Субота 04 Травень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

Духовне життя Чи боротися з почуттями та емоціями?

«Сліпий чоловік йшов мостом. Два провідники запропонували вести його, один на ім'я віра та інший на ім'я почуття. Віра вивела його на безпечний ґрунт. Почуття були так само сліпі, як і він, і вели його до краю прірви».

Саме так Клайв, людина похилого віку з нашої церкви, відповів на запитання про відчуття радості в Господі. Я був трохи здивований, але ідея видалася мені знайомою. Емоції небезпечні, і їм не можна довіряти.

Чи згодні ви з Клайвом чи ні, але якщо ви були християнином протягом якогось часу, ви чули схоже вираз чи думку. Попереднє покоління (якщо дозволите широке узагальнення) вважало цю думку підозрілою. Тим часом наше покоління, здається, живе ним. Коли ми почуваємося добре, життя прекрасне. Але коли почуваємося погано, життя здається нам жахливим – незалежно від того, чи справді події чи ситуації складніші, ніж зазвичай. Мета полягає в тому, щоб почуватися добре.

Наші емоції складні. Багато хто з нас, як довели вчені, здатні ігнорувати свої почуття, тоді як інші почуваються керованими ними. Але більшість із нас визнає, що ми не завжди знаємо, що робити з тим, що ми відчуваємо.

Біблія вчить нас тому, що наші емоції є невід'ємною частиною того, що робить нас людьми, і відіграють вирішальну роль у наших стосунках з Богом та іншими людьми. Досліджуючи, як Бог створив емоції для нашого блага, Писання показує нам, як правильно взаємодіяти з нашими емоціями – навіть із важкими, такими як: страх, гнів, сором, вина та смуток, щоб ми могли краще зрозуміти, що вони відкривають про наші серця , і як мудро поводитися з ними у повсякденному житті.

Незважаючи на те, що наше покоління робить акцент на романтиці та чутливості, віддає оплески справжньому та «реальному», я не впевнений, що ми дійсно знаємо, що робити з почуттями. Емоції сильні, але вони також непередбачувані, і дивовижна річ – ми не можемо жити з ними постійно, і в той самий момент – не можемо жити без них зовсім.

Джей Аласдер Гроувс та Вінстон Сміт – вміють чудово розплутувати наші емоції. Ці два досвідчені консультанти, пов'язані з CCEF, підсумовували плоди багатьох бесід із християнами, які щосили намагалися бути вірними Богу – і весь цей час жили з почуттями, які, здається, хотіли скинути їх з урвища.

Не уникайте емоцій - залучайте їх

Давайте ж розглянемо спостереження Гроувса і Сміта: християни часто відчувають негативні емоції, які ми назвали б «поганими», як ознаки духовної невдачі.

Тривога – це доказ того, що ви не довіряєте Богові.

Скорбота — це нездатність заспокоїтись у добрих намірах Бога для вашого життя.

Гнів - це просто старий вид егоїзму.

І в результаті, нам здається, що негативні емоції слід придушувати і негайно каятися в них, а не досліджувати і не знаходити коріння своїх думок.

"Погані" почуття - це не ті почуття, від яких ми повинні тікати; це ті важливі частинки одного великого цілого, якими ми маємо займатися. Вони є індикаторами активності у наших серцях – і найкращими індикаторами можливого безладдя. «Бог дав нам емоції, які насправді призначені для того, щоб не змінюватись, поки не зміниться те, що ми любимо, або те, що відбувається з тим, що ми любимо», — це основні передумови роботи Гроувза та Сміта. Емоції складні, але їхня інстинктивна природа допомагає викрити те, що відбувається. Таким чином, зіткнення з нашими емоціями — це не просто добрий чи необхідний вчинок, це благочестива дія.

Я точно пам'ятаю, де я був, коли навчився змушувати себе питати, якщо це не так важливо, чому я так засмучений? Потрібно було лише кілька секунд, щоб зрозуміти, що мій гнів не був плодом упертості іншого хлопця; це був плід мого переконання, що мої думки і переваги заслуговують на автоматичну повагу. Ця коротка мить зіткнення з моїми емоціями оголила глибину, до якої гордість була вкладена в моє серце.

Досвід Гроувса і Сміта в керівництві християнами через їхні почуття, допомагаючи їм знайти смирення і надію, покаяння і оновлення через Слово Боже і роботу очевидний. Можливо, найбільша прихована подяка, яку я можу дати цій книзі, полягає в наступному: я прочитав кожне з питань рефлексії.

Почуття можуть змінюватися

Книга рухається від доброго до великого, тому що вона не тільки дає вірний посібник з внутрішнього життя почуттів, а й дає ясний напрямок для зростання більш благочестивих емоцій. Її автори пишуть: «На щастя, ми можемо вирощувати Божественну зрілість у нашому емоційному житті, не опановуючи складний перелік духовних технік і навіть не звертаючи свідомої уваги на свої емоції. Виливаючи себе у просте знання, довіру і поглиблюючи свою любов до Христа, ми, як невід'ємний результат, розвинемо божественні почуття».

Гроувз та Сміт покладають на своїх читачів реальні надії. Якщо ви хочете, щоб ваші почуття змінилися, не чекайте на раптову трансформацію. Але якщо ви маєте намір зростати у своїй вірі, якщо Ви читаєте і розмірковуєте про Слово Боже, якщо ви спостерігаєте Боже творіння, якщо ви виховуєте благочестивий плач і праведний гнів проти гріха, якщо ви згадуєте про минулу вірність Бога, якщо ви твердо дотримуєтеся спільного поклоніння і спілкування зі святими, ви виявите, що ваше емоційне життя покращиться. "Все, що добре для вашої душі, буде, за визначенням, також мати певний позитивний вплив на ваше емоційне здоров'я".

Можливо, ми не в змозі контролювати свої почуття в даний момент, але ми можемо змінити їх з часом за допомогою того, у що ми вирішили вкласти свій час, енергію та уподобання. Як сказав наш Господь: «Де ваш скарб, там і ваше серце буде» (Матвія 6:21) .

Емоції на благо

Я часто чую від своїх знайомих (і, можливо, навіть говорив сам) такий коментар: «емоції – добрі слуги, але жахливі господарі». До прочитання цієї книги я не думав, що зміг би чітко сформулювати, як негативні емоції, такі як гнів чи тривога, можуть бути добрими слугами в моєму прагненні до благочестя. Ця книга допомогла мені побачити та оцінити почуття як джерело потенційного блага. Це також було корисним у наданні способів, якими я можу допомогти іншим зрозуміти і використовувати свої емоції на благо.

Ви можете не погодитись з усіма їхніми заявами. Можливо, ви захочете по-іншому поглянути на їхній аналіз людських емоцій. Але якщо у вас є емоції, книга «Розплутування емоцій» Дж. Аласдера Гроувса та Уїнстона Т. Сміта, коштує вашого часу.

17.10.2023

АНТИКРИЗНА ІНСТРУКЦІЯ

Прочитай цей список і подзвони туди куди тобі треба:
При появі занепокоєння дзвони Мф 11:25-30
При появі хвилювання дзвони Мф 6:19-34
При появі депресії дзвони Пс 26
При появі гордості та самовпевненості
дзвони Псалом 18 13
При появі невдоволення життям дзвони Колосянам 3:12-17
При появі нерозуміння християнства дзвони 2 Коринтянам 5:15-19
При появі невпе...

Ви багато хвилюєтеся і переживаєте?

Чи опановувало вами колись занепокоєння так сильно, що ви впадали в паніку? Наприклад, переживали про когось із членів сім'ї, друга, роботу, гроші? Часто паніка починається з простої думки про ще неіснуючу проблему, яка навряд чи взагалі виникне. І тим не менш, ця уявна проблема дуже турбує вас. Незабаром ви починаєте хвилюватися так, що вже не знаходите собі місця. Як ...

Я не дам вам зазнати невдачі

Пам'ятаєте, яку ви отримували втіху, чуючи такі слова від своїх батьків чи свого тренера, який знав, що ви зіткнулися з чимось уперше?

Подумайте, наскільки важливіше почути подібні слова від того, хто розуміє та присвячений тому, щоб стояти разом з вами та допомагати вам відповідати на всі ті виклики, які кидає вам духовний світ. Саме це й переживали віруючі у Філіппах, коли апо...

Чому Божі діти страждають?

У результаті нещасного випадку на воді дівчина-підліток Джоні Ірексон Тада залишилася повністю паралізованою. У наступні важкі роки вона навчилася все більше і більше бачити, як Бог сяє Своєю благодаттю в цьому темному світі. Він дійсно має владу над усім і знає, що робить.

“Запитайте в мого чоловіка – я зовсім не теолог. Мені жодного разу не вдалося дочитати до к...

Досвід страждань: як зробити страждання плідним для духовного зростання та пізнання Бога

Страждання - це невід'ємна частина життя кожного людини, в тому числі і віруючого. І хоча страждання можуть бути дуже болісними та неприємними, вони також можуть стати цінним досвідом, який допоможе зрозуміти себе, пізнати Бога та зрости духовно.

По-перше, важливо зрозуміти, що страждання не завжди є наслідком наших помилок чи неправильних виборів. Часто вони є результатом наших дій, ал...

Глибинна причина людських страждань

Вишукуючи причини страждання чи окремої людини, чи народу, чи людства в цілому, допитливий шукач може опинитися в ситуації, в яку потрапили учні Христові, коли запитали свого Учителя стосовно сліпонародженого: «Хто згрішив, – він чи батьки його, що сліпим народився?» (Ін. 9:2).

– Ні він не згрішив, ні батьки його, а це для того, щоб відкрилися...

Чому Бог допускає страждання дітей?

Запитує Віктор: “Скажіть, будь ласка, навіщо Бог поступає так жорстоко, караючи дітей? Щоб щось там перевірити чи з’ясувати? Це не по-доброму! Це як досліди над тваринами!”

Вікторе! Ваше питання звучить із серця, яке все ще не живиться безпосередньо від Слова Божого, але отримує інформацію через соціально-культурні установки суспільства, в якому ви живете. Ви самі то...

Не здавайтесь!

Щодня нам на думку спадає тисячі думок – хороших чи поганих. Для того, щоб зберегти позитивне ставлення та здорове мислення, ми повинні утримувати добрі думки та гнати погані. Ми так звикли думати про погане, що нам доводиться змушувати себе думати про хороше.

Позитивні думки роблять життя радісним, а негативні – сумним і сумним. Позитивні думки завжди спов...

Використовуйте Псалом 45 як духовну зброю у молитві за Україну

Мой новий друг Сергій Пантоненко не особливо добре говорить англійською, але коли він минулими вихідними ділився зі мною своєю історією, я зміг зрозуміти його біль. Як і багатьох інших українських біженців, які прибули до Сполучених Штатів за останні місяці, Сергія долає розпач.

«Коли почалася війна, ми зрозуміли, що нашим релігійним свободам кінець» , — каже Сергій,...

Чому Бог допускає зло і страждання?

Це дитяче і наївне питання я чую досить часто. І дивне те, що питання це, я чую в більшості випадків не від дітей, а від людей дорослих, до того ж, які вважають себе християнами. Чому ні в чому неповинні страждають, чому діти народжуються сліпими, чому багатообіцяюче життя рушиться в самому розквіті, чому існує соціальна несправедливість?

Приїхавши в США я спочатку ніяк не міг зрозумі...