Субота 27 Липень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

Через молитву до сили

Молитва наповнює життя віри важливим змістом. Завдяки молитві вірний отримує силу поборювати труднощі, зберігати вірність перед спокусами, перемагати зло та невдачі навколо себе, терпеливо зносити те, чого не можна подолати. Завдяки молитві вірний щораз більше наближається до Бога, чимраз сильніше переконується, що Він існує, та щораз виразніше відчуває свою єдність з Ним і своє зростання в житті.

Молитва можлива, бо людина – це не лише тілесна, а й духовна істота, а тому може спілкуватися з найвищим Духом, тобто Богом.

Вірний може контактувати з Богом також і тому, що під час хрещення, а особливо миропомазання, як і в момент звершення інших таїнств і молитов, прийняв Святого Духа.

Святий Дух є третьою Божою Особою, любов’ю Отця і Сина, Господньою силою, яку Ісус зіслав Своїй Церкві. Через Святого Духа християнин може несказанно наблизитися до Бога. Ба більше, Святий Дух допомагає вірному усвідомити, що він – дитя Боже, а отже, звертаючись до Небесного Отця, може промовляти: «Отче», – або, як каже Ісус, «Авва», що означає «Татку мій».

Отож, завдяки дії Святого Духа вірні й інші люди не лише отримують змогу спілкуватися з Богом, а й можуть встановити контакт із самим Святим Духом. Він стає по-дружньому близьким людині, яка веде розмови й живе з Богом.

Вірний починає ще більше довіряти Святому Духові, ще сильніше вірити Йому, опиратися на Нього, очікувати від Нього всього, що йому потрібне. Мало того, цей Святий Дух є своєрідним адвокатом, захисником, утішителем вірного. Святий Дух живе в серцях вірних і в їхніх серцях молиться. А що Він є любов’ю Отця і Сина, то до цієї безмежної Божої любови долучає й вірного.

Завдяки цьому вірний може безпосередньо звертатися до Бога на свій лад, чисто по-людськи – так, як дитина звертається до батька чи матері.

Ісус змалював це словами: «Коли не навернетесь, і не станете, як ті діти, не ввійдете в Царство Небесне!» (Мт. 18:3).

Святий Дух наділяє людину новими здібностями, завдяки яким вона може успішно спілкуватися з Богом. Дає їй дари й чесноти. Отримавши ці дари, людина стає здатною служити іншим; а набуті чесноти роблять її ліпшою, новою, іншою, спроможною зносити труднощі, перемагати зло, опиратися гріхові й спокусам, залишатися вірною людям і Богові. Завдяки чеснотам вірний може любити, будувати мир, поширювати радість, бути великодушним, добрим, терплячим, лагідним, справедливим, відважним, побожним.

Через дію Святого Духа вірний не лише стає здатним молитися, але й сам немов перетворюється на молитву. У такий спосіб отримує нові здібності, поринає в делікатність, присутність Святого Духа і в цьому зануренні зустрічається та розмовляє з Богом.

Вірний, однак, може розмовляти з Богом також і тому, що Син Божий став людиною. Відтоді Бог завжди перебуває неподалік від нас. Він є тут, з нами й посеред нас. Відтоді вірний може говорити власною мовою, може плакати й сміятися перед Богом. Може по-різному й у будь-якому становищі розмовляти з Богом як Його дитя, як член Його родини, як дитина в оселі свого Отця.

Отож, молитва стає чудесною подією, яка відбувається між вірним і Богом. Адже молитва – це аж ніяк не виголошення слів у порожнечу чи повторення вивчених молитовних формул.

Молитва – це передусім зв’язок людської віри й любови, людського духу з Богом. А отже, це духовне єднання з Богом цілої людини.

Отож, чи Бог існує, чи ні, пізнаємо не лише розумом або завдяки інформації, отриманій від Ісуса Христа, а доходимо до цієї істини також через молитву.

І коли це здійсниться, ми, так само, як великий французький навернений Андре Фросар, зможемо сказати: «Бог існує, я зустрів Його».

І тоді ніхто не зможе переконати тебе в тому, що Бога нема. Важливо, однак, почати молитися відразу.

Стань перед Богом і спробуй звернутися до Нього, серед тиші спробуй почути Його голос і Його поклик у своїй душі.

24.09.2023

Залиш старе заради нового

«Ніхто не бачив, ніхто не чув, і ні в кого не було в думках того, що Бог приготував тим, хто любить Його».

– Перше послання до Коринтян 2:9

Напевно, ви хотіли б щось змінити у своєму житті, але боїтеся.

Хочу порадити вам не боятися змін. Навіть якщо ви помилитеся – це не кінець світу. Скористайтеся можливостями і почніть щось зм...

Перше місце – Богу

«Шукайте (націлюйтеся, прагнете отримати) насамперед Царство Боже, Його праведність (старайтеся жити праведно), і тоді все інше буде дано вам на додачу».

– Євангеліє від Матвія 6:33

Найчастіше ми не замислюємось над своїми пріоритетами і щось другорядне ставимо на перше місце. А на першому місці у нас має бути Бог, якщо ми хочемо, щоб наше життя було...

Живучи щодня у досконалій волі Божій

Я вірю, що зазвичай християни, думаючи про волю Божу для свого життя, уявляють щось велике: Куди я маю йти вчитися? Де я маю працювати? З ким я маю одружитися? Їхнє ставлення до незначних подій повсякденного життя таке: що буде, те й буде.

Але істина в тому, що Бог розробив Свій досконалий план для нашого повсякденного життя, навіть у дрібницях, як і Він розробив його ...

Молитва – найліпший відпочинок

І ось знову, шановний читачу, ти вирішив долучитися до моїх роздумів. Я хотів би, щоб вони збагатили тебе.

Добре молитися – означає добре жити. Хто добре молиться, той має змогу в будь-якій ситуації отримати Божу допомогу. Той, хто добре молиться, ніколи не почуватиметься самотнім або безпорадним.

Але як це – добре молитися?

Молитва – це розмова з...

У що ви вірите, то ви отримаєте!

Не можу порахувати, скільки разів люди казали мені: «Рік, ще ніхто не зміг зробити те, що ви намагаєтеся зробити в цій частині світу. Ми знаємо кількох людей, які раніше намагалися робити те саме, але не змогли. Усі їхні спроби закінчилися повною невдачею. Тож будьте обережні. Дуже малоймовірно, що вам вдасться те, чого не вдалось іншим».

Подібні песим...

Бути людиною молитви

У житті, шановний читачу, неможливо уникнути болю. Батьки, які намагаються захистити своїх дітей від болю, покарань, різких слів, є нещирими, несправедливими й поганими.

Їхні діти зростатимуть дезорієнтованими й не звиклими до болю та труднощів, через що в майбутньому, найімовірніше, страждатимуть на депресію, постійно відчуватимуть неміч і не могтимуть докладати ані найменших зусиль,...

Гіркий корінь непрощення

«Усе це говорив Ісус людям притчами, і без притчі нічого не говорив їм» (Мф. 13:34), – лише завдяки певним образам і порівнянням люди, (і варто зазначити, не всі), змогли би зрозуміти «сокровенне від створення світу» (Мф. 13:35). Що ж вдієш, якщо «лукаве серце людське найбільше і вкрай зіпсоване» (Єр. 17:...

Вірші Біблії, які ми можемо використовувати в молитві за свою країну

Ми, як народ України, маємо обов'язок перед Богом молитися за нашу рідну країну, де ми народилися і живемо. З Божої великої любові і благодаті, Бог бажає врятувати не лише окремих людей, але і всю українську націю.

Біблія надає нам напутні вірші, які можна використовувати в молитвах за Україну. Замість слів "Єрусалим" і "Ізраїль," ми можемо вставляти назву нашо...

Віра веде до більшого

25 А четвертої варти ночі пішов до них Ісус, ідучи морем.

26 І побачили Його, побачивши Його, що йшов морем, стривожились і говорили: Це привид; і від страху закричали.

27 Але Ісус зараз говорив із ними і сказав: Підбадьоріться! це Я, не бійтеся.

28 Петро сказав Йому у відповідь: Господи! якщо це Ти, повели мені прийти до Тебе по воді.

29 Він же сказав: І...

Необхідні якості для досягнення успіху

Отже, брати мої любі,
будьте тверді, непохитні,
завжди процвітайте в Господній справі…
— 1 Коринтянам 15:58

Сьогодні я хочу поговорити про те, які риси характеру необхідно мати, щоб досягти успіху. Зауважте, люди, які досягли успіху в житті і залишили слід в історії, мали сильний характер. Я хочу зупинитися на кількох важливих якостях, які обов'я...