Субота 27 Липень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

Віра

Християнство прийнято вважати релігією. Але правильніше було б називати його вірою. Ми часто говоримо про християнську віру. Християнство – це віра, бо воно є системою знань, яку проголошують або в яку вірять його прибічники. Воно називається вірою також тому, що чеснота віри лежить в основі християнського розуміння спокутування.

Але що означає віра? У нашому суспільстві вірою часто називають сліпу, без розумної основи переконаність у чомусь. Але якщо ми назвемо християнську віру «сліпою», ми тим самим не лише принизимо християн, але і завдамо образи Богові. Біблія говорить про сліпоту, коли йдеться про людей, що блукають у пітьмі внаслідок своїх гріхів. Християнство закликає людей вийти з пітьми до світла, а не навпаки. Віра – це протиотрута від сліпоти, а не її причина.

По суті своїй слово віра означає «довіра». Довіра Богові – це не акт безрозсудної віри. Бог довів Свою абсолютну надійність. Він дає нам достатньо підстав для того, щоб ми довіряли Йому. Він показує, що вірний Сам і тому гідний нашої довіри.

Між вірою і довірливістю є величезна різниця. Бути довірливим означає вірити в щось без вагомих підстав. Саме на довірливості тримаються і процвітають усі забобони. Віра ж стоїть на ясних і логічних аргументах і безперечних фактах і свідченнях. Апостол Петро пише: «Бо ми сповістили вам силу і пришестя Господа нашого Ісуса Христа, не йдучи за хитромудрими байками, а бувши очевидцями Його величі» (2Пет. 1:16).

Християнство ґрунтується не на міфах і байках, але на свідоцтві очевидців. Істина Євангелія заснована на історичних подіях. Якщо оповідання про ці події не достовірні, тоді наша віра дійсно буде марною. Але Бог не просить нас вірити в те, що засновано на міфах.

Послання до Євреїв дає нам таке визначення віри: «Віра ж є здійснення очікуваного і впевненість у невидимому» (Евр. 11:1). Віра містить у собі суть нашої надії на майбутнє. Простіше кажучи, це означає, що ми ввіряємо Богові своє майбутнє виходячи з того, що Він вже зробив у минулому. Не можна назвати безпідставною віру в те, що Бог як і раніше буде гідний нашої довіри. Ми маємо всі підстави вірити, що Бог і в майбутньому буде так само вірний Своєму слову, як і в минулому. У нас є вагома причина для надії.

Віра як упевненість у невидимому відноситься передусім, але не виключно до майбутнього. Ні в кого немає магічного кристала, який міг би безпомилково передбачити майбутнє. Ми всі, і віруючі, і невіруючі, вступаємо в майбутнє, не маючи про нього чіткого уявлення. Ми можемо розраховувати на щось і будувати плани, але навіть те, що ми змогли передбачати, було засноване на наших припущеннях. Ніхто не має знання про майбутнє, яке спиралося б на досвід. Ми бачимо сьогодення і можемо згадати минуле. Ми всі – великі фахівці в дослідженні і оцінці минулих подій. Проте тверду упевненість у власному майбутньому можуть дати нам тільки обіцяння Божі.

У цьому сенсі віра пропонує впевненість у невидимому. Ми ввіряємо Богові наше майбутнє.

Ми також віримо в те, що Бог існує. І хоча Сам Бог невидимий, Писання ясно свідчить про те, що невидимий Бог являє Себе через явне для нас (див: Рим. 1:20). Хоча Бог невидимий, ми віримо, що Він є, бо Він ясно і виразно явив Себе в творінні та історії.

Віра має на увазі переконаність у тому, що Бог існує. Але просте визнання факту існування Бога мало чого вартує. Яків пише: «Ти віруєш, що Бог єдиний: добре робиш; та й біси вірують і тремтять» (Як. 2:19).

У словах Якова явно звучить сарказм. Біси теж визнають, що Бог існує. Але одна справа – вірити в Бога, і зовсім інша – довіряти Богові. Безмежна довіра Богові в усьому і є суть християнської віри.

Висновки:

  1. Християнство – це віра, бо воно засноване на системі знань, відкритих Богом.
  2. Віра – це не стрибок у пітьму із заплющеними очима, але довіра Богові, яка виводить нас із пітьми до світла.
  3. Віра – просте поняття, але не варто спрощувати його.
  4. Не плутайте віру з довірливістю. Віра заснована на розумних аргументах та історичних свідченнях.
  5. Віра складає суть нашої надії на майбутнє.
  6. Віра має на увазі упевненість у тому, що невидиме.
  7. Віра означає щось більше, ніж просте визнання факту існування Бога. Вона означає, що ми в усьому покладаємося на Нього.

24.09.2023

Любов має виявлятися у ставленні до людей

Ми живемо останнім часом. Зараз у світі відбувається багато подій, про які згадується в Біблії, як про ознаки кінця часів, і ми не можемо нехтувати ними. У другому посланні до Тимофія 3:1-5 написано: «Знай же, що в останні дні настануть (настануть) часи тяжкі, напружені і тяжкі (коли буде важко дуже важко). Бо люди будуть самолюбні, вкрай егоїстичні, сріблолюбні, вони будут...

Чому потрібна віра Богові?

Стосунки з Богом схожі на наші стосунки з іншими людьми в тому, що будь-які стосунки вимагають віри. Ми ніколи не зможемо повною мірою пізнати будь-яку іншу людину. Ми не можемо відчувати все те, що відчувають вони, або проникнути в їх розум, щоб пізнати їх думки і емоції. У Притчах 14:10 говориться: «Серце знає горе душі своєї, і в радість його не втрутиться чужий». Ми не ...

Простити = не гніватися?

«Бо якщо ви прощатимете людям провини їхні, то простить і вам Отець ваш Небесний. А коли не будете прощати людям провин їхніх, то і Отець ваш не простить вам провин ваших» (Мф. 6:14-15).

Ці слова про прощення ми чули стільки разів, що як би оглухнули до них. Але от варто лише на секунду вдуматися, вслухатися, струсити із себе внутрішню до них звичку, як вони знову...

Молитва – джерело здорового суспільства

Я хотів би розповісти тобі, шановний читачу, як можеш стати духовно здоровим.

Ісус Христос прийшов, щоб вилікувати зламані серця. Зламане серце – це таке, яке не може спілкуватися не лише з Богом, а й з людьми. Воно нагадує пошкоджену телефонну лінію. Тому треба знову налагодити зв’язок і вилікувати зламане серце. Люди не в змозі зробити цього, але це під силу Богові.

...

Подивіться, що вам дано як віруючому в Ісуса Христа

Завдяки Ісусу Христу нам дано дуже багато! У вас немає жодної поважної причини бути невдахою і не досягти у житті неймовірного успіху. Вам дано так багато, що ви можете уявити це собі. Сьогодні дозвольте мені розповісти вам лише про деякі дари, які ви отримали, прийнявши Ісуса Христа.

«А тим, що прийняли Його, віруючим в Його ім'я, дав владу бути чадами Божими&ra...

Важливість віри

Бог створив нас за Своїм образом і за Своєю подобою, і в кожного залишилася як би «родова» пам’ять про цю подію – це прийнято називати вірою. Тільки в багатьох людей віра в Творця підмінилися вірою в усіляких божків світу цього: гроші, славу, людську пошану, становище в суспільстві, «світле» майбутнє, або ж вірою в неіснування Творця, яке назвали «науко...

Молитва – найліпший відпочинок

І ось знову, шановний читачу, ти вирішив долучитися до моїх роздумів. Я хотів би, щоб вони збагатили тебе.

Добре молитися – означає добре жити. Хто добре молиться, той має змогу в будь-якій ситуації отримати Божу допомогу. Той, хто добре молиться, ніколи не почуватиметься самотнім або безпорадним.

Але як це – добре молитися?

Молитва – це розмова з...

Життя – наче виноградна лоза, яку треба обрізати

Якщо прагнеш, шановний читачу, вирушити назустріч щасливому, приємному, сповненому сенсу життю, то не можеш уникнути зречення. Зректися – означає відмовитися від того, що тобі подобається, влаштовує тебе; покинути те, що тебе приваблює; розірвати зв’язки, які притягують тебе до чогось приємного, але водночас ведуть до прірви.

Саме собою зречення не має сенсу. Тому що все, ...

Емоції під контролем

Всі люди мають емоції, і нам від них нікуди не подітися. Я впевнена, що для кожного віруючого досягнення емоційної стабільності має бути одним із першочергових завдань. Ми повинні навчитися з Божою допомогою керувати своїми емоціями, а не дозволяти їм керувати нами. У словнику Вебстера говориться, що емоції розбурхують людей і рухають їх вчинками. Уявіть, що ви пішли в магаз...

Маємо молитися одні за одних

Церква називає атеїзм своєрідним безсиллям людини й суспільства. Ідеться, власне, про те, що атеїст не спроможний помітити, що Бог існує, не здатний вірити й повірити Ісусові Христові. Атеїст схожий на людину, яка не бачить, не чує й не має жодних органів чуття, за допомогою котрих могла б пізнати реальність Бога.

Щоб людина позбулася атеїзму, її треба не переконувати, дискутуючи й ро...