Неділя 08 Вересень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

Поспішні слова

«Я часто каявся у своїх словах, але ніколи у своїй мовчанні». Ці слова належать римському історику Публію. Мовчання – це правильний вибір у ситуації, коли недобрі слова готові зірватися з твоїх вуст. Тільки душа, яка знає, що таке мовчання та спокій, може почути біль та страждання іншої. Якщо ми не будемо виділяти час на наповнення свого серця Святим Духом, отримувати і набувати у спілкуванні з Ним мудрості та твердості, наші порожні та бездумні слова будуть відображенням такого ж життя.

Про це і про багато іншого я часто почала замислюватися, коли довгими ночами вела щирі бесіди-молитви з Богом про своє життя, про свої стосунки з найближчими мені людьми. На думку мені дуже часто приходив добре відомий вірш з 1 послання Петра 33:3-4: «Нехай буде окрасою вашою не зовнішнє плетіння волосся, не золоті убори чи ошатність в одязі, але потаємна серця людина в нетлінній красі лагідного і мовчазного духу, що дорогоцінно перед Богом». Чи завжди ми усвідомлюємо, що ж ми говоримо своїм невіруючим чоловікам, за порятунок яких молимося довгі роки? І чи уявляємо собі, якою є ціна вимовлених нами поспішних слів? Слова можуть вводити в оману, бентежити, завдавати біль. Вони також здатні, навпаки, зцілювати, підбадьорювати, допомагати та навчати. Але якщо Святий Дух не керує нами, наші слова швидше можуть поранити, ніж зцілювати. Лише слова? Що означає: "лише слова"? Це все одно, що сказати: "Зрештою, це лише атомна бомба".

Пам'ятаю, як уперше переступила поріг церкви. Як мені було добре! Навколо приємні, усміхнені люди, в очах любов, а з сердець струмує неземне світло… Мені так приємно було перебувати серед братів і сестер, що я зовсім забула про свого чоловіка. Я ходила на всі збори. Два рази на неділю, і щовечора на якесь служіння. І, одного «прекрасного» дня на запитання чоловіка: «Тобі хто дорожчий: я чи твій Бог?», не замислюючись, відповіла: «Звісно, ​​Бог!» Як же я пошкодувала потім про поспішно сказані слова! Як багато минуло болісних днів і ночей, поки я зрозуміла, що скільки б не трясла повітря своїми «заступницькими» молитвами, мій чоловік не прийде до церкви, доки не відбудуться зміни в моєму серці... Якби я смиренно відповіла тоді йому: « Думаю, що тепер ти станеш для мене ще дорожчим».

Ісус проголосив, що Святий Дух дасть нам силу бути свідками, і свідчення жінок, які мають невіруючого подружжя, – велике свідчення. Один із відомих євангелістів, Сміт Віглзворт, був врятований завдяки любові та вірі своєї дружини. Вона відвідувала церкву, незважаючи на його заборону. Одного вечора, повернувшись додому після богослужіння, вона виявила, що двері замкнені на ключ. Місіс Віглзворт залишилася ночувати на порозі.

Коли вранці містер Віглзворт відчинив двері, щоб узяти газети, вона схопилася й поцілувала його: «Доброго ранку, Сміте. Що тобі приготувати на сніданок? Цей акт безкорисливої ​​любові нарешті зламав його серце, і він прийняв Ісуса своїм Господом. Пізніше він об'їздив увесь світ із проповіддю Євангелія, і через нього не лише тисячі людей врятувалися, а й виявилися великі чудеса.

Не всі подружжя рятується так швидко, як Сміт Віглзворт, але Господь не бажає смерті жодному грішнику, у тому числі й нашим чоловікам.

Однак, чи завжди ми є сіллю та світлом для своїх чоловіків? Ні. Ось тому й чекаємо на так довго відповіді на свої молитви. Як часто трапляється, що, помолившись і «присвятивши» свого чоловіка Господу, ми відразу починаємо скаржитися на нього всім поспіль. Ми робимо все, що тільки можливо, крім одного – про це сказано в Слові Божому: «Просіть і отримайте, щоб ваша радість була досконала» (Ів. 16:24). Однак, ми часто не отримуємо того, що просимо через те, що просимо з невірними намірами. Адже найчастіше наше бажання бачити своїх чоловіків врятованими носить егоїстичний характер. Ми бажаємо їхнього спасіння не тому, що любимо їх і хочемо, щоб вони отримали благословення, а тому, що прагнемо зробити своє життя легшим і кращим. Ми бажаємо їхнього спасіння не заради їх самих, але через те, що нам не хочеться мати справи з їхнім гріховним ставленням та поведінкою. Тільки ось Бог знає про наші наміри, хоч ми самі не усвідомлюємо це чи не зізнаємося собі в цьому. Завжди важко подивитися правді у вічі. Але це необхідно зробити, переставши вимовляти поспішні обітниці, якщо ми дійсно хочемо мати можливість приймати від Бога те, що Він хоче нам дати.

Про ревнощі розмова особлива. Хто мучить нею, той добре знає, який гіркий корінь пускає вона в душі, зовсім змінюючи людину і перетворюючи її нерідко на тирана та деспота. Найвірніший і найточніший опис цього гріха дає нам Святе Письмо: «… люта, як пекла, ревнощі; стріли її – стріли вогняні; вона полум'я дуже сильне» (Піс. 8:6) Яскравим прикладом цього пороку є подружня ревнощі. Дуже добре про такий стан написав О.С. Пушкін:

«Так, так, адже ревнощі припадки
Хвороба так точно, як чума,
Як чорний сплин, як лихоманка,
Як ушкодження розуму».

Я знаю одну сестру, яка постійно «пилила» свого чоловіка за те, що він мало часу проводив із сім'єю, не допомагав їй із ремонтом квартири, мало розмовляв із нею. Будь-яка невдача в домашніх справах і… претензії, лайка. Незабаром моя подруга почала підозрювати чоловіка в зраді. Одного вечора вона не витримала. Як ви легко можете здогадатися, сталася сварка, вибух, що супроводжувався потоком гнівних слів. А чоловік, замість того, щоб якось втішити свою дружину, що розбушувалася, грюкнув дверима і пішов. Назавжди.

Сестра згодом вийшла заміж за «хорошого» християнина, але щастя їй цей шлюб чомусь не приніс.

Найсумнішим наслідком сварливості є відчуження та незгода. Сварки, суперечки, суперечки відчужують найближчих людей. Недарма ми читаємо в Приповістях 21:9: «Краще жити в землі пустельній, ніж із сварливою і сердитою жінкою». Коли суперечки та незгода вносять відчуження в наші будинки, це знищує не лише нашу власну радість єднання, а й спотворює відображення сутності Бога у нашому житті.

Нещодавно я почула від своєї подруги, що вона дуже шкодує, що не зберегла свій перший шлюб. Але, як кажуть, слово не горобець. Вилетіло – не зловиш. Своїми поспішними та бездумними сварливими словами вона просто розбила своє щастя.

Пам'ятаю, як у одній зі своїх книг Джон Бівер писав про жінку, яка мала характер Божий. Через кілька років після заміжжя вона дізналася, що її чоловік – гомосексуаліст. Якось його заарештували за спробу спокусити перевдягненого полісмена. Коли його ув'язнили, вона запитала Бога, чи можна їй розлучитися. Господь відповів: “Ти маєш право на розлучення. Якщо ти розлучишся, Я все одно благословлю тебе. Але якщо ти залишишся, і боротимешся за нього в молитві, Я врятую його і подвійно благословлю тебе». Вона послухалася поради Бога. Сьогодні її чоловік вільний від гріха і є пастором однієї з церков.

О! Якби я звернулася по пораду до мого Творця перед тим, як вимовити поспішні слова мого чоловіка про те, що я люблю Бога більше, ніж його! Якби це зробила моя подруга, яка своїм нерозумним язиком зруйнувала своє щастя і, можливо, назавжди втратила свого першого чоловіка для Бога! О! Якби це зробила ти, люба сестро, що переживає подібну ситуацію! Наскільки ж це важливо, спостерігати за собою, за своєю поведінкою, словами та вчинками, щоб не оплакувати після того, що неможливо вже повернути та виправити!

Думаю, настав час кожної з нас задуматися про свою особисту святість. Адже святість це не тільки те, що нам дає Бог, а й те, як виявляється у нас ця даність. Почати виховувати в собі лагідний і мовчазний дух, що завгодно Богові в жінці, дружині. Поки є час, поки Господь такий близький до нас. Перестати контролювати своїх чоловіків та почати контролювати власні вчинки; не наполягати на своєму, а піклується про благо рідної людини, удосконалюючись у смиренності, терпінні та божественній любові. Усі ці якості явив Ісус Христос. І Він чекає вияву їх у нас з тобою, дорога сестро! Він бажає, щоб наша молитва стала ніжним інструментом для відродження сім'ї. Адже дружина, яка молиться, прагне робити правильно, а не виглядати правою; вона хоче давати життя, а чи не зводити рахунки. Через молитву Божа сила діє на благо не тільки чоловіка, а й дружини. Адже нам дана влада над «усією силою ворога» (Луки 10:19). Через молитву ми можемо зруйнувати його плани. Ми повинні зайняти непримиренну позицію щодо будь-якого безбожного вчинку, оскільки знаємо, що Бог дав нам владу в ім'я Його протистояти гріху. Нам дано все необхідне, щоб захистити шлюб і створити захисний мур, тому що Ісус сказав: «Істинно кажу вам, що ви зв'яжете на землі, то буде пов'язане на небі; і що дозвольте на землі, то буде дозволено на небі» (Мт. 18:18). Нам дана влада в ім'я Ісуса припинити зло і дозволити добро. Але, щоб навчитися користуватися цією владою, необхідно, в першу чергу, змінитися самим, попросивши Господа допомогти стати доброю дружиною, одним цілим з чоловіком. Віддати Йому свій егоїзм, нетерпіння, дратівливість, щоб Він обернув їх у доброту, довготерпіння та готовність винести всі негаразди. Віддати старі звички, погані думки, мимовільні реакції, різкі міркування, прагнення захищати себе та попросити зробити нас терплячими, добрими, м'якими, вірними, ніжними та витриманими. Зрозуміти, зрештою, що самі, самотужки, ми не можемо змінити свої життєві обставини. Тільки Господеві це під силу! Важко ламати свій старий характер? Дуже важко. Але, як говориться в мудрому прислів'ю «Без праці не виловиш і рибку зі ставка». Важко ламати свій старий характер? Дуже важко. Але, як говориться в мудрому прислів'ю «Без праці не виловиш і рибку зі ставка». Важко ламати свій старий характер? Дуже важко. Але, як говориться в мудрому прислів'ю «Без праці не виловиш і рибку зі ставка».

У Біблії є така обітниця: “Тим, хто любить Бога, все сприяє на благо” (Римлян 8:28). Всі? Навіть страждання та скорботи? У це важко повірити, якщо ми не розуміємо істинної мети випробувань, які нам зустрічаються.

За Божим задумом це сприяє формуванню нашого нового характеру. Він піддає ударам наше норовливе і неподатливе життя тільки для того, щоб ушляхетнити його, подібно до того, як вогненна піч очищає цінну руду. Неминуча переживання і випробування, які нам доводиться переносити, показує: Господь Ісус бачить у нас щось дороге, що Він бажає розвивати. Інакше Він не витрачав би часу на наше очищення.

Через те, що ми не можемо бачити свої проблеми так, як їх бачить Бог, і не можемо зрозуміти їх так, як Він розуміє, ми часто сумніваємось у Божій любові. Але коли ми дивимося на свої випробування з Божої точки зору, тоді сприймаємо їх як Божественні знаряддя, через які Він з любов'ю та турботою готує нас до вічності. Коли спокуса здається нестерпною, слід пам'ятати, що Бог дає випробування кожному під силу і «... при спокусі дасть і полегшення, щоб ви могли перенести» (1 Коринтян 10:13).

Спокуси повинні вести нас у молитві до Господа за настановою та підтримкою. Щоразу, коли ми зазнаємо поразки, ми стаємо слабшими, але кожна перемога над спокусою зміцнює характер.

Особисто я вирішила молитися так: «Господи! Твори в моєму житті все нове. Віднови мої погляди, дай позитивний світогляд і віднови мої стосунки з людиною, яку Ти дав мені в чоловіки. Допоможи мені бачити його в новому світлі, навчи по-новому цінувати, любити, співчувати і приймати його. Дай моєму чоловікові нову дружину, якою буду я».

13.05.2023

Християнська свобода

На моїй полиці є богословський словник, що тлумачить значення слів Нового Завіту, і часто словарна стаття в ньому починається з пояснення, що це слово означало для греків. Багато слів з Нового Завіту були знайомі язичникам. Вони також говорили про бога, гріх, жертву, милість і свободу. І я думаю, що буде добре, якщо я почну з того, що розповім вам про значення свободи для греків. Тоді ми краще ...

Відпочивайте під Його обітницями: Вчимося знаходити спокій за псалмами

Тисячі думок не дають заснути, коли все довкола відпочиває. Думки про незавершену роботу та питання без відповідей. Думки про живі печалі та мертві втіхи. Думки про жаль минулого дня та потреби наступного.

Здається, що так просто заснути. "Все, що для цього потрібно, - пише дослідник сну Ненсі Гамільтон, - це втомлене тіло і спокійний розум" (The Depression Cure, 207). Однак...

Намагатися задовольнити свої потреби ознака егоїзму?

Егоїзм справедливо вважають причиною гріховності людини. Нам дійсно треба зректися самих себе, про що говорить Біблія, і служити Богові та людям. 

У спадщину від Адама та Єви нам дісталася схильність на центральне місце замість Бога ставити себе. Звичайно, це серйозна проблема, якщо ми заперечуємо Бога як нашого Творця, а самі Його творіння займаємо престол Божий, покло...

Знайдіть надію, коли друзі відпадають

Ви відчинили двері нашої квартири. Один із наших найдорожчих друзів передав нам свою Біблію та християнські книги. Наші серця стиснулися. Він був першим віруючим у нашому місті, і він більше не хотів брати участь у житті Христа. Через три роки нашого служіння за кордоном ми були спустошені.

Однією з найважчих проблем, з якими стикаються місіонери, є горе відступництва. Відступництво &...

Сенс життя

У чому полягає сенс життя? Напевно, багато хто скаже, що сенс життя людини полягає в тому, щоб посадити дерево, побудувати будинок, народити сина і на цьому все. Це проста традиційна відповідь. Але, якщо людині дати можливість подумати, то у кожного обов'язково знайдуться якісь свої особисті переваги, якими можна буде доповнити або замінити традиційну відповідь. Для одно...

А ви знали, що плітки руйнують ваші стосунки?

Ви схильні ставитися до пліток, як до одного з “маленьких” гріхів. Але коли Бог говорить про плітки, Він ставить їх в один ряд з перелюбом та вбивством. Чому? Тому що плітки згубні для стосунків. Вони руйнують дружбу, сім'ї та церкви.

Коли ви розпускаєте плітки, то обговорюєте ситуацію з тим, хто не є ні частиною проблеми, ні частиною рішення. Говорячи відверто, часто ...

Живи інтенсивніше

«Пізнай самого себе» – твердить класична грецька мудрість. Натомість християнин сказав би: «Полюби самого себе». Інакше кажучи: «Християнине, пізнай власну гідність». Отож, спробуймо разом полюбити себе.

Ти – людина. Маєш ім’я і прізвище, стать, здібності, мрії та прагнення, а також власні страхи й майбутнє. Ти народився і колись п...

Молитва і богослужіння: Як ми можемо перебувати у постійному спілкуванні з Богом через молитву та участь у богослужінні?

Молитва і богослужіння є ключовими складовими нашого духовного життя, які допомагають нам находитися в постійному спілкуванні з Богом і підтримувати нашу віру. Існують різні способи молитися і участі в богослужіннях, і кожен з нас може знайти той спосіб, який найбільше відповідає нашим потребам і віруванням.

Молитва - це особисте спілкування з Богом, і вона може бути рі...

8 прикладів підбадьорень, які підбадьоренням не є

У одні вихідні я відчувала стрес від того, що намагалася догодити одночасно своєму чоловікові та дітям. Я була дуже зосереджена на настроях мого чоловіка і тому, що він робив неправильно.

Я відчувала, що мій чоловік був особливо дратівливим. Він досить різко говорив про те, що йому потрібно було зробити щось у гаражі та розібратися ще з якимись справами. У цей час я також дуже хотіла ...

Краса справжніх стосунків із Богом

З чим асоціюється слово «релігія»? з набором правил, розпоряджень та ритуалів або з живим Богом, з яким ви можете спілкуватися скрізь і завжди?

Для мене релігія асоціюється з Богом, з яким я можу спілкуватися через смерть і воскресіння Ісуса Христа.

Бог дав певні правила, які ми повинні дотримуватися, але при цьому Його метою було вберегти нас від гріха, а...