Субота 18 Травень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

Чи не час наслідувати Бога?

Отже, наслідуйте Бога, як діти кохані.
— Ефесянам 5:1

Ви коли-небудь опинялися в такій неприємній ситуації, що ви хотіли втекти, але ви не могли цього зробити? Як ви поводилися тоді: дратувалися, обурювалися, показували своє невдоволення? Чи, взявши себе в руки, не давали волю емоціям? А може, ви стиснули зуби чи натягнуто посміхалися, намагаючись усім виглядом показати, що ви просто щасливі?

Хочу описати ще дві поширені ситуації. Наприклад, ви в депресії, але вам доводиться посміхатися людям і веселитися, зображуючи, що все якнайкраще. Або, скажімо, у вас відбувається напружена розмова з кимось із членів сім'ї і в самий розпал розмови дзвонить телефон. Ви знімаєте слухавку, і ваш голос, щойно роздратований, стає веселим і доброзичливим: «Здрастуйте, я такий радий, що ви подзвонили. Як справи?"

Ви грали, щоб приховати свої справжні почуття. Думаю, кожен опинявся у такому становищі. Приховувати за словами справжню суть справи можуть усі. Діти вміють грати. Підлітки. Можуть грати чоловіки, дружини, робітники. Якщо знадобиться, кожна людина зможе зіграти. Прикидатись уміють усі.

Повернемося до вірша: “Отже, наслідуйте Бога, як діти кохані” (Ефесян 5:1). Грецьке слово mimetes - "наслідувач", має на увазі копіювати, імітувати дії іншого. Це слово стосувалося також акторів, які професійно грали на сцені. Крім цього, слово mimetes часто означало наслідування батьків, вчителів, чемпіонів, героїв і т.д. Якщо людина була широко відома, її прагнули копіювати.

Це слово часто зустрічається у Новому Завіті. Наприклад, Павло вжив його в 1-му посланні до Коринтян 4:16: «Тому благаю вас: наслідуйте мене, як я Христа». Цей вірш можна було б перекласти: «Вчиняйте, як я! Дивіться, що я роблю, і робіть те саме».

Це ж слово Павло використав у 2-му посланні до Фессалонікійців 3:7: «Бо ви самі знаєте, як ви повинні наслідувати нас…» Вірш можна переказати так: «Вам потрібно наслідувати наш приклад — копіювати, імітувати нас, повторювати за нами» .

Зустрічається це слово і в Посланні до Євреїв 13:7: «Пом'ятайте наставників ваших, які проповідували вам слово Боже, і, дивлячись на смерть їхнього життя, наслідуйте їхню віру». Другу частину вірша можна перекласти так: «Вам потрібно будувати свою віру на зразок їхньої віри — робити те, що робили вони, говорити те, що говорили вони, діяти так, як діяли вони, прагнути такої ж духовної зрілості і приносити такі ж плоди ».

Павло вживає це слово в Посланні до Ефесян 5:1, кажучи нам наслідувати Бога. Як актор передає емоції, погляд, голос, характер і навіть зовнішній вигляд людини, яку вона зображує, так і ми повинні копіювати Бога в кожній галузі свого життя. Це означає, що нам потрібно твердо вирішити діяти як Бог.

Павло починає вірш зі слова ginomai — «отже», яке вживається тут у формі ginesthe, і початок вірша було б краще перекласти: «Будьте постійно в процесі становлення…» Воно передає думку про те, що людина почала якусь справу і досі день продовжує працювати з нього. Він ще досяг своєї мети, але твердо вирішив працювати далі і припиняти цей процес.

Вам не вдасться успішно наслідувати Бога вже з перших спроб. Щоб передати почуття, погляди, голос, характер Бога, успішно копіювати Його у своєму повсякденному житті, знадобиться посвята і час. Не тіште себе хибною надією відразу навчитися майстерно наслідувати Бога. Почніть з малого і поступово копіюйте Його все більше і більше, доки не почнете думати, як Бог, розмовляти, як Бог, бути рішучим і сміливим, як Бог.

Враховуючи все вищесказане,
Послання до Ефесян 5:1
можна перекласти так:

«Постійно прагнете бути все більше і більше схожим на Бога – дійте, як Він, повторюйте за Ним, копіюйте Його в кожній сфері свого життя…»

Діти, батьки, чоловіки, дружини, студенти, працівники вміють грати. З ранніх років люди розуміють, що і як треба робити, щоб досягти свого. Багато хто з тих, хто поводиться неправильно, розуміє, що так не можна. Але, якщо вони будуть говорити інакше, думати інакше, робити інакше, їх поведінка зміниться.

Чому б вам не позбутися неправедних емоцій, думок, почуттів, манери поведінки та не почати чинити, як Бог? Що сталося б у вашому житті, сім'ї, церкві, країні і навіть у всьому світі, якби ви стали наслідувати Бога? Що сталося б, вирішуй проблеми, як їх вирішив би Бог? Що змінилося б у вашому житті, якби ви діяли, як Бог, щоразу, коли вам доводиться мати справу з людиною, яка не дуже вас шанує?

Якби ви робили, як Бог, це вплинуло б на все, що вас оточує. Проблеми здавалися б незначними, і ви не сумнівалися б, що вирішите кожну з них. У вас було б достатньо любові та терпіння до тих, хто не відчуває до вас теплих, дружніх почуттів. Ви охоче їх прощали б.

То чому б вам не чинити, як Бог? Почніть наслідувати Небесного Батька. Він найдостойніший зразок для наслідування. І запам'ятайте, коли ви стикаєтеся з проблемами, не сидите склавши руки, очікуючи, що ж скаже чи зробить Бог. Його "сценарій" - Його помазане Слово - завжди у вас під рукою. Воно навчить вас чинити, як чинить Бог.

Моя молитва сьогодні.

Господи, допоможи мені позбутися неправедних емоцій, думок, почуттів. Допоможи мені змінити свою поведінку і наслідувати Тебе. Я знаю, що, якщо підходитиму до кожної проблеми, як це зробив би Ти, моє життя сильно зміниться. Ти у всьому бачиш перемогу, і я прошу Тебе: дай і мені бачити, як Ти, думати, як Ти, діяти, як Ти. Допоможи мені змінити своє мислення, допоможи реагувати, як Ти, на кожну ситуацію, з якою я стикаюся.

В ім'я Ісуса. Амінь.

Моє сповідання цього дня.

Я діятиму! У будь-якій ситуації я копію характер Небесного Батька, наслідуватиму Його в кожній сфері свого життя. Я знаю, щоб досягти успіху в цьому, знадобиться моє посвята і багато часу. Але я вирішив прямо з сьогоднішнього дня наслідувати Бога і з кожним днем намагатимуся копіювати Його більше і краще, поки не почну думати, як Він, говорити, як Він, і бути рішучим, як Він.

З вірою я сповідую це в ім'я Ісуса.

Поміркуйте над цими питаннями.

1. Що сталося, якби ви підходили до вирішення кожної проблеми, як це зробив би Бог?
2. Що змінилося б у вашому житті, якби щоразу, коли вам доводиться мати справу з людиною, якій ви не подобаєтесь або вона вам не подобається, ви б чинили з нею, як зробив би Бог?
3. Зіткнувшись із труднощами, чи питаєте ви себе, що в цій ситуації зробив би чи сказав Бог?

Хіба ми маємо зупинятися лише тому, що диявол став на шляху?

І тому ми, я Павло, і раз і два хотіли прийти до вас,
але перешкодив нам сатана.
— 1 Солунянам 2:18

Якщо ви збираєтеся зробити щось значне для Царства Божого, ви повинні заздалегідь знати, що сатана від цього не в захваті. Він обов'язково намагатиметься вас зупинити, засмутити ваші плани, переконати братися за справу. Він зовсім не хоче, щоб ви почали викону...

Важливість віри

Бог створив нас за Своїм образом і за Своєю подобою, і в кожного залишилася як би «родова» пам’ять про цю подію – це прийнято називати вірою. Тільки в багатьох людей віра в Творця підмінилися вірою в усіляких божків світу цього: гроші, славу, людську пошану, становище в суспільстві, «світле» майбутнє, або ж вірою в неіснування Творця, яке назвали «науко...

Ніколи не відмовляйтесь від мрії!

Триматимемося сповідання надії неухильно,
бо вірний Обіцяв.
— Євреїв 10:23

Що, на вашу думку, Бог повинен зробити у вашому житті? Які мрії не дають вам спати ночами і переслідують щодня? Ви мрієте про те, ким хотіли б стати чи чого досягти в майбутньому? А чи не спадало вам на думку, що ці мрії насправді можуть бути Божою волею для вас, що саме Бог коли...

Проповідуйте Євангеліє всьому світу

Отже, йдіть, навчіть усі народи… — Матвій 28:19

…Ідіть по всьому світу і проповідуйте Євангеліє всієї тварюки. — Марка 16:15

Сьогодні я хочу поговорити про доручення, яке Ісус дав усім віруючим: йти по всьому світу і проповідувати євангелію. Але чи мав на увазі, що для цього ми повинні залишити свою сім'ю, країну і вирушити н...

Палка молитва вірного може багато

Вітаю тебе, дорогий читачу, на початку чергового розділу моїх роздумів. Сьогодні я хотів би впровадити тебе в простори Церкви, де ти зможеш вилікувати свою душу й життя. Хвороба та гнів близької особи можуть більше обтяжувати тебе, ніж твоя власна недуга. Батьки часом кажуть, що блукання й вибрики їхнього сина чи доньки доведуть їх до гробу. Таких батьків можна вилікувати, лише вивівши дітей на...

Християнські цитати та вислови українською: про любов, життя та Слово Боже

Слово обдароване великою потужністю. Порою вчасне чи вдумливо сказана фраза може надихнути, допомогти вирішити складні завдання чи прийняти важке рішення. І саме християнські цитати, що стосуються найважливіших аспектів життя, можуть бути найкращою допомогою у цьому!

Ми підготували обширну колекцію цінних християнських висловлювань, завжди актуальних. Читайте, перечитуйте, залишайте в...

Час говорити про себе гарне!

Що ви говорите про себе? Ви відгукуєтесь про себе добре чи надмірно критичні до своєї зовнішності, ваги, розуму, здібностей — словом, до всього, що до вас належить? Я був настільки прискіпливий до себе, що одного дня Святий Дух сказав мені: “Як ти смієш постійно говорити про себе так погано, коли Я вклав у тебе стільки доброго? Хіба ти не знаєш, як чудово Я створив те...

Маємо молитися одні за одних

Церква називає атеїзм своєрідним безсиллям людини й суспільства. Ідеться, власне, про те, що атеїст не спроможний помітити, що Бог існує, не здатний вірити й повірити Ісусові Христові. Атеїст схожий на людину, яка не бачить, не чує й не має жодних органів чуття, за допомогою котрих могла б пізнати реальність Бога.

Щоб людина позбулася атеїзму, її треба не переконувати, дискутуючи й ро...

Простити і виклопотати прощення

Як часто – практично в усіх неприємностях з ближніми – нам чомусь здається, що самі ми ні при чому і ніскільки не винні. Вже в біблійному описі гріхопадіння перших людей ми читаємо, як Адам виправдовувався перед Богом: ні, це не я винен, а дружина, яку Ти дав мені. У свою чергу дружина каже: це не я, а змій (див.: Бут. 3:11-13). А змію, виходить, і подітися нікуди, хоча він, як твор...

Перше місце – Богу

«Шукайте (націлюйтеся, прагнете отримати) насамперед Царство Боже, Його праведність (старайтеся жити праведно), і тоді все інше буде дано вам на додачу».

– Євангеліє від Матвія 6:33

Найчастіше ми не замислюємось над своїми пріоритетами і щось другорядне ставимо на перше місце. А на першому місці у нас має бути Бог, якщо ми хочемо, щоб наше життя було...