Неділя 08 Вересень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

Знайдіть надію, коли друзі відпадають

Ви відчинили двері нашої квартири. Один із наших найдорожчих друзів передав нам свою Біблію та християнські книги. Наші серця стиснулися. Він був першим віруючим у нашому місті, і він більше не хотів брати участь у житті Христа. Через три роки нашого служіння за кордоном ми були спустошені.

Однією з найважчих проблем, з якими стикаються місіонери, є горе відступництва. Відступництво — це коли ті, хто сповідує віру, залишають свою віру, часто через гоніння, гріх або просто запеклі серця. Уявіть собі, що ви старанно працюєте, сповіщаючи про Христа своєї подруги, і ось вона, нарешті, приймає Його з великою радістю. Але пізніше ви з сумом спостерігаєте, як вона зрікається своєї віри і йде.

Переживання відступництва на місіонерському полі може похитнути вашу віру. Але Христос підготував нас до цього випробування, і Його Слово дає нам надію, коли наша робота видається марною.

Особисте потрясіння

Апостол Павло називав віруючих у філіппійській церкві своєю радістю та вінцем. Він віддав своє життя заради цих братів та сестер; він любив їх і жадав бути з ними (Фил. 4:1). Подібно до Павла, місіонери сьогодні відчувають невимовну радість, коли люди серед них чують Євангеліє і, попри все, вірять у Христа. Вони глибоко радіють і визнають, що всі труднощі, які їм довелося пережити, варті того заради вічного спасіння.

На жаль, коли ті самі найближчі відпадають, може статися протилежне. Якщо немає більшої радості, ніж бачити тих, кого ви навернули, що ходять в істині (3 Івана 4), то, можливо, немає більшої печалі, ніж бачити, як вони залишають свою віру. У таких випадках місіонери можуть мати серйозні сумніви: Навіщо ми взагалі сюди приїхали? Невже все це було марно? Чи можу я досягти більшого для Христа на батьківщині? Біль і самотність, що виникають внаслідок відступництва, є особистими та болісними. Нерідко місіонер починає сумніватися у своєму дарі, покликанні, розумінні Святого Письма, а іноді навіть у своїй вірі.

Але це не унікальний досвід. Ісус Сам зіткнувся з болем тих, хто відступив. Навіть після того, як Він зцілив хворих, нагодував 5000 чоловік і проповідував благу звістку про Царство, багато хто з тих, хто колись називав себе учнями, покинули Його. Він навіть запитав Дванадцять: «Чи не хочете ви піти? ». (Івана 6:67). Ісус навчав нас, що не всі, хто сповідує віру, продовжуватимуть слідувати за Ним (Матв. 13:18-23).

Павло також відчув це на собі. Він був залишений найближчими людьми. Дехто в Коринті сумнівався у його чесності. Деякі в Галатії сумнівалися у його євангелії. Деякі в Ефесі зрештою відпали. А коли Павло постав перед судом у Римі, він каже, що був покинутий усіма (2 Тим. 4:16), що, безсумнівно, призвело до сильних страждань та самотності.

Корисна перспектива

Тому місіонери мають бути готовими до відступництва. Це не змусить скорботу зникнути, але дасть нам корисну перспективу. І коли ті, хто колись сповідував Христа, відпадають, ми можемо знайти підбадьорення у трьох істинах зі Слова Божого.

1. Євангельська праця ніколи не буває марною
Ми можемо вважати, що наше служіння Господу варте наших страждань, якщо хоча б хтось увірує в Христа. Але цінність Христа вимагає від нас вірності навіть тоді, коли ми залишаємось самі. Коли друзі відвертаються від Бога, ми можемо бути «твердими, непохитними», знаючи, що Бог бачить нашу працю і забезпечує її цінність (1 Кор. 15:58). Тому ми впевнено ставимо одну ногу перед іншою і наступаємо. Ми продовжуємо робити те, що правильно, навіть коли це видається безглуздим. Наша робота – це вірність, і ми довіряємо Божому провидінню, просячи Його зробити нашу роботу плідною у Його досконалий час.

2. Тільки Бог може навернути людину
Я пам'ятаю, як на початку нашого життя за кордоном один місцевий друг сповідував віру в Ісуса, а мій чоловік відповів: «Сподіваюся, що ти сказала, правда. Час покаже". Я була вражена. Мені відразу ж захотілося радіти з того, що мертва людина ожила. Але очікування та спостереження виявилися в цьому випадку мудрими. Коли виник тиск миру, він справді відпав. Тому я була вдячна моєму чоловікові за те, що його початкова реакція була поспішним затвердженням рішення. Він був терплячий, щоб побачити, чи відбулося справжнє звернення цієї людини.

Спасіння — це діло, яке чинить лише Бог (Еф. 2:8). Це має приносити місіонерам глибоку втіху та підбадьорення. Як послідовники Христа, ми маємо набувати учнів, а не приймати рішення. Ми проголошуємо Христа в силі Святого Духа і довіряємо нашому благому Батькові залучити до Себе Його народ.

3. Бог здійснить Свою роботу в Своєму народі
Як навчав Ісус, багато хто, хто спочатку сповідує віру, не продовжує слідувати за Ним. Майже кожен місіонер, якого я знаю, пережив горе відступництва на якомусь етапі свого служіння. Однак, коли зміни в житті людини відбуваються від Бога, вони продовжуються за Його благодаттю (1 Івана 2:19). Ми довіряємо лише Богові, що Він збереже Своїх святих і збереже тих, хто належить Йому, до дня повернення Христа (Івана 10:28). Найбільшою метою місіонера є не прийняті рішення, а плоди, що залишаються. І наша впевненість у тому, що Дух Божий потужно діє, щоб зробити цю роботу у Його народі.

Завзятість у надії

Оскільки ми з чоловіком вірили словам Ісуса про те, що Його вівці чують Його голос і йдуть за Ним (Івана 10:27), ми продовжували молитися за нашого друга, який того дня постукав у наші двері. За кілька місяців він подзвонив і попросив знову поспілкуватися з Божим народом. Він втратив майже все у той період, коли відвернувся від Бога. У своїй боротьбі він зрозумів, що те, що справді має значення, він ніколи не зможе втратити. Він покаявся, повернувся до Христа і сміливо пішов за Ним.

Чи повернуться всі наші друзі, що вагаються, до Христа? Скоріш за все ні. Але за Своєю добротою наш добрий Батько продовжує залучати Своїх людей до Себе та утримувати їх. Тому ми наполягаємо на цій надії. Ми радіємо і знаходимо втіху в тому, що одного разу все буде добре. Бог житиме зі Своїм народом, і наші серця більше не журитимуться.

17.10.2023

Що таке справжня свобода?

Нас як віруючих часто звинувачують у тому, що ми живемо обмеженим або навіть, більше того, скованим життям. Причому наводяться аргументи на кшталт того, що ви, ніби вимушені читати Біблію, молитися, відвідувати церкву, а не відвідувати якісь особливі розважальні місця і заклади, не ходите на дискотеки, не п’єте і не палите і багато що інше.

Зараз перед нами стоїть завдання дати ...

Чи правильно ви використовуєте своє життя?

«Отже, дивіться, чиніть обережно, не як нерозумні, а як мудрі, дорожать часом, бо дні лукаві. Отже, не будьте нерозважливими, але пізнайте, що є воля Божа» ( Ефесян 5:15-17).

Добреякщо ви хочете, щоб ваше життя приносило результат, треба навчитися розпоряджатися своїм часом. Ваш час – це ваше життя. Якщо ви не навчитеся ним керувати, бага...

8 прикладів підбадьорень, які підбадьоренням не є

У одні вихідні я відчувала стрес від того, що намагалася догодити одночасно своєму чоловікові та дітям. Я була дуже зосереджена на настроях мого чоловіка і тому, що він робив неправильно.

Я відчувала, що мій чоловік був особливо дратівливим. Він досить різко говорив про те, що йому потрібно було зробити щось у гаражі та розібратися ще з якимись справами. У цей час я також дуже хотіла ...

6 духовних небезпек у телефоні, про які потрібно знати

Якщо у вас є смартфон, то на кінчиках ваших пальців більше сили, ніж ви, мабуть, усвідомлюєте. Наприклад, ваш телефон потужніший, ніж технологія NASA, яка дозволила висадити людину на Місяць.

Або порівняйте перший жорсткий диск, з розміром сховища в 5 мегабайт, і вагою в кілька тисяч фунтів із сучасним смартфоном, навіть із найдешевшим, у якого об'єм сховища як мінімум у 6000 разі...

Думай позитивно

Запрошую тебе сьогодні поглянути разом зі мною на дійсність віри в житті. Вірити – означає здобути те, у що віриш. Нічого в житті не здійснюється без віри. Чим сильніше віриш, тим швидше досягнеш того, чого прагнеш. Що це означає?

Якщо хочеш купити будинок, мусиш мати в голові його образ. Якщо бажаєш придбати автомобіль, то, перш ніж зробити це, уявляєш собі, як він виглядатиме....

Намагатися задовольнити свої потреби ознака егоїзму?

Егоїзм справедливо вважають причиною гріховності людини. Нам дійсно треба зректися самих себе, про що говорить Біблія, і служити Богові та людям. 

У спадщину від Адама та Єви нам дісталася схильність на центральне місце замість Бога ставити себе. Звичайно, це серйозна проблема, якщо ми заперечуємо Бога як нашого Творця, а самі Його творіння займаємо престол Божий, покло...

Де в Біблії написано, що Бог дав людині свободу вибору?

Деякі люди задаються питанням, винесеним у заголовок. Спробую відповісти. Фраза “от тобі свобода вибору” у такому формулюванні, звичайно ж не зустрічається, але суть її видно від початку. Коли Бог вже в Едемі насаджує рай і в ньому є присутнім дерево пізнання добра і зла, яке під забороною.

Ця заборона не була непереборною: Бог спочатку допускав, що людина може обрати непр...

Чому християни страждають?

«А якщо діти, то й спадкоємці Божі, а спадкоємці Христові, якщо тільки з Ним страждаємо, щоб з Ним і прославитися» (Римлян 8:17). Приємно усвідомлювати, що ми прославляємося з Христом, але не хочеться думати, що доведеться і страждати з Ним. Ісус помер одного разу за всіх нас на хресті, щоб позбавити нас від вічного покарання. Але щоб прославитися з Христом, ми смілив...

Сенс життя

У чому полягає сенс життя? Напевно, багато хто скаже, що сенс життя людини полягає в тому, щоб посадити дерево, побудувати будинок, народити сина і на цьому все. Це проста традиційна відповідь. Але, якщо людині дати можливість подумати, то у кожного обов'язково знайдуться якісь свої особисті переваги, якими можна буде доповнити або замінити традиційну відповідь. Для одно...

Церква та єдність: Що означає бути членом Церкви, і як ми можемо жити у єдності з іншими християнами?

Церква - це об'єднання людей, які вірять в Бога та Його Сина Ісуса Христа. Бути членом Церкви - це не просто відвідувати богослужіння, але й жити в єдності з іншими християнами, підтримуючи їх та допомагаючи у їхніх потребах.

У наші дні, коли суспільство все більше розділене та конфліктне, єдинство у Церкві є особливо важливим. Як ми можемо жити в єдинстві з іншими християнами? Можливо,...