Субота 04 Травень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

Різдвяна казка

Дуже давно, понад дві тисячі років тому, в маленькому містечку Назареті жила благочестива дівчина на ім’я Марія. Одного разу, коли Марія клопоталася в оселі, її кімнату осяяло яскраве світло. В ньому дівчина побачила ангела Господнього. Вона дуже злякалась. «Не бійся, Маріє, - сказав ангел, - я приніс тобі радісну звістку. В тебе народиться дитина. Це буде Син Самого Бога, і назвеш Його Ісусом». «Я готова виконати все, чого бажає Господь. Нехай буде за словом твоїм», - відповіла Марія. І після цього ангел зник. Тож, Марія та її наречений Йосип стали чекати народження Ісуса. B цей час цар, який правив їхньою країною, видав наказ: «Кожен має йти до місця своїх праотців і внести власне ім’я до спеціального списку». (Це був перепис населення) «Нічого не вдієш, нам треба вирушати до Віфлеєма», - сказав Марії Йосип. Дорога була довгою і важкою. Коли вони, нарешті, дісталися міста, там було так людно, що для них не знайшлося місця в будинку для приїжджих. Один добросердий чоловік дав притулок Марії з Йосипом у хліві, де тримав худобу. Тієї ночі, після тривалої подорожі, Марія народила Дитя, сповила Його й поклала до ясел на сіні.
«Ісус – ім’я Йому, - говорили між собою Йосип з Марією. – Він – Син Божий!»
По якімсь часі до хліва прийшли пастухи. «Чи можна поглянути на Дитя?» - шанобливо запитали вони. «Звичайно, - відповів Йосип. - Але як ви довідалися про Нього?»
«Ми пасли овець у долині, - відповіли пастухи. – Аж раптом засяяло все небо, й ми побачили сонми ангелів, які співали “Слава в вишніх Богу і на землі мир, в людях благовоління”. Ангели звістили нам, що тут, неподалік, народилося Боже Дитя. Коли Воно виросте, то стане Спасителем усіх людей. От ми й прийшли подивитися на Нього та вклонитися Йому».
Згодом, з далеких країв прийшли до Ісуса мудреці, вельми поважні гості, вони повідали, що побачили на небі особливо яскраву зірку, що звіщала згідно з давніми пророцтвами народження царя. Мудреці йшли вслід за зіркою, і вона привела їх до місця, де був Ісус. Мудреці схилили коліна перед Немовлям і принесли Йому багаті дарунки. З того часу люди продовжують так робити: дарувати подарунки один одному на день народження і обов’язково на Різдво. Йосип з Марією дякували Богові за Ісуса. Вони знали, що Бог виконав Свою обітницю, - послав Свого Сина для спасіння всього світу.
Потім Ісуса почали називати Христос. «Христос» – означає «Цар». Проте, Ісус був царем незвичайним. У Нього не було ані корони, ані палацу, ані трону, ані війська… Втім, для людей Його Різдво таке важливе, що майже всі народи домовилися вести рахунок рокам, від народження Ісуса Христа.
Коли настає Різдво, по всій землі, в людських домівках , і в церквах запалюють свічки, співають пісні про народження Спасителя. Вітають один одного та дарують подарунки. Це радісне, веселе свято. Свято дітей та дорослих. Свято Спасителя всіх народів Землі.
Але чому ж усе-таки Він - Цар, якщо не мав ні трону, ні війська? Його називають так тому, що Ісус Христос відкрив нам великі таємниці про вічне життя, про добро і правду, про милосердя та любов Бога Творця до людей. Через Ісуса з нами розмовляє Творець Всесвіту і наш Творець.
З неба падають сніжинки – просто чудеса.
Засвітилися ялинки – ой, яка краса!
Стало все таке святкове, в золоті блакить.
Чисте небо світанкове, там зоря горить!
У сніжку дубки, смерічки з нашого двора.
З нами братики, сестрички, з нами дітвора.
Колядуймо, веселімся, Петрику, Антось!
Це ж сьогодні народився Божий син – Христос.

17.10.2023

РІЗДВЯНИЙ ПОДАРУНОК

Чимало клопоту мали батьки зі своєю Стефкою. І борщик їй не смакував, і суконка не така, як в других, і в хаті не так прибрано, як у людей. На все нарікала та була невдоволена. А батьки були небагаті. Жили в місті, мешкали в сутеринах і гірко працювали на кусник хліба. Батько в броварі носив бочілки, а мати прала білизну по домах. Важка була праця, а й її не все можна було дістати, і доводилося...

Різдвяний ліхтар

- Ну що? Все є? — питає хлопчина, вибігаючи надвір і зупиняючись перед веселим натовпом хлопчиків.

- Все, як є всі, - відповідає урочисто один із них, - тільки свічок мало, якби ще парочку добути, так величезну річ змайстрували б.

- Наті, ось цілих дві притягнув, - перебиває його радісно прийшов, подаючи дві сальні свічки. — У тітки випросив. Вже й лаяв він мене,...

Христовий подарунок

I

- Мама! А що, мені Христос конячку принесе?!

Мати ласкаво глянула на хлопця:

— Подивимося, Сереженько, якщо ти будеш молодцем і пайкою — може, й принесе.

В очах хлопчика світилася радість.

— Мамо, і пряник теж принесе?

— Так, і пряник, тільки тепер ти піди свою конячку спати поклади і не заважай мамі працювати...

Я зрозумів Різдво

В одній з далеких країн жила одна порядна людина на ім’я Том. До того ж він був дуже добрим сім’янином і завжди любив проводити час зі своїми двома діточками. Особливо він любив відзначати їхні дні народження. Єдине сімейне свято, якому він не надавав жодного значення, було Різдво. «Я не хочу тебе засмучувати, дорога, — говорив він своїй дружині Марті, — але я прос...

Різдво Ісуса Христа

Щоб краще зрозуміти зміст Різдва, я розповім вам історію, яка сталася в одній родині.

Наближалося свято Різдва Христового. З вікон долинали Різдвяні гімни, і все місто осявало сяйво різнобарвних вогнів. На вулицях можна було бачити усміхнених людей, які несли гарно обгорнуті подарунки, щоб за традицією подарувати їх на Різдво рідним та близьким.

У родині Діми також готувалис...

ТЕПЕР Я РОЗУМІЮ, ТЕПЕР Я БАЧУ

Якось був чоловік, який дивився на Різдво як на якусь дурницю. Він не був скнаром. Він був дуже добрий і порядний, щедрий до своєї сім'ї, чесний у своїх стосунках з іншими людьми. Але він не вірив у все те, про що йшлося у церквах на Різдво. І він був надто чесний, щоб вдавати, що він вірить. "Я не хочу тебе засмучувати, - сказав він своїй дружині, яка справно ходила до церкви, - але я...

Перше Різдво

— Дідусю, дідусю, розкажи мені щось, . смикаючи діда за рукав, просив маленький хлопчик.

— Що тобі розповісти? . посміхаючись, спитав старий.

— Розкажи, як ти пас овечок у полі!

- Ну добре, . усаджуючи онука навколішки, промовив дідусь. . Я розповім тобі, як уперше почув ангельський спів. Це сталося на Віфлеємських полях. Мені тоді виповнилося сім...

Подарунки для Христа

Діти раділи подарункам. Для кожного під волохатою сяючою ялинкою ховався барвистий пакет з етикеткою, на якій було написано: «Кістці», «Маші» або «Володі». Один за одним дітлахи виуживали пакети з-під ялинових лап, по складах читали написи, забирали кожен своє і відразу розкривали з нетерпінням.

У пакетах обов'язково знаходилися лялька, машинка ...

Свята ніч

Коли мені було п'ять років, мене спіткало велике горе. Я не знаю, чи я згодом пережила горе більше, ніж тоді.

Різдвяний настрій

Посередині просторої зали стояла висока ялинка. Прикрашена різнобарвними кульками, гірляндами та сніжинками, вона була як справжня королева у святкових шатах. Розкинувши довге віття, ялинка заплющила очі від задоволення. І раптом вона почула голоси… Це розмовляли ялинкові прикраси.

— Як мені подобається Різдво! — захоплено вигукнула синя блискуча Куля. — У мен...