Субота 18 Травень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

Марнославне материнство: три спокуси, з якими стикаються мами

За своєю природою материнство — це праця, сповнена смирення. З моменту зачаття дитини жінка добровільно та охоче відкриває своє лоно для служіння гостинності. Вона вітає нове життя, віддаючи своє тіло в жертву, покладаючи свій комфорт та тіло до народження дитини на материнський вівтар кохання.

Після народження дитини в болісних болях, праця матері лише починається. Хвилина за хвилиною, день за днем, протягом багатьох років вона бере на себе роль лідера-слуги, жертвуючи собою заради блага своїх дітей.

Так, материнство — це смиренна праця. І це робить марнославне материнство сумною суперечністю.

Війна проти марнославства

Ми, мами, знаємо це, але все одно ведемо війну з егоїзмом. Найчастіше вранці, перед тим як двоє моїх малюків спускаються вниз, мені доводиться вголос нагадувати собі: Вони тут не для того, щоб допомогти тобі. Ти тут, щоби допомогти їм ». Для тих, хто любить Христа і прагне бути більш схожим на Нього, наша боротьба з гріхом залишається — але, слава Богу, боротьба є! Наша боротьба з ним є добрим доказом того, що ми дійсно живі у Христі. Він змінив наші серця і дав нам бажання бути смиренними, як Він смиренний.

« Нічого не робіть по любові чи марнославству, але по смиренномудрості шануйте один одного вищим себе. Не про себе тільки кожен дбати, а кожен і про інших. Бо у вас повинні бути ті самі почуття, які й у Христі Ісусі: Він, будучи образом Божим, не вважав розкраданням бути рівним Богові; але зневажив Себе Самого, прийнявши образ раба, ставши подібним до людей і з вигляду став як людина; упокорив Себе, бувши слухняним навіть до смерті, і смерті хресної » (Филип'ян 2:3-8)

Ісус Христос — найпокірніша людина, яка коли-небудь жила. Тому, щоб бути смиренною мамою — мамою, яка бореться з «егоїстичними амбіціями чи зарозумілістю», а отже, і мамою в самому прямому, Богом даному сенсі цього слова — означає все більше уподібнюватися до Ісуса в міру того, як ми все більше дивимося за Нього. Тільки коли ми усвідомлюємо, що Він живе, щоб служити Своєму народові (нам!), ми боротимемося зі спокусою егоїзму і прагнутимемо мати серце, схоже на Його.

Тому що знання і любов до Нього приносить більше задоволення, ніж все, що ми можемо отримати від гріха.

Три спокуси, з якими ми стикаємося

Давайте визначимо три способи, якими егоїстичне честолюбство і марнославство спокушають таких матерів, як ми з вами, слідуючи думці Павла в наведеному вище уривку. Потім, як протиставлення кожній з цих спокус, ми будемо пильно дивитись на Ісуса, святого і смиренного Сина Божого, Який один може позбавити нас від самолюбства і вдягнути нас у Своє упокорення.

Спокуса 1 : вважати себе більш значущою, ніж ваші діти

« Нічого не робіть з любов'ю чи з марнославства, але за смиренномудрістю вважайте один одного вищим за себе » (Филип'ян 2:3).

Вам знайома така думка: ця робота — будь то зміна підгузків, прибирання безладу, приготування їжі для перекушування або повторення по сто разів – все це нижче за мене. Я надто хороша для цього. Ми можемо не вимовляти ці слова вголос, але багато хто з нас так думають чи відчувають. Материнство має на увазі повторювану, просту, невибагливу роботу по відношенню до малюків, і тому легко подумати, що ми надто важливі та значні для цього.

Ми переживаємо таку ж первородну спокусу, яку відчувала Єва в Едемському саду: ми хочемо бути подібними до Бога. І все ж у своїй гордині ми не розуміємо, як сильно зійшов наш Бог, щоб служити таким грішникам, як ми.

Ми можемо думати, що у нас є вагомі причини для того, щоб боротися за служіння, але якщо у когось і такі причини, то це у Сина Божого. І все ж, ніщо не завадило Йому зійти, щоб допомогти нам:

« Він, будучи образом Божим, не вважав розкраданням бути рівним Богові; але зневажив Себе Самого, прийнявши образ раба, ставши подібним до людей і з вигляду став як людина » (Филип'ян 2:6-7)

Це вражає. Син Божий залишив Своє високе становище на небесах і оселився у пороху земному. Він залишив Свою невидиму форму Бога Всесвіту і вдягнувся в людське тіло і душу. Він залишив славу, яку знав усю вічність, щоб ходити серед грішних і жорстоких та кровожерливих людей.

У своїй материнській гордості ми можемо хотіти бути подібними до Бога, але правда полягає в тому, що наш Бог став таким самим, як ми. Він вдягнувся в людське тіло, щоб позбавити нас від нашої гріховної плоті, егоїзму і марнославства, які заважають нам бути вірними матерями, які охоче поблажливі, щоб служити дітям, вважаючи це своєю радістю і привілеєм. Тільки коли ми подивимося на втілену смирення Ісуса, наше визначення значущості зміниться, тому що Його смиренна поза служіння є досконалим зразком величі (Матвія 23:11). Від щирого серця ми визнаємо і сповідуємо свою гордість і просимо Його позбавити нас від колишнього «я», натомість наповнивши нас цією Духом радістю, приймаючи становище слуги (Івана 13:14).


Спокуса 2 : дивитися тільки на свої інтереси

«Не кожен дбати про себе, а кожен і про інших» (Филип'ян 2:4).

Кожна мати знає, як часто змінюються плани. І це упокорює. Коли ми розуміємо, що ми не Бог, що наше майбутнє не в нашій владі і що тільки Він знає, що буде далі, ми стикаємося з тим, як міцно ми дотримуємося власних інтересів. Ми усвідомлюємо, як чіпко ми тримаємось за свої обставини. Ми думаємо: « Це не входило до моїх планів» . Нам доводиться витрачати дорогоцінні хвилини сну на те, щоб дисциплінувати дитину, замість відпочивати; ми змушені скасувати довгоочікувану відпустку, бо всі захворіли на грип; наші мрії про материнство зводить нанівець доленосний діагноз одного з дітей.

Питання для нас у тому, як ми відповімо Богові, коли плани зміняться? У гордині чи смиренності?

Під час Свого земного служіння Ісус з радістю впокорював Себе перед волею Отця. Навіть коли Він шукав відпочинку, усамітнення та молитви після напруженого періоду служіння, до Нього приходили натовпи нужденних людей (звучить знайомо, так?). І якою була Його реакція? Він не відчував роздратування чи злості, але Він «змилосердився над ними», бо знав, що ці люди були послані до нього Батьком (Матвія 14:13-21).

Він дбав не лише про свої інтереси, а й про інтереси інших людей, і, зрештою, про інтереси Отця.

Найвищим виявом Його послуху Батькові став хрест: « Упокорив Себе, бувши слухняним навіть до смерті, і смерті хресної » (Филип'ян 2:8). Безгрішний взяв на Себе наш гріх, несучи весь тягар Божого гніву замість нас. Яка незрівнянна послух! І це для того, щоб і ми з радістю змирилися перед Богом і підкорилися Його волі, ставлячи Його інтереси та інтереси інших вище своїх власних.

У цьому є свобода, мамо. Звільнитися від тиранії, порочності і гріховності на користь досконалих шляхів і нескінченно мудрих планів Бога, служачи дітям, — ось справжнісіньке життя і справжнє смиренне материнство.

Спокуса 3 : забути, хто ви є у Христі

« Бо у вас мають бути ті самі почуття (в англ. дослівно «той самий розум»), які й у Христі Ісусі» (Филип'ян 2:5)

Який розум Павло закликає нас мати? Смиренний. Христоподібний. Але щоб ми не журилися через егоїзм, що залишається в нас, через те, наскільки ми все ще далекі від смирення Ісуса, Павло нагадує нам про життєво важливу реальність: про нашу єдність з Христом – «який ваш у Христі Ісусі».

Мамо, ти більше не належиш собі. Якщо ти повірила в Ісуса заради прощення своїх гріхів, то ти з'єдналася з Ним у вірі, що спасає. Це означає, що ти маєш непохитну безпеку в Христі, яку не зможе скасувати жоден поганий день материнства. Це означає, що ти не кинена на волю долі у боротьбі з егоїзмом, але в тобі живе Його Дух смирення. Це означає, що гріх не є твоїм господарем, ним є Ісус.

Тому, коли ви піддаєтеся спокусі забути про те, хто ви є в Христі — коли потяг до гордовитої гордині або власних інтересів здається надто сильним; коли ви швидше посмієтеся над безладдям вашої дитини, ніж приберете (вкотре); коли ви просто хочете закінчити, але потреби продовжують надходити — пам'ятайте, що живий Спаситель живе у вас. Піднесений, що сидить праворуч від Отця, перебуває в вас Своїм Духом. Ви належите Христові, Він вам, і Він з радістю віддає вам Себе без залишку.

Ви з'єднані з Богом всього творіння, що спустошив Себе, щоб служити вам до самої смерті і через неї до життя воскресіння. І якщо цей абсолютно смиренний Бог на твоєму боці, мамо, то яка пихатість чи егоїзм можуть протистояти тобі?

19.10.2023

Страхи через шлюб

Якщо яка епідемія (чи більш модне нині – пандемія) вразила світ, так це епідемія розлучень. Згідно статистики, не менше половини зареєстрованих шлюбів, як в Україні, так і в країнах Заходу закінчуються розлученнями. Варто уточнити, саме зареєстрованих, адже багато людей надають перевагу не реєструвати свої стосунки, жити, так би мовити, у цивільному «шлюбі», хоча таке співжитт...

Яким має бути порядок пріоритетів у сім’ї?

Біблія не викладає порядок пріоритетів у сімейних відносинах. Проте, ми можемо звернутися до Священного Писання, щоб знайти загальні принципи для розставляння пріоритетів у наших сім’ях. Поза сумнівом, Бог перебуває на першому місці. Второзаконня 6:5 свідчить: “Люби Господа, Бога твого, усім серцем твоїм, і всією душею твоєю і всіма силами твоїми“. Усе в нашому серці,...

Як захистити від образ ваш шлюб

Як розірвати пута, які негативні слова створили у вашому шлюбі? Все в християнському житті, включаючи ваш шлюб, починається з прощення. Ви повинні пробачити один одного за безліч образливих слів, сказаних у минулому. Прощення - це масло Духа, що зцілює і відновлює.

Далі потрібно діяти по-новому. Тут знадобиться 40-денний пост. За допомогою посту ви намагатиметеся завдати смертельного ...

Причина для роздумів

«Будьте ж виконавцями слова, а не тільки слухачами, які самих себе обманюють» (Як. 1:22), – от, напевно, одна з головних причин, чому попри величезну кількість літератури присвяченій сімейній тематиці, безліч статей, різноманітні Інтернет-ресурси та цілу армію консультантів, більшість з яких радять цілком корисні речі, кількість розлучень стрімко зростає.

А ...

Біблійні засади щодо збереження та зміцнення подружнього союзу

Християнська сім'я є основою християнського життя та громади. Біблія дає нам багато настанов та принципів, які допомагають зберегти та зміцнити подружній союз. Ось деякі з них:

  1. Взаємна повага та любов: "Хто любить дружину свою, любить себе самого" (Ефесянам 5:28). Біблія закликає чоловіка любити свою дружину так, як Христос полюбив Церкву і жертвував за неї. Також закликаєть...

Управління емоціями в християнській сім'ї: Роль віри та мудрості

Управління емоціями у християнській сім'ї є важливим аспектом збереження міцних та здорових відносин. Ось кілька порад, як управляти емоціями у християнській сім'ї:

  1. Молитва: Молитва є потужним інструментом для управління емоціями. Регулярна молитва окрім особистого спілкування з Богом також може включати спільні молитви чоловіка і дружини. Молитв...

Як знайти ідеального супутника життя?

Ідеальна дружина: на що чекає кожен чоловік?
Могла вийти заміж за зірку екрану, але хотіла вийти лише за вас.
Є експертом з кулінарії, прибирання, ремонту автомобіля або телевізора, фарбування будинку та мовчання.
Її улюблений вислів: "Що я можу зробити для тебе, любий?"
Що він отримує:
Вона вимовляє 140 слів за хвилину з поривами до 180.
Там,...

Материнство на межі моїх сил

Я увійшла до материнства з певними очікуваннями. Вважаючи, що воно зробить мене щасливішим, я думала, що воно буде природнішим і легшим. Мені все ще подобалося бути мамою, але можу сказати, що Бог використовував материнство, щоб змінити мене — і іноді ця зміна була болісною. Іноді я доходила до краю.

Коли у мене вперше з'явилися діти, я поклала на себе непотрібний тягар, пов...

Секс і Біблія: Що каже Бог про секс?

Ось вже тривалий час у нас палко обговорюється тема сексу. А чи знаєте ви, що каже Біблія про секс?

Хоча і не правда, що всі без виключення говорять про секс, Бог все ж дійсно говорить про цю тему.

Біблія пропонує поглянути на це питання з двох сторін:

  1. Секс – дивний Божий подарунок людям, призначений для насолоди в рамках шлюбу чоловіка і жінки.
  2. ...

Навіщо Бог вигадав шлюб?

Шлюб не стане рішення для ваших проблем. І він їх не творить. Шлюб просто розкриває наявність ваших проблем. Він просто збільшує те, що вже було проблемою, коли ви жили, будучи неодруженим.

Отже, якщо шлюб не вирішує ваших проблем, то навіщо він? Чому Бог узагалі задумав шлюб?

Бог створив шлюб для з'єднання чоловіків та жінок.

Біблія говорить у 1 Посланні до Ко...