Субота 27 Липень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

Ліні та пасивності не повинно бути місця у вашому житті

Щоб ви не були пасивні, але наслідували тих,
які вірою і довготерпінням успадковують обітниці.
— Євреїв 6:12, KJV

Мені не забути той день, коли Господь звернувся до мене під час молитви і сказав те, що буквально потрясло мене: «Рік, якщо ти збираєшся виконати своє покликання, більше не будь пасивним!» Я був розгублений. Я так багато і старанно працював, а Господь сказав мені припинити лінуватися? Я замислився над Його словами. Зізнаюся, я засмутився, що Господь вважав мене лінивим. Але насправді Він ні слова не сказав мені про лінощі! Він сказав про мою пасивність. Я ж завжди вважав, що пасивність і лінощі — це те саме. Виявляється, ні.

— Господи, Ти ж знаєш, як багато я працюю у служінні. Ти знаєш, скільки часу у мене йде на написання книг, підготовку до проповіді, скільки часу і сил вирушає на переїзди, проведення семінарів. Ти знаєш і те, що я проповідую понад чотириста разів на рік на різних служіннях. Як же Ти міг звинуватити мене в ліні, Господи? — дивувався я.

— Я ні слова не сказав тобі про лінощі,— м'яко відповів Святий Дух,— ти справді багато трудишся, і я не звинувачував тебе в лінощі. Але ти пасивний, а я хочу, щоб ти не був пасивним.

Тут я вперше зрозумів, що лінощі та пасивність — це різні якості. Оскільки Послання до Євреїв 6:12 говорить саме про пасивність, я вирішив вивчити, що саме означає слово «пасивність». «Щоб ви не були пасивні, але наслідували тих, які вірою і довготерпінням успадковують обітниці».

На превеликий подив, я виявив, що пасивність не має нічого спільного з лінню. Грецьке слово nothros - "пасивний", ще перекладається нудний, монотонний, не захоплюючий, млявий, інертний, неквапливий. Людина все ще чогось прагне, але не з тим прагненням, що було раніше. Вже немає стимулу, тієї напористості, імпульсу, колишньої швидкості. Якщо раніше людина ревно прагнула чогось, то тепер його прагнення випарувалося і натомість прийшла байдужість.

Слово nothros можна порівняти з недогарком свічки, яка ще горить, але вже не так яскраво. Вона випромінює якесь світло, але полум'я ледве мерехтить. Таким чином, слово nothros говорить не про лінощі, а про те, що людина втратила запопадливість і справу, якою він займався, перестало бути для нього важливим. У нього зник інтерес до цієї справи, і він ставиться до нього з прохолодою.

Зважаючи на значення слова nothros,
Послання до Євреїв 6:12 можна перекласти так:

«Досить бути пасивними. Ви працюєте без ентузіазму та інтересу, ви стали повільні та мляві, вам нудно та нецікаво...»

Зрозумівши, що насправді означає слово «пасивний», я подумав: краще б Господь звинуватив мене в лінощі. Те, що ми виконуємо якусь роботу, ще не означає, що ми є активними. Пасивність – це внутрішнє ставлення. Ми можемо займатися якоюсь справою, але робити це байдуже. Я, наприклад, багато працював для Господа, але став байдужим до проявів дарів Святого Духа. Я охолонув до духовних проявів. Сказавши мені позбутися пасивності, Господь цим закликав мене викорінити навіть найменшу байдужість до духовних переживань і знову стати палким і ревним.

Якщо ви серйозно налаштовані служити і догоджати Богові, то байдужість, млявість та відсутність бажання є абсолютно неприйнятними. Якщо ви бачите, що ви стаєте пасивним, розберіться з цим ставленням. Ви можете змінитись. Покайтеся і вирішіть стати активним, сповненим ентузіазму. Не ставтеся до свого духовного поприща байдуже, інакше ви багато пропустите.

Не відкладаючи на завтра, покайтеся у своїй пасивності і з старанністю та бажанням приступіть до виконання свого покликання. Господь приготував вам найкраще. Прямуйте до цього — адже ви цього гідні!

Моя молитва сьогодні.

Господи, Ти намагаєшся донести до мене, що байдужість, млявість і відсутність бажання мають бути абсолютно неприйнятними для мене. Спасибі тобі. Вибач мені, що я був пасивним. Я каюся і вирішую змінитись. Святий Дух, прошу Тебе, вклади в моє серце гаряче бажання, завзяття, прагнення, колишній запал і допоможи мені завжди залишатися таким — я не хочу знову втратити цей настрій.

В ім'я Ісуса. Амінь.

Моє сповідання цього дня.

Я палко люблю Святого Духа, дуже люблю Ісуса Христа і служу Йому з ентузіазмом і наснагою. У мене сильне бажання служити Богу, і мій запал бачать усі. Я являю собою приклад того, що означає бути ревним, посвяченим і палким у виконанні свого покликання. Я готовий взятися за будь-яку справу, яку доручить мені Господь, і виконати її якнайкраще.

З вірою я сповідую це в ім'я Ісуса.

Поміркуйте над цими питаннями.

1. Ви можете сказати, що стали байдужими до свого духовного життя?
2. За якими ознаками ви судите, що стали пасивними? Запишіть їх і моліться за це.
3. Якщо ви стали байдужі, яких заходів можна вжити, щоб виправити це положення?

Доданки успіху

Сучасне суспільство вважає за краще дивитися на речі простіше, особливо не старатися і не турбувати себе. Ми хочемо негайних результатів. Ми хочемо отримувати бажане відразу. І завдяки стрімкому прогресу ми справді можемо багато чого отримати негайно. На Заході люди зосереджені на тому, щоб домагатися всього легко, швидко і без зусиль. Молоде покоління настільки звикло ...

Хіба ми маємо зупинятися лише тому, що диявол став на шляху?

І тому ми, я Павло, і раз і два хотіли прийти до вас,
але перешкодив нам сатана.
— 1 Солунянам 2:18

Якщо ви збираєтеся зробити щось значне для Царства Божого, ви повинні заздалегідь знати, що сатана від цього не в захваті. Він обов'язково намагатиметься вас зупинити, засмутити ваші плани, переконати братися за справу. Він зовсім не хоче, щоб ви почали викону...

ДЕРЕВО, ПОСАДЖЕНЕ НАД ВОДОЮ

«Благословенна людина, яка надіється на Господа, і уповання якої – Господь. Бо вона буде як дерево, посаджене біля вод, яке пускає коріння своє біля потоку; не знає воно, коли приходить спека; лист його зелений, і в час засухи воно не боїться і не перестає приносити плід» (Єр. 17:7-8).

Чи, властиво, єдине і справжнє питання для всіх нас полягає не в тому, що...

Молитва – найліпший відпочинок

І ось знову, шановний читачу, ти вирішив долучитися до моїх роздумів. Я хотів би, щоб вони збагатили тебе.

Добре молитися – означає добре жити. Хто добре молиться, той має змогу в будь-якій ситуації отримати Божу допомогу. Той, хто добре молиться, ніколи не почуватиметься самотнім або безпорадним.

Але як це – добре молитися?

Молитва – це розмова з...

Бог заповнить нашу потребу в любові

«Хай Христос через віру вашу (справді) живе (має, перебуває, творить Своє постійне житло) у ваших серцях! Укоріняйтесь і утверджуйтеся в любові».

– Послання до Ефесян 3:17

З моменту народження кожна людина відчуває потребу в любові. Ми отримуємо любов і даруємо її протягом усього свого життя, доки не помремо. Буває і так, що замість кохання...

Перше місце – Богу

«Шукайте (націлюйтеся, прагнете отримати) насамперед Царство Боже, Його праведність (старайтеся жити праведно), і тоді все інше буде дано вам на додачу».

– Євангеліє від Матвія 6:33

Найчастіше ми не замислюємось над своїми пріоритетами і щось другорядне ставимо на перше місце. А на першому місці у нас має бути Бог, якщо ми хочемо, щоб наше життя було...

Бог обов'язково винагородить вас за віру!

У Бога є безліч способів винагородити вас за те, що ви продовжуєте вірити Йому і робити те, до чого Він вас покликав. А вищезгаданий вірш це підтверджує.

Розглянемо значення грецького слова misthapodosia - «відплата». Слово mistha переказує гроші, зарплата, винагорода. Здебільшого, це слово вживалося працівниками промислових підприємств та комерсантами та о...

Маємо молитися одні за одних

Церква називає атеїзм своєрідним безсиллям людини й суспільства. Ідеться, власне, про те, що атеїст не спроможний помітити, що Бог існує, не здатний вірити й повірити Ісусові Христові. Атеїст схожий на людину, яка не бачить, не чує й не має жодних органів чуття, за допомогою котрих могла б пізнати реальність Бога.

Щоб людина позбулася атеїзму, її треба не переконувати, дискутуючи й ро...

Як боротися із заздрістю та ревнощами?

Я пам'ятаю, як зайшла до будинку своєї нової подруги. Я так раділа її запрошенню на групу з вивчення Біблії: після переїзду до нової країни та приєднання до нової церкви я не знала, з чого почати будувати стосунки. Але моя радість швидко змінилася болем: розглядаючи її будинок з високими стелями та гарним килимом, я згадала про мій скромний, маленький будиночок, у якому ще не було нормальни...

Уміння прощати і просити прощення

«Пильнуйте за собою. Якщо ж согрішить проти тебе брат твій, докори йому; і коли покається, прости йому; і коли сім разів на день згрішить проти тебе і сім разів на день звернеться і скаже: каюсь, – прости йому» (Луки 17:3,4).

Коли я була підлітком, мене вразила історія однієї голлівудської актриси, котра одного разу ввечері вирушила до себе додому, а наступн...