Субота 18 Травень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

Материнство на межі моїх сил

Я увійшла до материнства з певними очікуваннями. Вважаючи, що воно зробить мене щасливішим, я думала, що воно буде природнішим і легшим. Мені все ще подобалося бути мамою, але можу сказати, що Бог використовував материнство, щоб змінити мене — і іноді ця зміна була болісною. Іноді я доходила до краю.

Коли у мене вперше з'явилися діти, я поклала на себе непотрібний тягар, повіривши в брехню про те, що я маю робити абсолютно все і бути всім (і завжди). Через свою гордість та почуття провини я не хотіла просити допомоги. Бог використовував виклики материнства, щоб виявити мою самовпевненість у материнстві. Чим більше у мене було дітей і чим більше було проблем із їхньою поведінкою, тим важче мені було підтримувати маску того, що я впораюся. Це було частиною люблячого Божого задуму для мене (і для всіх матерів).

Частина нашого покликання як матерів полягає в тому, щоб прийняти залежність від Бога — прийняти і визнати свої слабкості, і з Його допомогою спиратися на наші людські обмеження. Наші слабкості — це саме те місце, де Христос зустрічає нас із ще більшою благодаттю, могутністю та силою. Ми здобуваємо справжню силу, як каже апостол Павло, коли немічні (2 Кор. 12:10). Єдина надія матері — на Спасителя, якого буде достатньо для нас, коли на себе ми вже не сподіваємося.

Слабкі та потребуючі матері

Коли Син Божий зійшов на землю, Він не лише показав нам, хто такий Бог, а й що означає бути людиною.

«[Він] зневажив Себе Самого, прийнявши образ раба, зробившись подібним людям і на вигляд ставши як людина; упокорив Себе, бувши слухняним навіть до смерті, і смерті хресної » (Фил. 2:7–8).

Він прийняв обмеження людства, у тому числі нашу потребу у відпочинку (Марка 4:38; 6:31–32), і водночас вилився заради інших до знемоги. Він був виснажений, бо був цілком людиною. Йому був потрібен Батько, і тому не варто дивуватися з того, що ми потребуємо Нього теж. « А вранці, вставши дуже рано, вийшов і пішов у пусте місце, і там молився » (Марка 1:35).

Бути людиною означає бути залежною. Бути людиною означає бути слабкою. Бути матір'ю — значить бути слабкою і нужденною людиною, якій потрібна сила ззовні.


Усі стомлені та стомлені

В корені деяких з наших тягарів та втоми може бути гордість. Ми думаємо, що можемо уподібнитися до Бога в тому, що призначено тільки Йому. Крім того, багато хто з тягарів і тягарів, які ми покладаємо на себе як матері, ми взагалі не повинні носити; це тягарі і тягарі, які покладаються на нас не за законами Божими, а за законами, створеними людьми в суспільстві, або ж це певні обтяжливі очікування в церкві. Ісус пропонує нам відкинути їх і навчитися упокоренню залежності від Нього:

« Прийдіть до Мене всі трудящі та обтяжені, і Я заспокою вас; візьміть ярмо Моє на себе і навчіться від Мене, бо Я лагідний і смиренний серцем, і знайдете спокій вашим душам » (Матвія 11:28–29)

Павло говорить нам, щоб ми навчилися того ж смиренного мислення, яке було у Христа (Фил. 2:5). Ми повертаємося до первісного задуму Бога для нас як матерів, коли визнаємо і приймаємо свою слабкість — те, що нам потрібен ще хтось. Коли ми згадаємо, що Він наш Творець, а ми Його творіння, ми знайдемо в Ньому спокій, навіть коли наші дні заповнені різними справами.

Як тренувати залежність

Молитва — це один із практичних способів висловити смиренну залежність від Бога. Я часто нехтувала допомогою Святого Духа, коли відчувала себе пригніченою, слабкою чи виснаженою у процесі виховання дітей. Але відмова від звернення до Бога в молитві насправді ще більше послаблює нас, тому що Бог освіжає і зміцнює нас через молитву .

« Не турбуйтеся ні про що, але завжди в молитві та проханні з подякою відкривайте свої бажання перед Богом, і світ Божий, що понад всякий розум, дотримується ваших сердець і ваших помислів у Христі Ісусі» (Фил. 4:6–7 )

Спокій і відпочинок, яких ми так прагнемо, як матері, можна знайти, коли ми звертаємося до Нього, приносячи наші прохання та потреби.

Ще один спосіб - це фізичний відпочинок: відступити, щоб підзарядитись; трохи полежати; залишити справи невиконаними, щоб добре виспатися; займатися спортом чи коханим хобі; відвідати книжковий клуб чи вивчати Біблію. Коли ми приділяємо час усім аспектам відпочинку в нашому житті (фізичному, духовному, розумовому та емоційному), ми говоримо: « Я зробила те, що могла; тепер я залишаю, Боже, Тобі те, що мені не під силу ».

Наша потреба у відпочинку нагадує нам про те, що зрештою не ми маємо вести домашнє господарство. Ми повинні довірити свої домівки Богу, замість того, щоб намагатися утримувати контроль до межі вигоряння. Послідовний та навмисний відпочинок та участь у заспокійливій діяльності – це акт довіри Йому.

Знайти Його на межі наших сил

Бог має на меті, щоб ми підійшли до межі своїх сил. Якби ми завжди відчували себе сильними і зібраними, ми не відчували б потреби в Ісусі. Як співається у старому християнському гімні: « Ти мені потрібен щогодини ». Материнство може змусити жінку відчувати потребу Бога щогодини. Бог регулярно підводить нас до такого стану, щоб ми могли скласти перед Ним наші тягарі і навчитися приймати смиренну залежність, яку наш Спаситель сформував для нас.

Отже, хоча нам природно гніватися на наші слабкості, давайте ними хвалитися. Давайте спиратися на наші обмеження. Бачить Бог, всі важкі моменти материнства знаходяться поза межами. Нам не потрібно бути крутими, сильними супермамами — ми маємо бути смиренними мамами, які знають, що їм потрібний Бог. Ми почнемо знаходити мир і спокій, коли покірно покладатимемося на силу Духа, чекаючи від Нього допомоги, замість того, щоб вважати, що можемо все робити самі.

19.10.2023

Християнська сім'я: діти – плід сім'ї

Чарльз Лем колись сказав, що готовий віддати все на світі, щоб повернути свою померлу матір і на колінах просити у неї прощення за кожну провину, якою він засмутив її ніжне серце. З роками будь-як...

5 важливих ролей біблійної дружини

Біблія говорить про п'ять головних ролей дружини-християнки.

1. Співпрацювати в управлінні творінням (Буття 1:27-28).

Писання не говорить, що дружина повинна керувати чоловіком, або що чоловік повинен керувати дружиною. Вона була створена, щоб бути йому компаньйоном. І над Божим творінням вони володарюють разом (Буття 2:22).

2. Допомагати чоловікові.

...

Як захистити від образ ваш шлюб

Як розірвати пута, які негативні слова створили у вашому шлюбі? Все в християнському житті, включаючи ваш шлюб, починається з прощення. Ви повинні пробачити один одного за безліч образливих слів, сказаних у минулому. Прощення - це масло Духа, що зцілює і відновлює.

Далі потрібно діяти по-новому. Тут знадобиться 40-денний пост. За допомогою посту ви намагатиметеся завдати смертельного ...

10 причин, чому багатьом з нас важко молитися з нашим подружжям щодня

Кілька років тому я опублікував статтю «Чому подружжю слід молитися разом щодня». Я, як і раніше, вважаю, що кожен має взяти на себе таке зобов'язання. Проте з того часу я зрозумів, що багатьом із нас досі веде справжню битву за втілення в життя цієї ідеї. І ось чому:

1. Ми взагалі мало молимося. Багато хто з нас буквально змушує себе молитися. У такому разі малоймовір...

Що робити, якщо ви втратили вплив на свою дитину

Чи з тих батьків, які вважають, що в деяких аспектах виховання своєї дитини не впоралися? Ви - батько, який бореться з почуттям поразки, депресії та безпорадності через те, що ваша дитина здійснює аморальні вчинки, веде злочинну діяльність чи завдає вам психологічного стресу?

Ви намагалися поговорити з ним, і викликали в нього лише лють та обурення? Ви відчуваєте, що втратили вплив на...

Шануймо батьків похилого віку

«Слухай батька свого, він тебе породив, і не гордуй, як постаріла мати твоя», – радив мудрий чоловік давнини (Пр. 23:22). «Я б ніколи цього не зробив!» – можливо, скажете ви. Замість гордувати матір’ю чи батьком, більшість з нас відчуває до них глибоку любов. Ми усвідомлюємо, що є у великому боргу перед ними. По-перше, батьки дали нам життя. Хо...

Чоловік і покора жінки

Багато християнських чоловіків добре знають і пам’ятають, що у Святому Письмі написано: «Жінки, коріться своїм чоловікам, як Господеві, бо чоловік є голова жінки, як і Христос глава Церкви, і Він же Спаситель тіла. Але як Церква підкоряється Христу, так і жінки своїм чоловікам у всьому» (Еф. 5:22-24), але дуже скоро перескакують, наче не помічаючи: «Чоловіки...

Господи, допоможи мені любити моїх батьків

Розмовляючи з іншими, подібними мені, дітьми, що подорослішали, я помітила одну конкретну фразу, яка мелькає все частіше.

«Я люблю своїх батьків, але фізична дистанція між нами серйозно позначилася на наших відносинах».

«Я люблю своїх батьків, але не знаю, як з ними розмовляти, коли ми надто сильно розходимося у думках».

«Я люблю своїх...

25 домашніх справ, які розкриють дітям цінність праці

Уминулих вихідних моя сім'я, що складається з чотирьох людей, прибирала гараж. Це була моя улюблена частина дня.

Давайте прояснимо — прибирання в гаражі часто мало кого тішить. Якби я цим займалася з маленькою дитиною, або з примхливими дітьми, або почала б цим займатися, будучи роздратованою, це могло легко призвести до розчарування, крику чи перерв у роботі. По суті, ми з ...

Діти в домі

Ось і діти – насліддя від Господа; нагорода від Нього – плід утроби” (Псалом 126:3). Найбільш хвилююче видовище – новонароджене немовля, яке довірив вам Бог. Цей обов’язок, що вселяє трепет, Бог доручив вам як чоловіку і дружині. Цю людину ви учитимете і формуватимете на власному прикладі. Немає нічого прекраснішого, ніж чути, як діти сміються, спів...