Субота 04 Травень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

Використовуйте Псалом 45 як духовну зброю у молитві за Україну

Мой новий друг Сергій Пантоненко не особливо добре говорить англійською, але коли він минулими вихідними ділився зі мною своєю історією, я зміг зрозуміти його біль. Як і багатьох інших українських біженців, які прибули до Сполучених Штатів за останні місяці, Сергія долає розпач.

«Коли почалася війна, ми зрозуміли, що нашим релігійним свободам кінець» , — каже Сергій, який служив молодіжним лідером у церкві. «Але в духовному плані це було нам на благо. Ми навчилися довіряти Богові».

Я зустрів Сергія в Церкві Благодать, української п'ятидесятницької церкви в Ері, Пенсільванія. Сергій — один із десятків українських біженців, для яких церква в Ері за останні кілька місяців стала новою домівкою.

Уродженець Нової Каховки, що на Херсонщині на півдні України, 31-річний Сергій встиг звикнути до обстрілів та бомбардування. Якось уночі, коли ЗСУ підірвали склад зброї росіян, у будинках у радіусі 3 кілометри вибило всі вікна. Фактично в одну мить він втратив свою роботу журналіста, а пізніше російські війська конфіскували будівлю п'ятидесятницької церкви, яку він відвідував практично все своє життя.

Росіяни окупували Нову Каховку півтора роки тому. Пастор церкви Сергія був змушений тікати до Європи, оскільки побоювався арешт. Сьогодні, будівля церкви так само окупована російськими солдатами, і члени церкви, що залишилися, збираються в підвалі іншої будівлі.

Інший молодик, якого я зустрів у Пенсільванії, це 22-річний айтішник Мирослав Малишев. Як і Сергій, який є його родичем, Мирослав із міркувань безпеки згодом перебрався до Америки. І дорога сюди була нелегкою.

«Щодня щось вибухало. Це дуже пригнічувало» , — каже Мирослав, який після початку окупації також проводив молодіжні зустрічі у різних місцях. Але я дуже радий, що знайшов церкву тут, в Америці.

"Тут навіть якось легше дихається" , - додає Сергій. «Немає цього відчуття постійного страху. Хоча іноді я борюся із почуттям провини. Чи не зрадив я людей, які залишилися там? Мої батьки все там-таки, в Україні».

Близько 280 тисяч українських біженців влаштувалися у Сполучених Штатах з часу початку війни 24 лютого 2022 року. В Ері я також взяв інтерв'ю у п'ятидесятницького пастора з Донецької області, що на сході України, яка зараз окупована російськими військами. Його церква на даний момент закрита, а члени зборів, що залишилися, потай збираються по будинках.

"Це духовний конфлікт",  - каже мені пастор. «Російські хочуть відродити Радянський Союз» . Пастор, його дружина та їхні троє дітей зараз у безпеці в США, але вони сумують за тими, кого змушені були залишити.

Сергій зазначає, що російські солдати катували українських громадян, часом навіть електрошоком. "І деякі люди не хочуть говорити про те, що ще з ними робили, тому що це дуже соромно" , - каже він. У сусідньому містечку росіяни застрелили пастора та його сина. Буквально тиждень тому пастор-п'ятидесятник на ім'я Микола Татішвілі був убитий, коли російські солдати обстріляли його будинок на Херсонщині.

«Російські в нашому місті повернули статую Леніна, яка була прибрана з постаменту після розвалу Радянського Союзу» , – каже Сергій. "Дух Радянського Союзу ще живий".

Минулої неділі, коли я проповідував у Церкві Благодать в Ері, я закликав біженців з України вийти вперед, щоб помолитися за них. Спочатку я прочитав 45-й Псалом, також відомий як «Псалом Лютера», оскільки це був улюблений псалом Мартіна Лютера. На ньому заснований популярний гімн A Mighty Fortress Is Our God (Твердиня наша - вічний Бог).

Цей псалом — сильне нагадування про те, що Бог — наш притулок у світі, що стрясається війнами і лихами, і навіть у той час, коли він атакує церкву. У ньому є такі слова: “З нами Господь Сил; Бог Якова — наша фортеця... До країв землі Він припиняє війни» (вірші 7 і 9, НРП).
 

17.10.2023

Біль і людські страждання

У цьому світі немає жодної людини, яка б не зазнавала болю і страждань. І хоча здається, що одні люди піддаються їм більшою мірою в порівнянні з іншими, ніхто не оспорюватиме того факту, що абсолютно всі люди відчувають біль або страждають в якійсь мірі і в якійсь формі. Багато хто з нас був свідками тому, як хтось вигукує: «Але чому саме я, Господи?» Люди вважають, що вони отримуют...

Біль і людські страждання (закінчення)

Спокуси сатани

Книга Іова допомагає нам ще більше зрозуміти це питання про природу болю і страждань людських. Іов описаний як чоловік «непорочний, справедливий і богобоязкий», він «віддалявся від зла». Ці якості Іова перераховуються і Богом у вірші 8 (Іова 1:1,8). Це свідчить про те, що не лише в людських очах Іов був такою ...

Перемога над труднощами: Як виклики життя формують наш характер та досягнення

Життя - це непередбачувана подорож, сповнена радостей, перемог, але також і труднощів і випробувань. Часто саме труднощі стають тими потужними механізмами, які допомагають нам зрости, зміцнитися та досягти нових висот.

Труднощі - це невід'ємна складова нашого існування. Вони можуть набувати різних форм: фізичних, емоційних, фінансових або духовних. І кожен з нас, незалежно від сво...

Утіха для розбитого серця

Бог лікує розбиті серця. У Своїй проповіді, виголошеній у Назареті, Ісус сказав, що Бог послав Його лікувати розбиті серця. Серце в нашій мові, а також у Біблії означає цілу людину або її центр, осердя. Адже саме в серці концентруються всі людські переживання та реакції. Про декого кажуть, що думає серцем, про іншого – що вирішує серцем, а ще про когось – що в нього слова пливуть пр...

Досвід страждань: як зробити страждання плідним для духовного зростання та пізнання Бога

Страждання - це невід'ємна частина життя кожного людини, в тому числі і віруючого. І хоча страждання можуть бути дуже болісними та неприємними, вони також можуть стати цінним досвідом, який допоможе зрозуміти себе, пізнати Бога та зрости духовно.

По-перше, важливо зрозуміти, що страждання не завжди є наслідком наших помилок чи неправильних виборів. Часто вони є результатом наших дій, ал...

4 ознаки того, що ви на стадії клітини

Боговоренням я серйозно зацікавився десь у 2008 році, у розпал євангельського руху «Молоді, неспокійні, реформатські» (Young, Restless, Reformed — YRR ). На той час я, молодіжний пастор, під керівництвом пастора-методиста, осягав суть «п'яти пунктів» арміянства . Від мого наставника я знав усі «вузькі» місця «п'ятипунктової» кальвіні...

Чому Божі діти страждають?

У результаті нещасного випадку на воді дівчина-підліток Джоні Ірексон Тада залишилася повністю паралізованою. У наступні важкі роки вона навчилася все більше і більше бачити, як Бог сяє Своєю благодаттю в цьому темному світі. Він дійсно має владу над усім і знає, що робить.

“Запитайте в мого чоловіка – я зовсім не теолог. Мені жодного разу не вдалося дочитати до к...

Чому люблячий Бог дозволяє страждання у світі?

Це одне з найважчих запитань, з яким сьогодні стикається християнський світ

Проблема болю і страждань була названа одним з найефективніших аргументів атеїзму проти християнської віри. Більшість атеїстів зводять свою «віру» у відсутність Бога, спираючись не на наукові факти, а на аргументи, подібні до запитання: Чому люблячий Бог дозволяє зло і...

Чому у світі існують страждання?

Чому існують у світі страждання, несправедливості, чому гинуть і помирають навіть діти? Адже Бог – це Любов, а любов і страждання – несумісні?

Це питання люди часто ставлять служителям церкви, тому хотілося б дати повнішу відповідь на нього.

Усе, що трапляється в житті, усі нещастя, горе і труднощі, люди часто приписують Богові. Але у Всесвіті діють дві сили &nda...

Що означає відкинути себе і взяти свій хрест?

Успілкуванні з іншими людьми Ісус часто переходив до справи. Його заклик до учнівства в Євангелії від Марка 8:34 не є винятком: «Якщо хто хоче йти за Мною, відкинься, візьми свій хрест і йди за Мною». Учнівство рівнозначне самозреченню та несенню хреста. Крапка.

Але що Ісус має на увазі під «відкинься»? Що означає «взяти хрест свій», адже хрест Ісус...