Вівторок 07 Травень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

Як ми повинні застосовувати біблійні оповідання?

Ви, мабуть, чули анекдот про людину, яка хотіла отримати вказівки від Бога, тому вона відкрила Біблію і навмання тицьнула в неї пальцем. Його рука зупинилася на «Юда пішов і повісився» (Матв. 27:5). Спробувавши ще раз, він зупинився на «І ти йди, і роби так само» (Луки 10:37). Немає потреби говорити, що він знайшов не зовсім те, на що сподівався.

Більшість із нас не настільки безсистемні в читанні Писання, але у своєму прагненні до істини, розпачі в пошуку керівництва або у своїх питаннях про те, чому Бог чинить так, як чинить, ми можемо так само неправильно поводитися зі Словом Божим, змушуючи себе «йти і робити так само», як Писання насправді не наказує.

Застосування історій

Це особливо часто трапляється, коли йдеться про оповідальні уривки. Складаючи понад дві третини біблійного тексту, історії займають більшу частину Біблії. Якоюсь мірою ми знаємо, що люди в них не просто погані чи добрі приклади того, як треба жити. Я впевнений, що Юда не є прикладом для наслідування, коли я згрішив проти Бога, але як щодо Рахав, коли вона бреше від імені шпигунів Ізраїлю (Ісус Навин 2) або Петра, коли він виходить із човна під час шторму (Матв. 14) ? Як ми повинні застосовувати ці історії у своєму житті?

Саме тут нам допоможе принцип тлумачення оповідальних уривків. Іноді цей принцип звучить як «опис — не припис», але він пояснює, що наявність біблійної оповіді не обов'язково має на увазі схвалення його змісту. Опис – це не те саме, що рекомендація. Але за відсутності явного коментаря біблійного автора, як нам розібратися, що слід застосовувати з кожної історії?

1. Поважайте жанр

По-перше, треба зрозуміти, що таке оповідання. Оповідання - це не повчальні казки, а реальні історії про реальних людей, які приймають реальні рішення. Як такі, вони не обов'язково призначені для того, щоб наказувати зразок наших дій. Але вони написані для нашого повчання, показуючи нам істину і допомагаючи нам жити відповідно до неї.

Все Писання було написано, щоб показати нашу потребу в Богові і те, як Він віддав Себе нам як Спасителя. Тому кожен уривок, включаючи кожну розповідь, або показує нам щось про Бога, або щось про нашу потребу в Ньому. Коли ми звертаємося до будь-якої розповіді, нам слід подумати про те, що вона говорить про ці теми, а не нав'язувати свої питання або сподіватися на те, що ми будемо наслідувати сценарій дій.

Наприклад, історія про Гедеона і його руна у книзі Суддів 6 часто згадується як парадигма для визначення Божої волі. Гедеон просить Бога зробити чудесні знаки з руном, щоб він міг бути впевнений у Божому керуванні. Бог задовольняє ці прохання, а не засуджує їх, тому робимо висновок: «Бог схвалює! Це біблійний спосіб просити керівництво». Але чи справді це те, що уривок хоче показати нам?

Більш уважний погляд на Суддів 6 показує не Гедеона, який відчайдушно намагається зрозуміти чого хоче Бог, а Гедеона, якому вже було сказано, що Бог з ним (ст. 12, 16) і що він повинен іти і врятувати Ізраїль (ст. 14). ). Більше того, Гедеону вже було дано чудове знамення (ст. 20-23), що він визнає, коли через деякий час просить додаткових знамень за допомогою руна (ст. 36). Історія про рун Гедеона не має нічого спільного з тим, як приймати благочестиві рішення, і Гедеон не є прикладом правильного прийняття рішень. Натомість ми бачимо людину, повну сумнівів, занепокоєння і тривоги, яка потребує заспокоєння, і Бога, повного терпіння і доброти. Він показує нам готовність Бога терпіти страх Свого народу, навіть незважаючи на прямі обіцянки.

І хіба це не краще, ніж набір дій, які слід слідувати, щоб переконатися, що наші рішення прийнятні для Бога? Як можна полегшити наше занепокоєння, якщо ми підходитимемо до прийняття рішень з таким уявленням про Бога? Він терплячий до нашого занепокоєння і поблажливий, коли ми передбачувано сумніваємося і запитуємо, що робити. Бог обов'язково вислухає нашу нерішучість і занепокоєння з добротою та милістю, діючи в нашому житті навіть тоді, коли нам страшно.

2. Звертайтеся до решти Писання

Нам також дано інше Писання, щоб допомогти нам у тлумаченні оповідальних уривків. Дозволяючи Писання тлумачити Писання, ми прояснюємо розповіді двома способами.

По-перше, у Писанні є багато місць, які мають наказувати наші дії. Ми можемо дозволити цим уривкам оцінювати дії в оповіданнях. У випадку з Гедеоном і руном ми можемо звернутися до Приповістей 3:5-6: «На Господа надіяйся всім серцем твоїм і не покладайся на твоє розуміння. По всіх шляхах твоїх визнавай Його, і Він виправить стежки твої». Ці вірші наказують надіятися на Господа, а не на власний аналіз ситуації. Оскільки Гедеон не готовий довіритися Божим настановам, ми можемо зрозуміти, що його дії не обов'язково є взірцем для наслідування.

По-друге, ми можемо спиратися на власне тлумачення уривка з Писань. Чи йдеться про це уривок в інших місцях? Вихваляються чи засуджуються дії людей у ​​ньому? Наприклад, ми знаходимо Гедеона у списку людей, похвалених за життя за вірою в Євреїв 11, і дійсно, ми бачимо, як він виявляє віру в Бога у Суддях 6-7.

Але тут ми також маємо бути обережними. Згадка у Посланні до Євреїв 11 не означає повного схвалення. Багато хто з тих, про кого йдеться, робили морально сумнівні або навіть явно гріховні вчинки. Їх хвалять не за всі їхні життєві рішення, а за те, що вони визнали свою потребу в Богові і Його дарі Себе як Спасителя — ті самі речі, які кожна розповідь покликана показати нам.

Невипадково більшість Божого одкровення викладено в оповідальній формі. Хоча ці розповіді не написані у вигляді інструкції, вони все ж таки служать основою для наших дій і богослов'я. Вони говорять про наші справжні потреби і звертають нас до глибшого пізнання Бога. Хай ми навчимося уважно їх читати, щоб вірно слідувати за люблячим Богом, Який дав їх нам.

20.10.2023

Про наклеп

У лісі було святе джерело з дуже чистою та смачною водою. Усі мешканці навколишніх сіл ходили туди, приносили воду додому і зберігали її, бо вода з цього джерела не псувалася. Одного разу в одному з цих сіл будівельна артіль пробила свердловину і за плату почала проводити воду по будинках мешканців.

Але ця вода була жорсткою і годилася лише на полив, і люди відмовлялися кор...

БЛАГА ВІСТЬ ДЛЯ ВСІХ

«Шостого ж місяця був посланий від Бога ангел Гавриїл у галилейське місто, яке називається Назарет, до Діви, зарученої з мужем на ім’я Йосиф, з дому Давидового; ім’я ж Діви – Марія. Ангел, увійшовши до Неї, сказав: радуйся, Благодатна! Господь з Тобою, благословенна Ти в жонах. Вона ж, побачивши його, стривожилася від слів його і міркувала, що б то значило це привіта...

Притча про криницю

Одного разу осел упав у колодязь і почав голосно волати, закликаючи на допомогу. На його крики прибіг господар ослика і розвів руками - адже витягти ослика з колодязя було неможливо.
Тоді господар розсудив так: «Осел мій уже старий, і йому недовго лишилося, а я все одно хотів купити нового молодого осла. Ця криниця вже зовсім висохла, і я вже давно хотів її засипати і вирит...

ЩО ОТРИМАЄШ, ВІДДАЮЧИ ЖИТТЯ

«Лінова рука робить бідним, а рука старанних збагачує»
(Прип. 10:4).
Після концерту австрійського скрипаля і композитора Фріца Крейслера один із його шанувальників підійшов до нього і палко вигукнув:
— Я б віддав життя за те, щоб грати на скрипці так чудово, як ви!
Музикант глянув на нього і спокійно промовив:
— Саме це я й зробив.
Сучасна к...

Притча про батька та сина

В одного чоловіка був син — юнак безтурботний і легковажний. Людина ця з дитинства намагалася навчити свого сина і наставити на шлях істинний, але все марно. Від горя він тяжко захворів і зліг. Перед самою смертю батько покликав до себе сина і сказав:
— Бідолашний хлопчику, скоро я піду, і залишишся ти зовсім один. Пробач мені, що не зміг я напоумити тебе.&n...

Щастя, ти де?

Питання, де знайти справжнє щастя, як знайти у житті світ, спокій і радість завжди хвилювало і продовжує хвилювати багатьох людей Землі. Давно відомо, що ні матеріальні блага, ні престижна робота не в змозі заповнити дефіцит теплих відносин із найближчими людьми…

«Світ дому твоєму!» Щоразу, коли я чую цю фразу від братів і сестер у Христі на свою адре...

ВАЖЛИВО, НІЖ ІСПИТНИЙ

«Тож вухо твоє зробиш уважним до мудрості
і нахилиш серце твоє до роздумів; якщо будеш закликати
знання і волати до розуму; якщо шукатимеш
його, як срібла, і шукатимеш його, як скарб, то зрозумієш
страх Господній і знайдеш пізнання про Бога»
(Прип. 2:2—5).
Северино да Сілва успішно склав вступні іспити на два приватних інститути Бразилії...

Надія

Він з'явився також раптово, як і колись зник, кілька років тому.
Тоді про його зникнення довго шепотіли сусідки під'їздом. Спостерігаючи за тим, як різко змінилася його мати, чварили:
— Посадили, напевно. Он як Ганна Семенівна вбивається.
Ганна Семенівна і справді різко здала, за якийсь місяць перетворившись із статної, владної начальниці фінансового...

Лист до Ісуса

Анечка поверталася додому з недільної школи і тихенько міркувала на слух.
-Тітка Іра сказала, щоб ми написали листа до Ісуса. А як тоді ми зможемо відправити його? Ісус живе на небі... Так далеко!-Дівчинка підняла голову вгору і замислилася.- Листоноша теж туди не дістанеться! Напевно, тітка Іра знає, як відправити листа. Я зараз прийду додому і почну писати. До ...

Мама

Стародавня легенда свідчить, що одна дитина, яка ось-ось мала народитися, запитала Бога: - Мені казали
, що Ти відправлятимеш мене на Землю, але як жити такому маленькому і беззахисному, як я?
Бог відповів:
– Серед безлічі ангелів Я вибрав одного для тебе, і він на тебе чекає і буде тебе оберігати.
- Але скажи мені, тут на небі я не роблю нічого, тільки співаю і сміюся...