Неділя 19 Травень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

Чому вчить Біблія — Святий Дух

Вчення про Святого Духа є лише у християнській релігії. Розмірковуючи про Нього, пам'ятайте, що Ісус Христос є центральною темою Біблії. Ми не знаємо імені Духа Святого; у Біблії сказано лише, хто Він і що робить. Мовчання Писань про Його ім'я має особливе значення. Святий Дух приховує своє ім'я, щоб звеличити ім'я і працю Господа Ісуса Христа (Івана 15:26).

I. ОСОБИСТІСТЬ СВЯТОГО ДУХУ

Святий Дух – особистість; Він перебуває у кожному християнині. Іноді нам здається, що будь-яка реально існуюча особистість має бути видимою. Однак насправді властивості особистості та особливості характеру не є частиною фізичного тіла. Тіло дано нам Богом лише для того, щоб ми могли існувати у фізичному світі. Ваша особистість не вмирає з фізичним тілом, але відокремлюється від нього на момент смерті. Наша “внутрішня людина” так само невидима, як і Святий Дух.

Реакція Святого Духа на вчинки людини свідчить про те, що Він є особистістю.

1) Його можна образити. “І не ображайте Святого Духа Божого, Яким ви відбиті в день викуплення” (Ефесян 4:30).

2) Його можна спокушати. “Але Петро сказав їй: Що це ви погодилися спокусити Духа Господнього? Ось входять до дверей, що поховали чоловіка твого; і тебе винесуть” (Дії 5:9).

3) Йому можна чинити опір. “Жорстокі! Люди з необрізаним серцем та вухами! Ви завжди чините опір Духу Святому, як ваші батьки, так і ви” (Дії 9:51).

4) Його можна похулити. “Але хто буде хулити Духа Святого, тому не буде прощення навіки, але він підлягає вічному осуду” (Марка 3:29-30).

5) Йому можна збрехати. “Ананія! Навіщо ти припустив сатані вкласти в серце твою думку збрехати Духу Святому і приховати з ціни землі? (Дії 5:3).

У Біблії Святого Духа кілька разів названо Богом. Він має божественні властивості, які перераховані в наведених нижче текстах.

1) Всесильний (Луки 1:35). У момент народження Христа Святий Дух захищав як Марію, так і Ісуса. Тепер Він наш захисник.

2) Всезнаючий (1 Коринтянам 2:10). Святий Дух знає про нас все.

3) Всюдисущий (Псалом 138:7-17). Він завжди з нами: Він ніколи не залишить і не покине вас.

4) Вічний Дух (Євреїв 9:14) . “Тим більше кров Христа, що Духом вічним приніс Себе непорочного Богові” [переклад єпископа Кассіана].

Крім того, Біблія описує Святого Духа за допомогою кількох символів, які дають уявлення про Його працю.

1) Голуб (Івана 1:32). Голуб – символ любові та смутку у служінні Святого Духа Ісусу.

2) Вода (Ісаї 44:3, Івана 7:38-39). Тільки Дух Святий може вгамувати духовну спрагу християнина.

3) Олей (1 Царств 16:13; Лев. 14:17). Спочатку помазували олією вухо священика, щоб він чув Бога, потім великий палець, щоб він працював для Бога. Так само працює і Дух Святий у житті віруючого.

4) Вітер (Івана 3:6-8). Тихо і непомітно Святий Дух веде нас до спасіння і керує нами у повсякденному житті.

5) Вогонь (Дії 2:3-4). Вогонь – символ очищення, випробування чи суду. Ці функції у нашому житті виконує Святий Дух.

6) “Одяг” (Суддів 6:34). Дух Господній охопив Гедеона. Під "одягом" мається на увазі захист. Святий Дух є нашим Захисником.

ІІ. СПРАВИ СВЯТОГО ДУХУ В ЖИТТІ ХРИСТІЯНИНА

Святий Дух бере активну участь у багатьох сферах. Ось деякі з них:

1) Він каже. “Коли вони служили Господеві та постили, Дух Святий сказав: Відокремте Мені Варнаву та Савла на діло, до якого Я покликав їх” (Дії 13:2).

2) Він клопотає. “Також і Дух підкріплює нас у немощах наших; бо ми не знаємо, про що молитися, як треба, але Сам Дух клопочеться за нас невимовними зітханнями” (Римлян 8:26).

3) Він свідчить. “Коли ж прийде Утішитель, Якого Я пошлю вам від Отця, Дух істини, що виходить від Отця, Він свідчить про Мене” (Івана 15:26).

4) Він опікується. “Отже, послухайте себе та всієї череди, в якій Дух Святий поставив вас доглядачами, пасти Церкву Господа і Бога, яку Він придбав Собі кров'ю Своєю” (Дії 20:28).

5) Він наставляє. “Коли ж прийде Він, Дух істини, то наставить вас на всяку істину” (Івана 16:13).

6) Він навчає. “Утішитель, Дух Святий, Якого пошле Батько в Моє ім'я, навчить вас усьому і нагадає вам усе, що Я говорив вам” (Івана 14:26).

7) Він брав участь у створенні землі. “На початку… і Дух Божий гасав над водою” (Буття 1:1-2).

8) Він відроджує на спасіння. “Народжене від плоті є тілом, а народжене від Духа є дух. Повинно вам народитися згори... так буває з кожним, хто народжений від Духа” (Івана 3:3, 5-8).

9) Він воскресив Христа з мертвих. “Якщо Дух Того, Хто воскресив їх мертвих Ісуса, живе у вас, то Той, Хто воскресив Христа з мертвих, оживить і ваші смертні тіла Духом Своїм, що живе у вас” (Римлян 8:11).

10) Він робить спасіння. “… Але обмилися, але освятилися, але виправдалися ім'ям Господа нашого Ісуса Христа і Духом Бога нашого” (1 Коринтянам 6:11).

11) Він зображує нас. “…Почувши слово істини… змальовані обітованим Святим Духом” (Ефесян 1:13).

12) Він веде віруючих. “Бо всі, хто веде Дух Божий, є синами Божими” (Римлян 8:14, Галатам 5:18).

У своїй подорожі життям християнину необхідно усвідомлювати, що день у день йому служить Дух Святий, Особистість. Біблія вчить, що ми виконані і керовані Духом Святим. Однак Він не може діяти в нас, якщо ми живемо у гріху. Віруючі грішать у думках і вчинках, але якщо ви гасите Святого Духа, потрібно негайно застосовувати 1 Івана 1:9, щоб не втратити спілкування з Богом: “Якщо сповідуємо наші гріхи, то Він, вірний і праведний, простить нам гріхи ( наші) і очистить нас від усякої неправди”. Найбільша небезпека для віруючої людини – допустити гріх у своє життя. Його не можна порівняти з банкрутством, хворобами, самотністю, лайкою, гоніннями та багатьма іншими труднощами. Гріх руйнує наше спілкування з Богом, гасить Святого Духа і дозволяє дияволу відвести нас з правильного шляху на шлях руйнування. У Галатам 5:19-21 ми знаходимо перелік справ плоті, яких слід остерігатися. Слід розуміти, що сатана є ворогом наших душ, і ми щодня беремо участь у духовній війні (Ефесян 6:11-18). Перемогу ми отримуємо в тому випадку, коли “Ходимо у світлі, як Він у світлі, то маємо спілкування один з одним, і Кров Ісуса Христа, Сина Його, очищає нас від усякого гріха” (1 Івана 1:7). Тільки невідкладне сповідання гріхів перед Богом дозволяє нам підтримувати тісне спілкування з Отцем і захищає нас від ворога наших душ. Прочитайте кілька разів і вивчіть напам'ять перший розділ Першого послання Івана. У ній йдеться про секрет успішного християнського життя.

ІІІ. СЛУЖЕННЯ СВЯТОГО ДУХУ

Кожен християнин може приносити два види плоду у своєму житті, однак у кожний момент часу видно лише один із них. Християнин виробляє плід Духа або плід плоті залежно від своїх бажань і того, хто керує його життям: “Вчиняйте Духом, і ви не будете виконувати бажання плоті; Бо тіло бажає противного Духу, а Дух – противного плоті” (Галатам 5:16-17). Ви приносите плід щодня, проте який він? Тиск світу спокушає вас виконувати бажання плоті. Спокуса присутня повсюдно: у рекламі, ЗМІ, журналах, Інтернеті та багатьох інших місцях. Сатана є богом цього світу (1 Івана 5:19). Невіруюча людина не має вибору – вона здатна задовольняти лише бажання плоті. Він може робити добрі, з людської точки зору, вчинки; ними можуть бути навіть релігійні чи суспільні справи, яким світ аплодує. Однак, з погляду Бога, вони не мають вічної цінності.

Робота Святого Духа полягає в тому, щоб плодити Дух у вашому житті. Цей плід може приносити лише відроджена людина. Слово “плід” вживається в Писанні в однині. У вас немає можливості вибирати плід. Дух Святий або робить його, або ні, залежно від ваших стосунків із Богом. Коли гріх входить у ваше життя, плід Духа змінюється плодом плоті. Кожен християнин повинен прагнути правильного плоду у своєму житті. Дух Святий діє в нас і приносить Свій плід, коли ми підкоряємося Його керівництву. Якщо ми не віддаємо Йому у розпорядження всі сфери нашого життя, то ми не дозволяємо Йому бути нашим повноправним Владикою (Галатам 5:22-24).

Нам не потрібно здобувати перемог, щоб зробити плід Духа, але служити в тому становищі, яке ми маємо у Христі. Так, ми щодня боротимемося, але наша перемога: “Але ті, що Христові, розіп'яли тіло з пристрастями і пожадливостями” (Галатам 5:24). Необхідно розуміти, що цю перемогу здобуто не нами, а Христом. “Я розіп'явся Христові, і вже не я живу, але живе в мені Христос. А що нині живу в тілі, то живу вірою в Сина Божого, котрий полюбив мене і віддав Себе за мене” (Галатам 2:20). Дозволяючи Духу Святому керувати вашим життям, ви можете здобувати перемогу щодня. Ви можете засмутити Святого Духа, але Він не залишить вас, тому що ви “…запечатані [Їм] у день викуплення” (Ефесян 4:30). Він завжди перебуває в нас, доки ми не досягнемо небесного берега.

IV. ДАРИ СВЯТОГО ДУХУ

Чи запитували ви: “Що ж можу робити я?” Уявіть, що я подарував вам новий автомобіль. З якою метою я зробив це? Щоб ви милувалися ним чи поставили його на чільне місце і показували друзям та знайомим? Або щоб ви могли сісти до нього та поїхати? Очевидно, автомобіль призначений для того, щоб ним їздили. Бог дарував нам вічне життя, дав Духа Святого і наділив духовними дарами, щоб ми користувалися ними для Його слави. “Дари різні, але Дух один і той самий; і служіння різні, а Господь один і той самий; і дії різні, а Бог один і той же, що робить все у всіх. Але кожному дається вияв Духа на користь” (1 Коринтянам 12:4-7).

У наступних віршах цього розділу та багатьох інших біблійних текстах перераховуються дари Святого Духа. Ми знаємо, що кожному віруючому дається щонайменше один дар, який він повинен використовувати для Господа (Римлян 12:4-8). Як, згідно з Божою точкою зору, ми маємо розпоряджатися своїми дарами? По-перше, не заздрити іншим віруючим, дивлячись на їхні дари. По-друге, зрозуміти, що кожному Духом дається унікальний дар як одному з дітей Божих. “Але Бог розташував члени, кожен у складі тіла, як Йому було завгодно” (1 Коринтянам 12:18). Можливо, ви запитаєте: "А який дар у мене?" Ми не знаємо. Запитайте у Господа і, отримавши відповідь, почніть застосовувати її.

Деякі зі згаданих у Писанні дарів припинили своє існування. Давайте пам'ятатимемо про те, що в книзі Дій описаний перехідний період становлення церкви. Тому ми не можемо черпати з неї доктрини, за винятком тих, що підтверджуються рештою Нового Завіту. У той час Нового Завіту в сьогоднішньому вигляді ще не було, тому Бог виявляв Свою силу і стверджував авторитет апостолів через чудеса, одкровення і здатність говорити іншими мовами. Все це сприяло поширенню Доброї Звістки про Спасителя, який приходив на землю заради спокути людей. Чудо, що відбулося в день П'ятидесятниці, більше не повторювалося історія церкви. Була тільки одна така П'ятидесятниця, подібно до того, як був лише один Хрест, одне тілесне воскресіння і одне піднесення Христа. У день П'ятидесятниці юдеї з усього світу почули Добру Звістку на своїй говірці, щоб потім, прийшовши додому, вони могли розповісти своїм близьким про Спасителя світу і Його воскресіння (Дії 2:4, 22-24). Нині дару “інших мов” більше немає. Біблія перекладена більшість мов світу. Нам залишається лише виконувати заповідь Христа, використовуючи свою рідну мову. “Ідіть по всьому світу і проповідуйте євангелію всієї тварі” (Марка 16:15).

Дар пізнання скасовано, тому що Біблія вже містить у собі все те, що Бог заповідав людям. Дар пророцтва також скасовано у наші дні. Ці дари були призначені для особливого періоду часу, до того як з'явився Новий Завіт у письмовій формі. До завершення Нового Завіту Бог звертався до людей через Старий Завіт і безпосередньо. У 1-му посланні до Коринтян 13:10 так сказано про Новий Завіт: “Коли ж настане досконале, тоді те, що частково, припиниться”. Підтвердження цих слів знаходимо і в посланні Якова: “Але хто вникне в закон досконалий, [закон] свободи”, який є Новим Заповітом (Якова 1:25). Слово Боже, яке ми маємо зараз у письмовій чи електронній формі, скасовує потребу в згаданих вище духовних дарах. У Біблії сказано, що додавання одкровень чи пророцтв до Слова Божого потягне за собою суд: “І я також свідчу кожному, хто чує слова пророцтва цієї книги: якщо хто додасть що до них, на того накладе Бог виразки, про які написано в книзі цій; і якщо хтось забере що від слів книги пророцтва цього, у того відніме Бог участь у книзі життя і в святому граді і в тому, що написано в книзі цій” (Об'явлення 22:18-19).

V. Запечатування духом святим

Дух Святий – наша печатка.

1) Це друк володіння (2 Тимофія 2:19).

2) Це друк запечатування (Ефесян 1:13-14).

3) Це друк безпеки (Ефесян 1:13-14).

4) Це друк, який засвідчує вже завершену дію (Єремії 32:10).

5) Це печатка правди (Римлян 4:11).

6) Це друк видимий. Друк завжди залишає свій відбиток на папері. Коли ми зображуємо Святого Духа, на нас залишається Його “відбиток” (2 Коринтянам 1:22). Це друк застави. Застава – це внесок, за яким слідує повна виплата. Дух Святий є Божою запорукою в нас. “Не засмучуйте Святого Духа Божого, яким ви були зображені на день викуплення” (Ефесян 4:30). Він перебуватиме в нас завжди, до нашого прибуття до небесного берега.

VI. ХРИЩЕННЯ СВЯТИМ ДУХОМ

Слово хрещення означає "занурення". Тому хрищення Духом Святим є процесом, який відбувається в момент нашого покаяння, внаслідок якого Святий Дух поміщає (занурює) нас у Тіло Христове. Вираз "Тіло Христове" - синонім слова "Церква", яким описані всі віруючі люди. “Ми всі хрищені одним Духом і з'єднані в одне тіло, будь ми євреї чи греки, раби чи вільні, ми всі напоєні одним і тим самим Духом” (1 Коринтянам 12:13). Вперше Святий Дух зійшов на учнів у день П'ятидесятниці, і з цього моменту утворилася Церква.

Хрещення Святим Духом – не збіг певної незвичайної сили, але дія Самого Святого Духа, Який як Посередник зараховує нас до Церкви Христової. “За кілька днів ви будете хрищені Святим Духом” (Дії 1:5). Тут міститься пророцтво про П'ятидесятницю, день народження Церкви. До Дня П'ятидесятниці Дух Святий сходив на людей, після цього дня Він перебуває в них. Він постійно перебуває у врятованих людях. Вираз “хрещення Святим Духом” завжди вживається по відношенню до групи людей, і ніколи по відношенню до однієї людини. Вираз “хрещення вогнем і Духом” протиставляє спасіння та засудження. Людина отримує те чи інше, залежно від своїх стосунків із Христом (Матвія 3:11-12, Луки 3:16-17).

Дехто заявляє, що ознака хрещення Духом Святим є здатністю говорити мовами. Інші кажуть, що отримали силу зцілювати, творити чудеса, виганяти демонів, але вони обманюють себе та інших вводять в оману (читайте 1 Петра, 2 гл.). Вони тлумачать Біблію, виходячи зі свого особистого досвіду, замість пояснювати свій досвід з біблійних позицій. Він може підробляти чудеса і знамення, але вони не від Бога. Біблія вчить нас тому, що є духом істини і духом помилки (Івана 4:1-6).

Нам як віруючим людям слід навчитися правильно підходити до використання дарів Святого Духа. “Якщо [маю] пророцтва, і знаю всі таємниці, і маю всяке пізнання та всю віру, так що [можу] і гори переставляти, а не маю любові, то я ніщо” (1 Коринтянам 13:2). Любов – це рушійна сила при використанні духовних дарів. Потрібно все віддати Господу Ісусу Христу, бути готовим служити Йому у будь-який час, на будь-якому місці, у будь-якій праці та для будь-якої людини, якщо Він закликає. Багато чого можна сказати про Духа Святого та Його роль у житті віруючого. У міру нашого духовного зростання у Христі ми краще розумітимемо Його присутність і дію в нашому житті.

18.10.2023

Дорожня сумка

Один старець так говорив про виправлення людського життя:

— Якщо в дорожню сумку ми покладемо гострі та ріжучі предмети, ножі, виделки, шила, голки, цвяхи, розбиті шибки, залізки, черепки, вони, переповнивши сумку, порвуть її, поколуть і поріжуть. Щоб зберегти сумку, необхідно звільнити її, викинути з неї все гостре. Те саме відбувається і з нашим серцем: пристрасті, ...

Чи розумієш робити добро?

Недільні збори в домі Молитви закінчилися, але Діма не поспішав іти. З приміщення, де проводились заняття з дітьми, лунали дзвінкі дитячі голоси. Ну і весело сьогодні там у них. подумав він. Дитяче служіння сьогодні було незвичним. Кімнату прикрасили осіннім листям: червоним, жовтим, помаранчевим, різнокольорові надуті кулі додавали відчуття свята. Прощання восени....

Істинний щасливець

Один учитель, знаменитий своїми знаннями, довго і старанно благав Бога показати йому таку людину, від якої він міг би дізнатися прямий шлях, що зручно веде до Неба. Одного разу, коли він, перейнятий цим бажанням, старанніше за звичайне засилав молитви, йому здалося, що чує голос згори, що наказує йому вийти з келії до церковного притвору: "Там, - говорив голос, - знайдеш ти людину, яку шук...

Лагідність та помірність

Плід духу: любов, радість, мир, довготерпіння, доброта, милосердя, віра, лагідність, помірність. - Галатам 5:22–23

Одні вважають, що лагідність є необхідною якістю. Інші вважають, що лагідна людина — це людина слабка, боязка, сором'язлива, невпевнена, замкнута. Друга думка – вкрай помилкова. Лагідність — одна з найсильніших рис характеру, яка за...

День Спасіння

Книга Іова розповідає про життя самого Йова. Це була людина, яка мала багато переваг. Біблія каже, що Йов був людиною щирою, непорочною, справедливою, яка боїться Бога. Також написано, що він віддалявся від зла. Але в певний момент життя він сильно захворів, і ця хвороба змушувала його страждати і скорботи.

Одного дня, Йова відвідали його друзі ...

Найбідніші чи найбагатші?

Ніколи не забуду Великдень 1964 року. Мені тоді було 14 років, молодшій сестрі Осі – 12, а старшій, Дарлін – 16. Ми жили з мамою, і всі четверо непогано навчилися задовольнятися малим. Батько помер п'ять років тому, залишивши матір із сімома дітьми і зовсім без засобів для існування. До 1964 старші сестри вийшли заміж, а брати поїхали з дому.
За місяць до Великод...

Сумнів це стріла цибульної

Він може проникати, через
думки, обставини, слова інших людей. Йому схильні
всі люди, незалежно від статі і віку. Але особливо до нього чутлива
жіноча стать.
правоті слів
Божих, а потім впала в непослух. Порушення заповіді Господньої
призвело до плачевних наслідків як для
перших людей, так і для їх нащадків . цінності перед Богом, прагнуть&...

ПРИТЧА ПРО ДОБРУ

За вікном дув крижаний вітер, грозові хмари видерлися над лікарнею, де лежав маленький пацієнт. Він був дуже хворий, майже нічого не пам'ятав і не помічав.

Його відвезли до звичайної міської лікарні, всі родичі в голос кричали, що там немає лікарів, що ніхто не боротиметься за його життя, а мама просто вірила та молилася.

Якось дитина побачила гарні блакитні очі. ...

НАСТАВНИК

«Потім Варнава пішов у Тарс шукати Савла і, знайшовши його,
привів до Антіохії» (Дії 11:25).
Німецький поет Гете написав: «Якщо поводитися з людиною так, як вона цього заслуговує, вона залишиться такою, якою вона є, але якщо поводитися з нею, як з людиною, якою вона повинна і може бути, вона стане такою людиною». Ми повинні завжди пам'ятати про цю велику і...

Мудрість: Шлях до осмисленого життя

Мудрість - це багатогранна та глибока якість, яка втілюється в нашому розумінні, досвіді та способі мислення. Вона визначається не тільки накопиченим знанням, але й здатністю мудро використовувати це знання в різних ситуаціях життя.

Мудрість дозволяє нам бачити глибше, відчувати ширше і розуміти більше. Вона надає нам можливість здійснювати свідомі вибори, знаходити гармонію і баланс ...