Субота 18 Травень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

Слабкі не вміють прощати

Ганді говорив: «Вміння прощати – ознака сильних. Слабкі не вміють прощати». Слово Боже сьогодні нагадує нам чесноту прощення: «Бо якщо ви прощатимете людям провини їхні, то простить і вам Отець ваш Небесний. А коли не будете прощати людям провин їхніх, то і Отець ваш не простить вам провин ваших» (Мф. 6:14,15).

Щоб краще зрозуміти грані прощення, розважмо, як прощає небесний Отець.

  1. Прощає всім, хто попросить прощення: «Прийдіть до Мене, всі струджені і обтяжені, і Я заспокою вас» (Мф. 11:28).
  2. Бог прощає всі провини – без винятку. «Якщо будуть гріхи ваші, як багряне, – як сніг убілю; якщо будуть червоні, як пурпур, – як вовну убілю» (Іс. 1:18) «Згладжу беззаконня твої, як туман, і гріхи твої, як хмару; звернися до Мене, бо Я відкупив тебе» (Іс. 44:22).
  3. Прощає назавжди, не згадуючи. «Бо Я буду милостивий до неправд їхніх, і гріхів їхніх, і беззаконь їхніх не згадаю більше» Євр.8:12; «І гріхів їхніх та беззаконь їхніх не згадаю більше» Євр.10:17.
  4. Прощає негайно: «“У сприятливий час Я почув тебе і в день спасіння допоміг тобі”. Ось тепер час сприятливий, ось тепер день спасіння» 2Кор. 6:2.

А як прощаємо ми?

  1. Прощаємо – та не все. Дуже часто можна почути: «Все можу пробачити, але того вчинку – ніколи; цього я не пробачу; «Хто говорить, що він у світлі, а ненавидить брата свого, той ще в темряві» (1Ін. 2:9).
  2. Пробачаємо не всім. Тобто – пробачаю всім, тільки не їй, не йому. «Усякий, хто ненавидить брата свого, є людиновбивця». (1Ін. 3:15).
  3. Прощаємо – не назавжди: Це звучить так: «Поки що, прощаю…, але якщо…або – це останній раз». Відкладаємо прощення на інший час… або пробачаємо з певною умовою… застереженням. Слово Боже говорить: «Нехай сонце не заходить у гніві вашому; і не давайте місця дияволові» (Еф. 4:26).

Один чоловік розповідав, що у нього дружина «історична», бо завжди згадує всі події та випадки, що колись відбулися.

В Бога інше бачення, яке відрізняється від наших, егоїстичних поглядів. До прощення нас заохочує приклад старозавітних праведників. Йосип, проданий братами в рабство, стає наближеним фараона. Брати, розуміючи, що тепер він може розпоряджатися їх життями, тремтять, але Йосип заспокоює їх: «Не бійтеся, тому що я боюся Бога» (Бут. 50:19).

До прощення кличе наука Христова: «Отже, коли ти принесеш дар твій до жертовника і там згадаєш, що брат твій має щось проти тебе, залиш там дар твій перед жертовником і піди перше помирися з братом твоїм, і тоді прийди й принеси дар твій» (Мф. 5:23,24).

Ось наука молитви: «І прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим». Буквальний зміст цього моління такий: «Прости нам гріхи наші в тій же мірі, в якій ми прощаємо винуватцям нашим». Ісус вчить: якщо ми прощаємо інших, Бог простить і нас, але якщо ми відмовляємося прощати інших, Бог відмовиться пробачити нас. Людське прощення і Божественне прощення нерозривно пов’язані одне з одним. Наше пробачення ближніх не можна відокремити від прощення Богом наших гріхів.

Найбільший приклад прощення дає нам історія блудного сина. Батько, з розпростертими обіймами, зустрічає сина – це Сам Господь, терпляче очікує нашого звернення. Свою науку Спаситель потвердив прикладом власного життя і смерті. Помираючи за грішників, молився за тих, хто розпинав Його: «Отче, прости їм, бо не відають, що чинять» (Лк. 23:34).

Прощати вчить життя святих. Вже перший мученик християнської епохи архідиякон Стефан до останнього подиху молився і помер з молитвою про вбивць на вустах: «Господи, не вважай їм це за гріх!» (Діян. 7:60).

Перші християни йшли на смерть і муки, але розуміли, що їх гонителі – лише знаряддя в руках сил зла. Вони ненавиділи гріх, але прощали грішників.

Прощення приносить велику користь в усіх сферах життя людини.

1) Ласки для життя духовного

Прощаючи християнин наслідує Христа, стає подібним до Нього, духовно зростає. Непрощення – це вбивство віри. Перебуваючи в гніві людина перебуває в гріху, вмирає для Божого життя. Перестати прощати других можна тільки тоді, коли Христос перестане прощати вас. Непрощення зв’язує, робить безсилою нашу молитву.

2) Користь стану душевного

«Щонайглибшу біль і найбільші страждання в житті людини приносять взаємини з людьми, ніяке захворювання так не болісно» Мак Артур. Не простити – означає добровільно засудити себе до в’язниці. Не прощення краде мир і щастя в житті людини.

3) Прощення корисне для здоров’я фізичного.

Вчені з Каліфорнійського університету заявили, що вміння прощати захищає людину від стрибків артеріального тиску і знижує ризик гіпертонії, серцевого нападу та інсульту. Чим менше гніву і більше прощення – тим повніше і щасливіше людське життя.

Прощення. Здається, це так просто. Прощати своїх ворогів та й усіх, хто нас просто чим-небудь образив, нам заповідано Самим Богом. Проте, будь-який християнин погодиться: прощати і просити прощення – ох як складно. Язик не повертається, чи не знаходиться потрібних слів …

Сьогодні, брате і сестро, Бог звертається до тебе з просьбою. Предвічний і всемогутній Бог просить, тебе, Свою дитину, щоб ти простив інших Його дітей. В молитві згадай усіх, хто тебе образив, зрадив, підставив, скривдив твоїх рідних… і прости. Прости усім і більше не згадуй. Простити, означає: те, що було – більше не буде стояти між нами. Прости як Бог прощає, прости з любові до Бога. Прости, щоб отримати прощення.

24.09.2023

Благословляйте людей, які навмисне роблять вам зло

Легко благословляти тих, хто благословляє вас і робить вас щасливим, але як поводитеся з людьми, які роблять з вами несправедливо і спеціально хочуть зробити вам боляче? «Благословляйте ваших гонителів» (Римлян 12:14).

Якось, багато років тому, мій помічник приніс мені одну популярну газету, і — о жах! - Просто на першій сторінці про мене надрукували розгр...

Доданки успіху

Сучасне суспільство вважає за краще дивитися на речі простіше, особливо не старатися і не турбувати себе. Ми хочемо негайних результатів. Ми хочемо отримувати бажане відразу. І завдяки стрімкому прогресу ми справді можемо багато чого отримати негайно. На Заході люди зосереджені на тому, щоб домагатися всього легко, швидко і без зусиль. Молоде покоління настільки звикло ...

Віра береже тебе, як мати

Вірити в Бога – означає бути людиною, яка довіряє життю. Дитина перебуває під опікою батьків і повністю довіряє їм. Доросла людина, не роздумуючи, йде до людей, бо вірить, що її ніхто не вб’є. Сім’я з довірою спить разом в одному помешканні, не боячись, що хтось із близьких заподіє комусь іншому кривду. Ти заходиш до трамвая, маючи певність, що довезе тебе до мети. Сідаєш у лі...

Бог виконає Свої обіцянки, але ви повинні навчитися чекати

Біблія повна історій про чоловіків і жінок, які все чекали і чекали на виконання Божих обіцянок. Авраам і Сара чекали на народження Ісаака 25 років. Анна роками терпіла безпліддя в очікуванні своєї дитини. Давид провів роки в пустелі, перш ніж став царем.

Бог закликає нас приєднатися до Нього в Його роботі, але досягти чогось духовного — наприклад, побудувати церкву, займатися м...

Поведінка дітей скаже багато про що

Добре керуючий домом своїм, дітей, що містить
у послуху з усією повагою.
— 1 Тимофію 3:4

Якось, під час чергового перельоту, я сидів по сусідству з жінкою, яка працювала у школі тридцять п'ять років. Ми розмовляли, і я запитав її: — Дивлячись на поведінку дитини в школі, що ви можете сказати про її сім'ю? - Всі! - відповіла вона. — Судя...

Чому нам потрібно говорити про послух

Второе ім'я моєї дочки - Грейс (у пер. з англ. благодать ), і я також знаю далеко не одну сім'ю, в якій дитину назвали Мерсі (у пер. з англ. милість ). Благодать і милість — поняття, які є стовпами Євангелія, поняття досить гарні, щоб назвати на честь них дитину. Але за всі свої дні я жодного разу не зустрічав людину на ім'я Послух.

Колись давно це ім'я використо...

Вчитеся бути гостинним

Коли писав Новий Заповіт, багатьом християнам і лідерам церков доводилося часто переміщатися з одного місця в інше. Чому? По-перше, під час гонінь за віру багатьох виганяли із будинків. По-друге, християни, проповідуючи Євангеліє, можна сказати, поширювалися як вогонь по всій Римській імперії.

Першоапостольська церква була дуже мобільною, тому віруючим треба було навчи...

Божий потік надприродних одкровень

Пам'ятаю, кілька років тому одного січневого ранку я прокинувся дуже рано. Спочатку я подумав, що мені просто не спиться і спробував знову заснути. Але що довше я лежав у ліжку, то краще розумів, що це Святий Дух розбудив мене, бо хоче мені щось сказати.

Протягом кількох місяців до цього я шукав відповіді на запитання щодо служіння та напряму, в якому я маю рухатися. Д...

Простити чи не простити?

Простити чи не простити? Бог дає нам можливість зробити вибір, і ми маємо жити з наслідками свого вибору. Ми можемо не прощати нікому, ображатися, закриватися – і бути нещасними або ж можемо вибрати прощення – і насолоджуватися перевагами свободи, яку воно приносить. От тільки тут є ще один момент: якщо ви завжди думали, що простити чи ні – це тільки справа власного вибору, то...

Чому віра без діл мертва? Роздуми над Якова 2:14-17

«Яка користь, браття мої, коли хто говорить, що він має віру, а діл не має? Чи може ця віра спасти його? Якщо брат або сестра нагі і не мають денного прожитку, а хто-небудь з вас скаже їм: “Йдіть із миром, грійтесь і їжте,” – але не дасть їм потрібного для тіла, яка користь? Так само й віра – коли не має діл, сама по собі мертва» (Якова 2:14-17)

...