Субота 18 Травень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

Благодать, милість та мир

Якщо ви відчуваєте, що проблеми ростуть і оточують вас з усіх боків і у вас вже немає жодних сил боротися з ними, тоді у мене є для вас гарна новина! Сьогодні ви дізнаєтеся, що Бог дарує особливу милість людям, які тонуть у життєвих турботах. Не перегортайте сторінку і не закривайте книгу, адже зараз ви прочитаєте те, з чого вам потрібно розпочинати свій день.

Усі свої послання апостол Павло починає з вітання віруючих словами «благодать» і «мир» (див. Римлянам 1:7; 1 Коринтян 1:3; 2 Коринтян 1:2; Галатам 1:3; Ефесян 1:2; Філіп'ян 1: 2; Колосянам 1:2; 1 Фессалонікійцям 1:1; Філімону 1:3).

Чому Павло вживає ці слова в перших рядках своїх послань? Відповідь дуже проста. Оскільки він був апостолом грекомовних язичників, то й вітав їх так, як це було прийнято у грецькій культурі. У ті часи у греків було прийнято вітати одне одного словом «благодать». Ми говоримо: «Здрастуйте!», а греки віталися: «Благодать тобі!»

Грецьке слово charis - "благодать", ще передає значення благовоління. Коли один одного вітав цим словом, він тим самим говорив: «Вітаю тебе благодаттю і благоволенням».

Але Павло звертався у своїх посланнях не лише до греків. Як юдей він не хотів залишити без вітання та юдеїв, які стали читати його послання. Іудеї вітали одне одного словом «шалом» – світ. В Ізраїлі так вітаються й донині. Грецький еквівалент іудейського слова "шалом" - це eirene.

Використовуючи обидва ці привітання, Павло мав до себе і греків, і юдеїв. Один філолог сказав, що завдяки тому, що Павло починав послання зі слів «благодать» і «мир», двері для цих листів були відчинені в усьому світі. Це робить очевидним, що Павло адресував свої листи і язичникам, і юдеям.



Враховуючи значення слів charis та eirene і те, що ці слова використовувалися як вітання, слова Павла можна перефразувати так:

«Греків я вітаю благодаттю та прихильністю, а юдеїв я вітаю миром і шаломом».

Коли Павло писав 1 і 2 послання до Тимофія і Послання до Тита, він вставив між словами «благодать» і «мир» слово «милість», і його вітання звучало так: «благодать, милість, мир від Бога, Отця нашого». Ці три послання були написані не всім віруючим, це були особисті листи, адресовані Тимофію і Титу.

Чому в цих особистих листах Павло змінив традиційне вітання, включивши до нього слово «милість»? Тому що в цих трьох листах він писав тим, хто опинився у важкій ситуації. Наприклад, коли він писав Тимофію перший лист (1-е послання до Тимофія), той був із головою завалений справами у зв'язку з феноменальним зростанням його церкви. Таке зростання — мрія кожного пастора, але Тимофій був молодий, адже він був пастором найбільшої тоді церкви у світі. І це дало йому багато труднощів.

Йому було так важко, що він, мабуть, написав Павлові листа, в якому просив підказати, як вибирати лідерів для його церкви, що швидко зростає. Коли перед Тимофієм постало це найважче завдання, Павло зрозумів, що йому необхідно нагадати Тимофію про те, що Бог має для нього особливу милість, яка допоможе йому під час потреби. Тому у листі у відповідь Тимофію у вітання він вставив між традиційними «благодать» і «мир» слово «милість»: «Тимофію, істинному синові у вірі: благодать, милість, світ…» (1 Тимофія 1:2).

Через кілька років після того, як Павло написав Тимофію перший лист, політична влада в Римській імперії змінилася і вся громадськість виступила проти віруючих. Наскільки швидко церква зростала до цих змін у політиці, настільки ж швидко вона тепер спустошувалась, бо віруючих переслідували, кидали до в'язниць, продавали у рабство, вбивали. Багато віруючих зреклися християнської віри і повернулися до язичництва, щоб не йти наперекір правителям і врятувати себе від загибелі.

Чисельність парафіян церкви Тимофія стрімко йшла на спад. Його серце розривалася на частини, коли він бачив, як церковні лідери зрікалися християнства і поверталися на колишні гріховні шляхи, аби уникнути смерті, а це були люди, на яких Тимофій сподівався і які, як він думав, будуть вірними до самого кінця .

Очевидно, Тимофій написав Павлові листа, де висловив свої страхи і біль, який завдавав йому цю кризу в церкві, і Павло написав йому у відповідь другий лист (2 послання до Тимофія). І знову, щоб підбадьорити Тимофія і надати йому сил, він вставляє у звичне вітання слово «милість»: «Тимофію, коханому синові: благодать, милість, світ…» (2 Тимофія 1:2).

І знову Павло пише у традиційному привітанні слово «милість», цього разу в листі до Титу. Як і Тимофій, Тіт опинився у дуже тяжкій ситуації. Павло відкрив церкву на острові Крит і, ще не завершивши творення церкви і не обравши лідерів, змушений був вирушити в дорогу. Він доручив Титу закінчити цю роботу, наставивши його зробити остаточний вибір церковних лідерів та затвердити їх у цьому становищі.

Жителі Криту були відомі як лінивці, чревоугодники та брехуни. Це були завзяті, норовливі і зовсім не надійні люди. І це ще не все, Кріт славився як скупчення злочинців і варварів. Павло писав Титу: «Для того я залишив тебе в Криті, щоб ти довершив недовершене…» (Титу 1:5). Це завдання було гігантським навіть для досвідчених старійшин, і ось воно постало перед Тітом.

Обставини, з якими зіткнувся Тіт, набули загрозливих розмірів, тому Павло йому писав: «Тіту, справжньому синові за спільною вірою: благодать, милість і мир…» (Титу 1:4). Титу недостатньо було почути про благодать і мир, йому ще треба було почути, що для нього є особлива милість, яка допоможе йому в цих обставинах.

І Тимофій, і Тит проходили серйозні труднощі, і необхідно було нагадати їм про Божу милість, яка допоможе їм сміливо подолати їх.

Можливо, і вам сьогодні треба нагадати про Божу милість. Якщо ви опинилися в ситуації, яка вас спустошує і позбавляє будь-яких сил, то схопитеся за цю приголомшливу новину: у Бога є для вас особлива милість! Не намагайтеся зустріти суворе випробування лише самотужки, пам'ятайте, що Божа милість готова прийти вам на допомогу. І якщо ви від щирого серця хочете цього, Бог додасть милість до благодаті та світу. То чому б вам не попросити Бога про те, щоб Його милість допомогла вам подолати всі труднощі?

Моя молитва сьогодні.

Господи, я дякую Тобі за милість, яка допомагає мені під час труднощів. Я визнаю, що часто намагаюся розібратися з усіма труднощами своїми силами, але я знаю, що мені не вийти з цієї складної ситуації без Твоєї милості. Тому сьогодні я прошу Тебе, щоб Твоя милість допомогла мені подолати ці труднощі. Я вірю, що Ти даси мені милість, і дякую Тобі за допомогу.

В ім'я Ісуса. Амінь.

Моє сповідання цього дня.

У Бога є для мене особлива милість. Він обіцяв дати мені милість, і я знаю, що вона допоможе мені позбутися негативних емоцій, допоможе пройти труднощі та подолати всі перешкоди, які він намагається мені створювати. Божа милість допомагає мені, тому я успішно подолаю всі труднощі.

З вірою я сповідую це в ім'я Ісуса.

Поміркуйте над цими питаннями.

1. Чи було коли-небудь у вашому житті таке: ви опинилися у важкій ситуації, але через Божу ласку раптово відчули приплив сил і мужність вирішити ці труднощі?
2. Коли ви отримали таку підтримку від Бога, як це позначилося на вашому ставленні до ситуації?
3. Якщо ви зараз перебуваєте в складному становищі, попросіть Бога про милість, щоб пройти труднощі.

Вірші Біблії, які ми можемо використовувати в молитві за свою країну

Ми, як народ України, маємо обов'язок перед Богом молитися за нашу рідну країну, де ми народилися і живемо. З Божої великої любові і благодаті, Бог бажає врятувати не лише окремих людей, але і всю українську націю.

Біблія надає нам напутні вірші, які можна використовувати в молитвах за Україну. Замість слів "Єрусалим" і "Ізраїль," ми можемо вставляти назву нашо...

Внутрішня Гармонія: Духовний Розвиток у Сучасному Світі

Сучасний світ часто відзначається стрімким темпом, технологічними вибухами і безперервними викликами. В цьому суцільному потоці подій і інформації, розвиток духовності може бути важливим інструментом для досягнення гармонії та особистого зростання. У цій статті ми розглянемо, як розвивати свій духовний бік в сучасному світі та досягати внутрішньої гармонії.

1. Пошук Внутрішньо...

Найбільший скарб

Чим відрізняються вірні, тобто люди, які вірують у Божественність, Богосинівство Ісуса Христа, від людей світських? – Таким чи подібним запитанням задаються не тільки люди світські, тобто люди «світу цього», якщо висловлюватися біблійною термінологією (див. Ін. 8:23), але й самі вірні, які таким чином хочуть якось чи то відокремити себе від «світу цього», чи то зна...

Дійсність молитви

У 1-й книзі Паралипоменон 4:9-10 читаємо: "9 Явіс був знаменитіший за своїх братів. Мати дала йому ім'я Явіс, сказавши: Я породила його з хворобою. 10 І закликав Явіс до Бога Ізраїлевого і сказав: о, якби Ти Ти благословив мене Твоїм благословенням, поширив межі мої, і рука Твоя була зі мною, охороняючи мене від зла, щоб я не журився!.. І Бог послав йому, чого він просив".

...

Покладіться на Бога

Єроваал, він же й Гедеон, встав рано вранці й увесь народ, що був з ним, і таборували біля джерела Харода; А Мадіамський табір був від нього на північ від пагорба Море в долині. І сказав Господь Гедеонові: «Народа з тобою надто багато, не можу Я віддати Мадіанітян у їхні руки, щоб не запишався Ізраїль передо Мною і не сказав: “Моя рука врятувала мене”; тож прого...

ВІДБУДУВАТИ ДІМ ГОСПОДНІЙ

«У другий рік царя Дарія, у шостий місяць, у перший день місяця, було слово Господнє через Аггея пророка до Зоровавеля, сина Салафиїлового, правителя Юдеї, і до Ісуса, сина Іоседекового, великого ієрея: так сказав Господь Саваоф: народ цей говорить: “не прийшов ще час, не час будувати дім Господній”.

І було слово Господнє через Аггея пророка: а вам самим...

Подолати самотність

«Бо я навчився бути задоволеним тим, що в мене є, умію жити і в злиднях, вмію жити і в достатку» (Флп. 4:11,12), – ділився життєвим досвідом апостол Павло з віруючими міста Филипи, а тепер – з нами.

Задоволення тим, що маєш – це явна ознака вдячності за все, що посилає Господь. Саме дивне, що навчитися цьому легше при браку чогось, ніж при його н...

Духовний вимір людини

Твоє життя минає під впливом двох полюсів енергії – добра і зла. Добро – це те, що чинить тебе щасливим, людяним, здоровим, вічним, робить людиною з майбутнім. А зло – те, що прагне знищити твоє життя, завдати тобі болю й страждань, зробити тебе невдоволеним і нещасним, заподіяти тобі смерть.

Через те, що людина є духовно-матеріяльною істотою, добро в ній теж має і д...

Що включає молитва

Будь-якою молитвою та проханням моліться у будь-який час духом, і намагайтеся про це саме з усякою постійністю та молінням за всіх святих. - Ефесянам 6:18 Найчастіше слово «молитва», що зустрічається в Новому Завіті, є грецьким словом proseuche. Воно та його форми вживаються у Новому Завіті приблизно 127 разів. Його Павло вжив і в Посланні до Ефесян 6:18: «Всякою молитвою і проханням молітьс...

Перше місце – Богу

«Шукайте (націлюйтеся, прагнете отримати) насамперед Царство Боже, Його праведність (старайтеся жити праведно), і тоді все інше буде дано вам на додачу».

– Євангеліє від Матвія 6:33

Найчастіше ми не замислюємось над своїми пріоритетами і щось другорядне ставимо на перше місце. А на першому місці у нас має бути Бог, якщо ми хочемо, щоб наше життя було...