Субота 27 Липень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

Слабкі не вміють прощати

Ганді говорив: «Вміння прощати – ознака сильних. Слабкі не вміють прощати». Слово Боже сьогодні нагадує нам чесноту прощення: «Бо якщо ви прощатимете людям провини їхні, то простить і вам Отець ваш Небесний. А коли не будете прощати людям провин їхніх, то і Отець ваш не простить вам провин ваших» (Мф. 6:14,15).

Щоб краще зрозуміти грані прощення, розважмо, як прощає небесний Отець.

  1. Прощає всім, хто попросить прощення: «Прийдіть до Мене, всі струджені і обтяжені, і Я заспокою вас» (Мф. 11:28).
  2. Бог прощає всі провини – без винятку. «Якщо будуть гріхи ваші, як багряне, – як сніг убілю; якщо будуть червоні, як пурпур, – як вовну убілю» (Іс. 1:18) «Згладжу беззаконня твої, як туман, і гріхи твої, як хмару; звернися до Мене, бо Я відкупив тебе» (Іс. 44:22).
  3. Прощає назавжди, не згадуючи. «Бо Я буду милостивий до неправд їхніх, і гріхів їхніх, і беззаконь їхніх не згадаю більше» Євр.8:12; «І гріхів їхніх та беззаконь їхніх не згадаю більше» Євр.10:17.
  4. Прощає негайно: «“У сприятливий час Я почув тебе і в день спасіння допоміг тобі”. Ось тепер час сприятливий, ось тепер день спасіння» 2Кор. 6:2.

А як прощаємо ми?

  1. Прощаємо – та не все. Дуже часто можна почути: «Все можу пробачити, але того вчинку – ніколи; цього я не пробачу; «Хто говорить, що він у світлі, а ненавидить брата свого, той ще в темряві» (1Ін. 2:9).
  2. Пробачаємо не всім. Тобто – пробачаю всім, тільки не їй, не йому. «Усякий, хто ненавидить брата свого, є людиновбивця». (1Ін. 3:15).
  3. Прощаємо – не назавжди: Це звучить так: «Поки що, прощаю…, але якщо…або – це останній раз». Відкладаємо прощення на інший час… або пробачаємо з певною умовою… застереженням. Слово Боже говорить: «Нехай сонце не заходить у гніві вашому; і не давайте місця дияволові» (Еф. 4:26).

Один чоловік розповідав, що у нього дружина «історична», бо завжди згадує всі події та випадки, що колись відбулися.

В Бога інше бачення, яке відрізняється від наших, егоїстичних поглядів. До прощення нас заохочує приклад старозавітних праведників. Йосип, проданий братами в рабство, стає наближеним фараона. Брати, розуміючи, що тепер він може розпоряджатися їх життями, тремтять, але Йосип заспокоює їх: «Не бійтеся, тому що я боюся Бога» (Бут. 50:19).

До прощення кличе наука Христова: «Отже, коли ти принесеш дар твій до жертовника і там згадаєш, що брат твій має щось проти тебе, залиш там дар твій перед жертовником і піди перше помирися з братом твоїм, і тоді прийди й принеси дар твій» (Мф. 5:23,24).

Ось наука молитви: «І прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим». Буквальний зміст цього моління такий: «Прости нам гріхи наші в тій же мірі, в якій ми прощаємо винуватцям нашим». Ісус вчить: якщо ми прощаємо інших, Бог простить і нас, але якщо ми відмовляємося прощати інших, Бог відмовиться пробачити нас. Людське прощення і Божественне прощення нерозривно пов’язані одне з одним. Наше пробачення ближніх не можна відокремити від прощення Богом наших гріхів.

Найбільший приклад прощення дає нам історія блудного сина. Батько, з розпростертими обіймами, зустрічає сина – це Сам Господь, терпляче очікує нашого звернення. Свою науку Спаситель потвердив прикладом власного життя і смерті. Помираючи за грішників, молився за тих, хто розпинав Його: «Отче, прости їм, бо не відають, що чинять» (Лк. 23:34).

Прощати вчить життя святих. Вже перший мученик християнської епохи архідиякон Стефан до останнього подиху молився і помер з молитвою про вбивць на вустах: «Господи, не вважай їм це за гріх!» (Діян. 7:60).

Перші християни йшли на смерть і муки, але розуміли, що їх гонителі – лише знаряддя в руках сил зла. Вони ненавиділи гріх, але прощали грішників.

Прощення приносить велику користь в усіх сферах життя людини.

1) Ласки для життя духовного

Прощаючи християнин наслідує Христа, стає подібним до Нього, духовно зростає. Непрощення – це вбивство віри. Перебуваючи в гніві людина перебуває в гріху, вмирає для Божого життя. Перестати прощати других можна тільки тоді, коли Христос перестане прощати вас. Непрощення зв’язує, робить безсилою нашу молитву.

2) Користь стану душевного

«Щонайглибшу біль і найбільші страждання в житті людини приносять взаємини з людьми, ніяке захворювання так не болісно» Мак Артур. Не простити – означає добровільно засудити себе до в’язниці. Не прощення краде мир і щастя в житті людини.

3) Прощення корисне для здоров’я фізичного.

Вчені з Каліфорнійського університету заявили, що вміння прощати захищає людину від стрибків артеріального тиску і знижує ризик гіпертонії, серцевого нападу та інсульту. Чим менше гніву і більше прощення – тим повніше і щасливіше людське життя.

Прощення. Здається, це так просто. Прощати своїх ворогів та й усіх, хто нас просто чим-небудь образив, нам заповідано Самим Богом. Проте, будь-який християнин погодиться: прощати і просити прощення – ох як складно. Язик не повертається, чи не знаходиться потрібних слів …

Сьогодні, брате і сестро, Бог звертається до тебе з просьбою. Предвічний і всемогутній Бог просить, тебе, Свою дитину, щоб ти простив інших Його дітей. В молитві згадай усіх, хто тебе образив, зрадив, підставив, скривдив твоїх рідних… і прости. Прости усім і більше не згадуй. Простити, означає: те, що було – більше не буде стояти між нами. Прости як Бог прощає, прости з любові до Бога. Прости, щоб отримати прощення.

24.09.2023

Прощення як дар

Здається, ми якось не так обходимося з прощенням. Якесь воно не таке, яким мало бути, те прощення, про яке ми говоримо. А може, ми прощенням називаємо зовсім ніяке і не прощення? Наприклад, як треба прощати своїх кривдників: кожного окремо і всіх разом?

Адже часто як буває – образить хтось когось, а потім каже: «Винен. Простіть. Хто старе згадає… Ви повинні мене про...

Подолати самотність

«Бо я навчився бути задоволеним тим, що в мене є, умію жити і в злиднях, вмію жити і в достатку» (Флп. 4:11,12), – ділився життєвим досвідом апостол Павло з віруючими міста Филипи, а тепер – з нами.

Задоволення тим, що маєш – це явна ознака вдячності за все, що посилає Господь. Саме дивне, що навчитися цьому легше при браку чогось, ніж при його н...

Сподівайтесь на Бога

«А ті, хто сподівається на Господа (що сподіваються на Нього), зміняться, оновляться в силі; піднесуться на крилах (ближче до Бога), як орли, будуть прагнути (до сонця), побіжать і не втомляться, будуть іти, і не втомляться».

– Книга пророка Ісаї 40:31

Пророк Ісая закликає нас покладатися на Бога, коли ми розуміємо, що наші сили закінчуються. По...

Що є віра з гірчичне зерно?

У людей часто виникають подібні запитання: «Що є віра з гірчичне зерно? І як зрозуміти: є вона в душі чи ні? Коли настає цей момент? І чи правда, якщо маєш віру з гірчичне зерно, то нічого неможливого не буває?»

Причиною подібних запитань став біблійний текст, який є каменем спотикання для багатьох людей, які вважають себе вірними. Цей текст – один з найулюбленіших у...

Непереможний дух віри

В якій би важкій ситуації ви сьогодні не перебували, Бог може її змінити!

Можливо, лікарі сказали вам, що немає жодної надії. Можливо, ваш банківський рахунок порожній і від вас не відстають ваші кредитори. Можливо, у вас є проблеми в сім'ї або на роботі. Можливо, ваші проблеми, навалившись одна на одну, утворили собою величезну гору, і вам здається, що ви ніколи не зм...

Духовні дари та покликання: Як визначити свої духовні дари та використовувати їх для служіння Богу та людям

Кожен людина народжується з духовними дарами, які допомагають їй відчувати своє призначення і місію в цьому світі. У релігійному контексті, духовні дари вважаються даром від Бога, і вони можуть бути використані для служіння Богу та іншим людям.

Ось деякі аспекти, які можна розглянути, щоб детальніше зрозуміти духовні дари та призвання:

  1. Що таке духовні дари і як вони прояв...

Благодать, милість та мир

Якщо ви відчуваєте, що проблеми ростуть і оточують вас з усіх боків і у вас вже немає жодних сил боротися з ними, тоді у мене є для вас гарна новина! Сьогодні ви дізнаєтеся, що Бог дарує особливу милість людям, які тонуть у життєвих турботах. Не перегортайте сторінку і не закривайте книгу, адже зараз ви прочитаєте те, з чого вам потрібно розпочинати свій день.

Усі свої посл...

Ви можете змінити чиєсь життя

Чи знаєте ви людину, яка була віруючою, але відійшла від Бога? Тоді час діяти. Занепокоєння та переживання не допоможуть — допоможуть конкретні дії. Ви можете змінити життя іншої людини, тому написано: «І до одних будьте співчутливі, і це змінить їхнє життя». Співчуття – ключове слово у цьому вірші. Грецьке слово eleao - «співчувати»,...

Бог обов'язково винагородить вас за віру!

У Бога є безліч способів винагородити вас за те, що ви продовжуєте вірити Йому і робити те, до чого Він вас покликав. А вищезгаданий вірш це підтверджує.

Розглянемо значення грецького слова misthapodosia - «відплата». Слово mistha переказує гроші, зарплата, винагорода. Здебільшого, це слово вживалося працівниками промислових підприємств та комерсантами та о...

Не поводьтеся як жертва!

Ми повинні враховувати той факт, що існують невидимі сили зла, які мають на меті вкрасти і зруйнувати все добре, що у нас є. У Біблії йдеться про те, що ці демонічні сили об'єднуються, щоб агресивно виступати проти віруючих, у тому числі й проти вас.

Ця істина ясно простежується в Новому Завіті, тому що Павло багато писав про духовну боротьбу, духовну всеозброєння і про те, як п...