Субота 18 Травень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

Віра

Християнство прийнято вважати релігією. Але правильніше було б називати його вірою. Ми часто говоримо про християнську віру. Християнство – це віра, бо воно є системою знань, яку проголошують або в яку вірять його прибічники. Воно називається вірою також тому, що чеснота віри лежить в основі християнського розуміння спокутування.

Але що означає віра? У нашому суспільстві вірою часто називають сліпу, без розумної основи переконаність у чомусь. Але якщо ми назвемо християнську віру «сліпою», ми тим самим не лише принизимо християн, але і завдамо образи Богові. Біблія говорить про сліпоту, коли йдеться про людей, що блукають у пітьмі внаслідок своїх гріхів. Християнство закликає людей вийти з пітьми до світла, а не навпаки. Віра – це протиотрута від сліпоти, а не її причина.

По суті своїй слово віра означає «довіра». Довіра Богові – це не акт безрозсудної віри. Бог довів Свою абсолютну надійність. Він дає нам достатньо підстав для того, щоб ми довіряли Йому. Він показує, що вірний Сам і тому гідний нашої довіри.

Між вірою і довірливістю є величезна різниця. Бути довірливим означає вірити в щось без вагомих підстав. Саме на довірливості тримаються і процвітають усі забобони. Віра ж стоїть на ясних і логічних аргументах і безперечних фактах і свідченнях. Апостол Петро пише: «Бо ми сповістили вам силу і пришестя Господа нашого Ісуса Христа, не йдучи за хитромудрими байками, а бувши очевидцями Його величі» (2Пет. 1:16).

Християнство ґрунтується не на міфах і байках, але на свідоцтві очевидців. Істина Євангелія заснована на історичних подіях. Якщо оповідання про ці події не достовірні, тоді наша віра дійсно буде марною. Але Бог не просить нас вірити в те, що засновано на міфах.

Послання до Євреїв дає нам таке визначення віри: «Віра ж є здійснення очікуваного і впевненість у невидимому» (Евр. 11:1). Віра містить у собі суть нашої надії на майбутнє. Простіше кажучи, це означає, що ми ввіряємо Богові своє майбутнє виходячи з того, що Він вже зробив у минулому. Не можна назвати безпідставною віру в те, що Бог як і раніше буде гідний нашої довіри. Ми маємо всі підстави вірити, що Бог і в майбутньому буде так само вірний Своєму слову, як і в минулому. У нас є вагома причина для надії.

Віра як упевненість у невидимому відноситься передусім, але не виключно до майбутнього. Ні в кого немає магічного кристала, який міг би безпомилково передбачити майбутнє. Ми всі, і віруючі, і невіруючі, вступаємо в майбутнє, не маючи про нього чіткого уявлення. Ми можемо розраховувати на щось і будувати плани, але навіть те, що ми змогли передбачати, було засноване на наших припущеннях. Ніхто не має знання про майбутнє, яке спиралося б на досвід. Ми бачимо сьогодення і можемо згадати минуле. Ми всі – великі фахівці в дослідженні і оцінці минулих подій. Проте тверду упевненість у власному майбутньому можуть дати нам тільки обіцяння Божі.

У цьому сенсі віра пропонує впевненість у невидимому. Ми ввіряємо Богові наше майбутнє.

Ми також віримо в те, що Бог існує. І хоча Сам Бог невидимий, Писання ясно свідчить про те, що невидимий Бог являє Себе через явне для нас (див: Рим. 1:20). Хоча Бог невидимий, ми віримо, що Він є, бо Він ясно і виразно явив Себе в творінні та історії.

Віра має на увазі переконаність у тому, що Бог існує. Але просте визнання факту існування Бога мало чого вартує. Яків пише: «Ти віруєш, що Бог єдиний: добре робиш; та й біси вірують і тремтять» (Як. 2:19).

У словах Якова явно звучить сарказм. Біси теж визнають, що Бог існує. Але одна справа – вірити в Бога, і зовсім інша – довіряти Богові. Безмежна довіра Богові в усьому і є суть християнської віри.

Висновки:

  1. Християнство – це віра, бо воно засноване на системі знань, відкритих Богом.
  2. Віра – це не стрибок у пітьму із заплющеними очима, але довіра Богові, яка виводить нас із пітьми до світла.
  3. Віра – просте поняття, але не варто спрощувати його.
  4. Не плутайте віру з довірливістю. Віра заснована на розумних аргументах та історичних свідченнях.
  5. Віра складає суть нашої надії на майбутнє.
  6. Віра має на увазі упевненість у тому, що невидиме.
  7. Віра означає щось більше, ніж просте визнання факту існування Бога. Вона означає, що ми в усьому покладаємося на Нього.

24.09.2023

Внутрішня Гармонія: Духовний Розвиток у Сучасному Світі

Сучасний світ часто відзначається стрімким темпом, технологічними вибухами і безперервними викликами. В цьому суцільному потоці подій і інформації, розвиток духовності може бути важливим інструментом для досягнення гармонії та особистого зростання. У цій статті ми розглянемо, як розвивати свій духовний бік в сучасному світі та досягати внутрішньої гармонії.

1. Пошук Внутрішньо...

Любов без лицемірства

Чи бувало з вами так: людина, яку ви вважали своїм другом, казала вам, що цінує вас і цінує вас, а сама обговорювала вас за очі, пліткувала про вас і вела себе. зовсім не як друг? Коли ви розмовляли з ним начистоту щодо його відносин і поведінки, чи визнавав він, що винен, і вибачався? Чи брехав, намагаючись прикрити свою провину? Чи було вам боляче дивитися, як він вдавав вашого...

Як упоратися зі своїми емоціями?

Господь створив кожного з нас на Свій образ. Під час читання Біблії ми зустрічаємо Писання, в яких видно, що у Бога є емоції. Це такі емоції, як гнів, радість, співчуття. Вони знайомі й нам. Насправді, немає нічого поганого в емоціях, поки вони знаходяться під нашим контролем.

«Гніваючись, не грішіть: сонце нехай не зайде у вашому гніві; і не давайте місце дияволов...

Через молитву до сили

Молитва наповнює життя віри важливим змістом. Завдяки молитві вірний отримує силу поборювати труднощі, зберігати вірність перед спокусами, перемагати зло та невдачі навколо себе, терпеливо зносити те, чого не можна подолати. Завдяки молитві вірний щораз більше наближається до Бога, чимраз сильніше переконується, що Він існує, та щораз виразніше відчуває свою єдність з Ним і своє зростання в жит...

Поведінка дітей скаже багато про що

Добре керуючий домом своїм, дітей, що містить
у послуху з усією повагою.
— 1 Тимофію 3:4

Якось, під час чергового перельоту, я сидів по сусідству з жінкою, яка працювала у школі тридцять п'ять років. Ми розмовляли, і я запитав її: — Дивлячись на поведінку дитини в школі, що ви можете сказати про її сім'ю? - Всі! - відповіла вона. — Судя...

Що означає мати здоровий глузд?

Коли ви відчуваєте стрес, ви пригнічені, вас долає страх або ви настільки виснажені, що не можете розумно міркувати, — чи запитуєте ви: «Що відбувається? Мені здається, я божеволію!»

Якщо таке траплялося з вами раніше або ви зараз відчуваєте подібне, хочу запевнити вас: ви не збожеволієте. Боже Слово говорить, що вам дано здоровий глузд, який не підведе на...

Що таке свобода від гріха?

Свобода від гріха – це коли ти так ненавидиш гріх, що краще помреш, ніж допустиш його до себе навіть у його початковій стадії, яка називається спокусою.

Це коли, дивлячись на сигарету, не відчуваєш нічого, окрім відрази до цього шляху повільного саморуйнування, коли в будь-якому алкогольному напої ти бачиш тільки бажання сатани оволодіти твоїм розумом з метою вивести тебе із спі...

Маємо молитися одні за одних

Церква називає атеїзм своєрідним безсиллям людини й суспільства. Ідеться, власне, про те, що атеїст не спроможний помітити, що Бог існує, не здатний вірити й повірити Ісусові Христові. Атеїст схожий на людину, яка не бачить, не чує й не має жодних органів чуття, за допомогою котрих могла б пізнати реальність Бога.

Щоб людина позбулася атеїзму, її треба не переконувати, дискутуючи й ро...

Впевненість у невидимому

– Тато, а що таке віра? – запитає мене (неодмінно колись запитає!) один з моїх підростаючих синів. А в моїй голові зазвучить готове, завчене із семінарської лави визначення зі Священного Писання: «Віра ж є здійснення очікуваного і впевненість у невидимому» (Євр. 11:1). Але я прибережу його на потім, а доки витягну перед погляд допитливого хлопченяти старий добри...

Не віддавайте злом за зло і лайкою за лайку

Не віддайте злом за зло або лайкою за лайку; навпаки, благословляйте, знаючи, що ви покликані до того, щоб успадкувати благословення.
— 1 Петра 3:9

Одного разу, коли я вкотре летів літаком, я помітив, що жінка, яка сиділа поруч зі мною, здавалося, вся вирувала всередині. Я спитав її, чи все гаразд, і відразу вона вибухнула гнівом: — Я просто в люті на свого...