Субота 18 Травень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

Послух Богові зробить вас мудрими

Коли наші діти були маленькими, дні складалися з постійних інструкцій та розпорядків.

Після обіду настав час полуденного сну. Ліжка застилалися, зуби чистилися, волосся розчісувалося гребінцем до школи. Перекушування було для перекушування, а не для того, щоб біля них паслися. Вдень між справою ми співали та молилися, навчаючись прибирати речі. Ми читали книги перед обідом, завчали вірші вранці. Не пам'ятаю моменту, щоб з моєї мови не вилітала фраза: "Поклади черевики в шафу!", "Маркери для паперу, а не столу!", "Їжа залишається на тарілці!", "Ідіть на вулицю і катайтеся на велосипедах до вечері!" ».

Наші правила не були статичними, деякі з них змінилися, в деяких зникла потреба. Але вони були дуже потрібні під час раннього дитинства, дитсадка, початкової школи наших дітей. Для нас, як батьків, правила мали величезний сенс. Правила були на користь дітям, а не на шкоду. Ми не були диктаторами, навпаки, обмеження вибудовувалися на благо нашим дітям.

Закони кохання

Інструкції та межі були щирим (і недосконалим) вираженням нашої любові до дітей. Коли ми вимагаємо від дітей зробити роботу по дому, вправлятися у грі на музичних інструментах, ми вимагаємо від них діяльності, яку очікують від мудрих, вірних дорослих людей. Так само і у випадку з Богом та нами.

Божі заповіді – вираження любові Бога. Коли Бог виводив Свій народ з Єгипту, наприклад, Він мав для народу багато заповідей. Після того, як Мойсей нагадав про заповіді, він сказав:

Ви, що приліпилися до Господа, вашого Бога, живі всі дотепер. Ось я навчив вас постановам і законам, як наказав мені Господь, Бог мій, щоб ви так чинили в тій землі, в яку ви вступаєте, щоб оволодіти нею; тож бережіть і виконуйте їх, бо в цьому ваша мудрість і розум ваш на очах народів, які, почувши про всі ці постанови, скажуть: тільки цей великий народ є народ мудрий і розумний. (Повторення Закону 4:5-6)

Послух ізраїльтян мав бути проявом їхньої мудрості та розуміння. Послух мав поставити їх у розряд мудрих у світі, і згодом він навчив би їх мудрості. І все ж протягом усього шляху в пустелі, Його народ відмовлявся зберігати заповіді, часто думаючи, що вони краще за Бога знають, що для них добре.


Хто знає краще за Бога?

Величезний гріх людського серця — думати, що ми мудрі без послуху Богові. У цьому суть гордині. Заявляючи, що ми мудріші за Бога, зважуючи і судячи, чи підходять нам Божі заповіді, чи оцінюючи, наскільки, на наш погляд, заповідь мудра, ми зміцнюємо цемент дурості, що не затвердів. Але коли ми, за вірою, отримуємо і слухаємо Його заповіді, наші серця та уми навчаються істині. Його інструкції стають нашою мудрістю та розумінням. Згадайте падіння Єви.

І сказав змій дружині: Ні, не помрете, але знає Бог, що в день, коли ви скуштуєте їх, відкриються очі ваші, ви будете, як боги, що знають добро і зло . Побачила жінка, що дерево добре для їжі, і що воно приємне для очей і пожадане, бо дає знання; взяла плодів його та їла; і дала також чоловікові своєму, і він їв. І розплющились очі в них обох, і впізнали вони, що голі, і пошили смоковне листя, і зробили собі опоясання. ( Буття 3:4-7)

Падіння Єви стало результатом її судження у відриві від слухняності Богу. Вона взялася сама вирішувати, мудрі чи дурні правила Бога. Вона оцінила плід дерева через призму власної мудрості: воно було добре для їжі та приємне для очей. І за іронією, воно було бажане для того, хто хотів стати мудрим. Єва, за власною мудрістю, шукала шлях до мудрості через заборонений плід, нехтуючи інструкцією Творця — інструкцією, яка привела б її до справжньої мудрості.

Тому що Я так сказав

Ви, можливо, як і я запитували себе: «Якщо Єва сама не могла розібратися в правильності свого рішення, то яка підстава її послуху комусь іншому? Ви хочете сказати, що вона повинна сліпо коритися іншим? Ні, вона не повинна сліпо підкорятися іншим . Дивлячись на Творця, вона повинна бути слухняною Своєму Господу  - Тому, хто створив небеса і землю, в Ком повнота мудрості та знання, Хто створив її, пізнав її і піклувався про неї.

Ми бачимо подібну динаміку у благочестивій, християнській сім'ї. Коли діти перечать словами, що виходять з вуст їхнього батька чи матері, заперечуючи: «А чому я маю робити це ?», найвірніша відповідь, яку може дати батько, звучить так: «Тому що я так сказав». Це зовсім не означає, що, крім цих слів, нічого не треба додавати, або що батьки досконалі, або що все, чого вимагає батько від дитини добре за визначенням. Що це означає , так це те, що діти повинні слухатися, тому що інструкція походить від батька або матері, які люблять їх, які старші за них і мудріші, і бажають кращого для своїх дітей.

Діти слухаються не тому, що цілком розуміють причини, що стоять за обмеженнями часу на перегляд телевізора чи розпорядком дня, — вони слухаються через те, хто їм сказав це зробити. Чим більше вони навчаються бути слухняними з радістю та довірою своїм батькам, тим швидше вони усвідомлюють мудрість батьківських інструкцій. Так само і у випадку з Богом та нами.


Послух віри

Християнське життя - це життя, в якому надприродним чином заміщена проникливість. Ми, християни, через роботу Святого Духа визнаємо, що ми не знаємо, що краще для нас.

Коли Христос пішов на хрест, Він став нашою заміною – Він був покараний за нас і заради нас. Той, хто не знав гріха, став гріхом за нас, «щоб ми стали праведністю Божою» (2 Кор. 5:21). Однак це заміщення триває ще далі. Через юродство хреста Христос став премудрістю для нас (1 Кор. 1:30). Він зазнав юродства хреста, щоб Бог міг знищити мудрість мудрих і поглинути проникливість проникливих, і зробити нас істинно мудрими у Христі.

Ісус заповідав: «Віруйте в Бога, і в Мене віруйте» (Івана 14:1). Як ми слухаємось цієї заповіді? Як ми нахиляємо наше вухо цій вказівці? Чим ми відрізняється від Єви, коли вона вирішила слідувати своїм власним міркуванням замість Божих? Ми це робимо через «слухняність вірі» (Рим. 16:26, НРП). Бог дає безоплатний дар віри (Івана 3:7-8), надприродну здатність вірити і ця віра чинить наше послух Його заповідям. Джон Пайпер сказав про послух віри:

Це кінцева мета євангелії. Воно пробуджує і зміцнює віру, яка веде до єднання з Христом і виявляє славу Бога... Якщо в якійсь групі людей на землі віра в Ісуса Христа не робить перетворення на Христа, Божої мети євангелії не досягнуто. (« Command of God »)

Справжня віра справляє справжнє послух, наше перетворення на Христа і, потім, через це послух ми зростаємо в розумінні та розрізненні. Ми бачимо сповнену любові мудрість у тому, що Він наказав.

Як слухняність справляє мудрість

Сповнена вірою слухняність дивиться на Того, Хто дає заповіді у всій Його праведності, доброті, суверенності та владі. Воно вірить, що слова, які виходять з Його вуст набагато кращі, ніж слова, що виходять з наших вуст, навіть якщо ми їх не розуміємо. Через це сповнене вірою послух ми вчимося замінювати наше нездорове розуміння ходу подій на досконале судження і вказівки Господа, на мудрість Божу.

Коли я росла, наші батьки вимагали, щоб я забиралася на кухні після вечері. У разі моїх протестів з приводу роботи, яку необхідно було виконати, мій батько завжди казав мені одну й ту саму фразу: « Ти не повинна мити посуд, Ебігейле; ти можеш її помити», «Ти не повинна витирати стіл; ти можеш це зробити, Ебігейле. Хіба ти не вдячна, що у нас є їжа на столі та кухня, в якій треба прибрати?» Тому я, побурчавши тихо про себе, слухала тата.

У міру дорослішання я продовжувала (недосконало) слухатися тата і робити те, що він вимагав, і я побачила, що його ставлення «можеш», а не «повинен» поширювалося на всі сфери життя. Щочетверга ввечері ми платили за рахунками. Пам'ятаю, як я одного разу спитала тата, чи не дратує його така кількість рахунків поштою, оскільки рахунки були єдиним, що приходило на поштову скриньку. Він відповів: Ні. Я дуже вдячний, що можу платити за ними». Те саме він говорив і про податки, і про те, що ночами його будять - він працював лікарем на виїзді. І те саме він говорив, очищаючи свій верстат у далекому кутку нашого підвалу.

Навіть у мене, як у підлітка, були розплющені очі на батьківську мудрість, яка вимагала від мене прибирати на кухні після вечері. Через послух я прийшла до усвідомлення мудрості відносини «можеш» порівняно з буркотливим ставленням «повинен». Це стало ясно не просто через самі вказівки, а через досвід спостереження та мудрості через послух.

У міру зростання в послуху Богові, Тому, в Ком усе багатство мудрості і знання, Господь з радістю вирощує нашу мудрість і розуміння, щоб усе, що Він заповідає, мало для нас сенс. Коли це відбувається, не тільки Він сам стає прекрасним для нас, а й Його шляхами. 

18.10.2023

Христианська сім'я: Поділ емоцій та віра вдвох

Вступ: У християнській сім'ї муж і дружина призначені служити один одному в дусі кохання та віри. Хоча у Біблії чоловік називається головою сім'ї, це не означає відсутність взаємодії та слухання дружини. Ця стаття розгляне роль мужа у слуханні дружини, розумінні її емоцій та бережливому ставленні до неї.

Слухання і розуміння: У християнському ...

Віра, Мир і Покій: Роль Мужа та Дружини в Християнській Сім'ї

У Святому Письмі ми знаходимо вчення про ролі чоловіка і жінки у християнській сім'ї, які несуть в собі важливі аспекти миру, безпеки, покою і затишку. Ця стаття розгляне ці ролі та важливість розуміння, що обоє супругів вносять свій внесок у спільний дім через віру в Христа.

Муж як голова і носій миру та безпеки: Біблія називає чоловіка головою сім'ї (1 Корин...

Які ознаки шлюбу?

Біблійне формулювання шлюбу наступне: “Тому залишить чоловік батька свого і матір свою і пристане до жінки своєї; і стануть два однією плоттю” (Бут. 2:24). Причому, ці слова були вимовлені Творцем ще до людського гріхопадіння, тому ми можемо вважати їх законом вічним.

На підставі цього закону Божого, а також на підставі численних прикладів шлюбу в народі Божому, о...

Проблеми та способи їх подолання в сім'ї в світлі Біблії

Сім'я є основою суспільства, але не завжди життя в ній протікає гладко. Є різні проблеми, які можуть виникнути в сім'ї, але важливо знати, як їх подолати, особливо в світлі Біблії.

Непорозуміння - це одна з найбільш поширених проблем у сім'ї. Важливо розуміти, що кожна людина має свій унікальний характер, думки та погляди на життя. Але саме тому ми повинні бути терплячими, поважати думк...

Кращий приклад

Кажуть, що сьогодні сім’я перебуває в кризі. З цим легко погодитися, зважаючи на кількість розлучень, а також на те, як живе багато сімей, в яких панує не мир і злагода, а дух суперництва і боротьби. Тобто такі сім’ї являють собою не затишний сховок, де людина може дійсно по-справжньому відпочити, а справжню арену боїв без правил, де кожен намагається довести свою правоту і вирвати ...

Кохання робить чоловіка чоловіком

Найдивовижніші чоловіки, які живуть сьогодні або взагалі жили протягом історії, — це чоловіки неослабної любові. У світі чоловіки досягають багато чого з різних причин — з гордості, грошей, слави та честі через владу. Від чоловіків очікують, що вони багато працюватимуть, ризикуватимуть і приноситимуть певні жертви заради себе . Однак, деякі дивні чоловіки роблять все це з кохання . ...

Чоловіки, використовуйте свою силу, щоб благословляти

Легко побачити силу, яку чоловіки привносять у подружні стосунки. Як правило, вони фізично більші і міцніші, що, на думку більшості коментаторів, має на увазі Петро у вірші 7, коли називає жінок «найпотужнішою судиною». Він каже, що жінки неповноцінні; він нагадує людям про фізичну реальність.

Також варто пам'ятати, що у Стародавньому Римі жінки також були слабшими у с...

Що таке Християнська сім'я?

Шлюб – Це задум Бога

Якою дружиною варто бути: досліджуючи незвичайну красу Рут

Воне знала, що перший крок зазвичай робить чоловік. Вона знала, що її вчинок може здатися щонайменше підозрілим, а можливо, і скандальним. Вона знала, що можуть казати інші люди. Знала вона і про те, як багато може втратити (адже, зрештою, вона вже втрачала). І все-таки, ось вона, Рут, лежить у темряві, — вразлива, надіюча, довірлива, смілива, — мовчки чекаючи біля ніг чоловіка, яки...

Чому нам не вдається організувати практику сімейної молитви та читання Біблії

Кілька разів я вже писав про загальносімейну молитву і читання Біблії (найпізніша стаття – Наш досвід сімейної молитви та вивчення Біблії ), і, маю сказати, що кожного разу після цих публікацій йдуть читацькі відгуки.

Щоразу після того, як я пишу на цю тему, я відразу отримую листи та повідомлення від людей, які намагалися щось зробити в цьому зв'язку і зазнали невдачі, або ...