Субота 18 Травень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

Про життя вірою

Марка 11:23-25:

23 Майте віру Божу, бо істинно кажу вам, якщо хто скаже горе сей: Підіймись і вкинься в море, і не засумнівається в серці своєму, але повірить, що збудеться за словами його, буде йому, що не скаже.

24 Тому кажу вам: Все, чого не проситимете в молитві, вірте, що отримаєте, - і буде вам.

25 І коли стоїте на молитві, прощайте, якщо що маєте на кого, щоб і Отець ваш Небесний пробачив вам ваші гріхи.

Мк.11:23 - "Майте віру Божу". Виникає питання: "Що тут означає "майте віру Божу"? Адже Писання каже, що віра - це один із плодів духу, які вже закладені всередині нас. Більш того, нам прямо говориться про те, що Господь уже приділив нам усім міру віри Коли ми народилися згори, то що ж тоді мав на увазі Ісус, говорячи про те, щоб ми мали віру?

Перш за все, у цьому контексті хочеться процитувати одного проповідника: "Нам не потрібно напружуватися, щоб мати віру. Потрібно просто проголосити свої права і з відвагою використати те, на що, як ми знаємо, ми маємо право. Ім'я Ісуса належить мені так само, як мені належать мої руки і ноги, коли я прокидаюся вранці, я не молюся Богу дати мені віру, щоб встати і ходити, я просто встаю і йду, тому що я знаю, що в мене є ноги! , як у мене є мої руки та ноги, і я можу використати Його Ім'я". 

Цікаво, як тут проілюстровано використання віри та Ім'я Ісуса використанням рук і ніг – ми знаємо, що в нас є, що нам належить і як цим користуватися, тому ми не замислюючись, підводимося і йдемо. Таким чином, можна сказати, що тут "маєток" віри пов'язаний з її використанням: коли ми знаємо, що вона нам дана, тоді ми її і використовуватимемо. І навпаки: нам треба використовувати віру, знаючи, що вона нам дана, що вона має. А використання віри часто пов'язані з вчинками по вірі виходячи з слова Божого - тобто. з нашою поведінкою так, ніби ми маємо все, що говорить, ми маємо. Це і буде віра у дії.

Водночас ми використовуємо віру в молитві. Здається, це перший і першорядний спосіб залучення віри. Про це говорить і Ісус у Мк.11:24 - Він говорить молитися з вірою в те, що ми отримуємо, коли молимося, що означає вважати справу зробленою після молитви. І ось цікавим і досить радикальним мені здалося одне зауваження цього проповідника щодо молитви. Він розповідав, що його мама за нього молилася, коли він був у поїздках, але водночас часто прокидалася ночами з тривожними думками про нього. На це він їй якось сказав, що "вона марно витрачає свій час на молитву, якщо молиться, будучи стурбованою". Це він пояснював тим, що якщо ми переживаємо і намагаємося самі розібратися у справі, то заважаємо Богові допомогти нам. Але замість цього "нам потрібно бути повними радості навіть до того, як ми отримуємо те, що просимо, тому що в Його Слові сказано, що Він почув наші молитви".

Повертаючись до місця Писання, хочеться розглянути грецькі значення слова "майте". Це слово "ἔχω (еcho)", яке, згідно з словником Thayer, означає: "1) мати, тобто тримати; 2) мати, тобто володіти". Словник Дворецького теж дуже багато значень наводить саме в значенні тримати щось, триматися чогось. Отже, можемо зробити висновок, що йдеться не лише про заклик мати віру, а й триматися її - триматися віри. Як каже Писання: "...не залишайте надії, що має велику відплату" (Євр.10). Таким чином, ці слова Ісуса можна розглядати ще й у такому сенсі: "Тримайтеся віри, тому що вона може зрушити навіть гору".

Однак мені найбільше сподобалося пояснення перекладу Месседж. Розглянемо весь цей уривок, який у цьому перекладі йде одним абзацом віршів 22-25: “Ісус був прозаїчний: “Прийміть це Боже життя. наприклад, просто скажіть: "Стригай в озеро", без вагань і нерішучості, і це буде зроблено. Ось чому Я закликаю вас молитися абсолютно за все, від малого до великого. Включайте все. час], як ви приймаєте це Боже життя, і ви отримаєте все Боже.І коли ви приймаєте позу молитви, пам'ятайте, що вона не полягає тільки в проханні.Якщо у вас є щось проти когось, вибачте - тільки тоді ваш небесний Батько буде також готовий витерти начисто вашу дошку від гріхів».

Як бачимо, там, де йдеться про те, щоб мати віру Божу, переклад Меседж передає це настановою прийняти Боже життя або стиль життя Бога. І мені здається це найкращим поясненням того, що означає мати віру, триматися її та використовувати. Адже віра – це стиль життя Бога. Це і пропонує Ісус. До цього Він і закликає, при цьому вказуючи на результати: "Тоді для вас нічого не буде занадто великого". Інакше кажучи, не буде нічого такого, з чим ми не могли впоратися. Але не ми самі, а з вірою, залучаючи силу Божу. Адже ми її задіємо, перш за все, в молитві, тому і звучать настанови молитися абсолютно за все, включаючи в молитву все, і тоді це все і рішення всього (або рішення для всього), ми отримаємо від Бога - ми отримаємо все, що Він приготував для нас і наказав нам мати. У цьому і полягає Боже життя для нас – життя з надлишком, як говорив Ісус, задля забезпечення якого нам Він і прийшов на землю, і помер, і воскрес. Хіба це не чудово? Жити Божим стилем життя через віру, одержуючи все, дароване нам від Бога! До цього й Ісус закликає цими віршами, в цьому місці Писання. 

Ось чому Бог дав нам віру, щоб відкрити нам Його високий стиль життя, і це Божественний і королівський спосіб життя, в якому влада там, де слово царя (Еккл.8:4). Ось чому тут, у розглянутому місці Писання, тричі йдеться про слова: 1) про те, щоб сказати горе; 2) про те, щоб вірити в серце про те, що здійсниться за нашими словами; 3) про те, що отримаємо все, що ми скажемо з вірою. І по суті, це формула віри - формула того, як її використовувати і звільняти: говорити з вірою, вірити в свої слова і чекати на прояви сказаного, очікувати результату, не сумніваючись, і сказане нами відбудеться, будучи виконано силою Божою.

Отже, ми маємо віру Божу, яка відкриває нам доступ на рівень Божого способу життя. І Господь хоче, щоб ми дотримувалися віри і використовували її саме тому, що тільки через неї ми можемо отримати все те, що Бог присвятив нам мати. Інакше кажучи, тільки через віру і через віру ми зможемо жити життям з надлишком, про яке говорив Ісус в Ін.10:10. І коли ми використовуємо віру, ми починаємо жити цим високим життям, і тоді нам відкривається весь той надлишок, який Ісус і забезпечив нам. Тому, нам слід триматися віри і триматися слова Божого, щоб і залишатися на цьому рівні влади і володарювання, в якому ми і вирішуємо, визначаємо, все по вірі через свої слова - визначаємо, що буде з горою і куди їй бути «вверженою» , і всяким деревам не від Бога - засохнути. 

Ст. 24 говорить про молитву з вірою. І ось тлумачення Даласької семінарії своїм коментарем нагадало мені просту, відому і банальну істину: "Віра сприймає те, що проситься як вже отримане, незважаючи на те, що відповідь на молитву рідко приходить в ту ж мить". Тож ось нам критерій наявності віри в серці, віри у відповідь: чи сприймаю я те, що просимо, як вже отримане? .. а якщо сила Божа не запущена, то як ми отримаємо відповідь?.. Тому якщо ми не вважаємо себе такими, що мають, але при цьому сидимо і чекаємо з моря погоди, то ми даремно сидимо... Адже потрібно тоді вже, вибачте, або йти і намагатися щось отримати своїми силами або звернутися до того, щоб попрацювати над своєю вірою, інакше нічого не вийде від слова зовсім, нікуди не просунемося, не отримаємо результату взагалі ніякого, хіба тільки з милості Божої. щоб ми отримали відповідь від Нього, а для цього нам потрібно підживлювати віру, щоб підтримувати її в дії.

І далі Ісус говорить про прощення. На цей цікавий зв'язок віри та прощення, чи прощення та відповідей на молитви нерідко зверталася увага. Однак цікаво помітити, що це слово, яке перекладено як "прощайте" з грецької також означає: "(від) пускати, відсилати, прощати, допускати, дозволяти, залишати". А це говорить про внутрішній стан, коли ти відпускаєш те, що заважає твоїй вірі, а тому й отримання відповіді на молитву. Так що якщо ми маємо що на кого чи проти кого, нам потрібно розібратися зі своїм ставленням, адже поки ми не розберемося, то тоді і віра не зможе працювати, як має бути, адже вона легко зможе бути зупинена цим тягарем, гірким коренем (або як це ще назвати) непрощення, образи, злості... 

Чому так - не знаю, однак той факт, що Ісус говорить про віру у зв'язку з нашим внутрішнім станом ставлення до інших говорить про те, що все це пов'язано, так що якщо ми хочемо отримувати відповіді на молитви і якщо хочемо, щоб наша віра не могла бути зупинена одним натисканням на важіль непрощення та пов'язаних з ним емоцій та почуттів, що впливає на весь загальний внутрішній стан, то нам потрібно розібратися з нашим ставленням. Тому що це не так люди, які визначають, як ми ставимося до них, але наше рішення. Ми вирішуємо, як нам до кого ставитись. І Писання вчить нас, що у нас до всіх має бути милосердний стан, адже всі ми не без пороку, так що кидати камінь можемо тільки якщо самі такі вже ідеальні і без гріха... Адже милосердя потрібне і нам, як з боку Бога, так і інших людей (передусім наших рідних і близьких).

Тепер мені хотілося б звернутися до інших перекладів Біблії, адже вони відкривають щось новий погляд на сказане тут Ісусом. Почнемо із САВ: "Все, про що ви просите в молитві, буде вашим, якщо тільки у вас буде віра. Щоразу, коли ви встаєте, щоб молитися, ви повинні пробачити те, що інші зробили з вами. Тоді ваш Батько на небесах простить ваші гріхи». Все, що ми просимо, буде нашим, якщо ми тільки віримо!.. Умова набуття всього проханого, всього бажаного – тільки віра! Здається, умова і не така вже й складна... Хоча якщо включити сюди необхідність роботи над собою та своїм внутрішнім станом, щоб прощати і перебувати в коханні, то для деяких це може бути досить складно, тож орати їм буде простіше, ніж вірити. .. Однак все ж таки Ісус сказав, що ярмо Його благо, і тягар Його легко.

Далі розглянемо НЖПБ: "Я говорю вам, ви можете молитися за що завгодно, і якщо ви вірите, що отримали це, воно буде вашим. Але коли ви молитеся, спочатку вибачте будь-кого, на кого ви скривджені, щоб ваш Небесний Батько теж пробачив ваші гріхи". Тут точніше передано те, що треба вірити, що отримали саме в минулому часі. І коли ми віримо, що ми отримали, тоді це стало нашим і буде в наші руки передано, якщо ми встоїмо у своїй вірі, не відступимо і не ослабнемо. І нехай допоможе нам Дух Святий триматися обітниці! Адже вірний Обіцяв!

РПБ передає це так: "З цієї причини Я кажу вам, що б ви не просили в молитві [відповідно до волі Бога], вірте [з впевненою довірою], що ви це отримали, і це буде вам дано. Щоразу, коли ви молитеся, якщо у вас є щось проти когось, вибачте його [відкиньте проблему, відпустіть її], щоб ваш Небесний Батько також пробачив вам ваші провини та гріхи [проти Нього та інших]. то й Батько твій на небесах не простить твоїх провин (в примітці сказано, що в ранніх версіях цього 26-го вірша не було знайдено)]. У принципі, тут звучать схожі ідеї з іншими перекладами і висловлені досить вивчені істини.

Тепер перейдемо до Месседж, який, як завжди, містить оригінальне формулювання, проте воно відбиває істину. У Месседж ст.22-26 викладені одним абзацом у нерозривному зв'язку думки, тому так їх і розглянемо у формулюванні цього перекладу: "Ісус був прозаїчний: «Прийміть це Боже життя. По-справжньому прийміть його [ухопіться за неї], і нічого не буде занадто великого для вас.Ця гора, наприклад - просто скажіть: "Стригай в озеро", - без вагань і нерішучості - і це буде зроблено. Ось чому Я закликаю вас молитися абсолютно за все, від малого до великого. Включайте все [по мірі того, в той час], як ви приймаєте це Боже життя, і ви отримаєте все Боже. І коли ви приймаєте позу молитви, пам'ятайте, що вона не полягає тільки в проханні. Якщо у вас є щось проти кого Вибачте, тільки тоді ваш небесний Батько буде схильний також витерти начисто [очистити] вашу дошку від гріхів».

Тут цікаво те, як тут йдеться про Боже життя. Це ходіння вірою, коли ми просимо у Бога і отримуємо від Нього, і називається Божим життям, яке Ісус закликає прийняти. Без цього ми не зможемо жити цим високим стилем життя, Божественного життя та життя з Богом. Тому коли ми просимо і отримуємо від Бога те, що просимо за вірою, то це і є життям віри, яке, у свою чергу, і є Божим стилем життя. Адже все, що Він творив, Він робив це вірою, словом (владою) та Своєю силою... Адже ми знаємо, що "віки влаштовані словом Божим".

Отже, Бог хоче, щоб ми просили і отримували від Нього, адже все, про що ми просимо, може бути нашим, якщо ми тільки віритимемо. І насправді, те, що проситься, стає нашим у сам той момент, як ми тільки помолимося і повіримо, що прийняли, і тоді це буде нам доставлено. А цей процес доставки, процес вияву – це вже справа Бога, Його сили та Ангелів. І в усьому цьому нам треба не забувати про правильне ставлення і стан серця, про правильне ставлення та правильні взаємини з людьми, щоб нам не було перешкод у молитвах, щоб нічого не заважало нашій вірі, і вона не могла бути зупинена. Тому, будемо живити свою віру, щоб ми сприймали те, що просимо як отримане, тим самим маючи свідчення того, що наша віра працює, і будемо підтримувати в собі правильне ставлення серця, і тоді ми здобудемо все, що просимо і бажане від Бога - матимемо і триматимемо це фізично у своїх руках. І нехай допоможе нам у цьому Дух Святий! І нехай буде так, амінь! Боже, не забарься, але прискори це за Твоєю великою милістю! Алілуя! Слава Богу! Амін та амінь.

16.10.2023

Радість та мир

Мені не забути, як один так званий брат у Христі намагався знищити наше служіння в одному місті. Коли я розкрив його підступний задум, то був приголомшений. Я не міг повірити, що диявол примудрився використати людину, якій я довіряв. Історія Іуди Іскаріота знову повторилася. Завдяки Святому Духу і пильності наших співробітників ми запідозрили недобре, простежили за цією люди...

Перше місце – Богу

«Шукайте (націлюйтеся, прагнете отримати) насамперед Царство Боже, Його праведність (старайтеся жити праведно), і тоді все інше буде дано вам на додачу».

– Євангеліє від Матвія 6:33

Найчастіше ми не замислюємось над своїми пріоритетами і щось другорядне ставимо на перше місце. А на першому місці у нас має бути Бог, якщо ми хочемо, щоб наше життя було...

Коли у вас немає бажання читати Біблію

Доколи в нашій домашній групі обговорювалася тема вивчення Біблії з маленькими дітьми, фраза "треба було" звучала неодноразово і всі згідно кивали. Молоді мами хотіли читати Біблію, але це відбувалося далеко не завжди. Знайома картина?

Це звичайні вагання віруючих. Ми знаємо, що читання Святого Письма корисне для нас – ми знаємо, що “повинні” – але як...

Емоції під контролем

Всі люди мають емоції, і нам від них нікуди не подітися. Я впевнена, що для кожного віруючого досягнення емоційної стабільності має бути одним із першочергових завдань. Ми повинні навчитися з Божою допомогою керувати своїми емоціями, а не дозволяти їм керувати нами. У словнику Вебстера говориться, що емоції розбурхують людей і рухають їх вчинками. Уявіть, що ви пішли в магаз...

Краса справжніх стосунків із Богом

З чим асоціюється слово «релігія»? з набором правил, розпоряджень та ритуалів або з живим Богом, з яким ви можете спілкуватися скрізь і завжди?

Для мене релігія асоціюється з Богом, з яким я можу спілкуватися через смерть і воскресіння Ісуса Христа.

Бог дав певні правила, які ми повинні дотримуватися, але при цьому Його метою було вберегти нас від гріха, а...

Покладіться на Бога

Єроваал, він же й Гедеон, встав рано вранці й увесь народ, що був з ним, і таборували біля джерела Харода; А Мадіамський табір був від нього на північ від пагорба Море в долині. І сказав Господь Гедеонові: «Народа з тобою надто багато, не можу Я віддати Мадіанітян у їхні руки, щоб не запишався Ізраїль передо Мною і не сказав: “Моя рука врятувала мене”; тож прого...

Шлях до впевненості, спокою, сили в оточенні проблем

Чи хочеш бути впевненим, що Бог керує твоєю дорогою, твоїм життям, що Він спрямовує, стимулює твої рішення і готовий вирішити твої проблеми?

Ці слова із кн. Притч є ключем до такої впевненості. «У всіх твоїх шляхах визнавай Його», Господа. Кожну паузу, на кожному перехресті, будь-якої миті, коли ти можеш розслабитися і перевести дух. Коли на тебе не тис...

Не поводьтеся як жертва!

Ми повинні враховувати той факт, що існують невидимі сили зла, які мають на меті вкрасти і зруйнувати все добре, що у нас є. У Біблії йдеться про те, що ці демонічні сили об'єднуються, щоб агресивно виступати проти віруючих, у тому числі й проти вас.

Ця істина ясно простежується в Новому Завіті, тому що Павло багато писав про духовну боротьбу, духовну всеозброєння і про те, як п...

Струсіть із себе все непотрібне!

«Вирвемося ж із мереж чіпкого гріха, відкинемо всякий тягар (непотрібний тягар)... і з завзятістю (атлета) зробимо стрімкий забіг для досягнення поставленої перед нами мети».

– Послання до Євреїв 12:1

Одна з моїх найулюбленіших історій – історія про віслюка, який жив у одного фермера. Якось впав осел у висохлу криницю, де проревів багато годин....

5 причин насолоджуватися богослов'ям

Роберт Дженсон якось сказав, що богослов'я – це певний вид “граматики”. Можна сказати, що церква, як громада, говорить “християнською мовою”, а богослов'я формулює синтаксис та семантику цієї мови.

Слово "теологія", що складається з двох грецьких слів Теос (Бог) і Логос (слово), буквально означає "слово про Бога" або "бесі...