Субота 18 Травень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

Кроки до виконання Слова Божого

Єз.36:27: Вкладу всередину вас дух Мій і зроблю те, що ви будете ходити в заповідях Моїх, і устави Мої будете дотримуватися та виконувати.

Тут, і навіть у вірші вище, у ст.26, йдеться про епоху НЗ. Господь тут сповістив наперед про ту роботу, яку Він виконає щодо зміни та перетворення Свого народу. Він сказав, що вкладе нове серце, проте не тільки це. Цей вірш говорить про те, що Господь дасть Свій дух - так сказано в Синодальному. Однак в інших перекладах слово "Дух" пишеться з великої літери, що є прямим вказівником на Святого Духа.

У ВЗ всі, хто перебуває під законом, було неможливо його виконати повністю. А, як писав Павло, який порушив одну заповідь, згрішив проти всього закону та встановленого ним порядку. Іншими словами, той, хто порушив одну постанову, винен у порушенні всього закону, адже якщо він згрішив проти однієї складової частини, то й проти цілого, до якого ця складова належить. І чому ніхто не міг виконати закон, окрім Ісуса? І ми завжди відповідали на це питання тим, що вони не були народжені згори. Так, це так, але це лише одна причина. Можливо, друга упускалася саме тому, що Синодальний не зовсім ясно говорив про Духа, який Господь обіцяв вкласти у віруючих у Нього, про що було сказано вище.

Таким чином, підходимо до другої причини, через яку Ізраїль не міг виконати закон - оскільки вони не були народжені згори, вони не могли мати Святого Духа. Тому ВЗ і встановлював жертвопринесення. Однак у НЗ настала повнота часів – Ісус воскрес і відкрив усім, хто приходить до Нього, можливість відродження – нового народження згори. Однак на цьому Він не зупинився, тому що на цьому не закінчилося виконання обітниці. Ісус сказав учням, що надішле Духа Свого Святого. І чому це було потрібно? Тому що без Нього, без Його благодаті в наданні Ним нам Божественної допомоги і підтримки, ми все одно не змогли б виконувати Божі накази - бути виконавцями слова Божого, адже ми продовжуємо поки перебувати в тілі, яке звикло жити за законом іншим, про що писав Павло у Рим.7.

Про це і йдеться у вірші. У ньому сказано, що Господь пошле Свого Духа Святого і зробить так, що ми зможемо виконувати Його заповіді, Його слово. Самі по собі ми, як і раніше євреї у ВЗ, не можемо виконувати Божі накази, проте все змінюється, коли на сцену виходить Дух Святий. Адже ми тепер не самі по собі – тепер це ми як народжений наново дух, це Ісус, Який є нашим Первосвящеником і Ходаєм, і це Дух Святий, Який у нас і на нас (останнє якщо людина прийняла хрещення Духом Святим). Тільки через те, що Господь послав нам Святого Духа, ми й отримали здатність бути виконавцями слова Божого! І про це прямо говориться в перекладі Месседж (у якому написано: "Я вкладу у вас Свій Дух і уможливлю, щоб ви виконували те, що Я говорю вам, і жили за Моїми заповідями").

Однак ми, читаючи Іак.1:22, намагаємося самі в собі, у своїх силах, а це означає, що в силах природних, тобто. за тілом, знайти здатність виконати слово Боже. Але так нічого не вийде! Хоч ми й народжені згори, але нам потрібний Дух Святий, щоб Він нам допоміг, навчив, направив. Без Його благодаті ми не зможемо виконати Божі накази і бути слухняними Богові. Адже Ісус і сказав нам прямо, що без Нього, без Ісуса, ми не можемо робити нічого (Ін.15) – для цього нам треба залишатися на Лозі. І залишаємося ми лише через Духа Святого – цей зв'язок перебування на Лозі, зв'язок єдності та живого контакту з Богом, забезпечує нам лише Дух Святий, це лише через Нього.

З цієї причини Господь і сказав, що Він зробить так, що ми заповіді Його – Його постанови, Його накази, Його слово – дотримуватимемося. Це не буде досягнуто людськими зусиллями, а зусиллями Самого Бога. І це було досягнуто – Господь послав нам Свого Святого Духа. Тепер у НЗ, коли ми народилися згори, ми змогли прийняти і Духа Святого, Який, по-перше, і зробив чудо народження згори, а по-друге, наділив нас Своєю силою, помазанням від Святого, як пише Іван, так що ми тепер маємо здатність стояти в присутності Божій і бути використовуваною Ним посудиною. Через прийняття Духа Святого ми здобули здатність бути виконавцями слова Божого. І це не те, що було досягнуто нами, але це те, що зробив Господь.

І, звичайно, тепер Дух Святий з нами, щоб навчити нас усьому. Ось що означає, що Господь робить нам тими, ким ми маємо бути. Це не ми виконуємо слово, але Святий Дух дає нам здатність для цього, показуючи, як ми можемо це зробити. Отже, нам не потрібно дивитися на свої зусилля і шукати в них здібності виконати Божу волю, бо там її не знайдемо. Нам потрібно усвідомити і зрозуміти, що наша здатність виконувати Божі накази - така сама робота Божа, як і все інше: як і наше народження згори, примирення з Богом та ін. Адже якщо дивитися на це тільки як на свою роботу, то нічого не вийде, як і в тих, хто перебуває у ВЗ. Але в НЗ ми маємо одну незаперечну перевагу – ми маємо Духа Святого та Його допомогу, яка є Божою благодаттю. Тож і здатність виконувати слово Боже – це не наша заслуга, а Божа благодать. Тому вона й благодать — на те вона й благодать, що це не за нашими заслугами, а силою Божою.

Тому, усвідомлюючи необхідність Божої допомоги та Його благодаті для нас, покладатимемося на Духа Святого та Його могутню силу, що діє в нас, а не на свої сили, щоб виконати слово Боже. Тому що самі по собі ми не можемо виконати Божу волю, ми не можемо вистояти і встояти. Тому багатьом і віра здається неможливою, адже люди не розуміють, як вони через біль можуть проголошувати своє зцілення. Звичайно, самі по собі не можуть, але сила Духа Святого, що діє в нас і через нас, робить це можливим. 

Отже, наш послух Богові і ходіння у вірі, або стиль життя віри, потрібно перестати розглядати лише як наші зусилля, здібності, роботу і досягнення, але почати дивитися на це як на процес нашої співпраці з Богом, з Духом Святим. І тоді це усуне напруження від неможливості виконання і принесе нам довіру, яка зробить нас податливою для роботи Святого Духа в нас, для нас і через нас. Адже від нас головне, що потрібно - це бажання співпрацювати з Духом Святим, і якщо ми дамо Йому своє бажання і своєю довірою відчинимо Йому двері, дамо можливість діяти, то Він зробить усе інше, що має бути зроблено, щоб ми змогли виконати волю Боже, отримати обіцяне і досягти тієї позначки, яку Господь і встановив для нас. 

У цьому й полягає план Божої НЗ - він ніколи не був у тому, щоб нам щось досягти власними силами, в т.ч. і виконання Божої волі для нас і через нас. Це Завіт благодаті, яка стосується і нашої здатності ходити в послуху Богові так само, як і прийняття нами спасіння. Тому ми повинні усвідомити благодать і покладатися на неї, щоб покладатися на Духа Святого, а Він ніколи не підведе. Алілуя! Слава Богу! Хай допоможе нам у цьому Господь! І в нас уже є Його допомога – у нас уже є Дух Святий. Чудовий наш Бог! Хвала Йому безперестанку! Амінь.

 

Кроки до виконання слова 

Як.1:19-26:

19 Отож, браття мої любі, кожна людина нехай буде швидка на слухання, повільна на слова, повільна на гнів,

20 Бо гнів людини не чинить Божої правди.

21 Тому, відклавши всяку нечистоту та решту злоби, прийміть у лагідності насаджуване слово, що може спасти ваші душі.

22 Будьте ж виконавцями слова, а не тільки слухачами, що обманюють самих себе.

23 Бо хто слухає слово і не виконує, той подібний до людини, що розглядає природні риси обличчя свого в дзеркалі.

24 Він глянув на себе, відійшов і зараз же забув, який він.

25 Але хто вникне в закон досконалий, закон свободи, і буде в ньому, той, будучи не слухачем забудькуватим, а виконавцем справи, блаженний буде у своїй дії.

26 Якщо хтось із вас думає, що він благочестивий, і не приборкує своєї мови, але спокушає своє серце, у того порожнє благочестя.

Ми звикли розглядати лише ст.22, який говорить про це прямо, проте якщо подивитися комплексно, у контексті, то можна побачити не лише заклик, а й побачити поради, як же перейти до виконання слова.

І ось перш за все, цей уривок починається з настанови про те, щоб залишити, відкинути всякий гнів і злобу, проте про це йдеться як про необхідну умову для того, щоб прийняти слово. Але якщо подумати логічно, то якщо це знадобилося для прийняття слова, то, звичайно ж, буде потрібно і для того, щоб виконувати його. Мені сподобалося, як про це каже Месседж, у формулюванні якого наставляється будь-яку зіпсовану чесноту і зло викинути на сміття, а натомість у простому смиренні дозволити нашому садівнику, Богу, упорядкувати [як ділянку ландшафтним дизайном] нас Словом, насадивши сад порятунку в нашому житті . 

Бог хоче упорядкувати нас і наше життя! Як бачимо, це Його робота. Але щоб дати місце Його дії, ми повинні викинути всяке сміття, і тут йдеться про сміття гніву та злості, які засмічують сад, не дозволяючи Садівнику садити Своє. Так що для прийняття слова (для того, щоб воно могло вкоренитися, вирости і дати плід) людина, перш за все, повинна вирішити розправитися зі всяким сміттям у своєму серці, щоб більше не тримати його. Звичайно, в цьому теж потрібна Божа допомога, однак Його сила може почати діяти лише за бажання людини, яке вона продемонструє своїм рішенням позбутися сміття гніву та злості. 

В іншому випадку, поки людина буде триматися цього, Господь не зможе працювати, насаджуючи Своє насіння слова, щоб воно виростило сад замість «смітника». Це навіть як у природному облаштуванні ландшафту: щоб посадити красиві рослини, потрібно спочатку прибрати сміття - тобто. облаштування починається з убору сміття, що є першим кроком. Так і тут, у духовному: перший крок до того, щоб дозволити силі Божій та Його слову облаштувати життя – це видалити всяку злість та гнів із серця. 

І тут згадується опис Божої любові в 1Кор.13, плоду якої ми повинні дозволити проявитися. Враховуючи особливості грецької мови, ось як Р. Реннер сформулював першу частину вірша 4: "Кохання терпляче і палко ставиться до інших, у неї стільки терпіння, скільки тільки може знадобитися; любов не вимагає уваги лише до себе, навпаки, вона зосереджена на потребах інших і готова дати їм те, чого вони потребують: любов не амбітна, не зосереджена на собі, не поглинена собою настільки, що їй ніколи думати про бажання і потреби інших... .]". 

Це наведено так, для контрасту, щоб протиставити злості та гніву - як бачимо, у коханні зовсім інші відчування, хоча краще сказати просто: у неї інше ставлення. І ось до розвитку в собі такого ставлення нам усім слід прагнути, інакше без нього не можна буде говорити про виконання слова, оскільки без любові воно не буде досягнуто. Але тут є ще така благодать, що любов виконання закону (Рим.13:10), так що навіть якщо прагнути виконувати тільки заповідь любові, то це прагнення приведе до виконання всього слова Божого і до послуху всім Його наказам. Отже, починати можна з любові - концентрувати свої зусилля на розвитку в любові, і тоді це приведе нас до результатів і в інших плодах духу, у виконанні решти Божих наказів, решти Його слова. 

І любов вимагає перевести свою увагу з себе на Бога та на потреби інших. І здається, що якщо не буде багато часу думати про себе, то про багато ворога не буде можливості і брехати нам про нас, тому що нам просто буде колись його слухати - наш розум буде зайнятий іншим, так що йому не буде де вставити свої п'ять, як кажуть. Адже все починається з любові – і віра, і світ. Тож якщо ми бажаємо зростати більше у вірі, то потрібно більше зростати й у коханні. Хоча тут є і зворотна залежність: чим більше ми будемо зростати у вірі, тим більше розвиватимемося і в любові, адже це все пов'язано, так що множення в одному множить іншого і свідчить про таке ж множення іншого (Фес.1:3) . 

Звичайно, тема любові - це ціла окрема тема, але ми її коротко розглянули лише у контексті того, щоб бути виконавцем слова. Адже і виконання слова починається з любові і без неї не почнеться, тому що Бог полюбив, тому зробив відповідно: віддав Сина (Ів.3:16). Якби не було любові, Він би не віддав Сина. Тож і ми до багатьох дій за словом не перейдемо, доки не навчимося ходити в коханні. І допомогти нам у цьому має усвідомлення сили Божої любові до нас, яку ми покликані виявляти і оточуючим. Але тепер ходімо далі.

Далі йде відомий ст.22. Розглянемо його у формулюванні РПБ: "Але зарекомендуйте себе виконавцями слова [активно і постійно підкоряючись Божим заповідям], а не лише слухачами (які чують слово, але не можуть засвоїти його значення), обманюючи себе [необґрунтованими міркуваннями, що суперечать істині]". І тут варто звернути увагу на місце необґрунтованих міркувань, що суперечать істині. Ці міркування заважають виконанню слова як нами, так і в нашому житті. Адже відомо, що дії йдуть за думками, тому поки в розумі будуть жити думки, що суперечать істині, то неможливо буде досягти і виконання слова, оскільки ці думки, що суперечать істині, будуть відводити від того, щоб чинити по істині і відповідно, у згоді з нею. 

І говорячи про існування думок, я маю на увазі те, що К. Хейгін висловив чином дозволити птаху звити гніздо: різні думки можуть пролітати, але чи залишаться вони в розумі, чи гніздитися - вирішуємо ми. Тож ніяким думкам, що суперечать істині, ми повинні не дозволяти гніздитися - залишатися в нашому розумі через наші подальші роздуми над проблемою, наслідками, негативним досвідом тощо, тому що це приведе нас до стану, в якому ми не зможемо виконувати слово Боже, чинячи по правді, тому що бачення істини буде відсутнє. Це подібно до телевізора і каналу, який ми дивимося: ми або будемо дивитися канал страху, або істини, що вселяє і розвиває віру. Тому від того, на що ми звернемо увагу через відповідні думки і роздуми, залежатиме наша здатність ходити в істині і виконувати слово Боже.

Про це писала і Джойс Майєр у своїй книзі "Розум - поле битви", кажучи: "Ми не живемо згідно з Словом, якщо наші думки розходяться з нашими словами. Ми не живемо згідно з Словом, якщо наші думки не спрямовані до Божого Слова [з .142]". Хоча я б сказала, що ми не живемо за словом, коли наші думки і слова не співпадають зі словом Божим, а не лише думки розходяться зі словами. Підтвердження цьому знаходимо далі в уривку з Писання, що розглядається, в ст. 26 якого говориться про порожнє благочестя за відсутності «приборкання» мови. І звичайно, це говорить і про неприборканість думок, за якими йдуть і відповідні, так само неприборкані слова. А в такому стані не можна говорити про виконання слова – у такому стані людина не може бути виконавцем істини і діяти в послуху наказам Божим. Адже справи йдуть за думками і за словами, а якщо вони не спрямовані до істини, то не будуть вести і до її виконання, але навпаки, відводити від неї.

Тому, щоб бути виконавцем слова, потрібно, перш за все, мати правильний внутрішній стан, без якого не досягти і зовнішнього вираження справ виконання слова. Тому, приборкуватимемо думки в розумі і слова в устах, будемо прагнути правильного відношення любові і розвивати його у своєму серці - і тоді це призведе нас до того, що ми будемо виконавцями слова, навіть без зайвих, спеціально спрямованих на це зусиль, так що, ходячи у виконанні заповіді любові, ми будемо ходити і у виконанні решти всіх складових істини, адже любов і є виконання закону. Алілуя! Слава Богу! Хай допоможе нам у цьому Господь! 

І звичайно, треба не забувати про Божу благодать, яка працює для нас і з нами у всьому цьому. Дяка Богові за Його благодать, яка і дає нам здатність до виконання слова, яка і робить нас тими, ким ми повинні бути! Але для такої її дії Богові потрібне наше бажання, і якщо ми бажаємо, тоді Йому є з чим працювати. І Він завершить те, що почав. Слава Господу!

 

16.10.2023

Християнські цитати та вислови українською: про любов, життя та Слово Боже

Слово обдароване великою потужністю. Порою вчасне чи вдумливо сказана фраза може надихнути, допомогти вирішити складні завдання чи прийняти важке рішення. І саме християнські цитати, що стосуються найважливіших аспектів життя, можуть бути найкращою допомогою у цьому!

Ми підготували обширну колекцію цінних християнських висловлювань, завжди актуальних. Читайте, перечитуйте, залишайте в...

Навчіться подобатися собі

Чи знаєте ви, що наші вчинки і ми як ОСОБИСТІСТЬ – не одне й те саме? Справа в тому, що хоча я не завжди вчиняю правильно, це не впливає на мою ОСОБИСТІСТЬ. Я знаю, що мене все одно люблять і що я продовжую залишатися доброю людиною. Я припускалася помилок у житті, я знаю, що і в майбутньому припустю їх чимало, але я все одно продовжую себе любити.

Якщо ви собі п...

Чому нам потрібно говорити про послух

Второе ім'я моєї дочки - Грейс (у пер. з англ. благодать ), і я також знаю далеко не одну сім'ю, в якій дитину назвали Мерсі (у пер. з англ. милість ). Благодать і милість — поняття, які є стовпами Євангелія, поняття досить гарні, щоб назвати на честь них дитину. Але за всі свої дні я жодного разу не зустрічав людину на ім'я Послух.

Колись давно це ім'я використо...

Час із Богом

«Будьте сильними в Господі (сильними у союзі з Ним); отримуйте Його могутність (могутність, що виходить від Його безмежної могутності)».

– Послання до Ефесян 6:10

Коли я вперше спробувала присвятити час спілкуванню з Богом, мені було нелегко. Я почувала себе якось безглуздо і ніяково. Я сиділа і позіхала від нудьги, намагаючись не заснути.<...

Слабкі не вміють прощати

Ганді говорив: «Вміння прощати – ознака сильних. Слабкі не вміють прощати». Слово Боже сьогодні нагадує нам чесноту прощення: «Бо якщо ви прощатимете людям провини їхні, то простить і вам Отець ваш Небесний. А коли не будете прощати людям провин їхніх, то і Отець ваш не простить вам провин ваших» (Мф. 6:14,15).

Щоб краще зрозуміти грані прощення,...

Віра веде до більшого

25 А четвертої варти ночі пішов до них Ісус, ідучи морем.

26 І побачили Його, побачивши Його, що йшов морем, стривожились і говорили: Це привид; і від страху закричали.

27 Але Ісус зараз говорив із ними і сказав: Підбадьоріться! це Я, не бійтеся.

28 Петро сказав Йому у відповідь: Господи! якщо це Ти, повели мені прийти до Тебе по воді.

29 Він же сказав: І...

Віра

Християнство прийнято вважати релігією. Але правильніше було б називати його вірою. Ми часто говоримо про християнську віру. Християнство – це віра, бо воно є системою знань, яку проголошують або в яку вірять його прибічники. Воно називається вірою також тому, що чеснота віри лежить в основі християнського розуміння спокутування.

Але що означає віра? У нашому суспільстві вірою ч...

Бог виконає Свої обіцянки, але ви повинні навчитися чекати

Біблія повна історій про чоловіків і жінок, які все чекали і чекали на виконання Божих обіцянок. Авраам і Сара чекали на народження Ісаака 25 років. Анна роками терпіла безпліддя в очікуванні своєї дитини. Давид провів роки в пустелі, перш ніж став царем.

Бог закликає нас приєднатися до Нього в Його роботі, але досягти чогось духовного — наприклад, побудувати церкву, займатися м...

Благословляйте людей, які навмисне роблять вам зло

Легко благословляти тих, хто благословляє вас і робить вас щасливим, але як поводитеся з людьми, які роблять з вами несправедливо і спеціально хочуть зробити вам боляче? «Благословляйте ваших гонителів» (Римлян 12:14).

Якось, багато років тому, мій помічник приніс мені одну популярну газету, і — о жах! - Просто на першій сторінці про мене надрукували розгр...

РАСЧИСТИТЕ РУСЛО РЕКИ

У кожному з нас тече річка – річка життя. Ця річка – чудовий Божий дар, який оновлює та живить наше життя. Я впевнена, ви зустрічалися з людьми, які прожили важке, але щасливе життя, тому що незважаючи на всі труднощі, вони завжди дивилися на життя позитивно, а тому їхня «річка» була сильною.

А є люди, які постійно відчувають нездужання, перебувають у зневірі і н...