Субота 27 Липень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

Фаланги

Високо в горах Тянь-Шаню, на величезній галявині, розташувалося наметове містечко дитячого християнського табору. Тут уже два тижні мешкали діти віруючих батьків. За цей час вони впізнали багато цікавого, зазнали багато радісного.

Щодня діти разом читали Євангеліє, молилися, навчали вірші, грали, співали. Вони не раз відзначали, як дивно Бог відповідав на їхні молитви, зберігав, коли вони ходили слизькими стежками до водоспаду, спускалися в ущелини, піднімалися по скелях до льодовика.

Ті, хто був уважний до милостей Господа і почув Його ніжний поклик, покаялися. Цей християнський табір став їм пам'ятним - тут зустрілися вони зі своїм Спасителем.

Ледве багряний диск сонця сховався за вершинами гір, зі сходу, все огортаючи на своєму шляху, поповзла густа темрява. Мов маленькі лампочки, на небі засвітилися яскраві зірки, і, кидаючи химерні тіні, з-за високої гори виплив повний місяць. Стало зовсім тихо.

І раптом з намету дівчаток пролунали гучні, перелякані крики:

- О-о-ой!

- Мамочка-а-а!

- А-а-а!..

Юрій Семенович, відповідальний за табір служитель, поспішив туди, освітлюючи стежку ліхтарем. Він зазирнув у намет і побачив перелякані обличчя дівчаток.

– Фаланга! Там фаланга! - в один голос закричали вони, показуючи на куток, куди в страху відкинули величезного павука.

Юрій Семенович направив туди промінь світла і біля самої стінки побачив велику волохату фалангу. Вона завмерла, мабуть, приготувалася стрибнути, але не встигла – Юрій Семенович спритним рухом придавив її та викинув із намету.

І знову стало тихо. Тільки десь далеко в горах вив шакал та невгамовно шуміла гірська річка.

Юрій Семенович постояв, прислухався. Потім повільно пішов до вогнища, що догоряє, біля якого зібралися на вечірню молитву вихователі.

Служитель пояснив причину переполоху і раптом різко змахнув з шиї щось м'яке. То була фаланга. Невдовзі він відчув, що хтось знову повзе спиною. Юрій Семенович затиснув у кулак непроханого гостя і висвітлив ліхтарем руку – на долоні лежала велика фаланга. На щастя, вона не вкусила його.

- Що це за нашестя таке?! - Здивувався він і, кинувши фалангу на землю, розчавив її каменем. - Хоч би дітей не покусали!

- Звідки вони взялися? - дивувалися сестри. - Сьогодні ж тут проходило стадо овець! А вівці всіх фаланг з'їдають на заваді!

- Так, після того, як пройдуть вівці, фаланг зазвичай не буває... - підтвердив один брат. - На мою думку, це сатана лякає нас. Адже вчорашнє покаяння дітей не може бути непоміченим. Ворог не хоче, щоб їхні душі належали Богові.

- Нехай Господь збереже нас від нещастя. Помолимося про це, друзі, – сказав Юрій Семенович, і всі вихователі схилили коліна.

На зорі, як завжди, над наметовим містечком почувся стрункий спів:

Вранці, коли встає світанок, Боже, Тобі співаю За благодать Твою до мене І за любов Твою...

Містечко ожив. Дітлахи ланцюжком потягнулися до струмка вмиватися. Потім усі зібралися на великій галявині для спільної молитви.

– Сьогодні, діти, я прочитаю восьмий вірш із п'ятого розділу першого послання Петра, – сказав Юрій Семенович, коли підлітки заспокоїлися. - «Тверезіться, пильнуйте, тому що противник ваш диявол ходить, як рикаючий лев, шукаючи когось поглинути». Ці слова звернені до тих, хто повернувся від темряви до світла, від гріха – до Бога. Біблія закликає нас не спати, тому що у нас є сильний противник – диявол, який бажає нашої загибелі.

Не спати - значить завжди бути напоготові, стежити за собою, щоб, виконуючи волю Божу, протистояти дияволу. Щоб вам було зрозуміліше, наведу такий приклад. Сьогодні, коли хлопчики вмивалися, я бачив, як Сергій штовхнув Гену і той мало не впав у струмок. Я подумав, що Гена дасть здачі, і вже хотів йти мирити забіяків, але бачу: Гена спокійно вмивається і навіть не збирається мститися кривдникові. І тут я згадав: Гена ж учора покаявся! Гена, ти можеш розповісти, чому так вчинив?

- Мені важко було стриматися, - зніяковів Гена. - Навіть така думка прийшла: схопити рушник Сергія і кинути у воду, щоб спливло. Але раптом мені згадався вірш: «Не віддайте злом за зло», і я подумав: «Адже Ісус хоче, щоб я прощав. Не мститиму...»

- Ось це і називається неспанням, - вів далі Юрій Семенович. - Якщо ти віддав своє серце Ісусу, Він обов'язково наставлятиме, як правильно вчинити, що сказати. Диявол – хитрий та сильний ворог. Ми прочитали, що він ходить подібно до рикаючого лева. Хто з вас бачив лева у зоопарку? Він дуже сильний! Лев – хижак. Коли він голодний і шукає собі їжу, він дико реве. Ось тут і треба пильнувати, тобто остерігатися, щоб не потрапити в його пазурі!

Діти зосереджено слухали улюбленого проповідника. І раптом пролунали вигуки:

- Ой!

– Фаланга!

- Бий її!

У коло дітей, звідки не візьмись, стрибнула величезна волохата фаланга. Вона зробила кілька коротких стрибків і завмерла.

Дівчата в страху схопилися, а хлопчики одразу ж закидали фалангу камінням.

Поступово шум затих, і Юрій Семенович, закінчуючи проповідь, сказав:

- Учора фаланги двічі з'являлися у нас у таборі: у наметі у дівчаток і біля багаття, коли ми, дорослі, зібралися для вечірньої молитви. Ми розуміємо, що це особливі нападки диявола, який і фізично хоче зробити нам боляче, і душі турбує страх. Він злиться, тому що багато хто з вас, діти, зрозуміли, що найбільше щастя - належати Богу. Ви відкрили для Ісуса своє серце, а дияволові це дуже не подобається. Він хоче, щоб ви залишилися колишніми – неслухняними, злими, забіячними. Ось він і кидається.

Сьогодні ми останній день разом. Завтра спустимося з гір і роз'їдемося по хатах. Будемо пильнувати і просити Господа, щоб Він захистив і зберіг нас.

Надвечір хлопчики набрали хмизу для багаття, а вихователі вирішили побудувати з каміння великий жертовник і розпалити на ньому багаття.

- От якби хлопці самі збудували жертовник!.. - зітхнув Юрій Семенович.

- Звичайно, це було б дуже добре, але через фаланги не можна! Вони ж тільки під камінням і ховаються, - зауважив хтось із старших.

Через деякий час Юрій Семенович поділився радістю:

- Ви знаєте, браття, я ще жодної фаланги не зустрів після ранкової молитви!

- Я теж, - додав хтось із вихователів.

- Я ще раз переконався, що це диявол намагався залякати нас.

- Отже, нам теж можна носити каміння? - зраділи хлопці, почувши розмову вихователів.

- Можна, хлопці, можна! – дозволив Юрій Семенович.

Пізно ввечері, під тріск догоряючих гілок, біля багаття звучало прощальне напуття Юрія Семеновича:

- Не забувайте, друзі, чого ви навчилися на цьому місці! Пам'ятайте всі милості Господа, слідуйте за Ним, і Він, як обіцяв, приведе вас у небесні обителі, незважаючи на те, що диявол хоче занапастити!

24.10.2023

Кімната для Господа

Субота. Дімі дуже подобався цей день, бо у тата – вихідний. А з татом завжди цікаво!

- Тату, що ми сьогодні робитимемо? - Запитав Діма, як тільки підвівся з ліжка.

– Спочатку читати Біблію та молитися.

– А потім машину ремонтувати? - Згадав Діма про улюблене заняття.

– Ні.

Діма хотів ще щось запитати, але в кімнату увійшл...

Друг

Сашко прокинувся рано – щось йому не спалося. Та й до того ж він пам’ятав, що сьогодні 11 вересня – день його народження! Батьки Сашка пообіцяли, що на день народження вони подарують йому друга.

Сашко міркував про це, лежачи в ліжку. Хто такий друг? Друг – це той, хто тебе любить і хто завжди буде захищати тебе. Так, про такого друга Сашко давно мріяв.

Ра...

Досвідчений конструктор

Якось Колі пощастило поїхати з батьком за покупками. В універмазі, у відділі іграшок, він зупинився і захоплено прошепотів:

- Тату, подивися, який літак! На вітрині, на самому видному місці, стояв білий лайнер.

- Купи його мені! – попросив Коля. Батько уважно подивився на літак, потім на сина і пообіцяв:

- Добре. Ми купимо його тобі на Різдво. Згоден?

...

Таємниця молитви

Хлопчику було вісім років, коли його залишили жити з морським вовком. Так називали бувалих людей, які рідше ступали на землю, ніж на палубу корабля, моря, що борознить, і океани. Таким і був капітан, який зви...

Сліпий хлопчик

Хлопчик-хлопчик... Бідолашний хлопчик... За чиїсь гріхи народився сліпим.

Недільна школа

Швидко минув тиждень. Знову настала неділя. Валентина Іванівна зазвичай недільними ранками прокидалася так само рано, як і в будні. Але оскільки її діти і чоловік ще спали, вона використовувала час для особистої молитви, а також для того, щоб ще раз обміркувати, що має розповідати дітям у недільній школі. Сьогодні вона підготувала тему: «Про чуда Ісуса». Їй хотілося, щоб діти розпов...

Подарунок Ісусу

Майже з самого ранку Тім не відходив від вікна, милуючись сонечком і снігом.

- Мамо, дивися, як багато снігу на вулиці! — потягнув він до вікна, коли вона увійшла до кімнати.

- Завтра Різдво, синку, ото Господь і послав сніжок на радість дітям!

- Розкажи мені ще раз про Ісуса! - попросив Тіма,

Усадивши сина на коліна, мати вже вкотре повідала йому п...

Розбита ваза

У суботу після обіду подружжя Маркова зібралося в гості. Дітей вони залишали вдома одних, тому мама, швидко помивши посуд, сказала:

- Будьте розумниками, хлопці, не балуйтесь! - Показуючи на тендітну вазу, вона додала: - Дивіться, вазу не розбийте! Мишко, постав її краще на шафу, а то ненароком штовхнете стіл, і вона впаде.

- Мамо, хай вона постоїть тут! – попросив Вов...

Молитва Еммі

Маленькій Еммі було всього чотири роки, а для неї Ісус уже став саме її Ісусом. Так, вона вже звернулася до Нього в щирій молитві, визнала перед Ним усі свої гріхи (знаєте, адже малята теж грішать) і попросила Його простити її, оселитися в її серденьку і стати її особистим Спасителем. Ісус точно виконав прохання маленької дівчинки, як і обіцяв! Він став таким реальним для неї, нем...

Сила молитви

Боря вже вільно читав та писав. Особливу радість приносило йому читання християнських книг. Він щодня читав Євангеліє і знав багато біблійних історій. Мріяв Боря поїхати в далекі країни, полазити високими горами, пополювати на тигра чи ведмедя.

Якось до них у гості приїхав татовий друг – місіонер. Він багато років жив у Гренландії серед ескімосів. Разом з ними йому доводилося ту...