Субота 04 Травень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

Чому вчить Біблія — Молитва

Що Біблія говорить про молитву? Без молитви неможливо зростати в жодному аспекті християнського життя. Отже, всім християнам, особливо новонаверненим, необхідно знати біблійне вчення про молитву. Нижче наводяться відповіді деякі з основних питань.

1. Навіщо молитись?

Тому що такий наказ дається в Біблії (1 Тимофія 2:8). Господь був чоловіком молитви. Якщо Він мав потребу в молитві, то наскільки ми більше потребуємо її! (1 Фессалонікійцям 5:17-18, Ефесян 6:18).

2. Як часто молитись?

Час для молитви необхідно виділяти щодня, краще, якщо воно буде фіксованим, наприклад, вранці після того, як ви прокинулися, і ввечері перед сном. Крім того, нам потрібно звертатися до Господа протягом дня, коли виникають проблеми, або коли ми шукаємо допомоги чи мудрості, або бажаємо подякувати Йому. Неемія постійно закликав Бога під час труднощів при будівництві стін Єрусалиму. Кожна віруюча людина повинна схиляти голову в молитві подяки перед їжею як вдома, так і в будь-якому іншому місці.

3. У якій позі молитись?

Данило молився, схиливши коліна (Даніїла 6:10), так само молився Господь Ісус (Луки 22:41). Неемія молився, коли стояв перед царем (Неємії 2:4). Здебільшого християни схиляють коліна, молячись вдома. Однак вони мають привілей звертатися до Бога, йдучи вулицею або займаючись іншими повсякденними справами.

4. Навіщо молитись?

Біблія відповідає на це запитання такими текстами: Філіп'янам 4:16, 1 Тимофію 2:1-3 та Матвія 9:38. Немає потреб, негідних молитви, також немає потреб, “надто великих” для молитви. Багато віруючих ведуть молитовні щоденники, записуючи в них 1) імена непорятованих родичів та друзів; 2) імена хворих або нужденних у чому-небудь людей; 3) імена Божих служителів (наприклад, місіонерів, благовісників та вчителів).

Не забувайте прославляти Господа в молитвах, щоб їх центром була “слава Божа”. Якщо ви молитеся про конкретних людей та потреби, то зможете побачити конкретну відповідь на своє прохання. Якщо ж ви молитеся за людей загалом, не називаючи імен, важко буде дізнатися, відповів вам Бог чи ні.

5. Умови для успішної молитви

Якщо ми перебуваємо в Христі, то отримуємо відповідь на молитви (Івана 15:7). Перебувати в Христі означає виконувати його заповіді (1 Івана 3:22). (1) Наші молитви повинні бути у згоді з волею Бога (1 Івана 5:14); (2) Прохання потрібно приносити Богові в ім'я Христа (Івана 14:13; 16:23). Коли ми істинно просимо в Його ім'я, Він просить нас перед Богом; (3) наші спонукання повинні бути чистими (Якова 4:3), якщо ж вони егоїстичні та гріховні, як можна очікувати відповіді?

6. Молитовне мовлення

Ми повинні звертатися до Бога з благоговінням, не використовуючи у своїй промові сленг, неповажні вирази та уникаючи панібратського ставлення до Нього.

7. Чого слід уникати.

1) Не моліться напоказ (Матвія 6:5-6).

2) Не просіть Бога зробити те, що ви можете зробити самостійно, іншими словами, не спокушайте Його. Християнин у здоровому глузді не виходитиме назустріч автомобілю і просить Бога, щоб Він переніс його на пішохідну доріжку. Для цієї мети Бог уже дав нам ноги та здоровий глузд.

3) Не просіть у Бога те, чого ви, на своє переконання, не повинні мати. Іноді в таких випадках Бог дарує те, що просить, але посилає виразку на душу (Псалом 105:15).

4) Уникайте безглуздих повторень (Матвія 6:7; Еклезіяста 5:2).

8. Інші пропозиції.

1) Якщо ви помічаєте, що під час молитви думки починають блукати, спробуйте молитися вголос. Це допоможе вам сконцентруватись.

2) Не засмучуйтесь, якщо Бог не відповідає відразу. Він завжди відповідає вчасно: не дуже рано, щоб ми не втратили благословення від очікування, і не надто пізно, щоб наша довіра Йому не була марною.

3) Якщо Бог відповів не зовсім так, як ви очікували, пам'ятайте, що Він залишає за Собою право давати нам більше, ніж просимо. Ми не знаємо, що для нас краще, але Він знає і дає нам більше того, про що ми просимо або думаємо (2 Коринтянам 12:8-9).

18.10.2023

10 речей, про які я хотів би знати, коли був молодший

Одне з моїх найпристрасніших захоплень – навчати молоде покоління. Мені це подобається, тому що ті молоді люди, яких я наставляю, настільки прагнуть духовного спрямування, що вони практично витягують його з мене. Мені також подобається учнівство, тому що допомога іншим людям у тому, щоб стати успішними, приносить неймовірне задоволення.

Учнівство — це не лише проводити кла...

Усі турботи покладіть на Господа

Усі турботи ваші покладіть на Нього, бо Він дбає про вас.

- 1 Петра 5:7

Кілька років тому ми збудували в Ризі величезну будівлю церкви. Будівництво доставляло мені багато занепокоєнь та хвилювань. Деколи мене охоплювала тривога. Турботи та переживання мене завтракали. Тоді ніхто не давав кредитів на будівництво церковних будівель. Все, що нам залиш...

Чому вчить Біблія

I. ВСТУП.

Урожай

Один заможний селянин мав багато полів із гарною землею. Він працював старанно, але зерно все ж таки не росло так добре, як на полі бідного селянина, що знаходився поряд з його полем. Багатий селянин дивувався цьому і запитав свого бідного сусіда, що той робить, щоб на його піщаній землі все так добре росло, як він обробляє землю? Бідолашний селянин відповів:
- Любий сусід, ...

Лагідність та помірність

Плід духу: любов, радість, мир, довготерпіння, доброта, милосердя, віра, лагідність, помірність. - Галатам 5:22–23

Одні вважають, що лагідність є необхідною якістю. Інші вважають, що лагідна людина — це людина слабка, боязка, сором'язлива, невпевнена, замкнута. Друга думка – вкрай помилкова. Лагідність — одна з найсильніших рис характеру, яка за...

Про те, що таке любов

Якщо можна, я наведу вам приклад того, що таке кохання. В одному єгипетському скиту була жінка-монахиня на ім'я Ісідора. Вона жила в монастирі, де було сорок черниць. У своєму становищі в ієрархічній драбині свого монастиря вона ніколи не зросла далі становища послушниці. Роки безперервно вона працювала на кухні. Голову свою вона вкривала шматком мішковини. Вона не...

Нехай Божий світ судить ваші думки та почуття

Вас колись долали сумніви настільки, що вам хотілося сказати: «Ну все, годі!»? Напевно, таке бажання виникало у кожного. І тоді ми можемо гаряче з кимось вчинити неправильно або піддатися зневірі, або піти спати і постаратися забути про все. І, звичайно, ви розумієте: ніщо з цього не вирішить ваші проблеми. Але замість того, щоб зневіритися, здатися і дати волю п...

Нескінченний хліб

Жила була бідна бабуся.
Така вона була бідна, що часом їй навіть не було з чого хліба спекти. І була в неї сусідка-злидня, яка цю стареньку невпинно бідністю її дорікала. І раптом помітила сусідка: щойно вона приймається хліб пекти, у бабусі теж із труби дим йде, ніби хліб печеться.
— Невже ця жебрачка теж розбагатіла? - Здивувалася сусідка. — Треба заг...

ТЕБЕ ХТО-ТО ЛЮБИТЬ!

Тебе хтось любить, прагне бути поруч,
Дивиться на тебе хтось лагідним поглядом,
Бажає тобі хтось щастя знайти,
До тебе хтось у серце мріє увійти.
Так, Хтось любить тебе, і тому шле тобі це невелике послання. Хтось любить тебе та щиро бажає ощасливити тебе. Я теж люблю тебе. Ми всі хочемо бути коханими та кохати. Для більшості з нас Кохання –...

Притча про старість

Колись жила дуже стара людина. Очі його засліпли, слух притупився, коліна тремтіли. Він майже не міг тримати в руках ложку і під час їжі часто проливав на скатертину суп, а іноді дещо з їжі випадало з рота. Син і його дружина з огидою дивилися на старого і стали під час їжі саджати його в куток за грубку, а їжу подавали йому в старому блюдечку. Звідти він сумно дивився на ст...