Неділя 08 Вересень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

Сила молитви

Боря вже вільно читав та писав. Особливу радість приносило йому читання християнських книг. Він щодня читав Євангеліє і знав багато біблійних історій. Мріяв Боря поїхати в далекі країни, полазити високими горами, пополювати на тигра чи ведмедя.

Якось до них у гості приїхав татовий друг – місіонер. Він багато років жив у Гренландії серед ескімосів. Разом з ними йому доводилося тулитися в маленьких юртах, які називалися голкою. Дядько-місіонер розповідав ескімосам про Христа, читав їм Слово Боже. Для цього він і поїхав так далеко.

Борі було дуже цікаво слухати бажаного гостя, який багато розповідав про ту далеку північну країну. Ці історії були такі захоплюючі, що, сидячи за столом, Боря навіть забував їсти. О, скільки труднощів пережив цей місіонер!

Спочатку Боря соромився ставити запитання, але, слухаючи гостя, він усе ближче і ближче посувався до нього.

Нарешті Боря зовсім наважився і запитав:

- А ви коли-небудь бачили там справжнього тигра, слона чи лева?

- Ні, - засміявся місіонер, - ці звірі мешкають тільки в спекотних країнах, на півдні. Але мені неодноразово доводилося зустрічати бурих та білих ведмедів. Це дикі та дуже небезпечні звірі.

– І ви їх не боялися?

- Боявся, - зізнався місіонер. - Щоразу при зустрічі з ведмедем мені ставало страшно. Але Бог, Якому я служу, силен захистити від усіх звірів.

- Я теж хочу бути місіонером, - пожвавішав Боря. - Я хочу поїхати з вами та розповідати ескімосам про Христа.

Цього разу дядько навіть не посміхнувся, а лише серйозно сказав:

- Тобі ще треба підрости, щоби їхати зі мною. А допомагати місіонерам, і мені, зокрема, ти можеш уже зараз! Знаєш як?

Боря похитав головою. Він навіть не уявляв, чим можна бути корисним для місіонерів, живучи вдома.

- Ти можеш молитися за всіх, хто проповідує євангелію. І не лише за тих, хто працює на Півночі. Багато місіонерів працює в Африці, у диких джунглях. Небезпек та всяких труднощів там не менше, ніж на Півночі! Там водяться отруйні змії, тигри та леви. Там мешкають і племена людожерів.

Затамувавши подих, Боря слухав розповідь дядька.

- Для того, щоб врятувати людей від пекла, розповісти їм про Христа, про вічне життя, треба залишити все і забути про себе. Твоя молитва може допомогти тим, хто проповідує Євангеліє. Бог, чуючи твої прохання, охоронятиме Своїх благовісників, захищатиме їх і благословлятиме.

Ця пропозиція дуже сподобалася Борі.

«Молитимуся за місіонерів, а як виросту - сам поїду проповідувати», - вирішив він про себе. З того часу він ніколи не забував молитися про свого дорослого друга-місіонера.

Пройшло багато часу. Якось упала одержав від свого друга листа, наприкінці якого він написав кілька рядків і для Борі.

Дядько повідомляв, що зовсім недавно він мало не влучив у лапи ведмедеві. Йому треба було плисти на човні посеред льодів дуже вузьким каналом. І раптом майже на півдорозі він побачив попереду великого білого ведмедя. Звір завмер, чекаючи на жертву. Тікати було нікуди, та й марно.

Дядько писав, що спочатку йому стало дуже страшно. Він уявив собі сильні лапи, гострі ведмежі пазурі, величезну пащу... Але раптом страх зник. Місіонер згадав про свого маленького друга Бора, який обіцяв молитися за нього. «Боже, спаси мене, почуй молитву Борі!» - подумки попросив дядько.

Ведмідь ще трохи постояв, голосно рикнув, а потім повільно повернувся і, перевалюючись з ноги на ногу, пішов геть.

10. Ісус може все!

Яскравий сонячний промінь м'яко ковзнув по стіні та заграв у вікнах першого поверху. Штори тут ще були опущені, і здавалося, що всі сплять. Але раптом фіранки розсунулися, і у вікні з'явилася білява дівчинка років дванадцяти. Вона щасливо посміхнулася і, заплющивши очі, підставила обличчя теплим лагідним променям.

- Катя-я! Мати не приїхала? - почувся зі спальні голосок молодшого брата Льоші.

- Тихіше, а то розбудиш Аню! – обережно увійшла до кімнати Катя. - Ще немає мами! Але Аня вже прокинулася.

- А мені наснилося, що мама приїхала і привезла багато гостинців від тата! – солодко потяглася вона.

Їхній тато був пресвітером церкви, і його за це посадили до в'язниці.

Діти добре пам'ятали, як одного осіннього ранку до них до хати прийшли міліціонери і довго щось шукали. Вони копалися скрізь: у шафі, у комоді, а також у коморі та антресолях у коридорі. Посеред кімнати вони складали до купи книги, які тато і мама любили читати, туди ж поклали Біблію та магнітофон із касетами. Один з тих, хто прийшов, довго і уважно розглядав фотографії і багато з них відклав убік. А коли вони пішли, то не лише забрали з собою літературу, а й забрали і тата.

Міліціонер запевнив дітей, що плачуть, що тато скоро повернеться, але це була неправда. Його ув'язнили, і тепер мама зрідка їздила до нього на побачення.

Мама, Ксенія Семенівна, приїхала по обіді. Радіючи, що діти живі та здорові, вона разом з ними схилила коліна і подякувала Господу за охорону дітей та благополучне повернення. Після молитви вона трохи розповіла про важку поїздку, про татове здоров'я, про умови, в яких він живе та працює у таборі для ув'язнених.

- А його незабаром додому відпустять? - Запитав Льоша.

- Ні, синку, до кінця терміну ще більше року. Ти на той час уже до школи підеш. - Мама ласкаво потріпала Льошу за волосся: - Збирайтеся, діти, підемо за нашими малюками! Вони, мабуть, зачекалися на нас.

Коли Ксенія Семенівна їздила на побачення, то наймолодших, Іру та Олену, брали до себе Лаврентьєва, які жили неподалік і теж були віруючими.

Катя, Аня та Льоша швидко одяглися і разом із мамою вийшли на вулицю. У повітрі приємно пахло навесні. Гудили бджоли, весело цвірінькали горобці, біля будиночків-шпаківень шумно вовтузилися шпаки.

- Вже так тепло! - Раділа Аня. - Мамо, дивись, бузок розцвів! Як гарно!

- Так-а, у нас весна, - сказала мама. - Причепурилися дерева, прокинулися жучки та комашки. А на Уралі, де наш тато, ще холодно та сніг лежить...

Весна 1967 року видалася рання. І хоча ночами було ще холодно, вдень сонце сильно гріло. Діти, радіючи теплу, так і рвалися надвір.

- Можна я піду гуляти? - Запитав Льоша маму відразу ж після сніданку.

- Іди, тільки не блукай по калюжах, будь ласка. На дорогу не виходь! Грай на подвір'ї, добре?

Льоша кивнув і за кілька хвилин уже порався в пісочниці недалеко від під'їзду. Закусивши нижню губу, він захоплено будував будиночки, а між ними, старанно розрівнюючи мокрий пісок, робив дорогу. Штани на колінах і руки були брудні, зате вдома виходили рівні та високі.

Потім Льоша вирішив збудувати в пісочниці гараж для своєї машинки. Він старанно рив ямку і розсовував на всі боки пісок. Раптом у кутку пісочниці він помітив невеличкий строкатий папірець. Лопаткою Льоша очистив її від піску.

«Зроблю кораблик і пущу калюжею!» - вирішив він і став обома руками акуратно розгладжувати її.

Але тут Льоша згадав, що мама не дозволяє йому грати у воді, і, поклавши папірець у цебро, почав будувати новий будинок.

Коли штани на колінах остаточно промокли, а руки замерзли, Льоша зібрався додому. Він поклав у цебро машинку, лопатку, буратіно та кришку від якоїсь пляшки. Глянувши на забруднені штани, Льоша обтрусив їх і, шморгнувши носом, попрямував до під'їзду.

На порозі Льошу зустріла мати. Він винувато опустив голову, поставив на підлогу цебра і почав розв'язувати шнурки, але ніяк не міг впоратися з ними, бо вони були мокрі й обліплені піском.

Мама хотіла вже пожурити сина, але, побачивши у відерці зелений папірець, насторожилася:

- А це ти де взяв, синку?

- У пісочниці. На дні знайшов.

Мама взяла папірець. Вона сильно пахла вогкістю. Невідомо, скільки часу вона пролежала у піску.

Почувши розмову в передпокої, з кімнати вийшли Катя та Аня. За ними вибігла трирічна Оленка.

Насилу приховуючи хвилювання, що нахлинуло, Ксенія Семенівна сказала:

- Діти, це не простий папірець! Це – гроші. П'ятдесят рублів!

Вона взула Льошу і взяла Оленку на руки.

- Ходімо до зали, я відкрию вам одну таємницю! Обганяючи один одного, діти кинулися до зали. Дивлячись у їхні цікаві очі, Ксенія Семенівна пояснила:

- Вчора я на останній карбованець купила хліб і молоко, а вранці просила Господа допомогти нам, тому що Ані треба терміново купити туфлі, а Каті - куртку. Та й на харчування у нас зовсім не було грошей.

Коли нашого тата заарештували, Господь потішив мене обіцянням, що не залишить нас у біді. Я вірила, що Він виконає Своє слово. І ось сьогодні Господь здійснив таке диво! Льоша знайшов стільки грошей, що вистачить і на продукти, і куртку, і туфлі...

Сльози вдячності текли по щоках Ксенії Семенівни, коли вона, схиливши коліна разом із дітьми, молилася Богу, Який дбав про них і щедро наповнював їхні потреби.

Ксенії Семенівні знову треба було їхати на побачення до чоловіка. Діти якраз починали канікули, і вона пообіцяла відвезти їх до бабусі.

- Я буду там за кроликами доглядати! - Підстрибнув від радості Льоша. - Вони такі пухнасті!

- А я – за курями! – по-господарськи додала Аня.

– Діти, щоб поїхати до бабусі, потрібні гроші, – сказала мама, – а їх у мене немає. Ми можемо лише молитися, щоб Господь допоміг нам.

- Мамо, пам'ятаєш, як Льоша знайшов у пісочниці п'ятдесят карбованців? - Запитала Катя. - Бог і цього разу може зробити диво, правда?

- Так, Катю, Ісус все може! Тільки нам треба завжди слухати Господа, пам'ятати Його милості і ніколи не забувати дякувати Йому.

Льоша теж не раз згадував про зелений папірець, який знайшов провесною, і тепер, дізнавшись, що у мами знову немає грошей, запитав:

- Мамо, а Бог може ще хоч раз покласти гроші у пісок?

Ксенія Семенівна посміхнулася:

- Ти, мабуть, уже копався в пісочниці?!

Льоша густо почервонів, а мама продовжувала:

- У Господа, синку, дуже багато різних шляхів, щоб заповнити потреби Своїх дітей. Але щоб отримувати від Нього допомогу, потрібно любити Його і зберігати своє серце чистим від гріха.

Після молитви всі пішли на кухню снідати.

- Льоше, ну їж швидше! - Нетерпляче підганяла Аня брата.

- А куди ти поспішаєш? - Запитала Ксенія Семенівна, подаючи бутерброд Ірі.

- Я хочу подивитись пошту. Може, лист від тата надійшов!

- Адже ми вчора тільки отримали. Так часто, доню, листи не надходять.

- А може, й сьогодні буде! - сказала Аня і стала знову поспішати молодших, щоб разом подякувати Богові за їжу.

Після молитви Аня стрімголов побігла до поштових скриньок. Ксенія Семенівна не встигла вимити посуд, як хтось сильно грюкнув вхідними дверима.

- Лист! Лист! – радісно закричала Аня.

- Це, напевно, за твоєю вірою! - обізвалась мама. - Неси сюди, читатимемо!

Коли Аня подала конверт, Ксенія Семенівна зніяковіла:

– Цікаво, від кого ж воно? І чому на ньому немає жодної адреси?

- Від тата! Від тата! – дружно зашуміли діти.

- Ні, діти, це не від тата...

- Мабуть, від бабусі! – подав голос Льоша.

- Цей лист надійшов від Бога, - повільно і серйозно промовила Ксенія Семенівна.

- Від Бога?! – в один голос видихнули діти.

Мати показала непідписаний конверт і дістала з нього два папірці, такі, як колись знайшов Льоша. Діти одразу принишкли, а Ксенія Семенівна відразу опустилася на коліна,

- Господи! - не приховуючи сліз, молилася вона. - Я не знаю, чиє серце Ти розташував допомогти моїй сім'ї, але вірю, що це зробив Ти. Дякую Тобі сердечно за те, що Ти любиш нас! Прошу, назавжди запечатали в серці дітей і цю велику милість Твою, щоб вони пам'ятали і шанували Тебе в усі дні свого життя... Воістину, Ти не забуваєш страждань Своїх і таким дивним чином заповнюєш їхні потреби!

- Тепер ми зможемо поїхати до бабусі! - Припала до матері Аня.

- Звичайно. Цих грошей вистачить не лише на поїздку, а й на продукти для тата та для нас. Як милостивий наш Господь!

- Бог у нас такий добрий, як тато! – захоплено порівняв Льоша.

- Тільки наш тато бідний і у в'язниці сидить, - зітхнула Ганна. - А Бог краще, ніж тато, і сильніший, Він і про тата піклується!

- Так, діти, Бог чудово піклується про нас! Він справді наш Батько. Ми ніколи не були залишені або забуті Ним. Через церкву Господь постійно наповнює наші потреби. А сьогодні Він подбав про нас таким незвичайним чином! І це вже вдруге! – Ксенія Семенівна глянула на конверт і з трепетом додала: – Любіть Господа, діти! Він помер на хресті заради нашого спасіння. Я рада, що Бог удостоїв і нашого тата постраждати за Нього. Наближається час, коли Ісус візьме нас до Себе. Тому не боятимемося негараздів, які випали на долю нашої родини...

24.10.2023

Олини сни

Оленька виросла, як то кажуть, на руках у бабусі, яка просто жила онукою. Та й у Олі ближче за бабусю не було людини на землі.

Сходи на небо

Народ стояв живою стіною, а Закхей був маленький на зріст. Як він не підстрибував, йому не вдавалося побачити Бога, що проходить поруч. Тоді Закхей почав шукати якусь сходинку чи драбинку, бажаючи трохи підня...

Як Олю вкусила оса

Як тільки яскраве проміння ранкового сонця заглянуло в кімнату, Оля одразу ж прокинулася.

- Який сьогодні чудовий день! - зіскочила вона з ліжка і, згадавши вчорашню подію, щасливо прошепотіла: - Тепер Ісус живе в моєму серці і я завжди буду гарною, слухняною.

Вчора на недільному богослужінні Оля покаялася. Вона вибачилася за всі свої гріхи і з радістю відкрила серце Ісусу.<...

Фаланги

Високо в горах Тянь-Шаню, на величезній галявині, розташувалося наметове містечко дитячого християнського табору. Тут уже два тижні мешкали діти віруючих батьків. За цей час вони впізнали багато цікавого, зазнали багато радісного.

Щодня діти разом читали Євангеліє, молилися, навчали вірші, грали, співали. Вони не раз відзначали, як дивно Бог відповідав на їхні молитви, зберігав, коли ...

Молитва Еммі

Маленькій Еммі було всього чотири роки, а для неї Ісус уже став саме її Ісусом. Так, вона вже звернулася до Нього в щирій молитві, визнала перед Ним усі свої гріхи (знаєте, адже малята теж грішать) і попросила Його простити її, оселитися в її серденьку і стати її особистим Спасителем. Ісус точно виконав прохання маленької дівчинки, як і обіцяв! Він став таким реальним для неї, нем...

Бог любить мене!

Обганяючи один одного, хлопці поспішали додому після дитячих зборів. Міцний сибірський мороз не просто щипав ніс і щоки, а пробирав до кісток, тож затримуватись на вулиці нікому не хотілося.

Мишко йшов додому з відповідальним дорученням: господиня будинку, де проходили дитячі збори, попросила його передати мамі гроші. Мишко міцно затиснув у кулаку кілька п'ятирублівок і з важливим...

Нелегка перемога

Тепле літо непомітно змінилося восени. На вулиці стало холодно та сиро. Густий, білий, як молоко, туман повис над землею. Не чути стало ні співу птахів, ні крику півнів. Лише зрідка то тут, то там лунали дзвінкі голоси – діти йшли до школи.

- Аня! Почекай-і-і! - гукнула Олена подругу. Дівчатка привіталися.

- Ну, і туман сьогодні! - із захопленням промовила Аня.

...

Злодюжка

Весело перестрибуючи через калюжі, Вася поспішав додому. Сьогодні він, як завжди, піде на пошту, де працює його тато. Там Васі завжди було цікаво. В одному з кабінетів монотонно стукав телеграфний апарат. То тут, то там дзвонило безліч телефонів, приходили і йшли люди, отримуючи та надсилаючи переклади, посилки, телеграми. А ще щодня великою машиною привозили багато листів, газет і журналів.

Неправда – це гріх

Завжди радісна та товариська, Лариса була улюбленицею не лише у своїй родині. Любили її та сусідські діти. Ларисі виповнилося вже п'ять років, і вона виконувала відповідальну роботу в будинку - доглядала двох молодших братиків. У старших теж були важливі справи. Вони допомагали по господарству, доглядали свиней і корову, мили посуд, підлогу, підмітали двір. А Лариса цілими днями грала, розв...

Наслідки брехні

На землю тихо спускалися сутінки. У повітрі плавно кружляли сніжинки. Рідкісні перехожі поспішали додому. Надворі різко похолодало, але в будинку було тепло і затишно. У грубці весело потріскували дрова, наповнюючи кімнату приємним теплом. Жінка похилого віку, сидячи в старовинному кріслі, про щось глибоко задумалася. Ось уже кілька днів у неї гостює онука. Бабуся зауважила, що Оля часто говори...