Субота 18 Травень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

Кохання робить чоловіка чоловіком

Найдивовижніші чоловіки, які живуть сьогодні або взагалі жили протягом історії, — це чоловіки неослабної любові. У світі чоловіки досягають багато чого з різних причин — з гордості, грошей, слави та честі через владу. Від чоловіків очікують, що вони багато працюватимуть, ризикуватимуть і приноситимуть певні жертви заради себе . Однак, деякі дивні чоловіки роблять все це з кохання . Вони також багато працюють, ризикують і жертвують чимось, але роблять це для блага інших, особливо для їхнього вічного блага.

Коли апостол Павло писав одному юнакові, наставляючи його в мужності і служінні, він наказував його такими словами: «Нехай ніхто не ставиться з зневагою до твоєї молодості. Але будь прикладом для віруючих у мові, у поведінці, у любові , яку виявляєш, у вірі, яку маєш, і в чистоті» (1 Тимофія 4:12, Совр. пров.). Хоча якості, описані в цьому вірші, застосовні як до молодих чоловіків, так і до жінок, я знаходжу, що вони є простою, але водночас актуальною парадигмою, що кидає виклик, щоб стати кращими чоловіками Божими.

І якби ми чули, як апостол читав цей короткий лист своєму учневі, цілком можливо, дійшовши до слова «кохання» , він зробив паузу, дозволивши цим словам справити глибоке враження на юнака, який слухає його.

Незамінні амбіції

Чому я так думаю? Тому що Павло починає листа так: «Мета ж умовляння є любов від щирого серця і доброї совісті і нелицемірної віри» (1 Тим. 1:5). Єдина причина, через яку я пишу це, Тимофію, полягає в тому, щоб ти міг бути чоловіком любові, і щоб ти зміг ще більше привести інших до цієї любові. Любов, як визначає її Джон Пайпер, « це достаток і поширення радості у Богові, яка охоче задовольняє потреби інших » (Небезпечний обов'язок захоплення, 44). Отже, Тимофію, подай віруючим приклад у твоїй зростаючій, переповнюючій радості в Богові, яка задовольняє всі наші потреби. Навчи їх усім своїм життям, як треба любити .

Апостол Петро застерігає послідовників Ісуса: « Найбільше» – насамперед – «майте ревну любов одне до одного » (1 Петра 4:8). І потім сам Ісус каже: « По тому дізнаються все, що ви Мої учні...» — не тому, що ми можемо робити, або як багато ми знаємо, або як старанно ми працюємо, але через нашу любов (Івана 13 : 35). Любов доводить, що людина дійсно належить Богові, що Бог вибрав її, викупив, спорядив, перетворив і перебуває в ньому. Ми могли б очікувати егоїзму, сексуальної аморальності, нечистоти, ідолопоклонства, ревнощів, нападів гніву, суперництва, чвар, розбіжностей, заздрощів і пияцтва від чоловіків (Галатам 5:19–21), але справжня, щира любов суперечить нашим ( добре ) про чоловіків.

Отже, якщо любов вирізняє нас як чоловіків Божих, то любов це необхідне прагнення будь-якого чоловіка, який прагне до зрілості в Христі.


Що робить справжнє кохання

Будь-хто, хто щиро любив, знає, наскільки важким і болючим може бути це переживання. Павло, звичайно, сам бачив і відчував перешкоди, а також те, як легко може в'янути кохання у стосунках. Його перший лист церкви в Коринті торкається багатьох серйозних проблем, але, можливо, немає нічого важливішого, ніж відсутність у них любові один до одного. Тринадцята глава Першого Послання до Коринтян — «глава про кохання» — була написана не для молодят, що гріються в передчутті подружньої близькості; але для церкви, глибоко враженої егоїзмом та розколом; для християн, які вважали себе зрілими, тоді як їхня любов охолола.

Отже, як виглядає справжнє кохання? Будучи чоловіками Божими, як нам розрізнити, чи корениться наша любов у Бозі і чи наділена вона Його силою, чи це просто плід нашої уяви, який лестить самолюбство? Далі Павло каже, як ми можемо це перевірити, а кульмінацією є (і певною мірою все резюмує) вірш 1 Коринтян 13:7:

" Кохання все покриває, всьому вірить, всього сподівається, все переносить ".

Чоловіки, які покривають

Люблячі чоловіки не відмовляються від відповідальності у відносинах, не перекладають провину, коли щось йде не так, і не заплющують очі на потреби інших; вони накривають це та роблять це з радістю. Чоловіки кохання – це чоловіки, які з радістю несуть тягар інших і які покривають інших, коли вони стають тягарем – коли вони розчаровують, кривдять чи ображають нас.

Чоловік Божий не тільки терпить те, що може принести йому похвалу чи визнання, але він терпить і те, чого не хочуть терпіти інші чоловіки, — те, що з земного погляду може здатися дурним. Що він від цього одержує? І, що, можливо, ще дивніше, він постійно терпляче, без дратівливості переносить потреби та образи інших; з добротою, а не з жорстокістю або грубістю (1 Коринтян 13:4–5). Коли чоловік любить силою Божою, тягар, який він переносить, реальний, але при цьому він буде напрочуд легким (Матвія 11:30). Він покриває більше, ніж більшість чоловіків, з більшою благодаттю та милістю, ніж більшість.

Отже, які тягарі ви можете нести? Якщо ви одружені, все починається вдома. Наскільки ви чутливі до повсякденних потреб жінок і дітей, які постійно змінюються? Наскільки ви готові зробити все можливе, щоб задовольнити ці потреби? Чи достатньо ви покриваєте певні слабкості та гріхи у своїй сім'ї? Потім, забезпечивши своїх домашніх, чи замислювалися ви про те, як радість у вас і у вашому домі може бути в такому надлишку, щоб задовольнити потреби у вашій церковній сім'ї, у ваших сусідах і на будь-якому місці, де Бог помістив вас?

Якщо ви не одружені, можна подумати, що тягар буде менше, але пам'ятайте, що апостол Павло був неодруженою людиною, і в нього було чимало тягарів. Навколо нас величезна кількість людей, що потребують. Якщо ми неодружені, це часто дозволяє нам брати на себе більше турбот, приділяючи людям особливу увагу — більшою мірою, ніж на це здатні ті, хто перебувають у шлюбі (1 Коринтян 7:32-35).


Чоловіки, які вірять

Любов також вірить у все, що стосується інших людей. Це звучить страшенно наївно, можливо, навіть безрозсудно і безвідповідально, чи не так? Звичайно, мужі Божі знають це краще, ніж будь-хто. Коли апостол каже, що кохання всьому вірить, він не має на увазі, що кохання вірить усьому, що чує (Ісус так точно не чинив!), але така любов вірить у краще в людях. Інакше кажучи, коли думки, бажання чи мотиви незрозумілі, любов не передбачає гіршого.

Цинізм, цей гріх, який ми зневажаємо в інших і при цьому часто пестимо в собі, - це не мудрість, за яку він видає себе. Це глибока відсутність кохання, що маскується під «проникливість». Звичайно ж, кохання проникливе. « Я молюся, щоб ваша любов ще більше зростала , — каже Павло, — у пізнанні й у кожному почутті » (Фил. 1:9). Але кохання не тільки проникливе. У міру того, як благочестиве розрізнення зростає і покращується, любов не стискується і не скорочується, але рясніє і множиться. І хоча цей вид розрізнення зважує все ретельно і серйозно, відчуваючи тяжкість і значущість гріха, він готовий протистояти йому, у разі потреби, і він також відмовляється припускати злі мотиви з боку будь-кого. Кохання всьому вірить.

Кому вам найважче вірити? До кого ви найменш поблажливі — до дружини чи сусіда по кімнаті, дітей чи батьків, колег, однокласників чи сусідів? Чоловіки Божі радіють істині (1 Коринтян 13:6), а коли істина неясна, вони вірять усьому. Отже, коли підозра знову почне пускати коріння у вашому серці, боріться, щоб прийняти краще (а часто це буде битва!), і довірте свою душу « вірному Творцеві, роблячи добро » (1 Петра 4:19).

Чоловіки, які сподіваються

Чоловіки Божі вірять у краще в інших і сподіваються на краще для інших, тому що любов всього сподівається . Ця надія – це не « блаженна надія і явлення слави великого Бога і Спасителя нашого Ісуса Христа » (Титу 2:13), а невблаганна горизонтальна надія, що корениться у цій великій і щасливій надії. Хороші чоловіки не радіють невдачам та нещастям інших. Вони не поглинені егоїстичними та змагальними амбіціями. Їх не мучить заздрість. Вони радіють, бачачи, як інші процвітають, приносять плоди і процвітають, особливо їхні брати і сестри у Христі.

Павло нечасто згадує цю горизонтальну надію, і він говорить у 2 Коринтянам 1:7: «І надія наша тверда про вас . Чи втішаємося, втішаємося для вашої втіхи і порятунку, знаючи, що ви берете участь як у стражданнях наших, так і втішенні». Навіть будучи жахливо стиснутим і ураженим (« ми змучені були вище сил, так що навіть не сподівалися залишитися живими » (2 Кор. 1:8)), Павло все ще сподівався на краще для братів у Коринті. Він набирався сміливості і сили, знаючи, що їхнє майбутнє буде кращим , тому що його теперішнє ставало гіршим. Так мислять і сподіваються чоловіки, сповнені Духом Божим.

Отже, у будь-яких стосунках сподівайтеся на краще. Моліться за краще. Просіть Бога використовувати вас для покращення чиєїсь життя і майбутнього, навіть якщо це буде вам дорого коштувати. Відкладіть у бік егоїзм і суперництво, які стогнуть, коли інші процвітають, тоді як ми стикаємося з труднощами; і дякуйте Богові, коли бачите, як Він використовує і підносить чиїсь дари. Чоловіки, які сподіваються на краще для інших, надзвичайно радісні, тому що у них набагато більше причин для радості. Їхня радість не обмежується їх власними успіхами, досягненнями та можливостями, але каталізується та посилюється радістю інших.


Чоловіки, які терплять

Кохання цих чоловіків переносить тягар не раз, але продовжує це робити знову і знову. Через довгий час після того, як інші чоловіки пішли б, відчуваючи, що зробили все, що змогли, чоловіки кохання залишаються і терплять .

Фіктивна любов завжди згасає і вичерпується, часто досить швидко, як насіння, що впало на кам'янистий ґрунт (Марка 4:17). Коли справжнє кохання зустрічає опір, воно не тільки змушує виявлятися стійкість, але насправді робить цю стійкість (Римлян 5:3). Такі чоловіки встановлюватимуть кордони у певних відносинах, коли це необхідно, а також терпітимуть більше, ніж більшість інших чоловіків. Вони люблять по-іншому, вони люблять довго , тому що вони « зміцнюються всякою силою за могутністю слави Його, у всякому терпінні та великодушності з радістю » (Кол. 1:11).

Леон Морріс пише про цю якість кохання наступне:

« Це витривалість солдата, який у гущавині битви не бентежиться, але продовжує енергійно завдавати ударів праворуч і ліворуч. Любов не пригнічена, але мужньо витримує свою роль, незважаючи на труднощі » (1 Коринтян, 182).

Практично будь-який чоловік хотів би вважати себе солдатом, який витримає «будь-які труднощі», але, подібно до Петра, коли Ісус був відданий, ми часто уявляємо, що помремо заради любові (Матвія 26:35), проте відступаємо, побачивши дівчинку-служницю перед нами (Матвія 26:69–70). Ми бурчемо і поступаємося конкретним труднощам на нашому шляху, шукаючи зручні приводи, щоб не робити те, чого вимагає любов – ми втомилися, ми зайняті, ми маємо свої потреби, ми вже й так багато зробили.

То що спокушає вас піти? Кожен, хто покликаний любити грішників, має безліч причин, щоб здатися. Любов долає всі ці причини і робить наступний сміливий і дорогий крок, як це зробив Ісус, коли ніс хрест за нас. Коли мені не вистачає духу переносити випробування з радістю та терпінням у шлюбі, дружбі, церковному житті, у проповіді євангелії, я згадую, скільки причин було в Ісуса залишити мене, але Він ніколи не залишав і не залишав мене (Євреїв 13:5). 8). Отже, не дай Бог, ідучи за Ним, мені виявитися людиною, яка йде чи залишає інших людей.

Чоловіки, які вмирають

Хоча смерть для себе не входить явно до списку, перерахованого в 13 розділі 1 Послання до Коринтян, ми вловлюємо, принаймні, натяк на таку жертву у вірші 5: «[Любов] не шукає свого ». Любов часто вмирає для свого власного шляху — для своїх потреб, бажань, іноді навіть для свого розуміння того, що було б найкращим чи наймудрішим.

І в міру того, як ми дивимося вгору і розширюємо погляд за межі глави про кохання, ми знову і знову бачимо цю нитку люблячої мужності, що найбільш потужно виявилася в Боголюдині любові: « Немає більше тієї любові, як якщо хто покладе душу свою за друзів своїх »(Івана 15:13). Отже, Він полюбив, і тим самим залишив нам приклад дивовижної, чоловічої, жертовної любові.

Щоб любов народилася, вона має померти для комфорту та зручності. Щоб любов повірила, вона має померти для цинізму. Щоб любов стала надією, вона має померти для егоїстичних амбіцій. Щоб кохання тривало, воно знову і знову має вмирати для себе. Люблячі чоловіки завжди вмирають — і вони знаходять щастя. Вмираючи, вони йдуть за Ісусом, « який замість радості, що Йому лежала, зазнав хреста » (Євреїв 12:2). Подібно до Нього, чоловіки Божі люблять і вмирають заради радості.
 

19.10.2023

Як знову розпалити кохання

1. Згадайте. Подумайте про те, що ви робили в перші дні разом, що змусило вас закохатися. Подумайте про щасливі дні. Перестаньте думати про всі проблеми, які у вас є зараз, і згадайте, з чого почалося ваше кохання.

2. Поверніться. Поверніть свою увагу до Бога. Дуже просто дозволити своєму фокусу переміститися на ваші проблеми, тиск, стрес та кар'єру. Але якщо ви хочете повернутися...

8 якостей, яких Бог очікує від чоловіків

Ось вісім речей, яких Бог очікує від чоловіків, які бажають випробувати Його благословення у шлюбі.

1. Невідступно слідуйте за Богом. Слідування за Ісусом не визначає чоловіка автоматично як «більш духовного», але показує його потребу в Богу та в Писанні.

2. Будьте забезпечувачем. Павло говорить: «Якщо хтось про своїх і особливо про домашніх не дбає, той зр...

Неповні сім’ї можуть досягти успіху!

Згідно з одним повідомленням, неповні сім’ї є «типом сімей, кількість яких росте найшвидше» у США. У багатьох інших країнах ситуація подібна. Рекордне число подружжя, які розлучилися або живуть окремо, родин, залишених одним з батьків, та щораз більша кількість незаконнонароджених дітей мають серйозні наслідки для мільйонів батьків і дітей.

«Мені 28 років, я вд...

Шануй батьків, яких дав тобі Бог

Чому Бог, за всіх доступних Йому варіантів і можливостей, вирішив, що нове життя з'являтиметься і зростатиме через батьків ? Чому Він передбачив, що ми народжуємось у світ через батька і матір?

Бог має багато причин для всього, що Він робить (і більшість з них нам не відомі, принаймні поки що). Хоча книга Буття відкриває нам найголовнішу причину: «І сказав Бог: створимо люди...

Чи є надія на міцний шлюб?

Якось одна жінка поділилася зі мною своїм баченням про шлюб: «Це, неначе, я роздивляюся неосяжну пустелю через бінокль. Куди не гляну – скрізь бачу трупи на різних стадіях смерті – розлучення, самотність, кривда, зруйновані стосунки і т.д. Подивившись на це все, я запитую себе, чи хочеться мені взагалі починати таку подорож?»

Багато студентів сьогодні також ста...

Разом зустрічати старість

З віком ми дуже змінюємося. Фізичні немочі підривають наші сили. Глянувши в дзеркало, помічаємо, що з’являються нові зморшки, що сивіє волосся, можливо, що й самого волосся стає менше.

Часом може зраджувати пам’ять. Коли діти одружуються, а також коли з’являються внуки, ми розвиваємо нові взаємини. Для декого вихід на пенсію означає зміну ритму життя.

Факти...

Сімейне щастя – секрети його здобуття

У людей різні характери, різноманітні смаки та різні потреби, проте одна річ є важливою для всіх - це поняття любові. Всі мають бажання любити, але зрозуміння цієї чудової якості людської душі може бути не завжди однозначним. Сучасні засоби масової інформації, такі як фільми, нові підходи до освіти та реклама, можуть розглядати любов як задоволення лише фізичних потреб. Це веде до певних соціол...

Проблеми та способи їх подолання в сім'ї в світлі Біблії

Сім'я є основою суспільства, але не завжди життя в ній протікає гладко. Є різні проблеми, які можуть виникнути в сім'ї, але важливо знати, як їх подолати, особливо в світлі Біблії.

Непорозуміння - це одна з найбільш поширених проблем у сім'ї. Важливо розуміти, що кожна людина має свій унікальний характер, думки та погляди на життя. Але саме тому ми повинні бути терплячими, поважати думк...

Як знайти ідеального супутника життя?

Ідеальна дружина: на що чекає кожен чоловік?
Могла вийти заміж за зірку екрану, але хотіла вийти лише за вас.
Є експертом з кулінарії, прибирання, ремонту автомобіля або телевізора, фарбування будинку та мовчання.
Її улюблений вислів: "Що я можу зробити для тебе, любий?"
Що він отримує:
Вона вимовляє 140 слів за хвилину з поривами до 180.
Там,...

Забезпечуйте вічне майбутнє для своєї сім’ї

Коли Господь поєднав Адама і Єву подружніми узами, Адам виразив свою радість: «Оце тепер вона кість від костей моїх, і тіло від тіла мого» (Бут. 2:22,23). Творець мав на думці не тільки задоволення людей – Своїх дітей. Він хотів, щоб подружні пари і сім’ї виконували Його волю. Він сказав першій парі: «Плодіться й розмножуйтеся, і наповнюйте землю, овол...