Субота 18 Травень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

Віра веде до більшого

25 А четвертої варти ночі пішов до них Ісус, ідучи морем.

26 І побачили Його, побачивши Його, що йшов морем, стривожились і говорили: Це привид; і від страху закричали.

27 Але Ісус зараз говорив із ними і сказав: Підбадьоріться! це Я, не бійтеся.

28 Петро сказав Йому у відповідь: Господи! якщо це Ти, повели мені прийти до Тебе по воді.

29 Він же сказав: Іди. І, вийшовши з човна, Петро пішов по воді, щоб підійти до Ісуса,

30 Але, бачачи сильний вітер, злякався і, потопавши, закричав: Господи! Врятуй мене.

31 Ісус простяг руку, підтримав його й каже йому: Маловірний! навіщо ти засумнівався?

32 І, як увійшли вони до човна, вітер затих.

33 А ті, що були в човні, підійшли, поклонилися Йому й сказали: Справді Ти Син Божий.

34 І, переправившись, прибули до Геннисаретської землі.

(Матв.14:25-34) 

 

Навіщо Петру було виходити з човна? Очевидно, що в цьому не було потреби. Що ж змусило його це зробити? Чи краще сказати, чим було викликане таке його прагнення? Адже їм і в човні було небезпечно, а тут прямо виходити на хвилі! Але його це не збентежило – він все одно вирішив вийти за борт.

І він зробив це лише після того, як побачив Ісуса. Можна уявити, як він замість решти намагався втриматися на цих хвилях, як вони намагалися вичерпати воду з човна, але тут раптом побачивши Того, хто йде по воді, і почувши знайомий голос: "Підбадьріться! Це Я, не бійтеся", - раптом думки Петра повернули. в інший бік. Щойно він був зайнятий штормом, а тут уже думає про ходіння по воді.

І незважаючи на допущену Петром після недоопрацювання, у нього є чому повчитися. Насамперед, здібності перемикання з метою налаштуватися та перейти до співпраці з Богом. Адже Він з'являється тоді, коли наші думки можуть бути зайняті зовсім іншим. Ми на землі, і нам тут постійно знайдеться чим зайнятися. Навіть якщо подивитися на момент покликання Апостолів - більшість з них у той момент були зайняті серйозною справою: Петро і Андрій ловили рибу, сини Зеведеєві полагоджували сіті (Мф.4: 18-22), Матвій і Левій якраз сиділи біля збору мит ( Мт.9: 9, Лк.5: 27). Всі вони були зайняті своєю роботою, проте змогли почути голос Ісуса, переключитися, залишивши свої справи і приєднатися до Божого руху.

 Це говорить про те, що Господь буде говорити до нас і вести нас до чогось, коли ми маємо зовсім інші плани та регламент; Він з'явиться з дивом для визволення і виконання Своїх обітниць, коли ми будемо зайняті своїми звичайними справами. Тому, щоб "зловити" рух Божий, нам, по-перше, потрібно бути готовими до цього - готовими в тому сенсі, що ми повинні розуміти раптовість і несподіванку руху Божого. Адже Ісус не дарма говорив про те, що Його день прийде, як тати (Об'явл.16:15; Мт.24:42,44; 1Фес.5:2). Якби Господь відкрив нам Свій регламент, ніщо б не могло нас застати, як тати.

Таким чином, у Божому русі є певний момент несподіванки та непередбачуваності щодо того, коли і з якого боку Він з'явиться. Але одне знаємо точно: Він з'явиться, слава Господу! І гадаю, що така несподіванка має місце через те, що ми занурені у свої справи. Учні під час цього шторму не сиділи і не чекали, що Ісус прийде їм допомогти, тож, помітивши постать, зраділи спасінню. Все було зовсім навпаки - майже впавши у відчай у боротьбі з цим штормом, побачивши силует, що наближається, вони закричали від страху! А все тому, що явлення Боже не вписувалося в їхні уявлення.

 Це не говорить про те, що ми не повинні нічим займатися, а лише чекати на рух Божий, як ті хворі в купальні Віфезда (Ін.5:2-3). Ні, ми маємо певні справи, і ми маємо у всьому нашу частину. Однак нам треба вміти "ловити" сигнал Божого руху - будучи налаштованими на хвилю Духа, нам потрібно навчитися перемикатися, залишаючи свої справи, відкладаючи плани і змінюючи регламент, якщо цього хоче від нас Бог, щоб мати здатність рухатися з Ним в одному потоці явища Його надприродна сила в чудесах.

 Отже, Петро переключився - він відразу ж кинув весла, відро, яким вичерпував воду чи інші якісь "дрозди правління". Побачивши Ісуса, його думками відразу опанувало диво, свідком і спостерігачем якого він був. І він вирішив, що не хоче бути лише спостерігачем, але націлено подався до того, щоб взяти в ньому участь безпосередньо. Він сказав: "Учителю, якщо це Ти, повели мені прийти до Тебе по воді!" І відповідь Ісуса була проста: "Йди".

 Що цим Петро зробив? Хіба він не поставив себе на один рівень з Ісусом щодо меж можливостей? Він не подумав: "О, це ж Ісус. Це тільки Він такий святий, що може творити такі чудеса і ходити по воді". Навпаки! Він сказав Ісусові: "Якщо це Ти - реальна Людина, яку я знаю, з якою їм і п'ю, а не привид, як ми, було, подумали, тоді і я, будучи людиною, а не примарою, можу піти по воді". Я теж хочу спробувати! Ісусе, дозволь і мені прийти до Тебе!" І як відреагував на це Ісус? Чи почав Він забороняти Петру і лаяти його, кажучи: "Як ти посмів, старий грішнику! Це тільки Я - Святий і Праведний - можу творити такі чудеса! Що ти про себе уявив?" Навпаки, Ісус цілком спокійно та впевнено сказав: "Йди". 

 Вважаю, що Ісусові навіть сподобалося це бажання Петра робити те, що Він робив. Пізніше Він сказав їм, що віруючі в Нього не те, що можуть дозволити собі претендувати на те, щоб творити справи Ісуса, але повинні творити їх (Ів.14:12). І навіть більше, маємо створити великі! Господи, тут би до твоїх діл добратися, а тут на нас покладається обов'язок створити і більше!

 Цікаво також зауважити, що нікому на думку така думка, як Петру, більше не спала. Гадаю, вони були настільки приголомшені тим, що відбувалося, що не могли нормально розуміти і керувати своїми діями. Можливо, потім вони пошкодували, що не скористалися можливістю отримати такий унікальний досвід такої пригоди ходіння по воді, однак у той момент вони не виявили здібності, бажання та рішучості до цього. Переступивши борт човна був тільки Петро, ​​і цим він поставив себе на один рівень з Ісусом. І Ісус не просто це дозволив, а й підтримав його у цьому.

 Звичайно, віра Петра не була така велика, як Ісуса, тому він дозволив вітру і морю похитнути себе. Однак Ісус був поруч - Він відразу простяг руку і запитав: "Навіщо ти засумнівався?" Іншими словами: "Петро, ​​ти молодець. Все йшло добре, і ти підійшов би до Мене, якби не дозволив себе похитнути. У цьому твоя недоробка. Однак Я поруч, тому ти в безпеці". 

 Гадаю, Петра недарма католицька церква ставить на чільне місце після Христа. Так, Петро мав одкровення, про яке Ісус сказав, що на тому камені створить Свою церкву, що ними сприймається буквально (Мт.16:18); проте ніхто більше не ходив водою. Зцілювали й інші, проповідували й інші (Лк.10: 17), але по воді більше ніхто не ходив. Тільки Ісус - Святий і Праведний Бог - міг ходити по воді, і тільки Петро насмілився зробити крок на той самий рівень сили, влади і панування над силами природи. Тому, недаремно, деякі сприймають його як другого святого після Самого Ісуса.

 Але про що нам це говорить? Про те, що віра завжди ставить тих, хто використовує її на один рівень з Богом. З цієї причини і необхідне усвідомлення праведності у Христі (Рим.5:17), інакше не буде сміливості і сміливості зробити крок на цей високий рівень влади і панування. Адже віра – це могутня сила Самого Бога: вона творитиме або домінуватиме. Вона не підкорятиметься навіть силам природи, і лише Бог не підвладний їм. Але давши нам Свою віру, Він тим самим поставив нас на один рівень із Самим Собою (Мк.11:23-24, Рим.12:2). Тому що Він бажає, щоб ми творили Його справи на землі, а це неможливо без віри.

 Водночас віра веде нас за межі задовільного. Це часто називається "зоною комфорту". Хоча я не впевнена, що в човні було так вже комфортно, адже його захльостувало хвилями, так що учні були в розпачі, все ж таки опинитися за бортом було сміливим кроком у небезпечну зону. Однак Петра не задовольняло його місце у човні. Він не просто хотів отримати допомогу Ісуса у вигляді рятування від шторму, але він настільки побажав взяти участь у чуді, що спасіння від шторму його більше не хвилювало. Він подався до незрівнянно більшого, і отримав досвід і в ньому. 

 При цьому він вийшов з човна ще до того, як Ісус упокорив шторм. Він не почав думати: "Почекаю, коли все вщухне, а потім попрошу Ісуса повторити трюк". Ні, він пішов просто тоді, не чекаючи приборкання шторму. Це говорить нам про те, що нам не обов'язково чекати, доки Господь задовольнить одне наше прохання, розбереться з однією нуждою перед тим, як прямувати до іншої. Ні, прямо посеред меншого ми можемо йти до більшого, отже коли більше буде досягнуто, воно покриє і менше. Як і в цій історії: утихомирення шторму було меншим дивом, ніж ходіння по воді. Утихомирення шторму учні вже бачили, а ходіння по воді було настільки великим, що від страху вони закричали. Однак коли Ісус з Петром увійшли до човна, шторм затих - більше диво принесло з собою і менше, задоволення більшого прагнення принесло визволення і в меншому. 

 Разом з цим варто також зауважити, що ходіння по воді - це вже були суто амбіції Петра, в цьому не було жодної необхідності. Вони потребували порятунку від шторму, і Ісус, не маючи човна, змушений був піти до них водою. Але Петро такої потреби не мав. Він міг спокійно сидіти в човні, чекаючи, поки Ісус заповнить його потребу упокорювати шторм. Варто зауважити, що Іван, описуючи ходіння Ісуса водою, вказує на те, що як тільки Ісус увійшов у човен, вона пристала до берега. А берег - це вже повна безпека, це не просто упокорення шторму, але як би подвійна гарантія: "Ви по будь-якому вже близько до землі. Ви в повній безпеці. Шторму немає, і ми припливли".

 Таким чином, всі, хто сидів у човні, отримали своє порятунок від шторму та порятунок від смерті від стихії. Однак Петро при цьому примудрився ще й походити по воді. Він ходив водою! Хоча він і засумнівався, гадаю, все ж таки, він міг бути сповнений захоплення, адже він таки походив по воді. Це не те, що світовий рекорд встановити, від чого спортсмени зазвичай у невимовному захваті - такого взагалі ніхто ніколи не робив! А він узяв у цьому участь. Тому, кожен отримав те, чого прагнув: всі учні задовольнялися лише порятунком від шторму, а Петро насмілився поринути до більшого, і отримав більший досвід у надприродному, ніж решта учнів.

 З цього випливає, що віра завжди веде до чогось більшого, і це часто не є необхідністю. Але якщо ми дозволимо нашій вірі спрямувати до цього більшого, не задовольняючись лише меншим, тоді вона поведе нас за межі можливого і необхідного до надприродного і бажаного, до неможливого і непомірно великого. І здатність досягнення цього буде лише залежати від нашої сміливості - чи насмілимося ми переступити комфортну зону, вийти за межі лише необхідного, зробити крок у невідоме і навіть небезпечне. І наш рівень сміливості визначається рівнем твердості нашої віри - ступенем довіри Богові, адже наскільки ми довіримося Богу, настільки далеко і зможемо з Ним зайти.

 Але на противагу цьому релігія змусила людей задовольнятися меншим. Вона запропонувала їм шлях найменшого опору - змиритися з проблемою, замість вирішувати її. Вона запропонувала здатися, замість того, щоб боротися - подвизатися добрим подвигом віри (1Тим.6:12), - надавши такому відношенню вигляду смирення перед Богом. Вона запропонувала терпіти страждання, упокорюючись з болем прокляття, замість того, щоб узяти над ним панування у своєму житті. І люди за цим пішли, бо для більшості це простіше. Простіше було сидіти в човні і скаржитися на хвилі, що захльостували, ніж переступити борт з метою взяти панування над силами природи.

 Хоча по суті Петру не було чого втрачати. Яка різниця, опинитися за бортом від чергової хвилі, або самому зробити крок на хвилю. Проте страх позбавляє такої здоров'я та змушує триматися за своє місце, спрямовуючи зусилля до того, щоб там утриматися, а не кудись просуватися. Проте віра протилежна цьому. З цієї причини вона часто веде до божевільних дій: як це вийти за борт під час шторму? Але ж у човні вони були не в такій уже й більшій безпеці посеред шторму, адже разом із човном вони всі були під владою стихії. Але цього багато хто не бачить, т.к. страх засліплює розум, внаслідок чого тих, хто поступає по вірі, називають божевільними, хоча безумство, насправді, виявляють і в ньому перебувають ті, ким узяв гору страх. Тому недаремно написано, що Господь дав нам духа не боязні, але сили (і це сила віри), любові та цнотливості, або здорового глузду (2Тим.1:7), тому що віра розплющує очі, дозволяючи бачити невидиме, а тому й надходити відповідно до нього.

 Отже, віра ніколи не дасть нам спокою у задовільному становищі, де нас все влаштовує і нам більше нічого не потрібно. Таке становище, навпаки, є становищем поза Божою волею, а не смиренністю, тому що не веде ні до виконання діл Божих, ні до того, щоб творити більше. Тому, поки ми рухаємося вірою, то будемо прагнути більшого і більшого, від неможливого до ще більш неможливого, тому що віра ніколи не залишить нас сидіти на одному місці. Вона постійно виштовхуватиме нас з човна, але це означає, що вона нас підштовхуватиме все ближче до Ісуса. І Він буде поруч, забезпечуючи безпеку.

 Отже, нам не потрібно боятися зони ризику віри і того ступеня небезпеки, яку становить цей ризик. Тому що ми маємо гарантію безпеки та непроникності, яку ми знаходимо в підтримці Ісуса. Навпаки, нам треба наважитись спрямувати до чогось більшого, бо це те, чого і хоче від нас Господь, адже Він навіть не дозволив нам задовольнитись Його справами, але наказав творити більше. І це більше можливо лише з відважною вірою, яка веде за межі обмежень, щоби взяти панування над ними.

 Тому воля Божа для нас - це не бути задоволеним меншим, але простягатися до більшого. І навіть якщо це більше виявиться більше за наш рівень віри, як це було у Петра, Ісус допоможе нам і підтримає Своєю міцною рукою благодаті. Навіть якщо шлях до цього більшого довше, ніж ми розраховували, нам головне прагнути і простягатися, незважаючи назад. Як писав Павло: "Прагну, чи не досягну я, як досяг мене Христос" (Флп.3:12-14). У будь-якому разі хоча б спробувати вийти з човна і піти по воді краще, ніж сидіти в ньому непорушно. Як говорив Див. Вігглзворт, що він краще помре, довіряючи Богу, ніж проживе все життя з невірою. Так що краще простягатися і не досягти, ніж взагалі не прагнути, тому що перший варіант хоча б уже в зоні Божої волі, тоді як інший відокремлює від неї.

 Проте з Богом все набагато краще. Хоча Сидрах, Місах та Авденаго не знали, як Бог їх спасе і чи з'явиться Він з ними в печі, але вирішили простягатися, і досягли перемоги над полум'ям та спасіння від руки царя (Дан.3:16-18,26-27). Хоча Петро й почав тонути, Господь не дозволив хвиль забрати його, але підтримав і з опорою Своєї руки повів по воді. Тому Господу головне те, щоб ми наважилися зробити крок, щоб довірилися Йому настільки, що прямували до Нього і до Його чогось більшого, адже тоді Він зможе вести нас, спрямовувати і в будь-який час підтримуватиме, щоб довести нас до мети – до берега. до приготовленого і зумовленого Ним для нас місця. Але поки людина не хоче йти і сидить у човні, Він не примушуватиме їх рухатися, але дозволити задовольнятися наявним.

 Отже, Господь має для нас дещо більше, і Він хоче, щоб ми поринули до цього. Давши нам Свою віру, Він поставив нас на один рівень із Самим Собою, тому тепер хоче, щоб ми й діяли на Його рівні влади, панування та панування над природними законами, обставинами та процесами, використовуючи цю віру. І якщо ми вирішимо її використати, то нам потрібно приготуватися більше ніколи не бути задоволено-спокійними, тому що у Господа завжди буде для нас щось більше, ніж вже досягнуте, набуте нами. Алілуя! Слава Богу! Хай допоможе нам у цьому Господь! 

 

16.10.2023

Духовний вимір людини

Твоє життя минає під впливом двох полюсів енергії – добра і зла. Добро – це те, що чинить тебе щасливим, людяним, здоровим, вічним, робить людиною з майбутнім. А зло – те, що прагне знищити твоє життя, завдати тобі болю й страждань, зробити тебе невдоволеним і нещасним, заподіяти тобі смерть.

Через те, що людина є духовно-матеріяльною істотою, добро в ній теж має і д...

Віра береже тебе, як мати

Вірити в Бога – означає бути людиною, яка довіряє життю. Дитина перебуває під опікою батьків і повністю довіряє їм. Доросла людина, не роздумуючи, йде до людей, бо вірить, що її ніхто не вб’є. Сім’я з довірою спить разом в одному помешканні, не боячись, що хтось із близьких заподіє комусь іншому кривду. Ти заходиш до трамвая, маючи певність, що довезе тебе до мети. Сідаєш у лі...

Подолаємо смуток та самотність

Кажуть, що в сучасному світі горе та самотність – це проблеми, з якими люди стикаються найчастіше. Люди втрачають близьких і, на жаль, не можуть після цього оговтатися. Коли відбувається трагедія і біль втрати здається нестерпним, сатана намагається скористатися ситуацією, щоб назавжди поневолити людину чи всю сім'ю.

Смерть близьких, розлучення чи розрив стосунків із ...

Хто ми такі, щоби судити?

Біблія стверджує, що Бог є суддею для всіх. Бог має право судити, і Він праведний у Своєму суді. Бог не дивиться на зовнішній вигляд, а судить думки, наміри та мотиви серця.

А що Біблія говорить про нас щодо цього? Чи є у нас доручення чи дозвіл судити? Чи маємо ми такі повноваження чи доречно нам судити про дії чи мотиви інших?

З першого погляду багато людей скажуть, що це ...

10 біблійних віршів про Любов, Силу та Віру

У Святому Письмі, ми знаходимо нескінченну кількість віршів, які надихають та підбадьорюють нас у нашій вірі, нагадуючи про силу та незмірну любов, які можна знайти у наших відносинах з Богом. Чи ми стикаємося з викликами, відчуваємо сумніви, чи просто шукаємо духовне піднесення, Біблія надає нам керівництво та підтримку, необхідну для того, щоб упевнено та з надією подолати всі життєві труднощ...

Чи необхідно нам щоденно займатися читанням Біблії?

Як навчитися читати Біблію, щоб отримати від неї користь, не опинитися далеко від Бога і уникнути духовних небезпек?

  • Згідно з Псалмами, той, хто розмірковує про Закон Господа вдень і вночі, є щасливим. Однак, якщо ми розглядаємо Боже слово як нагороду за наші роздуми, то знання може виявитися небезпечним, якщо ми не знаємо, що робити з отриманими знаннями. Для того, щоб уникнути ...

Прощення

Завжди приємно говорити про те, що добре для нас. Якщо ми з кимсь посварилися, і ми винні в цьому, то приємно, коли нас розуміють і прощають, і більше не згадують про наші помилки. Зазвичай ми захоплюємося людиною, яка великодушна і готова прощати інших. То наскільки ми маємо бути вдячні Богові за Його милість і прощення, яке Він дарував людям. Якщо люди грішать, порушуючи закон Господній, то ч...

Подолати самотність

«Бо я навчився бути задоволеним тим, що в мене є, умію жити і в злиднях, вмію жити і в достатку» (Флп. 4:11,12), – ділився життєвим досвідом апостол Павло з віруючими міста Филипи, а тепер – з нами.

Задоволення тим, що маєш – це явна ознака вдячності за все, що посилає Господь. Саме дивне, що навчитися цьому легше при браку чогось, ніж при його н...

Жінка у Вірі: Надія, Сила та Покликання

Жінки відіграють важливу роль в християнському світі і в Церкві. Вони є носіями віри, надії та любові. В цій статті ми розглянемо, як жінки можуть розвивати свою віру, знаходячи в ній надію та силу, і як вони можуть відповісти на своє покликання у Божому плані.

1. Віра як Джерело Надії

Віра в Бога є найпотужнішим джерелом надії. Жінки можуть покладатися на Б...

Простий план для вашого особистого часу з Господом

Чщоб з користю провести свій тихий час із Богом, як і для більшості інших справ, за які ви беретеся, потрібен план. Біблія вчить: “Думки старанного прагнуть достатку, а всякий квапливий зазнає позбавлення” (Приповісті 21:5).

Якщо у вас раніше не було практики особистого проведення часу з Господом, то, швидше за все, хорошого і простого плану – як його провести &ndash...