Субота 18 Травень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

Молитва – джерело здорового суспільства

Я хотів би розповісти тобі, шановний читачу, як можеш стати духовно здоровим.

Ісус Христос прийшов, щоб вилікувати зламані серця. Зламане серце – це таке, яке не може спілкуватися не лише з Богом, а й з людьми. Воно нагадує пошкоджену телефонну лінію. Тому треба знову налагодити зв’язок і вилікувати зламане серце. Люди не в змозі зробити цього, але це під силу Богові.

Бог дав світові інституцію, у якій можемо лікувати зламані серця. Адже саме Він заснував Церкву, в якій зцілює кожну людину, а навіть ціле людство.

З того скарбу, який Ісус залишив Церкві та яким невпинно обдаровує нас за її посередництвом, можна черпати по-різному: беручи участь у церковних таїнствах, слухаючи в церкві проповіді та, врешті-решт, молячись. Усе це, щоправда, об’єднує в собі віра. І, загалом кажучи, саме завдяки вірі ми приходимо до Церкви як до інституції, бо впевнені, що отримаємо там те, чого шукаємо.

Молитва – це один зі способів, за допомогою якого ми можемо черпати Христову силу, щоб вилікувати себе й суспільство.

Молитва – це спілкування з Богом. Водночас молитва – це простір, у якому до нас приходить Бог, щоб допомогти нам. А отже, через молитву ми отримуємо доступ до цілющих джерел Церкви.

Щоб молитва справді оздоровлювала нас, насамперед треба виконати кілька основних умов доброї молитви. Ці умови окреслив Ісус Христос у молитві «Отче наш»:

Перша умова полягає в тому, щоб зосередитися та усвідомити, що Бог є тут, перед тобою. Вже саме усвідомлення Його присутности відновлює зв’язок з Ним.

Друга умова – це відкинути гріх, визнати гріх і попросити, щоб тобі його було прощено.

Третя умова вимагає пробачити тим, хто тебе зранив. Кожна непрощена кривда наповнює твоє серце мороком і ненавистю, тож у такому стані не можеш розмовляти з Богом, Який є любов’ю.

Четверта умова полягає в тому, щоб зректися всього, що заважає тобі розмовляти з Богом. Бог повинен бути у твоєму житті на першому місці. Якщо віддаси це місце комусь іншому, присутність Бога стане фікцією, а отже, образиш Його, бо замість Нього поставиш створіння.

П’ята умова – це прийняти Божу волю, зокрема й те, що є важким для тебе, як вияв Божої любови та власної впевнености в тому, що все закінчиться добре. Коли так віритимеш Богові – перемагатимеш зло та постійно перебуватимеш в єдності з Ним.

Будь-яка добра молитва потребує виконання цих п’яти умов. Як телефонна розмова вимагає дотримання певних умов, так і молитва. Якщо хочеш говорити телефоном, мусиш підняти слухавку й почути гудок, який означає, що лінія вільна. Хоча це ще не значить, що зможеш поговорити з тим, до кого хочеш зателефонувати.

Так само й з «Отче наш». Якщо промовляєш «Отче наш» – це означає лише, що лінія вільна, що Бог присутній, але аж ніяк не те, що можеш спілкуватися з Ним і що зцілююча й спасенна сила наповнить тебе. Цьому заважають перепони, які є в тобі.

Подібна ситуація виникає й під час здійснення телефонного дзвінка: мусиш вибрати кілька цифр і щойно тоді відбудеться повне з’єднання зі співрозмовником.

Молитва, як і телефонний дзвінок, вимагає виконання саме цих п’яти умов:

  • по-перше, зосередитися;
  • по-друге, визнати гріхи;
  • по-третє, пробачити іншим;
  • по-четверте, зректися всього;
  • по-п’яте, прийняти Божу волю як свій життєвий хрест.

І тоді молитва «Отче наш» завдяки своїй важливій суті допоможе тобі стати здоровішим. Промовляючи її, поступово звільнятимешся від усього, що тебе поневолювало, дихатимеш щораз спокійніше й врешті помітиш, що все навколо сприяє тобі. А тоді відчуєш, що твій організм став вільним і здоровим.

Спробуй проказувати молитву «Отче наш», не лише промовляючи її повністю, але й, відповідно до ситуації, суттєві елементи цієї молитви. Спробуй у певному сенсі зателефонувати до Бога.

Після того, як повністю виконаєш п’ять згаданих умов – тобто зосередишся, визнаєш гріхи, пробачиш іншим, зречешся всього та приймеш Божу волю й хрест, – спробуй попросити, щоб прийшло Царство Боже, щоб запанувала воля Його та щоб Господь заопікувався тобою й звільнив тебе від усякого зла.

Нехай Бог допоможе тобі налагодити тісний зв’язок із Ним.

24.09.2023

Зцілення та освіження на шляху

У книзі Приповістей 3:7-8 написано: "Не будь мудрим в очах твоїх, бійся Господа і віддаляйся від зла: це буде здоров'ям для тіла твого та харчуванням для костей твоїх".

Цікаво, що Писання говорить про страх Божий, який є Його шануванням, що виражається в слухняності та покорі Йому, і про віддалення від зла як про те, що несе здоров'я тілу та харчування кісткам. При ц...

Подолати самотність

«Бо я навчився бути задоволеним тим, що в мене є, умію жити і в злиднях, вмію жити і в достатку» (Флп. 4:11,12), – ділився життєвим досвідом апостол Павло з віруючими міста Филипи, а тепер – з нами.

Задоволення тим, що маєш – це явна ознака вдячності за все, що посилає Господь. Саме дивне, що навчитися цьому легше при браку чогось, ніж при його н...

Гіркий корінь непрощення

«Усе це говорив Ісус людям притчами, і без притчі нічого не говорив їм» (Мф. 13:34), – лише завдяки певним образам і порівнянням люди, (і варто зазначити, не всі), змогли би зрозуміти «сокровенне від створення світу» (Мф. 13:35). Що ж вдієш, якщо «лукаве серце людське найбільше і вкрай зіпсоване» (Єр. 17:...

Чи необхідно нам щоденно займатися читанням Біблії?

Як навчитися читати Біблію, щоб отримати від неї користь, не опинитися далеко від Бога і уникнути духовних небезпек?

  • Згідно з Псалмами, той, хто розмірковує про Закон Господа вдень і вночі, є щасливим. Однак, якщо ми розглядаємо Боже слово як нагороду за наші роздуми, то знання може виявитися небезпечним, якщо ми не знаємо, що робити з отриманими знаннями. Для того, щоб уникнути ...

Бог заповнить нашу потребу в любові

«Хай Христос через віру вашу (справді) живе (має, перебуває, творить Своє постійне житло) у ваших серцях! Укоріняйтесь і утверджуйтеся в любові».

– Послання до Ефесян 3:17

З моменту народження кожна людина відчуває потребу в любові. Ми отримуємо любов і даруємо її протягом усього свого життя, доки не помремо. Буває і так, що замість кохання...

Господь, як і раніше, має владу над вітром і хвилями

Щоразу, коли ви будете на передовій лінії битви, роблячи щось значне для Царства Божого, атаки сатани проти вас будуть посилюватися. Я не хочу налякати вас, просто вам необхідно знати це, щоб його нападки не застигли вас зненацька. Дуже важливо бути готовим до духовної битви. Коли ви знаєте тактику диявола, тоді його наміри не стануть для вас несподіванкою. Розуміючи, що від...

Віра береже тебе, як мати

Вірити в Бога – означає бути людиною, яка довіряє життю. Дитина перебуває під опікою батьків і повністю довіряє їм. Доросла людина, не роздумуючи, йде до людей, бо вірить, що її ніхто не вб’є. Сім’я з довірою спить разом в одному помешканні, не боячись, що хтось із близьких заподіє комусь іншому кривду. Ти заходиш до трамвая, маючи певність, що довезе тебе до мети. Сідаєш у лі...

Досконала любов виганяє страх

Раніше я неправильно розуміла цей вірш. Я думала, у цьому вірші говориться, що якщо я зможу виявляти до людей досконале кохання, у моєму житті не буде місця страху. Я старанно намагалася любити інших, але мені нічого не виходило. Я навіть мало не могла любити їх, не кажучи про те, щоб любити зовсім!

У моєму житті було дуже багато страху – страху, який виявлявся у не...

Умови набуття плоду віри

11 Бо Писання каже: Кожен, хто вірує в Нього, не посоромиться.

Важливість віри

Бог створив нас за Своїм образом і за Своєю подобою, і в кожного залишилася як би «родова» пам’ять про цю подію – це прийнято називати вірою. Тільки в багатьох людей віра в Творця підмінилися вірою в усіляких божків світу цього: гроші, славу, людську пошану, становище в суспільстві, «світле» майбутнє, або ж вірою в неіснування Творця, яке назвали «науко...