Четвер 09 Травень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

Чому нам потрібно говорити про послух

Второе ім'я моєї дочки - Грейс (у пер. з англ. благодать ), і я також знаю далеко не одну сім'ю, в якій дитину назвали Мерсі (у пер. з англ. милість ). Благодать і милість — поняття, які є стовпами Євангелія, поняття досить гарні, щоб назвати на честь них дитину. Але за всі свої дні я жодного разу не зустрічав людину на ім'я Послух.

Колись давно це ім'я використовували пуритани для своїх дочок, але зараз воно вийшло з вжитку. Як шкода, адже послух є основною ідеєю в Слові Божому. Насправді милість і благодать, які ми так любимо, стали можливими завдяки досконалому послуху Ісуса.

Але це слово та пов'язане з ним поняття втратили популярність. Послух не часто спливає у випадкових розмовах із віруючими. Про нього не пишуть у текстах сучасних пісень поклоніння, воно рідко стає темою подкастів чи статей.

Чому послух відійшов на другий план у нашому звичному християнському дискурсі?

Запобігання закону

Декілька десятиліть тому намітилася тенденція до прояву християнської свободи, одночасно з відмовою від звичного законницького мислення попередніх поколінь. Такі питання, як вживання алкоголю, дотримання суботнього спокою, біблійна десятина та використання лайливих слів стали предметом спекотних суперечок. Прагнучи уникнути всього, що пахне законництвом, християни часто наголошували на милості та благодаті, а не на послуху.

Відмова від законництва — гідне починання, якщо ми йдемо за Ісусом. Звичайно, Він не був законником. У той же час, послух Батькові був для Нього першорядним, і ми йдемо Його стопами, ставлячи послух на перше місце. Відмова від законництва і прагнення слухняності не є взаємовиключними позиціями. Швидше, це нюанси, які працюють у тандемі, щоб зробити у серці мудрість.

Піддаватися ліні

Роздуми про те, що завгодно Богу, часто потребують старанності. Це може виглядати як зупинка — навіть на короткий час — для того, щоб помолитися за мудрість і силу для майбутньої події. Уповільнення, щоб обміркувати такі речі, як тон голосу чи те, чи розумно натиснути кнопку «надіслати» після набору тексту, потребує духовних м'язів, напрацьованих повтореннями протягом багато часу.

Нарощування духовних м'язів слухняності через повільне та вдумливе життя в культурі невпинної зайнятості є складним завданням. Але коли ми постійно віддаємо перевагу благодаті та милості, не докладаючи жодних зусиль до послуху, ми піддаємося лінощі. Звичайно, благодать і милість Ісуса покривають наші гріхи — це фундамент, на якому ґрунтується наша віра. Але вони ніколи не мали стати виправданням відсутності старанності з нашого боку. Як сказано в 1 Царств 15:22, «слухняність краща за жертву, і слухняність краща за тук баранів».

Культивуйте глибоке розуміння слухняності
Наші зусилля уникнути законництва і схильність піддаватися лінощів можуть змусити нас применшити важливість послуху. Але за допомогою Господа ми можемо виховати у собі правильне уявлення про слухняність, яка точніше відображає Божу перспективу. Ось дві причини, через які варто повернути слухняність на передній план повсякденного християнського життя.

1. Послух радує Бога

У Писанні людина, яка добровільно підкоряється Господу, отримує приголомшливе благословення від більш тісного спілкування з Ним. Авраам був названий другом Божим, тому що він вірив Богу (Як. 2:23), і ця віра була продемонстрована через постійне послух. Писання говорить, що Ной, Енох і Левій ходили з Богом, згадуючи при цьому про їхню праведність (Бут. 6:9; 5:24; Мал. 2:4-6).

Чесно кажучи, коли я чую про таких святих, мені легко впасти духом, тому що я і 60 секунд не можу прожити, не послухавшись Бога тим чи іншим чином. Але давайте не враховуватимемо досконалість у життя цих людей або будь-яких інших людей у ​​Писанні, які догодили Богові своїм послухом.

Нам ніколи не кажуть, що вони були досконалі — навпаки, Слово показує нам, як далеко вони були від цього. Але вони ходили з Богом у стійкій атмосфері послуху у поєднанні з покаянням. Не лише їхні вчинки послуху були приємні Йому, але й їхнє регулярне каяття в непослуху свідчило про покірність Божим наказам. Ця каденція слухняності та покаяння означає ритм ходіння з Богом день за днем ​​і для нас.

2. Послух демонструє віру

Як християни, ми можемо виходити після вивчення Писання, спілкування з братами та сестрами, поклоніння в церкві та особистої молитви, відчуваючи себе духовно сильними. Але коли у важких обставинах загострюється обстановка, чи виберемо ми спосіб продемонструвати своїми словами, поведінкою та тілом те, у що ми віримо у своєму серці — особливо якщо це нам чогось варте? Послух є твердим доказом віри Богу, іншим і самим собі в те, що ми віримо Батькові в Його Слово і готові поставити на карту своє життя.

У Євангелії від Луки 6:46-49 Ісус говорить нам, що ті, хто не застосовує Його слова на практиці, а живе на власний розсуд, можуть очікувати руйнівних наслідків від життєвих бур. Але коли ми живемо у послуху Йому, ми будуємо своє життя на міцній основі. Тому, коли прийдуть бурі, ми не будемо похитнуті. Навіть найнезначніші акти слухняності сьогодні закладають фундамент, який допоможе нам твердо стояти в майбутньому.

Послух Богу рідко буває легким та ще рідше популярним. Швидше за все, я ніколи не зустріну дитину на ім'я Послух (хоча для стислості її можна було б звати «Пос»). Але як засіб показати нашому Батькові, що ми довіряємо Йому і готові робити те, що Він говорить, навіть коли це важко, немає нічого кращого. Отже, як християни, які разом складають Тіло Христове, поговоримо про послух. Те, що завгодно Богу, завгодно нам.

17.10.2023

Як бути добрим христианином: поради та практичні кроки

Бути добрим - це проявляти безкорисливість, перестаючи думати лише про себе.
Бути добрим - це розуміти та прощати людську природну слабкість, яка сильніша за злобу.
Бути добрим - це прагнути до милосердя відносно слабкості інших, завжди пам'ятаючи, що і ми самі могли б опинитися в подібних ситуаціях.
Бути добрим - це не звертати увагу на неблагодарність.
Бути доб...

Чи необхідно нам щоденно займатися читанням Біблії?

Як навчитися читати Біблію, щоб отримати від неї користь, не опинитися далеко від Бога і уникнути духовних небезпек?

  • Згідно з Псалмами, той, хто розмірковує про Закон Господа вдень і вночі, є щасливим. Однак, якщо ми розглядаємо Боже слово як нагороду за наші роздуми, то знання може виявитися небезпечним, якщо ми не знаємо, що робити з отриманими знаннями. Для того, щоб уникнути ...

Не поводьтеся як жертва!

Ми повинні враховувати той факт, що існують невидимі сили зла, які мають на меті вкрасти і зруйнувати все добре, що у нас є. У Біблії йдеться про те, що ці демонічні сили об'єднуються, щоб агресивно виступати проти віруючих, у тому числі й проти вас.

Ця істина ясно простежується в Новому Завіті, тому що Павло багато писав про духовну боротьбу, духовну всеозброєння і про те, як п...

Уміння прощати і просити прощення

«Пильнуйте за собою. Якщо ж согрішить проти тебе брат твій, докори йому; і коли покається, прости йому; і коли сім разів на день згрішить проти тебе і сім разів на день звернеться і скаже: каюсь, – прости йому» (Луки 17:3,4).

Коли я була підлітком, мене вразила історія однієї голлівудської актриси, котра одного разу ввечері вирушила до себе додому, а наступн...

25 вдохновляючих біблійних віршів, які стосуються теми ЛЮБОВІ

Любов - це могутня та перетворююча сила, що існує вже з самого початку людської історії. Вона втілена в численних творах мистецтва, літературі та музиці, вшанована та відзначена у різних культурах та релігіях. Біблія, зокрема, багато говорить про любов і її незмінну силу, як для окремих осіб, так і для суспільства в цілому. У цій блозі ми підготували список з 25 біблійних віршів про кохання, ко...

Християнські цитати та вислови українською: про любов, життя та Слово Боже

Слово обдароване великою потужністю. Порою вчасне чи вдумливо сказана фраза може надихнути, допомогти вирішити складні завдання чи прийняти важке рішення. І саме християнські цитати, що стосуються найважливіших аспектів життя, можуть бути найкращою допомогою у цьому!

Ми підготували обширну колекцію цінних християнських висловлювань, завжди актуальних. Читайте, перечитуйте, залишайте в...

Радість та мир

Мені не забути, як один так званий брат у Христі намагався знищити наше служіння в одному місті. Коли я розкрив його підступний задум, то був приголомшений. Я не міг повірити, що диявол примудрився використати людину, якій я довіряв. Історія Іуди Іскаріота знову повторилася. Завдяки Святому Духу і пильності наших співробітників ми запідозрили недобре, простежили за цією люди...

Не віддавайте злом за зло і лайкою за лайку

Не віддайте злом за зло або лайкою за лайку; навпаки, благословляйте, знаючи, що ви покликані до того, щоб успадкувати благословення.
— 1 Петра 3:9

Одного разу, коли я вкотре летів літаком, я помітив, що жінка, яка сиділа поруч зі мною, здавалося, вся вирувала всередині. Я спитав її, чи все гаразд, і відразу вона вибухнула гнівом: — Я просто в люті на свого...

ДЕРЕВО, ПОСАДЖЕНЕ НАД ВОДОЮ

«Благословенна людина, яка надіється на Господа, і уповання якої – Господь. Бо вона буде як дерево, посаджене біля вод, яке пускає коріння своє біля потоку; не знає воно, коли приходить спека; лист його зелений, і в час засухи воно не боїться і не перестає приносити плід» (Єр. 17:7-8).

Чи, властиво, єдине і справжнє питання для всіх нас полягає не в тому, що...

Бути людиною молитви

У житті, шановний читачу, неможливо уникнути болю. Батьки, які намагаються захистити своїх дітей від болю, покарань, різких слів, є нещирими, несправедливими й поганими.

Їхні діти зростатимуть дезорієнтованими й не звиклими до болю та труднощів, через що в майбутньому, найімовірніше, страждатимуть на депресію, постійно відчуватимуть неміч і не могтимуть докладати ані найменших зусиль,...