Середа 08 Травень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

Хто ми такі, щоби судити?

Біблія стверджує, що Бог є суддею для всіх. Бог має право судити, і Він праведний у Своєму суді. Бог не дивиться на зовнішній вигляд, а судить думки, наміри та мотиви серця.

А що Біблія говорить про нас щодо цього? Чи є у нас доручення чи дозвіл судити? Чи маємо ми такі повноваження чи доречно нам судити про дії чи мотиви інших?

З першого погляду багато людей скажуть, що це питання незрозуміле і суперечливе. А інші — що Біблія цілком зрозуміла щодо цього. Вдавшись до невеликого дослідження, ми отримаємо розуміння, необхідне для того, щоб рухатися по цій темі в здоровому, біблійному значенні.

Почнемо з Івана 7:24, де сказано:

« Не судіть на вигляд, але судіть судом праведним ».

Іван стверджує, що є праведний суд. Він зазначає, що віруючим доручено судити відповідним чином серед інших віруючих.

Перше послання до Коринтян 5:1-5:

« Є вірна чутка, що у вас з'явилося розпуста… а я… вже засудив того, хто зробив таке… у зборах ваших… зрадити такого сатані …» (дослівний переклад з KJV).

Тут ми бачимо, що Павло засудив дії цієї людини, і вони (віруючі) теж повинні так чинити.

Перше послання до Коринтян 5:11:

" Я писав вам не спілкуватися з тим, хто, називаючись братом, залишається блудником ... з таким навіть і не є разом".

Щоб ми могли дотриматися сказаного у наведеному вище вірші, буде потрібно вміння розпізнавати, який спосіб життя веде людина. Адже ми судитимемо не людину, а її дії.

Послання до Ефесян 5:11:

«І не беріть участь у безплідних справах пітьми, а й викривайте ».

Тут нам говориться розрізняти саму суть людини, не спілкуватися з нею, і навіть викривати її. Якби ми продовжували спілкування з такою людиною, це відбивало б хибну картину того, що означає бути християнином. Це досить жорстоко, але саме це Біблія каже нам робити.

Перше послання до Коринтян 6:1 -4:

« Як сміє хтось у вас, маючи справу з іншим, судитися… »

Цей вірш вчить нас доводити суперечку до іншого християнина, а потім, якщо необхідно, і всієї Церкви, перш ніж звертатися до суду.

Євангеліє від Матвія 18:15-17:

« Якщо згрішить проти тебе брат твій, піди і викрий його між тобою та ним одним…»

Далі Ісус каже, що якщо людина не послухає вас у такій бесіді, то ви повинні привести свідка, і якщо вона знову не захоче слухати, тоді треба сказати про це Церкві. Якщо ж він не послухає і Церкви, то нехай буде для вас, як язичник. Тут мається на увазі суддівство самої проблеми.

Перше послання до Коринтян 10:15:

« Я говорю вам як розважливим; самі розсудіть про те, що говорю ».

Ми повинні судити про те, що говорять чи навчають інші християни. Ми судимо не людину, а те, що вона каже.

Перше послання до Коринтян 6:3:

« Хіба не знаєте, що ми судитимемо ангелів, чи не тим більше справи життєві? »

Павло каже, що ми маємо бути спроможними судити про вчинки, а не про людей.

Дії Апостолів 8:23:

« Бо бачу тебе сповненого гіркої жовчі... ».

Тут Петро говорив про Симона, який хотів купити дар Святого Духа. Петро зрозумів це і порадив йому швидше покаятися. Це вимагало проникливості. Він не судив і не засуджував людину, але зрозумів, що те, про що він говорив, було злом.

Ісус також сказав нам у Євангелії від Матвія 7:15, щоб ми остерігалися лжепророків. Він сказав, що ми впізнаємо їх за плодами.

Ми повинні спостерігати за результатами їхнього служіння. Якщо плодів немає, то вони вовки в овечій шкурі. І знову ж таки мова про розпізнавання людської суті та результатів діяльності людини.

Іноді складається враження, що з цієї теми існують розбіжності чи плутанина, але Біблія не має протиріч. Нам дано вказівку судити єдиновірців із проникливістю для виправлення. Ми здійснюємо праведний суд і використовуємо здорове вчення, якщо розпізнаємо аморальність або викриваємо неправильні мотиви. Ми використовуємо мудрість при винесенні суджень та вирішення питань. Ми не виносимо вирок із остаточною оцінкою для будь-якої людської особистості. Це в руках Ісуса. Ми не судимо невіруючих.

Якщо справа особиста, то ми протистоїмо людині, як наказав Ісус (Мт. 18:15-17). А якщо це громадська справа, судити призначаються ті, хто має владу. Ми завжди повинні в першу чергу судити себе, зосереджуючись на стані свого серця та мотивах, перш ніж зосереджуватися на інших. В Євангелії від Луки 6:41-42 Ісус сказав:

« Вийми спершу колоду з твого ока, і тоді побачиш, як вийняти сучок з ока брата твого».

17.10.2023

Будьте милостиві до інших — милостиві будуть і до вас

Ви коли-небудь були здивовані тим, що знайома вам людина поводилася зовсім не так, як ви того очікували? Чи поставилися ви до нього з любов'ю, чи вибачили його? Я вже давно зрозумів, що в основному люди кривдять когось ненароком, ненавмисно. Досить часто своїм ненавмисним вчинком вони справляють на оточуючих неприємне враження, ображають інших і завдають їм болю, навіть не усвідо...

Радість та мир

Мені не забути, як один так званий брат у Христі намагався знищити наше служіння в одному місті. Коли я розкрив його підступний задум, то був приголомшений. Я не міг повірити, що диявол примудрився використати людину, якій я довіряв. Історія Іуди Іскаріота знову повторилася. Завдяки Святому Духу і пильності наших співробітників ми запідозрили недобре, простежили за цією люди...

Подивіться, що вам дано як віруючому в Ісуса Христа

Завдяки Ісусу Христу нам дано дуже багато! У вас немає жодної поважної причини бути невдахою і не досягти у житті неймовірного успіху. Вам дано так багато, що ви можете уявити це собі. Сьогодні дозвольте мені розповісти вам лише про деякі дари, які ви отримали, прийнявши Ісуса Христа.

«А тим, що прийняли Його, віруючим в Його ім'я, дав владу бути чадами Божими&ra...

Духовні дари та покликання: Як визначити свої духовні дари та використовувати їх для служіння Богу та людям

Кожен людина народжується з духовними дарами, які допомагають їй відчувати своє призначення і місію в цьому світі. У релігійному контексті, духовні дари вважаються даром від Бога, і вони можуть бути використані для служіння Богу та іншим людям.

Ось деякі аспекти, які можна розглянути, щоб детальніше зрозуміти духовні дари та призвання:

  1. Що таке духовні дари і як вони прояв...

СИЛА ПРАВИЛЬНОЇ ПОЗИЦІЇ

Дуже важливо мати правильну позицію. Позиція – це наше обдумане життя, вивернуте навкруги всім на огляд. Те, про що ви у своєму серці думаємо потай, зрештою виходить назовні у вигляді наших слів, виразів обличчя та у вигляді нашого відношення.
Коли ізраїльтяни готувалися увійти до Обіцяної землі, вони послали дванадцять шпигунів, і лише двоє з них повернулися з гарною новин...

Чию віру ви наслідуєте?

Щоб ви не полінувалися, але наслідували тих,
які вірою і довготерпінням успадковують обітниці.
— Євреїв 6:12

Дозвольте запитати: який духовний лідер має найбільший авторитет? До якого лідера ви ставитеся з найбільшою повагою і прагнете бути схожим на нього? У житті якогось лідера ви бачите ті плоди, які хотіли б бачити і у своєму?

«А чи прав...

Виробляйте терпіння, працюйте над характером і не втрачайте надії

«Більше того, радітимемо і тріумфуватимемо в нинішніх випробуваннях наших і веселимемося в стражданнях, знаючи, що скрутні обставини, скорботи і труднощі справляють терпіння і непохитну стійкість. А стійкість (мужність) виробляє зрілий характер (підтверджену віру, випробувану непорочність). (Подібний) характер виробляє (звичку) мати повну радості та впевненості надію».

Про силу покаяння та благості Божої

Про силу покаяння старець говорить так: "Одна людина все грішила і каялася-і так все життя. Нарешті покаявся і помер. Злий дух прийшов за його душею і говорить: "Він мій". "Та хоч і каявся, знову грішав", - продовжував диявол. як він, згрішивши, знову звертався до Мене з покаянням? Ти забуваєш, що ти злий, а Я-благ".

Для істинного покаяння потрібні не роки і не дні, а одну мить.

...

Слабкі не вміють прощати

Ганді говорив: «Вміння прощати – ознака сильних. Слабкі не вміють прощати». Слово Боже сьогодні нагадує нам чесноту прощення: «Бо якщо ви прощатимете людям провини їхні, то простить і вам Отець ваш Небесний. А коли не будете прощати людям провин їхніх, то і Отець ваш не простить вам провин ваших» (Мф. 6:14,15).

Щоб краще зрозуміти грані прощення,...

Як боротися із заздрістю та ревнощами?

Я пам'ятаю, як зайшла до будинку своєї нової подруги. Я так раділа її запрошенню на групу з вивчення Біблії: після переїзду до нової країни та приєднання до нової церкви я не знала, з чого почати будувати стосунки. Але моя радість швидко змінилася болем: розглядаючи її будинок з високими стелями та гарним килимом, я згадала про мій скромний, маленький будиночок, у якому ще не було нормальни...