Понеділок 20 Травень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

Благословляйте людей, які навмисне роблять вам зло

Легко благословляти тих, хто благословляє вас і робить вас щасливим, але як поводитеся з людьми, які роблять з вами несправедливо і спеціально хочуть зробити вам боляче? «Благословляйте ваших гонителів» (Римлян 12:14).

Якось, багато років тому, мій помічник приніс мені одну популярну газету, і — о жах! - Просто на першій сторінці про мене надрукували розгромну статтю! Цей довгий твір неможливо було не помітити. Там написали відверту брехню і жодного слова правди! Я дуже засмутився: що ж тепер про мене подумають? Я знаю, багато хто вірить у те, що пишуть у газетах. І чим більше я міркував про все це, тим більше засмучувався. Мене обурило, як автор міг написати все це нісенітниця і наклеп?

Як же мені відреагувати? - думав я. Чи не написати мені статтю у відповідь, щоб відвести ці голослівні заяви проти мене і мого служіння? Чи не вимагати від газети звільнити співробітницю, яка написала про нас таку брехливу статтю? Що ж мені робити у відповідь на таку потворну витівку?

Моє потрясіння посилював і той факт, що ця жінка сиділа в моєму кабінеті і говорила, як вона благословенна нашим служінням. І тільки-но прочитавши її статтю, я зрозумів, що вона мені брехала. І все ж, замість того, щоб обурюватися з приводу її вчинку, я вирішив наслідувати апостола Павла: «Благословляйте гонителів ваших».

Грецьке слово eulogia — «благословення», складове: eu перекладається хорошим, відмінним і відноситься до будь-якої позитивної емоції. Від нього походить слово euphoric - ейфорія. Друга частина слова – logos – слово. Цілком слово eulogia перекладається похвала, гарний відгук. Від нього ж походить англійське слово eulogy — мова на похороні, в якій говорять добрі слова на згадку про померлого. Тобто Павло, закликаючи нас благословляти наших гонителів, сказав нам відповідати словами благословення на слова прокляття, говорити тільки добре про тих, хто завдає нам шкоди. Це може здатися важкою справою, тим більше, що граматична форма слова вказує на постійну дію, тобто ми повинні говорити добре про цих людей знову, знову і знову. Можливо, нам захочеться звинуватити людину в її нечесній, неналежній поведінці. Але ми маємо тримати себе в руках.



Інше слово в цьому вірші - kataraomai - "проклинати" означає закликати прокляття. Люди завжди вірили, що якщо говорити хороші слова про когось, то цим покличеш у його життя благословення. І навпаки, якщо когось проклинати, то прокляття прийдуть у життя цієї людини.

Така віра через слова підтверджується в Писанні. Ми ніколи не повинні забувати про те, яка сила міститься в наших словах. У книзі Приповістей 18:22 ясно написано, що життя та смерть у владі мови.

Так, замість того, щоб розсердитися на ту невіруючу жінку, автора статті, я, за спонуканням Господа, почав закликати до її життя благословення. Я усвідомив, що ця журналістка написала таку статтю, бо вона невіруюча і, розуміє вона це чи ні, потребує Господа. То що хорошого вийде з того, якщо я почну закликати на її голову прокляття? Було саме час скористатися цією нагодою і благословити її.

Отже, я почав благословляти цю жінку, дякуючи за неї Бога і вірячи, що Він зробить для неї щось чудове і її життя стане кращим і щасливішим. Більше статей такого роду в тій газеті ніколи не з'являлося. Я впевнений, що наше рішення благословляти звільнило в духовному світі Божу силу, яка перешкодила тому, щоб про нас знову надрукували щось погане.

Я розумію, яка з'являється спокуса наговорити масу поганих слів про людину, яка вчинила з вами несправедливо і завдала вам болю. Але це нікому не зарадить. Ніколи не потрапляйте в цю пастку, не допускайте у своє серце гіркоту, не говоріть про свого кривдника погані слова, не проклинайте його. Ви можете вибрати благотворніший шлях—говорити про тих, хто намагається зробити вам зло, тільки добре.

Це правильний підхід до такої ситуації: ваші слова звільнять надприродну силу, і така ситуація більше не повториться. Але якщо ваша реакція буде невірною, то незабаром ви знову зіткнетеся з чимось схожим.

Дуже важливо те, як ви відреагуєте на завданий вам біль. Ваші прощення та слова благословення поховають усю несправедливість до вас. З іншого ж боку, ваша відплата піділлє олії у вогонь, і з вами знову і знову чинитимуть неправильно.

Ніколи не забувайте бути обережним у виборі слів.

Моя молитва сьогодні.

Господи, я хочу пробачити тим, хто говорив про мене брехню. Я не розумію, чому вони це робили, але тепер люди, які почули неправду, поширюють все це безглуздя. Я не збираюся злитися на них і говорити про них погані слова, бо це не допоможе нікому. Я говоритиму добрі слова і благословлятиму тих, хто прагне завдати мені страждань. Господь, будь ласка, благослови їх, зміни їх, допоможи їм і зроби їх життя кращим. І в той же час я прошу Тебе за допомогою цієї ситуації змінити мене.

В ім'я Ісуса. Амінь.

Моє сповідання цього дня.

Я не говоритиму злих слів ні про кого, навіть про тих, хто робить мені боляче і завдає мені шкоди. Мої слова мають силу, тому я дуже обережний у виборі слів. Я благословлятиму, а не проклинатиму, і таке моє ставлення засмутить підступи диявола щодо мене.

З вірою я сповідую це в ім'я Ісуса.

Поміркуйте над цими питаннями.

Ви можете пригадати випадок, коли, бажаючи заподіяти вам страждання, вас обмовили, але Святий Дух не дав вам сказати на помсту цій людині такі ж злі слова, а спонукав говорити про неї тільки добре?
Якщо таке з вами було, то яким був результат вашого послуху Святому Духу і вашого доброго ставлення до кривдника?
А чи було так, що ви наговорили про когось багато злих слів і ці слова справдилися? Чи не шкодували ви потім про те, що сказали?

Чути голос Бога не так вже й складно

«А вівці йдуть за Ним, бо знають Його голос. За чужим (ні за що) не підуть».
– Євангеліє від Івана 10:4-5

Господь розмовляє з нами по-різному. Багато віруючих вважають, що не чують Бога, тому що шукають якихось знамень, але не знаходять їх, оскільки найчастіше Бог звертається до нас тихим, спокійним голосом, який звучить цілком природно, а не надприро...

У що ви вірите, то ви отримаєте!

Не можу порахувати, скільки разів люди казали мені: «Рік, ще ніхто не зміг зробити те, що ви намагаєтеся зробити в цій частині світу. Ми знаємо кількох людей, які раніше намагалися робити те саме, але не змогли. Усі їхні спроби закінчилися повною невдачею. Тож будьте обережні. Дуже малоймовірно, що вам вдасться те, чого не вдалось іншим».

Подібні песим...

Віра береже тебе, як мати

Вірити в Бога – означає бути людиною, яка довіряє життю. Дитина перебуває під опікою батьків і повністю довіряє їм. Доросла людина, не роздумуючи, йде до людей, бо вірить, що її ніхто не вб’є. Сім’я з довірою спить разом в одному помешканні, не боячись, що хтось із близьких заподіє комусь іншому кривду. Ти заходиш до трамвая, маючи певність, що довезе тебе до мети. Сідаєш у лі...

Як боротися із заздрістю та ревнощами?

Я пам'ятаю, як зайшла до будинку своєї нової подруги. Я так раділа її запрошенню на групу з вивчення Біблії: після переїзду до нової країни та приєднання до нової церкви я не знала, з чого почати будувати стосунки. Але моя радість швидко змінилася болем: розглядаючи її будинок з високими стелями та гарним килимом, я згадала про мій скромний, маленький будиночок, у якому ще не було нормальни...

Чи не час наслідувати Бога?

Отже, наслідуйте Бога, як діти кохані.
— Ефесянам 5:1

Ви коли-небудь опинялися в такій неприємній ситуації, що ви хотіли втекти, але ви не могли цього зробити? Як ви поводилися тоді: дратувалися, обурювалися, показували своє невдоволення? Чи, взявши себе в руки, не давали волю емоціям? А може, ви стиснули зуби чи натягнуто посміхалися, намагаючись усім вигля...

Найбільший скарб

Чим відрізняються вірні, тобто люди, які вірують у Божественність, Богосинівство Ісуса Христа, від людей світських? – Таким чи подібним запитанням задаються не тільки люди світські, тобто люди «світу цього», якщо висловлюватися біблійною термінологією (див. Ін. 8:23), але й самі вірні, які таким чином хочуть якось чи то відокремити себе від «світу цього», чи то зна...

Шукаючи Бога: Як розвивати своє духовне життя та зміцнювати віру в Христа

В цій статті можна розглянути різні аспекти розвитку духовності і зміцнення віри в Христа. Наприклад, важливість регулярної молитви і читання Святого Письма, а також розуміння біблійних принципів і цінностей.

Можна також поговорити про важливість духовного спілкування зі співвірними, розвиток християнських духовних практик, які допоможуть у зміцненні віри, і про здійснення духовного рос...

Що таке свобода від гріха?

Свобода від гріха – це коли ти так ненавидиш гріх, що краще помреш, ніж допустиш його до себе навіть у його початковій стадії, яка називається спокусою.

Це коли, дивлячись на сигарету, не відчуваєш нічого, окрім відрази до цього шляху повільного саморуйнування, коли в будь-якому алкогольному напої ти бачиш тільки бажання сатани оволодіти твоїм розумом з метою вивести тебе із спі...

Навчіться подобатися собі

Чи знаєте ви, що наші вчинки і ми як ОСОБИСТІСТЬ – не одне й те саме? Справа в тому, що хоча я не завжди вчиняю правильно, це не впливає на мою ОСОБИСТІСТЬ. Я знаю, що мене все одно люблять і що я продовжую залишатися доброю людиною. Я припускалася помилок у житті, я знаю, що і в майбутньому припустю їх чимало, але я все одно продовжую себе любити.

Якщо ви собі п...

Поведінка дітей скаже багато про що

Добре керуючий домом своїм, дітей, що містить
у послуху з усією повагою.
— 1 Тимофію 3:4

Якось, під час чергового перельоту, я сидів по сусідству з жінкою, яка працювала у школі тридцять п'ять років. Ми розмовляли, і я запитав її: — Дивлячись на поведінку дитини в школі, що ви можете сказати про її сім'ю? - Всі! - відповіла вона. — Судя...