Субота 18 Травень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

Ліні та пасивності не повинно бути місця у вашому житті

Щоб ви не були пасивні, але наслідували тих,
які вірою і довготерпінням успадковують обітниці.
— Євреїв 6:12, KJV

Мені не забути той день, коли Господь звернувся до мене під час молитви і сказав те, що буквально потрясло мене: «Рік, якщо ти збираєшся виконати своє покликання, більше не будь пасивним!» Я був розгублений. Я так багато і старанно працював, а Господь сказав мені припинити лінуватися? Я замислився над Його словами. Зізнаюся, я засмутився, що Господь вважав мене лінивим. Але насправді Він ні слова не сказав мені про лінощі! Він сказав про мою пасивність. Я ж завжди вважав, що пасивність і лінощі — це те саме. Виявляється, ні.

— Господи, Ти ж знаєш, як багато я працюю у служінні. Ти знаєш, скільки часу у мене йде на написання книг, підготовку до проповіді, скільки часу і сил вирушає на переїзди, проведення семінарів. Ти знаєш і те, що я проповідую понад чотириста разів на рік на різних служіннях. Як же Ти міг звинуватити мене в ліні, Господи? — дивувався я.

— Я ні слова не сказав тобі про лінощі,— м'яко відповів Святий Дух,— ти справді багато трудишся, і я не звинувачував тебе в лінощі. Але ти пасивний, а я хочу, щоб ти не був пасивним.

Тут я вперше зрозумів, що лінощі та пасивність — це різні якості. Оскільки Послання до Євреїв 6:12 говорить саме про пасивність, я вирішив вивчити, що саме означає слово «пасивність». «Щоб ви не були пасивні, але наслідували тих, які вірою і довготерпінням успадковують обітниці».

На превеликий подив, я виявив, що пасивність не має нічого спільного з лінню. Грецьке слово nothros - "пасивний", ще перекладається нудний, монотонний, не захоплюючий, млявий, інертний, неквапливий. Людина все ще чогось прагне, але не з тим прагненням, що було раніше. Вже немає стимулу, тієї напористості, імпульсу, колишньої швидкості. Якщо раніше людина ревно прагнула чогось, то тепер його прагнення випарувалося і натомість прийшла байдужість.

Слово nothros можна порівняти з недогарком свічки, яка ще горить, але вже не так яскраво. Вона випромінює якесь світло, але полум'я ледве мерехтить. Таким чином, слово nothros говорить не про лінощі, а про те, що людина втратила запопадливість і справу, якою він займався, перестало бути для нього важливим. У нього зник інтерес до цієї справи, і він ставиться до нього з прохолодою.

Зважаючи на значення слова nothros,
Послання до Євреїв 6:12 можна перекласти так:

«Досить бути пасивними. Ви працюєте без ентузіазму та інтересу, ви стали повільні та мляві, вам нудно та нецікаво...»

Зрозумівши, що насправді означає слово «пасивний», я подумав: краще б Господь звинуватив мене в лінощі. Те, що ми виконуємо якусь роботу, ще не означає, що ми є активними. Пасивність – це внутрішнє ставлення. Ми можемо займатися якоюсь справою, але робити це байдуже. Я, наприклад, багато працював для Господа, але став байдужим до проявів дарів Святого Духа. Я охолонув до духовних проявів. Сказавши мені позбутися пасивності, Господь цим закликав мене викорінити навіть найменшу байдужість до духовних переживань і знову стати палким і ревним.

Якщо ви серйозно налаштовані служити і догоджати Богові, то байдужість, млявість та відсутність бажання є абсолютно неприйнятними. Якщо ви бачите, що ви стаєте пасивним, розберіться з цим ставленням. Ви можете змінитись. Покайтеся і вирішіть стати активним, сповненим ентузіазму. Не ставтеся до свого духовного поприща байдуже, інакше ви багато пропустите.

Не відкладаючи на завтра, покайтеся у своїй пасивності і з старанністю та бажанням приступіть до виконання свого покликання. Господь приготував вам найкраще. Прямуйте до цього — адже ви цього гідні!

Моя молитва сьогодні.

Господи, Ти намагаєшся донести до мене, що байдужість, млявість і відсутність бажання мають бути абсолютно неприйнятними для мене. Спасибі тобі. Вибач мені, що я був пасивним. Я каюся і вирішую змінитись. Святий Дух, прошу Тебе, вклади в моє серце гаряче бажання, завзяття, прагнення, колишній запал і допоможи мені завжди залишатися таким — я не хочу знову втратити цей настрій.

В ім'я Ісуса. Амінь.

Моє сповідання цього дня.

Я палко люблю Святого Духа, дуже люблю Ісуса Христа і служу Йому з ентузіазмом і наснагою. У мене сильне бажання служити Богу, і мій запал бачать усі. Я являю собою приклад того, що означає бути ревним, посвяченим і палким у виконанні свого покликання. Я готовий взятися за будь-яку справу, яку доручить мені Господь, і виконати її якнайкраще.

З вірою я сповідую це в ім'я Ісуса.

Поміркуйте над цими питаннями.

1. Ви можете сказати, що стали байдужими до свого духовного життя?
2. За якими ознаками ви судите, що стали пасивними? Запишіть їх і моліться за це.
3. Якщо ви стали байдужі, яких заходів можна вжити, щоб виправити це положення?

Що є віра з гірчичне зерно?

У людей часто виникають подібні запитання: «Що є віра з гірчичне зерно? І як зрозуміти: є вона в душі чи ні? Коли настає цей момент? І чи правда, якщо маєш віру з гірчичне зерно, то нічого неможливого не буває?»

Причиною подібних запитань став біблійний текст, який є каменем спотикання для багатьох людей, які вважають себе вірними. Цей текст – один з найулюбленіших у...

Вірте у Боже благовоління до вас

«Але Господь був із Йосипом; і простяг йому милість, і дарував йому благовоління в очах начальника в'язниці».

– Буття 39-21

З Біблії ми дізнаємося про багатьох людей, яким Господь благоволив. Оскільки Бог є безстороннім (див. Дії 10:34), ми можемо бути впевнені в тому, що Він щодня проявляє до нас Своє прихильність. У 39-му розділі книги Бу...

Як боротися із заздрістю та ревнощами?

Я пам'ятаю, як зайшла до будинку своєї нової подруги. Я так раділа її запрошенню на групу з вивчення Біблії: після переїзду до нової країни та приєднання до нової церкви я не знала, з чого почати будувати стосунки. Але моя радість швидко змінилася болем: розглядаючи її будинок з високими стелями та гарним килимом, я згадала про мій скромний, маленький будиночок, у якому ще не було нормальни...

Про життя вірою

Марка 11:23-25:

23 Майте віру Божу, бо істинно кажу вам, якщо хто скаже горе сей: Підіймись і вкинься в море, і не засумнівається в серці своєму, але повірить, що збудеться за словами його, буде йому, що не скаже.

24 Тому кажу вам: Все, чого не проситимете в молитві, вірте, що отримаєте, - і буде вам.

25 І коли стоїте на молитві, прощайте, якщо що маєте на кого, щоб і От...

Відпочиньте від життєвих негараздів

А вам, що ображаються (відплатити), відпочинком разом з нами…— 2 Фессалонікійцям 1:7, KJV

Останнім часом ви відчуваєте стрес, тиск, занепокоєння? Тоді слова Павла у 2-му посланні до Фессалонікійців звернені саме до вас. Читайте уважно: ви відчуєте себе бадьоріше, а поради допоможуть вам знайти світ, незважаючи на труднощі.

Павло писав 2-ге послання д...

Прощення як дар

Здається, ми якось не так обходимося з прощенням. Якесь воно не таке, яким мало бути, те прощення, про яке ми говоримо. А може, ми прощенням називаємо зовсім ніяке і не прощення? Наприклад, як треба прощати своїх кривдників: кожного окремо і всіх разом?

Адже часто як буває – образить хтось когось, а потім каже: «Винен. Простіть. Хто старе згадає… Ви повинні мене про...

Простий план для вашого особистого часу з Господом

Чщоб з користю провести свій тихий час із Богом, як і для більшості інших справ, за які ви беретеся, потрібен план. Біблія вчить: “Думки старанного прагнуть достатку, а всякий квапливий зазнає позбавлення” (Приповісті 21:5).

Якщо у вас раніше не було практики особистого проведення часу з Господом, то, швидше за все, хорошого і простого плану – як його провести &ndash...

Віра веде до більшого

25 А четвертої варти ночі пішов до них Ісус, ідучи морем.

26 І побачили Його, побачивши Його, що йшов морем, стривожились і говорили: Це привид; і від страху закричали.

27 Але Ісус зараз говорив із ними і сказав: Підбадьоріться! це Я, не бійтеся.

28 Петро сказав Йому у відповідь: Господи! якщо це Ти, повели мені прийти до Тебе по воді.

29 Він же сказав: І...

Радість та мир

Мені не забути, як один так званий брат у Христі намагався знищити наше служіння в одному місті. Коли я розкрив його підступний задум, то був приголомшений. Я не міг повірити, що диявол примудрився використати людину, якій я довіряв. Історія Іуди Іскаріота знову повторилася. Завдяки Святому Духу і пильності наших співробітників ми запідозрили недобре, простежили за цією люди...

Струсіть із себе все непотрібне!

«Вирвемося ж із мереж чіпкого гріха, відкинемо всякий тягар (непотрібний тягар)... і з завзятістю (атлета) зробимо стрімкий забіг для досягнення поставленої перед нами мети».

– Послання до Євреїв 12:1

Одна з моїх найулюбленіших історій – історія про віслюка, який жив у одного фермера. Якось впав осел у висохлу криницю, де проревів багато годин....