Середа 01 Травень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

Подарунок Ісусу

Майже з самого ранку Тім не відходив від вікна, милуючись сонечком і снігом.

- Мамо, дивися, як багато снігу на вулиці! — потягнув він до вікна, коли вона увійшла до кімнати.

- Завтра Різдво, синку, ото Господь і послав сніжок на радість дітям!

- Розкажи мені ще раз про Ісуса! - попросив Тіма,

Усадивши сина на коліна, мати вже вкотре повідала йому про ту пам'ятну ніч, коли народився Христос. Тіма притих, слухаючи знайоме і завжди цікаве для нього оповідання.

- А тепер, синку, пограйся. Мені ще треба приготувати вечерю.

Мама пішла, а Тіма під враженням почутого ще довго сидів на маленькому стільчику, розглядаючи свої іграшки.

«Як Ісус спав у годівниці, куди кладуть сіно? Він, напевно, всю ніч плакав... - переживав Тіма.- Я поступився б Йому своє ліжечко і віддав би всі іграшки, навіть цей новий самоскид...»

Незабаром прийшов з роботи батько, і Тіма, як завжди, помчав йому назустріч.

- Тату, завтра Різдво! Як добре, що Господь узяв і багато снігу насипав на вулиці!

- А ти не забув, у якому місті народився Ісус?

- У Віфлеємі! У хліві, де спали овечки та корови. Жаль тільки, що Ісус пішов на небо і я нічого не можу Йому подарувати.

- Не засмучуйся, синку! Христос і сьогодні із нами. Якщо захочеш, ти можеш багато доброго зробити для Нього й досі.

- Для Ісуса?

- Так, для Ісуса. Пам'ятаєш, я читав тобі вірш з Євангелія: «Оскільки ви зробили це одному з братів Моїх менших, то зробили Мені». Те добро, яке ми робимо ближньому, ми робимо Самому Ісусу!

Мама покликала вечеряти.

За столом Тіма засинав тата запитаннями: скільки часу Ісус жив у хліві? Йому там було холодно? Які Йому іграшки купували?

Тато спокійно і неквапливо пояснював йому все.

- Синку, в Євангелії сказано, що Ісус «успішував у премудрості, і у віці, і в любові у Бога і людей», - закінчив він.

Після вечері тато почав готуватися до проповіді. Мама прасувала одяг, а Тіма крутився біля нього, повторюючи вірш до свята.

- Мамо, а чому на Різдво люди дарують один одному подарунки?

- Завтра дізнаєшся, синку, а зараз - час спати.

Вранці, коли Тіма розплющив очі, було вже ясно. Далеко за деревами вставало сонце.

Тіма згадав, що настало довгоочікуване свято. Він схопився з ліжка і побіг до мами з татом привітати їх з Різдвом.

Батьки поцілували Тіму, і мама подала йому гарний пакет із білою сорочкою.

- Дякую! – зрадів Тіма.

- Вмивайся швидше, синку! Ми сьогодні підемо на збори раніше.

- Різдво! Різдво! Різдво! - заспівав Тіма і побіг у ванну.

Цього дня для нього все було гарним та святковим. Вода і та не здавалася такою холодною, як учора. Тіма мимохідь погладив кота і побіг одягатися.

- Мамо, я так і не знаю, чому на Різдво дарують подарунки. Мамо, а чому пастухи не покликали Марію з маленьким Ісусом у дім?

Голос Тіми з його нескінченними «чому» звучав, як дзвоник. Мама завжди відповідала на його запитання, а сьогодні чомусь не почала цього робити.

- Ми йдемо на збори, синку. Там багато говоритимуть і про пастухів, і про подарунки. Уважно слухай і отримаєш відповідь.

Надворі було морозно. Сніг рипів під ногами і так іскрився на сонечку, що на нього боляче було дивитись.

- Восени земля була чорна, а зараз біла-пребіла, - зауважив Тіма. - Тату, а чому сніг білий, а не синій, як небо?!

– Бог створив сніжинки білими. Він же Творець як захотів, так і зробив.

Розмірковуючи про чудесні Божі справи, вони непомітно підійшли до молитовного дому.

Кімната, де проходили різдвяні збори, була прибрана не-святковим. На стіні висіла велика картина із зображенням пустелі, на тлі якої повільно рухався караван верблюдів. А на полотняному небі горіла яскрава зірка, вказуючи дорогу мандрівникам, які йшли вклонитися Христові.

Діти милувалися прекрасною панорамою і радісно перемовлялися, намагаючись зрозуміти, як пересуваються волхви та верблюди.

Коли настав час розпочинати богослужіння і дітлахи розсілися по лавах, на кафедру піднявся незнайомий проповідник.

Він окинув усіх добрим поглядом і сказав:

- Я дуже радий, діти, що сьогодні можу бути з вами і говорити про чудовий подарунок, який дав нам Бог.

У кімнаті стало тихо-тихо. Тіма не зводив очей з проповідника, очікуючи почути те, що так цікавило його.

- Пророк Ісая, - продовжував гість, - за наказом Бога написав такі слова: «Син дано нам». Це означає, що Бог подарував нам Свого Сина – Ісуса Христа. Божий подарунок не кладуть у кульок, як цукерки, не ставлять на полицю, як книги. І звичайно ж, це не іграшка, якою можна було б безтурботно бавитися.

«То що ж треба робити з цим подарунком?» – думав Тіма.

А проповідник наче почув його запитання:

– Цей незвичайний подарунок належить і вам, діти! Щоб прийняти Його, потрібно повірити всьому, що говорить Бог, і дозволити Ісусові оселитися у вашому серці. У Христі Бог подарував людям усі свої багатства, подарував вічне життя.

Як ви вважаєте, діти, Богові легко було дарувати грішним людям Свого єдиного улюбленого Сина? – Ні, не легко. Але Він так сильно полюбив грішників, що заради їхнього спасіння не пошкодував Свого Сина.

Проповідник замовк. Діти, глянувши на нього, чекали продовження.

- Знаєте, я не міг відмовитись від такого дорогоцінного подарунка і впустив Ісуса у своє серце. Я став навіки щасливим, - радісно сказав проповідник. Але Господь Бог, який усім володіє, хоче, щоб ви насамперед віддали Йому самих себе. Він хоче звільнити вас від гріха і жити у вашому серці.

Наприкінці зборів діти отримали подарунки. Як і все. Тіма зашурхотів кульком, розглядаючи вміст. Там лежали цукерки у різнокольорових обгортках, запашний апельсин та кілька горіхів.

Закривши пакет, Тіма трохи постояв у роздумі і почав зосереджено пробиратися вперед.

- Візьміть мій подарунок! - торкнув він проповідника за рукав і, помітно хвилюючись, додав: - Це для Ісуса...

- А ти що, залишишся без подарунка?

Тіма радісно кивнув і зник між дітьми.

«Господи! Це ж Тобі малюк віддав свій подарунок! - подумки молився проповідник. - Прийми його! А мені допоможи передавати Твоє слово так, щоб і діти відчинили своє серце для Тебе!»

Тут до проповідника несміливо підійшла дівчинка з пакунком у руках.

- Дядько! Мій брат залишився вдома, і йому не вистачило подарунка.

Проповідник уважно подивився на дівчинку і, недовго думаючи, простяг їй кульок:

- Візьми, якщо так сталося...

І в цей момент він зустрівся поглядом з Тімою, який спостерігав за тим, що відбувається. Помітивши, як дівчинка взяла його подарунок, Тіма вискочив надвір, готовий розплакатися.

- Ну, синку, тепер ти зрозумів, чому на Різдво дарують подарунки? - спитав тато у Тіми, коли вони поверталися додому.

- Бо Бог подарував нам Ісуса Христа... - відповів Тіма і, помовчавши, жалібно протягнув: - Чому дядько-проповідник віддав мій подарунок Льонці?.. Я ж йому сказав, що це для Ісуса!

- І ти через це голову почепив? - підняв брови батько.- Даремно засмучуєшся, синку. Твій подарунок Ісус прийняв!

- Ні, я бачив його у Олени! Вона випросила його...

- Але ж Олена понесе подарунок своєму братику. Ти знаєш, чому він не був на зборах? Може, захворів? А ти пам'ятаєш, як Ісус сказав: Все, що ми робимо меншим братам, робимо Йому Самому? Я дуже радий, що ти віддав подарунок. Ми з мамою молимося і чекаємо того щасливого дня, коли ти і своє серце подаруєш Ісусу Христу і будеш служити Йому.

24.10.2023

Привітне щеня

Чому під час зустрічі люди тиснуть один одному руки? Це тепер є танки, гармати та бомби. А раніше люди воювали камінням та палицями. І якщо зустрічалися миролюбні, то один із них показував іншій долоню: ...

Недільна школа

Швидко минув тиждень. Знову настала неділя. Валентина Іванівна зазвичай недільними ранками прокидалася так само рано, як і в будні. Але оскільки її діти і чоловік ще спали, вона використовувала час для особистої молитви, а також для того, щоб ще раз обміркувати, що має розповідати дітям у недільній школі. Сьогодні вона підготувала тему: «Про чуда Ісуса». Їй хотілося, щоб діти розпов...

Навіть уві сні

Стала Ксюша неспокійно спати: то заговорить уві сні, то заплаче. Прокинеться мама, перехрестить доньку – вона й заспокоїться. Але наступної ночі все повторювалося.

Сходи на небо

Народ стояв живою стіною, а Закхей був маленький на зріст. Як він не підстрибував, йому не вдавалося побачити Бога, що проходить поруч. Тоді Закхей почав шукати якусь сходинку чи драбинку, бажаючи трохи підня...

Я не битися

Вова знав багато віршів із Біблії. Щодня, перед тим як іти до школи, він кілька разів прочитував вірш, який сподобався, а надвечір уже знав його напам'ять і розповідав перед молитвою молодшим.

- Мамо, що мені сьогодні вивчити? - спитав він одного разу, несучи Біблію на кухню.

- Вивчи перший вірш із п'ятнадцятого розділу книги Приповісті Соломона, - порадила мама.

...

Фаланги

Високо в горах Тянь-Шаню, на величезній галявині, розташувалося наметове містечко дитячого християнського табору. Тут уже два тижні мешкали діти віруючих батьків. За цей час вони впізнали багато цікавого, зазнали багато радісного.

Щодня діти разом читали Євангеліє, молилися, навчали вірші, грали, співали. Вони не раз відзначали, як дивно Бог відповідав на їхні молитви, зберігав, коли ...

Путівна карта

Марк знову і знову крадькома поглядав на батька. Чи правильно вони йдуть?

Перед походом тато довго вивчав карту, запам'ятовував маршрут, робив різні позначки олівцем. Тепер він часто зупинявся і порівнював місцевість із знаками на карті.

Багато разів Марку хотілося йти второваною доріжкою, але батько командував повертати то праворуч, то ліворуч. Ліза, сестричка Марка, ве...

Cила молитви

Боря вже вільно читав і писав. Особливу радість доставляло йому читання християнських книг. Він щодня читав Євангеліє і знав багато біблійних історій. Мріяв Боря поїхати в далекі країни, полазити по високих горах, пополювати на тигра чи ведмедя.

Одного разу до них в гості приїхав татів друг - місіонер. Він багато років жив в Гренландії серед ескімосів. Разом з ними йому доводилося тул...

Прийшла осінь

Ка-ар! Доброго дня! Ми з вами так давно не зустрічалися! Ка-ар!Ка-ар! Стільки нового й цікавого я хочу вам розповісти! Ка-ар! У нашому будинку № 38 відбулося стільки важливого, що я просто не можу стриматися. Ка-ар! Почну з початку: дівчинка Надя, яка живе у квартирі № 5, цієї осені пішла до школи. Її мама Валентина купила величезний букет квітів для першої вчительки, а для Наді – багато ...

Дихай! Чи не дихай?

Прийшов Сергій до лікаря, а той почав його слухати через трубочку: чи добре дихає, чи не застудився?