані непрощення ще важче

V. Прощення не означає схвалення того, що скоєне

Нас можуть кривдити найрізноманітніші ситуації.

Наприклад:

  • Водій машини попереду вас або поряд з вами створив вам перешкоду своїми діями.
  • Компанія, що продала вам якийсь товар, обдурила вас, приславши вам не те, що вам обіцяли.
  • Інша людина повелася з вами нешанобливо.

Усе це неправильно. Простити цих людей, не означає схвалити їхні дії. Це означає не тримати на них зла. Щиро бажати їм добра.

1 Петра 3:9: «Не платіть злом за зло або лихослів’ям за лихослів’я; а, навпаки, благословляйте, знаючи, що ви на це покликані, щоб успадкувати благословення».

Зло в людях можна перемогти тільки добром.

Рим. 12:21: «Не бувай переможений злом, а перемагай зло добром».

Тільки тоді, коли ми відмовимося від зла в серці, ми набудемо можливості правильно виправити ситуацію, наскільки це буде можливим.

24.09.2023

Як віруючі в Ісуса можуть подолати сумніви: 4 способи

Сумнів може потопити вас. Але ви також можете потопити сумніви. Великі люди віри, такі як Авраам, Захарія, Пилип, Петро і Хома, переживали моменти сумнівів на своєму шляху віри. Деколи сумніви виникають тоді, коли очікуване нами не відбувається, а те, чого ми не чекаємо — трапляється.

Важливо знати різницю між сумнівом та зневірою. Сумнів не є зневірою, але може призвести до ньо...

Чи мають люди свободу волі насправді?

Якщо «свобода волі» означає, що Бог дає людям можливість робити вибір, який насправді може вплинути на їх долю, тоді, так – люди мають свободу волі. Сучасний грішний стан світу прямо пов’язаний з вибором, зробленим Адамом і Євою. Бог створив людство за Своїм власним образом, і це включало здатність вибирати.

Проте, свобода волі не означає, що людство може робит...

Стережіться цих 7 гидотів, що ненавидить Господь

У всі гидоти породжують родові прокляття. Це речі, які настільки неприємні Богові, що Він називає їх огидними.

Ті з вас, хто читає ці рядки прямо зараз, можливо, ніколи не пов'язували ці сім гидотів із виникненням прокляття, але Писання ясно говорить: вони можуть і призводитимуть до прокляття. Потрібно покаяння, щоб побачити руйнацію цих родових прокльонів, і до них не слід ставит...

Що б не сталося, не відступайте від Бога

Япочув цю зворушливу історію з перших вуст улітку 1983 року на великих християнських зборах. Спікером був всесвітньо відомий вчитель Біблії, а його аудиторія складалася з християн, які вірили, що Бог добрий, що Він і сьогодні зцілює і творить чудеса, і Його чудесний захист, який Він обіцяв Своїм дітям. Зрештою, хіба в Писанні не говориться, що “Ангел Господній повстає навколо тих, хто бої...

Прощення як дар

Здається, ми якось не так обходимося з прощенням. Якесь воно не таке, яким мало бути, те прощення, про яке ми говоримо. А може, ми прощенням називаємо зовсім ніяке і не прощення? Наприклад, як треба прощати своїх кривдників: кожного окремо і всіх разом?

Адже часто як буває – образить хтось когось, а потім каже: «Винен. Простіть. Хто старе згадає… Ви повинні мене про...

Чому потрібна віра Богові?

Стосунки з Богом схожі на наші стосунки з іншими людьми в тому, що будь-які стосунки вимагають віри. Ми ніколи не зможемо повною мірою пізнати будь-яку іншу людину. Ми не можемо відчувати все те, що відчувають вони, або проникнути в їх розум, щоб пізнати їх думки і емоції. У Притчах 14:10 говориться: «Серце знає горе душі своєї, і в радість його не втрутиться чужий». Ми не ...

Через молитву до сили

Молитва наповнює життя віри важливим змістом. Завдяки молитві вірний отримує силу поборювати труднощі, зберігати вірність перед спокусами, перемагати зло та невдачі навколо себе, терпеливо зносити те, чого не можна подолати. Завдяки молитві вірний щораз більше наближається до Бога, чимраз сильніше переконується, що Він існує, та щораз виразніше відчуває свою єдність з Ним і своє зростання в жит...

Випромінюйте Боже світло

«І говорив Господь до Мойсея, і сказав: Скажи Ааронові та синам його: Так благословляйте Ізраїлевих синів, говорячи їм: Нехай благословить тебе Господь, і нехай збереже тебе; Нехай гляне на тебе Господь світлим обличчям Своїм і помилує тебе; Нехай Господь наверне своє обличчя на тебе і дасть тобі мир!

– Книга Чисел 6:22-26

Чи знаєте ви, що таке обличч...

ХТО Я У ХРИСТІ

Я маю повноту життя в Том, Хто стоїть вище за будь-яку владу і силу (Колоссянам 2:10).

Я жива завдяки жертві Христа (Ефесян 2:5).

Я вільна від закону гріха та смерті (Римлян 8:2).

Я вільна від пригніченості; страх не наближається до мене (Ісаї 54:14).

Я народжена від Бога, диявол не доторкнеться до мене (1 Івана 5:18).

Я свята і непоро...

Духовні дари та покликання: Як визначити свої духовні дари та використовувати їх для служіння Богу та людям

Кожен людина народжується з духовними дарами, які допомагають їй відчувати своє призначення і місію в цьому світі. У релігійному контексті, духовні дари вважаються даром від Бога, і вони можуть бути використані для служіння Богу та іншим людям.

Ось деякі аспекти, які можна розглянути, щоб детальніше зрозуміти духовні дари та призвання:

  1. Що таке духовні дари і як вони прояв...