Субота 18 Травень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

Чоловік – голова сім’ї

По-перше, необхідно визнати той факт, що чоловіки і жінки відрізняються один від одного. Чоловікам властиві чоловічі якості, а жінкам – жіночі. Чоловіки і жінки відрізняються один від одного фізично, емоційно, психологічно, складом розуму і способом спілкування. Першим Бог створив чоловіка і вирішив, що йому потрібна помічниця, тому Він створив Єву. І Адам, і Єва були створені за образом Божим: “І створив Бог Людину за образом Своїм, за образом Божим створив її; чоловіка і жінку створив їх” (Буття 1:27), завдяки чому вони рівні перед Богом.

Бог визначив чоловіку і дружині різні ролі, давши зрозумілий наказ чоловікові: любити свою дружину “як Христос полюбив Церкву” (Еф. 5:25) і “як своє тіло” (див. Еф. 5:28). Чи може в чоловіка бути вища мета? Він повинен піклуватися про дружину в усьому, наприклад: захищати і любити такою ж жертовною любов’ю, якою Христос полюбив церкву. Коли чоловік почне так ставитися до своєї дружини, він побачить перед собою жінку, якій легко шанувати його і коритися йому “як Господеві” (Еф. 5:22). Він повинен розуміти, що жінка – не його власність, але супутниця життя.

По суті, взаємини між чоловіком і дружиною визначають ефективність молитви чоловіка і чинять величезний вплив на його духовне життя: “Також і ви, чоловіки, поводьтеся розсудливо з жінками, як немічному сосуду, віддаючи їм честь‚ як співспадкоємницям благодатного життя, щоб не було вам перешкод у молитвах” (1 Петра 3:7). Цей текст говорить не про духовне чи моральне життя, але про фізичне ставлення до тіла, яке вимагає пошани, поваги і любові, якщо ви хочете бути успішними в служінні Богові.

Вже в Едемському саду Бог ясно показав, що мета Його творіння полягає в тому, щоб розмножуватися і населяти землю. Відтворення собі подібних завжди свідчило про Божий задум творіння. Бог дав веління, яке раз і назавжди засуджує збочені уявлення сучасного суспільства: “Плодіться і розмножуйтеся” (Буття 1:28). Що б не казали люди в наш час, немає жодних сумнівів у тому, що гомосексуалізм – це порочне спотворення задуму нашого Творця, бо гомосексуалісти не можуть розмножуватися природним чином. Содом і Гоморра переступили заповідь Бога, і Він знищив їх, показавши приклад суду за порушення Його божественного плану.

Отже, чоловік – це цементний розчин, який скріплює цеглу сімейного будинку. Якщо розчин розсиплеться, уся будівля рухне. Сам титул чоловіка, “голова сім’ї”, вказує на те, що він має бути ніжним і дбайливим лідером, захисником і годувальником.

Потрібна жертовність

Перейдемо тепер до обов’язків чоловіка по відношенню до дружини. Їх можна підсумувати одним словом – ЛЮБИТИ. “Чоловіки, любіть своїх жінок” (до Ефесян 5:25), – іншої альтернативи немає. Проте як виміряти всю глибину цього слова? Ми часто використовуємо його в таких виразах як: “Я люблю свою машину”, “Я люблю свою собаку” або “Люблю їздити кіньми”. Але любов’ю в шлюбі є любов більш високого рівня.

Біблія каже: “Чоловіки, любіть своїх жінок, як і Христос полюбив Церкву і віддав Себе за неї” (до Ефесян 5:25). Усю глибину тієї любові не дано осягнути жодній смертній людині, і, проте, до неї повинен прагнути кожен чоловік, бо йому наказано досягати її! Якщо чоловік серйозно замислиться над цим, то весь його егоїзм розчиниться на шлюбному вівтарі. Що вміщує в себе любов у шлюбі? У шлюбі дружина стає надзвичайно значущою для свого чоловіка, але, передусім вона стає його кращим другом. Наступний вірш допомагає правильно поглянути на цю любов і зрозуміти її: “Немає більше від тієї любови, як хто душу свою покладе за друзів своїх” (Іоанна 15:13). Ісус подав нам приклад тієї любові, зійшовши на хрест. Ми не можемо робити меншого заради нашого кращого друга – дружини. Давайте подивимося, як це пов’язано із шлюбом.

Дружина може приймати участь у багатьох громадських справах, у чому немає нічого негожого, проте Бог вказує на те, що сім’я повинна бути першою в списку пріоритетів, тому ми повинні поступати саме так. Чоловік несе відповідальність за те, щоб встановлювати орієнтири і бути прикладом голови сім’ї. Ці обов’язки він не може перекладати на дружину. Вона ж йде за ним, наслідуючи його приклад, і разом вони керуються біблійними принципами.

Чоловік має бути лідером у молитві, він повинен досліджувати Слово, застосовуючи біблійні вчення і істини до багатьох сімейних ситуацій. Він повинен приводити сім’ю в церкву, а не відправляти їх самих по собі. Так сім’я і церква повинні разом творити шлюб, головою якого є Ісус Христос.

Фізичне і духовне керівництво

Деякі чоловіки прекрасно вміють виражати свою любов, але жахливо керують, інші, навпаки, прекрасно керують, проте абсолютно не вміють виражати свою любов. Чоловіки частенько звеличують себе. У даному випадку необхідно дотримуватися рівноваги. І чоловік, і дружина повинні прагнути до рівноваги у своїй ролі. Надмірна ревність створить напругу в шлюбних стосунках і в домі. Головне – це родина, а рівновага – ключове мірило в розпорядженні часом. Будьте впевнені, знайдеться тисяча занять, що поглинають ваш час і забирають вас від сім’ї. Проте Біблія чітко вчить необхідності надавати пріоритет сімейному життю. Підкоряйтеся:

  1. Святому Духові (Еф. 5:18,19)
  2. Один одному в страху Божому (Еф. 5:21)
  3. Жінки своїм чоловікам (Еф. 5:22)
  4. Чоловіки Христу (Еф. 5:25)
  5. Діти батькам (Еф. 6:1)

Матеріальне забезпечення

Слово “любов” має на увазі безліч обов’язків. Даючи обітницю вірності на вінчанні, чоловік бере на себе тягар годувальника сім’ї, і жоден справжній чоловік не стане ухилятися від цього обов’язку. Біблія різко висловлюється про тих чоловіків, які не сприймають його серйозно: “Коли ж хто про своїх і особливо про домашніх не піклується, той відрікся від віри і гірший за невірного” (1 до Тимофія 5:8). Як правило, не кращий вихід, коли дружина йде заробляти хліб насущний, особливо якщо в сім’ї є діти. Психологи говорять про те, що найбільший вплив на дитину виявляється в перші шість років її життя. Характер вашої дитини може формувати мати чи няня. Кого, на вашу думку, вважає кращим Бог? Проте можуть виникнути такі обставини, коли дружина вимушена працювати, проте, це не має ставати нормою. Відповідальність за заповнення потреб сім’ї лежить на чоловіку, і він повинен виконувати її якнайкраще, з повагою перед Богом.

Багато чоловіків здійснюють тут помилку. Ревно прагнучи забезпечити своїй дружині і дітям гідний достаток, вони забувають про Господа: не приймають Його компаньйоном у свою справу, нічого не віддають на служіння Йому і дивуються, чому ж Бог не благословляє їх ще щедріше. “Бо Він дає тобі силу здобувати багатство” (Второзаконня 8:18). Справжній і мудрий чоловік не забуватиме про те, що по праву належить Господу Богу. Чоловік повинен піклуватися про матеріальні потреби сім’ї, проте, кінець кінцем, заповнює всі наші потреби Бог. Якщо ви віддаєте Йому частину своїх прибутків, то можете розраховувати на обітницю: “Бог.. нехай сповнить усяку потребу вашу, за багатством Своїм у славі, Христом Ісусом” (до Филип’ян 4:19). “При цьому скажу: хто сіє скупо, той скупо і пожне, а хто сіє щедро, той щедро і пожне” (2 до Коринф’ян 9:6)

Єдність

Пропонуючи обраниці руку і серце, чоловік тим самим засвідчує, що з усіх жінок на землі він вибрав її. Єдність у шлюбі означає, що двоє стануть одним, тобто, що впливає на одного, впливає і на другого. Подружжя має ніжно піклуватися один про одного і розуміти один одного. Чоловікам Бог дає особливе веління: “Також і ви, чоловіки, поводьтеся розсудливо з жінками, як немічному сосуду, віддаючи їм честь‚ як співспадкоємницям благодатного життя, щоб не було вам перешкод у молитвах” (1 Петра 3:7). Неналежне поводження з дружиною перешкоджає вашим молитвам і впливає на все життя. Коли її фізична краса в’яне, обличчя вкривається зморшками, а голос стає не таким музичним, як раніше, або коли хвороба накладає свій відбиток, ви повинні любити її так само сильно і глибоко, як раніше. Ви повинні віддати себе за неї “як і Христос полюбив Церкву і віддав Себе за неї” (до Ефесян 5:25). Це високий стандарт, і чоловік-християнин повинен прагнути відповідати йому.

Небезпечні зони. Необхідно стояти на варті своїх думок і вчинків стосовно жінок. “Похіть плоті” – одна з найсильніших спокус для чоловіка, і сатана використовуватиме її, щоб зруйнувати ваш шлюб. Не кажіть, що з вами не станеться нічого подібного. Прочитайте історії про Давида, Соломона та інших мужів. Чоловік повинен зберігати своє серце і розум. Він повинен зберігати свої стосунки з жінками в чистоті, уникаючи будь-яких думок про близькість і саму фізичну близькість поза шлюбом: “Шлюб у всіх нехай буде чесний і ложе непорочне; блудників і перелюбників судить Бог” (до Євреїв 13:4).

Іов уклав “завіт з очима своїми” (див. Іов 31:1). Він вирішив не дивитися на іншу жінку з порочними намірами. Щоб захистити свій шлюб, вам необхідно оберігати очі. Якщо ви бачите щось непристойне по телевізору, перемкніть канал, якщо в журналі, перегорніть сторінку, якщо картинка з’являється на екрані комп’ютера, негайно видаліть її. Зберігаючи очі і розум, так ви збережете своє серце. Ви помиляєтесь, якщо вважаєте, що впораєтеся із спокусою. Бог дає одну відповідь – УНИКАЙ – “Юнацьких похотей уникай” (2 до Тимофія 2:22).

Уважність

Як правило, чоловіки не піклуються про уважність. Ваша пильність слабшає, і дім наповнюється вільностями. У магазині чи на вулиці ви вкрай обережні, ввічливі і уважні. Ви докладаєте всіх зусиль, щоб не ранити почуття оточуючих, але, переступаючи домашній поріг, даєте вихід почуттям, виливаючи все, що накопичилося за день. Ваші зауваження різкі, короткі і грубі. Відповіді на питання даються з нетерпінням і неввічливо, а в голосі чується роздратування. Вам здається, що вже дружина повинна знати, що ви любите її, навіть коли грубі з нею, і не звертати уваги на всі ваші дії чи слова, навіть якщо вони образливі для будь-якої іншої жінки. Проте при цьому ви забуваєте про її почуття і про те, що, можливо, у неї теж був важкий день.

Інша серйозна помилка багатьох сімей полягає в тому, що чоловік не докладає всіх зусиль, щоб бути добрим і терплячим. Є чоловіки, які вдома не кажуть нічого поганого чи різкого, і в той же час, від них рідко почуєш ніжні слова любові. Їх мова коротка, стисла і ділова. Теплота закоханого чи нареченого кудись зникла, а обіцянки “любити і берегти” швидко забулися. Яка недалекоглядна політика! Любов, що проявляється в словах, потрібно підігрівати так само, як любов будь-якого іншого роду, бо інакше вона згасне.

Є періоди, коли чоловік має бути особливо чутливим і уважним стосовно дружини. Можливо, дитина весь день хворіла чи засмутила її своїм непослухом; усі її плани рухнули, а день став суцільним випробовуванням. Можливо, вона засмучена і почуває себе самотньою, і якщо чоловік виявить м’якість і ласку, то погані спогади від важкого дня швидко випаруються. Вимагається зовсім трохи уважності, щоб викреслити спогади про труднощі дня і повернути радість серцю.

Порада

Беззаперечним є факт, якщо чоловік вважає жінку гідною бути його дружиною, він дивиться на неї як на зрілу розумну людину. Проте, після весілля деякі чоловіки поводяться з дружинами як з дітьми. Вони не діляться з ними тим, що відбувається на роботі, і не розповідають про свої труднощі. Навіть якщо дружина не знає всього про вашу роботу, вона може бути прекрасним порадником, іноді краще бачить подію в цілому. Можливо, вона не згадає всіх дрібних деталей справи, подібно до чоловіка, проте частенько розторопна жіноча інтуїція приводить її до правильного висновку швидше, ніж повільна чоловіча логіка. У багатьох випадках судженням дружини надає ясності і гостроти той факт, що вона в тій або іншій мірі не є безпосереднім учасником проблеми. Мудрий той чоловік, який шукає поради дружини в питаннях бізнесу. Багато чоловіків великою частиною свого успіху зобов’язані порадам дружин.

Щирість

Голова і серце мають бути в гармонії. Нехай мине вас чоловік, який на роботі “ніхто”, а вдома – тиран. Він любить бути в центрі уваги, голосно вказувати і погрожувати дружині і дітям, як хижий звір. З усіх ганебних людей, він найнікчемніший і повністю суперечить тому образу чоловіка, який Бог призначив для дружини. Такий чоловік поняття не має про значення слів: “Чоловіки, любіть своїх жінок“.

Присвячення себе Христу

Нехай ця думка викарбується у вашому серці. Є чоловіки, які ніжні зі своїми дружинами. Вони забезпечують їх усіма зручностями і радяться з ними, вони уважні, м’якосерді і добрі по відношенню до дружин, проте коли справа доходить до духовних питань, ці чоловіки відступають убік. Вони відгороджуються від найпотаємнішої і священної сторони життя дружини. Вона одна йде в церкву, одна бере участь у таїнствах, одна молиться, одна носить у собі надії, переживання і заповітні бажання душі. Найбільше у світі вона жадає того, щоб її чоловік прийшов до Ісуса Христа і прийняв Його своїм Господом і Спасителем. Проте чоловік не бере участь з нею в усьому цьому. “І якщо дім розділиться сам у собі, не може встояти дім той” (Марка 3:25).

Бог дав нам тіло, душу і дух. Заперечувати духовну частину священних стосунків, означає не бачити найважливішого в шлюбній єдності. Кожній дружині, яка опинилася в такій ситуації, можна сказати, що подібний шлюб не відповідає Божому задуму! Лише завдяки благодаті Божій вона зможе пройти через усі випробування, сподіваючись на обіцянку про те, що її віра та щирі молитви приведуть чоловіка до порятунку. “Також і ви, жінки, будьте покірні своїм чоловікам, щоб деякі з них, які хоч і не підкоряються слову, життям своїх жінок без слова приєднувались, коли побачать ваше чисте, богобоязне життя” (1 Петра 3:1,2).

Якщо вдвох ви не є однією душею і одним духом, то ваш шлюб не такий, яким задумав його Бог. Подібні дії з боку чоловіка помилкові і негожі, і він повинен буде відповісти за них перед Богом. Він завдає великої шкоди дружині-християнці і сім’ї в цілому, і наслідки його дій будуть явлені на суді Божому.

Якщо у вашому житті не все гаразд, і ви хочете упорядкувати його, ви можете зробити це прямо зараз. Якщо у двері вашого будинку постукає друг, ви відкриєте їх і запросите його ввійти. Зараз Ісус стукається у двері вашого серця; вам вирішувати, чи відкриєте ви їх і чи запросите Його ввійти. Він увійде тільки після запрошення. Він очистить ваше серце і зробить його тим місцем, де ви з Ним зможете спілкуватися щодня. Він каже: “Ось, стою при дверях і стукаю; якщо хто почує голос Мій і відчинить двері, увійду до нього, і буду вечеряти з ним, і він зі Мною” (Одкровення 3:20).

24.09.2023

Як захистити від образ ваш шлюб

Як розірвати пута, які негативні слова створили у вашому шлюбі? Все в християнському житті, включаючи ваш шлюб, починається з прощення. Ви повинні пробачити один одного за безліч образливих слів, сказаних у минулому. Прощення - це масло Духа, що зцілює і відновлює.

Далі потрібно діяти по-новому. Тут знадобиться 40-денний пост. За допомогою посту ви намагатиметеся завдати смертельного ...

Що таке християнська родина?

Шлюб – це задум Божий

Давайте разом поміркуємо, що таке подружні стосунки, і що ж таке шлюб? Шлюб був задуманий і створений Богом. У чому ж різниця між стосунками людей і християнським шлюбом, що означає християнська родина? Що означає бути одруженим з Божого погляду? Що каже Біблія про обов’язки і права кожного члена сім’ї? Що повинне робити подружжя, щоб підтриму...

Як говорити з дітьми про війну в Україні

Минулого тижня мені, як батькові, довелося зробити одну з найскладніших речей: поговорити з моїми дітьми на похмуру тему. У цьому випадку про війну.

Такі розмови складні, але важливі. Хтось у будь-якому разі знайомитиме наших дітей з боями та насильством. Найкраще, якщо це будемо ми, тому що ніхто не перетворить розмову про війну на розмову про Ісуса краще, ніж ми.

Нижче про...

Чи в домі є бунтар?

За кілька днів перед Своєю смертю Ісус поставив первосвященикам запитання, що примусило їх задуматися: «А як вам здається? Один чоловік мав двох синів. Прийшовши до першого, він сказав: Піди но, дитино, сьогодні, працюй у винограднику! А той відповів і сказав: Готовий, панотче, і не пішов. І, прийшовши до другого, так само сказав. А той відповів і сказав: Я не хочу. А потім покаявся, ...

Як говорити зі своїми дітьми про секс?

Про Божий задум всі діти народжуються зі статевими органами. Вони бачать їх щодня. З розвитком цих органів формується і дитяче розуміння про них, і особливо швидко при настанні статевого дозрівання.

У цей період мудрі батьки можуть допомогти своїм дітям дійти розуміння причин, через які Бог спроектував тіло саме таким чином. Діти дуже рано починають помічати відмінності між чоловіками...

Коли хворіє член сім’ї

Чоловіка на ім’я Йов можна без вагань зарахувати до людей, які втішалися щасливим сімейним життям. Він «був невинний та праведний, і він Бога боявся, а від злого втікав». У нього було сім синів і три дочки – десятеро дітей. Він також мав засоби для утримування своєї сім’ї. Але найважливішим є те, що він брав провід у духовних справах і турбувався про стано...

Послух Богові зробить вас мудрими

Коли наші діти були маленькими, дні складалися з постійних інструкцій та розпорядків.

Після обіду настав час полуденного сну. Ліжка застилалися, зуби чистилися, волосся розчісувалося гребінцем до школи. Перекушування було для перекушування, а не для того, щоб біля них паслися. Вдень між справою ми співали та молилися, навчаючись прибирати речі. Ми читали книги перед обідом, завчали ві...

Захищайте сім’ю від шкідливого впливу

Ваш син збирається йти до школи, а надворі злива. Що ви робите в такій ситуації? Чи дозволяєте йому бігти без жодного захисного одягу або парасольки? Чи, може, ви його так вдягаєте, що йому аж важко порухатись? Звичайно, ви не робите ні того, ні другого. Ви даєте йому те, що потрібно, аби він не змок.

Подібно батьки мусять знайти відповідний спосіб захисту своєї сім’ї від зливи ...

Разом зустрічати старість

З віком ми дуже змінюємося. Фізичні немочі підривають наші сили. Глянувши в дзеркало, помічаємо, що з’являються нові зморшки, що сивіє волосся, можливо, що й самого волосся стає менше.

Часом може зраджувати пам’ять. Коли діти одружуються, а також коли з’являються внуки, ми розвиваємо нові взаємини. Для декого вихід на пенсію означає зміну ритму життя.

Факти...

Про “спробувати”

Розмова про християнське ставлення до сексу зазвичай викликає найживіший інтерес у людей нецерковних. А правда, що до весілля зовсім не можна? А як щоби спробувати? Раптом виявиться, що люди не підходять один одному? І взагалі, змінилися громадські устої, чому б і Церкві не піти назустріч людям у цій сфері – приблизно такі міркування мені раз у раз доводиться чути від найрізноманітніших л...