Неділя 08 Вересень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

Хіба Божі благословення потрібно заслужити?

Отже, зміцнюйся, сину мій,
у благодаті Христом Ісусом.
— 2 Тимофія 2:1

Тимофій був пастором Ефеської церкви — на той час найбільшої і найвідомішої церкви у світі. Заснував її Павло. Апостол Іван і Марія, мати Ісуса, були членами цієї церкви. Яка честь випала Тимофію стати пастором цієї унікальної, широко відомої, сильної церкви! Він служив разом з Павлом багато років і тепер став духовним лідером. На плечі юнака лягла величезна відповідальність, але завдяки багатьом рокам спільного служіння з Павлом Тимофій був підготовлений до того, щоб очолити Ефесську церкву. Як відомо, до цього моменту Тимофій ніколи не був пастором.

Коли Павло писав це послання, ефеська церква переживала важкі часи. Нерон влаштував на віруючих гоніння, і щоб врятувати своє життя, багато хто з них зрікався Господа. Крім того, церковні лідери вступали в полеміку з приводу доктрин. Іншим віруючим не подобався Тимофій, і вони збунтувалися проти нього. Тимофій жив як на вулкані. Він відчував, що як пастора найбільшої церкви у світі він зазнав повного провалу.

А ви коли-небудь відчували, що не впоралися з дорученим вам завданням? Чи, можливо, на вашу думку, з вами вчинили несправедливо, доручивши вам важливу справу в той момент, коли проти вас, здавалося, повстало все пекло? Може, ви думали, що вже не в силах зупинити цю низку невдач і неприємностей? Але навіть якщо ви розуміли справжню причину суцільних негараздів, чи вважали ви, що відповідальність за те, що відбувається, все одно лежить на вас?

Швидше за все, так само почував себе і Тимофій, бачачи, що в церкві панує повний хаос, а парафіян стає дедалі менше. Багато з цих проблем все одно виникло б, навіть якби пастором була інша людина, але Тимофій думав, що він винен, і вважав себе жалюгідним невдахою. Щоб далі нести пасторське служіння, йому потрібна була Божа підтримка. Тому Павло писав: «Отже, зміцняйся, сину мій, у благодаті Христом Ісусом» (2 Тимофія 2:1). Слово endunamao - "зміцнювати", означає набратися сил і енергії. У розділі «12 січня» ми вже розглядали, що це слово складове: en прийменник, endunamis перекладається вибухова сила, здатність, міць. Звідси вийшло слово динаміт.

Таким чином, слово endunamao описує вибухову силу, що міститься в резервуарі чи іншій ємності. У разі ця сила призначалася Тимофію. Він її потребував, тому Павло радив йому зміцнюватися. Іншими словами, Павло сказав: «Тимофею, скористайся надприродною, динамічною, потужною силою, адже ти цього потребуєш. Ця сила призначена тобі».

Тимофій відчував себе невдахою і вважав, що не гідний прийняти Божу підтримку, але Павло писав йому: «Отже, зміцнюйся, сину мій, у благодаті Христом Ісусом».

Бог зміцнює вас і дає вам силу як дар, а не тому, що ви цього заслуговуєте. Фразу в благодаті можна перекласти: «…Зміцнюйся благодаттю, даною Ісусом Христом…» Божа благодать відкриває доступ до цієї сили кожному віруючому. А благодать ніколи не закінчується. Божа сила дається кожному, хто має віру нею скористатися. І оскільки ця сила дається благодаттю, як дар, то не потрібно намагатися її заслужити.

Диявол буде твердити вам, що ви не така вже добра, гідна і вірна людина, щоб отримати щось від Бога. А хто сказав, що ви повинні заслужити на те, що Бог вам дає? Ісус помер за вас, пролив кров за вас, тому вам належить все, що є у Бога. Перестаньте нарікати на те, що ви повний невдаха. Попросіть Бога дати вам сили продовжувати розпочату справу. А якщо диявол знову буде говорити вам, що ви негідні і не впораєтеся, дайте йому відповідь: «Господь мене зміцнює. Божа сила дарована мені через благодать, і ти, диявол, мене не зупиниш».

Моя молитва сьогодні.

Господь, завдяки пролитій за мене крові Ісуса Христа, я гідний всього, що Ти приготував для мене. Пробач, що раніше я не давав Тобі можливості благословити мене, бо вважав себе недостойним. Тепер я розумію, що Ти бажаєш благословляти мене, незважаючи на те, яким я себе вважаю. Ти такий добрий до мене. Ти робиш для мене стільки гарного. Дякую Тобі за те, що Ти даєш мені більше сили, адже зараз я дуже потребую зміцнення.

В ім'я Ісуса. Амінь.

Моє сповідання цього дня.

Я не буду більше і думки допускати про те, що я недостойна людина. Те, що Ісус зробив для мене, Він зробив даром, просто тому, що любить мене. Я не переймаюся тим, що не гідний прийняти Його добрість, тому що Його бажання благословляти мене величезно. Він хоче радувати мене, незважаючи на мої почуття, тому що Йому подобається благословляти мене і робити для мене багато доброго. Я користуватимуся силою, яку Бог дає мені через благодать. Вона в моєму розпорядженні, тому що таке Його бажання.

З вірою я сповідую це в ім'я Ісуса.

Поміркуйте над цими питаннями.

1. У десяти пунктах перерахуйте те, чим Бог благословив вас, але ви вважали, що не заслужили цих благословень. Запишіть їх і поміркуйте про те, наскільки Бог до вас благий.
2. Чи благословляв вас Господь, незважаючи на те, що ви вважали себе негідним?
3. Чи благословляв вас Господь, незважаючи на те, що ви вважали себе негідним?

Благодать ніколи не закінчується. Божа сила дається кожному, хто має віру нею скористатися. І оскільки ця сила дається за благодаттю як дар, то не потрібно намагатися її заслужити. Диявол буде твердити вам, що ви не така вже добра, гідна і вірна людина, щоб отримати щось від Бога. А хто сказав, що ви повинні заслужити на те, що Бог дає вам? Ісус помер за вас, пролив кров за вас, тому вам належить все, що є у Бога.

Нехай моє сумління буде чисте

Залишімося сьогодні разом, щоби пізнати таємницю життя. Порозмовляймо про сумління. Існування сумління вказує на те, що людина вічна й незнищенна. У своєму сумлінні вона недоторканна, повністю захищена й безсмертна. Крім того, у сумлінні людина безмежно вільна, у ньому реалізує себе до кінця, торкається Бога. Тому немає нічого дивного в тому, що, топчучи власне сумління, людина топче в собі те,...

Знайдіть надію, коли друзі відпадають

Ви відчинили двері нашої квартири. Один із наших найдорожчих друзів передав нам свою Біблію та християнські книги. Наші серця стиснулися. Він був першим віруючим у нашому місті, і він більше не хотів брати участь у житті Христа. Через три роки нашого служіння за кордоном ми були спустошені.

Однією з найважчих проблем, з якими стикаються місіонери, є горе відступництва. Відступництво &...

Наша свобода в Христі

Упродовж усієї історії люди часто прагнули свободи. Багато хто помер, щоб принести свободу своїй сім’ї чи народу. Чудово, що зараз свобода є в багатьох країнах Східної Європи і інших місцях, де в минулому такої свободи не було. Проте, без сумніву, найбільша свобода у світі – свобода, яку мають християни в Ісусі Христі. Ісус сказав: “Отже, якщо Син визволить вас, то справді...

15 біблійних віршів про церковне тіло

Концепція Церковного Тіла є центральною у християнській вірі і виявляється у різних частинах Біблії. Це поняття посилається на групу віруючих у Христа, які є об'єднаними своєю вірою, з Ісусом Христом як своєю Головою. Книги Нового Завіту, особливо послання Павла, використовують метафору тіла, щоб пояснити єдність і різноманітність Церкви.

Ці вірші з Біблії допомагають нам розуміти...

Християнська свобода

На моїй полиці є богословський словник, що тлумачить значення слів Нового Завіту, і часто словарна стаття в ньому починається з пояснення, що це слово означало для греків. Багато слів з Нового Завіту були знайомі язичникам. Вони також говорили про бога, гріх, жертву, милість і свободу. І я думаю, що буде добре, якщо я почну з того, що розповім вам про значення свободи для греків. Тоді ми краще ...

Не змарнуй жодного дня

Життя – це завдання. Від того, як його виконаєш, залежить, чи будеш щасливим, чи, можливо, зазнаєш у житті поразки. День, який щойно починається, ти отримав у подарунок. Він є для тебе доброю нагодою. Як його використаєш?

Можеш змарнувати, безконечно відвідуючи різні місця, тиняючись вулицями, телефонуючи до друзів, витрачаючи час на читання й слухання всякого непотребу або невп...

Свобода вибору і відповідальність

Людина створена за образом та подобою Божими (див. Бут. 1:26), і навіть внаслідок гріхопадіння, коли через відступ людей від Бога – єдиного Джерела життя, у світ прийшла смерть, люди остаточно не втратили своєї богоподоби, хоча, звичайно, сильно її спаплюжили. Якби люди остаточно відпали від Бога, втратили усяку подобу Божу, тоді Синові Людському не було сенсу приходити в цей світ і спаса...

Віддалення від святості: Як гріх веде нас подалі від Бога

Християнська традиція висвітлює гріх як поняття, яке має велике духовне і моральне значення. Гріх, як зазначається в Біблії, є відступництвом від Божого закону і призводить до розриву між людиною та Богом. У цій статті ми розглянемо, як гріх у Християнстві може забирати більше часу, вести нас далі від Бога, ніж ми очікували, і коштувати дорожче, ніж ми передбачали.

1. Гріх і в...

Краса справжніх стосунків із Богом

З чим асоціюється слово «релігія»? з набором правил, розпоряджень та ритуалів або з живим Богом, з яким ви можете спілкуватися скрізь і завжди?

Для мене релігія асоціюється з Богом, з яким я можу спілкуватися через смерть і воскресіння Ісуса Христа.

Бог дав певні правила, які ми повинні дотримуватися, але при цьому Його метою було вберегти нас від гріха, а...

Церква та єдність: Що означає бути членом Церкви, і як ми можемо жити у єдності з іншими християнами?

Церква - це об'єднання людей, які вірять в Бога та Його Сина Ісуса Христа. Бути членом Церкви - це не просто відвідувати богослужіння, але й жити в єдності з іншими християнами, підтримуючи їх та допомагаючи у їхніх потребах.

У наші дні, коли суспільство все більше розділене та конфліктне, єдинство у Церкві є особливо важливим. Як ми можемо жити в єдинстві з іншими християнами? Можливо,...