Субота 27 Липень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

Діти – плід сім’ї

Один чоловік колись сказав, що готовий віддати все на світі, щоб повернути свою померлу матір і на колінах просити в неї прощення за кожну провину, якою він засмутив її ніжне серце. З роками будь-яка уважна дитина переживає подібне бажання, усвідомивши, скільки батьки зробили для неї.

Не думайте, що ваша дитина занадто мала, щоб вносити відчутний вклад до створення сімейного клімату. Коліщатка в годиннику маленькі, а деякі просто крихітні, проте всі вони важливі для правильного відліку часу. Маленька дитина може своїм поганим характером і капризами засмучувати всіх домочадців, або ж вона може бути люблячою та уважною, приносячи в дім мир і радість.

Слухняність

У батьків є 3 обов’язки – любити, карати і вчити. Які ж обов’язки мають у сім’ї діти? У чому вони полягають?

У Біблії не говориться: “Діти, слухайтеся своїх батьків, коли вони праві”, але: “Діти, слухайтеся своїх батьків у Господі, бо цього вимагає справедливість” (до Ефесян 6:1)… навіть якщо вони неправі. Деякі заперечують, кажучи про те, що в нас немає відомостей про дитячі роки Спасителя. Дійсно, про Його дитинство сказано мало, проте як багато можна почерпнути з того, що відомо. Немає прекрасніших за слова про Нього, ніж ці: “І Він пішов з ними, і прийшов у Назарет, і корився їм” (Луки 2:51) (тобто, матері і названому батькові). Згадайте, Ким був Ісус! Ким була ця слухняна Дитина? – Вічним Сином Божим, Творцем всесвіту: “Все через Нього сталось, і без Нього ніщо не сталося, що сталося” (Іоанна 1:3). Він був Господом і Паном усього воїнства небесного. Який приклад слухняності!

І ви, батьки, не роздратовуйте дітей ваших, а виховуйте їх у вченні і наставлянні Господньому” (до Ефесян 6:4). Багато молодих людей вважають, що слухняність і покора батькам – це приниження, певне самообмеження, яке сковує їх. Чи чинило воно подібну дію на Ісуса? Ісус корився Своїм земним батькам до тридцяти років – доки не залишив дім, щоб йти на проповідь і нести людям Благу звістку.

Слухняність має бути повною, приємно це дитині чи ні. Згадана лише одна ключова якість: “у Господі“. Діти повинні слухатися “у Господі“. Батько-християнин може зажадати того, що здається неправильним, проте, дитина повинна слухатися. “Діти, будьте слухняні батькам вашим у всьому, бо це благоугодне Господеві” (до Колосян 3:20). У той же час треба пам’ятати, що і батьки можуть помилятися. Жодна людська влада не зв’язує нас, якщо її веління порушують Божі закони. Якщо неблагочестиві батьки вимагають від дитини переступати Слово Боже, наслідки цієї вимоги наздоженуть батьків, а не дитину. У Біблії говориться: “А хто спокусить одного з малих цих, віруючих у Мене, тому краще було б, якби повісили йому камінь жорновий на шию і кинули його в море” (Марка 9:42).

Любов і пошана батьків

Обговорюючи цю тему, ми приймаємо як належне те, що батьки дотримуються веління, яке йде за словами: “Діти, слухайтеся своїх батьків у Господі“, а саме: “Батьки, не роздратовуйте дітей ваших, а виховуйте їх у вченні і наставлянні Господньому” (до Ефесян 6:4). Взаємини тут рішуче двосторонні. Якщо невіруючі батьки вимагають від дітей відкинути Господа, наслідки спіткають як батьків, так і дітей.

Я не знаю іншого повчання, в якому молоді люди мали потребу б більше. Дівчина соромиться матері: вона бачить, що її краса потьмяніла, сукня не така елегантна, якою могла б бути, а руки почервоніли і огрубнули від важкої праці. Дочка соромиться матері і не прагне познайомити її з друзями, яких запрошує додому. Чи діти соромляться батька, зігнуті плечі якого, загоріле і обвітрене обличчя, струджені руки красномовно свідчать про роки важкої роботи, які йому довелося пережити, щоб його діти жили краще, ніж він. Дівчина чи хлопчина соромляться, що їх друзі в стильному одязі побачать “старого”.

Це не плід нашої уяви. Усі ми знаємо безліч подібних прикладів. Хіба ви не знаєте, що рубці, залишені тяжкою роботою, віком, турботами і позбавленнями красномовно свідчать про любов батьків до вас? Мати і батько отримали їх, заробляючи ваше благополуччя.

Чи станете ви соромитися одноокої людини, яка втратила око, захищаючи вас? Адже батьки зробили значно більше, ніж рятування вашого життя. Вони проводили безсонні ночі і тривожні дні, піклувалися про вас у хворобі. Вони не шукали комфорту і задоволень, але позбавляли себе необхідного, щоб ви могли мати хоч якісь предмети розкоші. Вони рано вставали і пізно лягали, щоб у вас була можливість вивчитися і отримати хорошу роботу. От звідки взялися ці рубці, це святі і священні рубці – і ви соромитеся їх?

Один чоловік відправив свого хлопчика до коледжу. Для цього він заклав свій бізнес, економив і відкладав. Вони з дружиною ходили в старому одязі, щоб їх син міг зайняти місце серед інших студентів добре одягненим і забезпеченим грошима. Через декілька місяців у літньої пари виникло непереборне бажання побачитися з сином. Вони попрямували в студентське містечко. Подружжя прибуло туди якраз, коли заняття тільки закінчилися, і побачили свого хлопчика, який йде університетським двориком з друзями. Коли вони підішли до нього, деякі товариші почали підсміюватися над старомодним одягом літнього чоловіка і його дружини. Син зупинився, пильно подивився на матір і батька, сильно почервонів і, швидко відвернувшись, поспішив піти геть, роблячи вигляд, що не знає їх. Літня пара з розбитими серцями відправилася в стомливу дорогу додому, і в ту ніч мати померла.

Якщо ці слова прочитає дівчина чи хлопець, яких спіткала спокуса поступити як цей хлопчина, зупиніться. Якщо ваші мати і батько – обоє чи один з них – живі, йдіть до них, міцно обійміть і скажіть, що любите їх і цінуєте все, що вони зробили для вас. Якщо вони занадто далеко, напишіть їм, не зволікаючи! Напишіть їм довгий лист зі словами любові, підбадьорення і вдячності.

Діти завжди залишаються дітьми для батьків. Тому любов і пошану треба віддавати їм в усі дні їх життя. Мало що в нашому житті може бути прекрасніше за ніжні думки і любов дорослих сина чи дочки до постарілих батьків. Це угодно Богові.

Коли батьки старіють, ми міняємося з ними місцями. Колись вони піклувалися про нас, тепер же в нас є привілей і честь піклуватися про них. Колись вони затуляли нас собою від вітру. Тепер ми повинні затулити їх собою. Тепер ми сильні, а вони слабкі. Яка прекрасна можливість з любов’ю повернути їм борг, на жаль, лише частково! Ніяка дитина не може повністю відплатити благочестивим батькам за їх любов і турботу.

Мало що приносить у життя таке ж задоволення як усвідомлення того, що ви були щирі, добрі і ніжні по відношенню до батьків, коли вони потребували цього і залежали від вас. Воно дає мир душі і робить небеса і возз’єднання з ними ще більш славними і бажаними. Сказати батькам “прощай”, не жалкуючи про упущені можливості, – дійсно велике благословення.

24.09.2023

Які ознаки шлюбу?

Біблійне формулювання шлюбу наступне: “Тому залишить чоловік батька свого і матір свою і пристане до жінки своєї; і стануть два однією плоттю” (Бут. 2:24). Причому, ці слова були вимовлені Творцем ще до людського гріхопадіння, тому ми можемо вважати їх законом вічним.

На підставі цього закону Божого, а також на підставі численних прикладів шлюбу в народі Божому, о...

Важливість духовних відносин між чоловіком і жінкою за біблійними вченнями: Дружина як "немощний сосуд"

Вступ: У сучасному світі, де сімейні відносини можуть ставати складними та непередбачуваними, віруючі звертаються до біблійних вчень для знаходження натхнення та керівництва у своєму сімейному житті. Один із унікальних аспектів біблійного вчення про шлюб полягає в концепції чоловіка як голови сім'ї, але не в сенсі начальства чи господства над дружиною, а скоріше в сенсі від...

Чоловіки, використовуйте свою силу, щоб благословляти

Легко побачити силу, яку чоловіки привносять у подружні стосунки. Як правило, вони фізично більші і міцніші, що, на думку більшості коментаторів, має на увазі Петро у вірші 7, коли називає жінок «найпотужнішою судиною». Він каже, що жінки неповноцінні; він нагадує людям про фізичну реальність.

Також варто пам'ятати, що у Стародавньому Римі жінки також були слабшими у с...

Неслухняність – перешкода кохання

Говорячи про послух Богові, згадують слова апостола Павла з Послання до Ефесян: «Нехай злякається дружина свого чоловіка». Вони очевидно міститься вказівку те що, що дружина має бути чоловіку слухняна....

Христианська сім'я: Заснована на вірі та коханні

Вступ: Христианська сім'я є однією з найважливіших складових християнського життя. Вона базується на принципах віри та кохання і відображає відносини між Христом та Церквою. В цій статті ми розглянемо, як християнська віра впливає на сімейне життя та чому вона є фундаментом духовних відносин в сім'ї.

Віра як фундамент: У християнській сім'...

Дружина – серце сім’ї

Якщо цей розділ книги відкрила жінка, яка бажає зрозуміти свою роль у шлюбі, прочитайте наступний біблійний текст, який допоможе вам. Третій розділ практично доповнить те, про що ви прочитаєте в ньому, щоб ви в усій повноті побачили красу тих стосунків, які Бог заснував “від початку”.

10 Хто знайде доброчесну дружину? ціна її вища за перли; 11 упевнене у ...

Що каже Біблія про роль чоловіка в шлюбі?

Постмодернізм, в якому ми живемо, намагається перевернути основоположні цінності по відношенню до інституту сім’ї і змінити мислення людей. Жінки, де за власним бажанням, де з нужди узяли на себе роль чоловіка, і це призводить до дисгармонії як у сім’ї, так і в суспільстві. Оскільки ми хочемо жити згідно мети, для якої створив нас Бог, оскільки ми хочемо мати сильні сім’ї і хо...

Про зловживання любов'ю до дружини

Кожен шлюб або християнський, або ідолослужбовий. Навіть у двох християн шлюб може виявитися ідолослужбовим, хоч вони про це можуть і не підозрювати.

Різниця між християнським та ідолослужбовим полягає в різниці між відданням та вимогою, насолодою та споживанням, співучастью та маніпулюванням. Це та різниця, яку ми бачимо між смиренною вдячністю та самозабутнім егоїзмом. Але навіть тр...

Ваш чоловік повинен вас доповнювати: що означає стати одним цілим

Коли ми як християни думаємо про ідеальний шлюб, ми не повинні виходити лише з романтичних комедій. Але одне ми можемо взяти точно: ми повинні мати можливість подивитися дружину у вічі і сказати: « Ти доповнюєш мене ».

Якщо ви мені не вірите, послухаймо Жана Кальвіна. Розповідаючи про перший шлюб на землі, він сказав:

« У Адама було щось взято...

Чому нам не вдається організувати практику сімейної молитви та читання Біблії

Кілька разів я вже писав про загальносімейну молитву і читання Біблії (найпізніша стаття – Наш досвід сімейної молитви та вивчення Біблії ), і, маю сказати, що кожного разу після цих публікацій йдуть читацькі відгуки.

Щоразу після того, як я пишу на цю тему, я відразу отримую листи та повідомлення від людей, які намагалися щось зробити в цьому зв'язку і зазнали невдачі, або ...