Понеділок 16 Вересень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

Християнська сім'я: чоловік - голова сім'ї

По-перше, необхідно визнати той факт, що чоловіки та жінки відрізняються один від одного. Чоловікам притаманні чоловічі якості, а жінкам – жіночі. Сама фізична різниця між статями визначається різницею в їхньому хромосомному наборі. Чоловіки та жінки відрізняються один від одного фізично, емоційно, психологічно, складом розуму та способом спілкування. Першим Бог утворив чоловіка і вирішив, що йому потрібна помічниця, тому Він створив Єву. І Адам, і Єва були створені за образом Божим: “За образом Божим створив його; чоловік і жінку створив їх” (Буття 1:27), завдяки чому вони є рівними перед Богом.

Бог визначив чоловікові та дружині різні ролі, давши зрозумілий наказ чоловікові: любити свою дружину “як Христос полюбив церкву” (Еф. 5:25) та “як своє тіло” (Еф. 5:28). Чи може у чоловіка бути вищою метою? Він повинен дбати про дружину в усьому, наприклад: “живити та гріти” її, захищати і любити такою ж жертовною любов'ю, якою Христос полюбив церкву. Коли чоловік почне так ставитись до своєї дружини, він побачить перед собою жінку, якій легко поважати його і підкорятися йому як Господу. Він повинен розуміти, що жінка – не його власність, а супутниця життя.

По суті, взаємини між чоловіком і дружиною визначають ефективність молитви чоловіка і надають величезний вплив на його духовне життя: “Також і ви, чоловіки, поводьтеся з дружинами, як з наймогутнішою судиною, надаючи їм честь, як співспадкоємницям благодатного життя, щоб не було вам перешкоди у молитвах” (I Петра 3:7). Цей текст говорить не про духовне чи моральне життя, а про фізичне ставлення до тіла, яке вимагає поваги, поваги та любові, якщо ви хочете бути успішним у служінні Господу.

Вже в Едемському саду Бог ясно показав, що мета Його творіння полягає в тому, щоб розмножуватися та населяти землю. Відтворення собі подібних завжди свідчило про Божий задум творіння. Бог дав наказ, який раз і назавжди засуджує перекручені уявлення сучасного суспільства: “Плодьте та розмножуйтесь” (Буття 1:28). Що б не говорили люди в наш час, немає жодних сумнівів у тому, що гомосексуалізм є порочним спотворенням задуму нашого Творця, тому що гомосексуалісти не можуть розмножуватися природним чином. Содом і Гоморра порушили заповідь Бога, і Він знищив їх, показавши приклад суду за порушення Його божественного плану. Якщо у вас є питання на цю тему, прочитайте Послання до Римлян 1:26-27.

Отже, чоловік – це цементний розчин, який скріплює цеглини сімейного будинку. Якщо розчин розсиплеться, вся будівля звалиться. Сам титул чоловіка, “глава сім'ї”, вказує на те, що він має бути ніжним та дбайливим лідером, захисником та годувальником.

Необхідна жертовність

Перейдемо тепер до обов'язків чоловіка до дружини. Їх можна підсумувати одним словом – ЛЮБИТИ. “Чоловіки, любіть своїх дружин” (Ефесян 5:25), іншої альтернативи немає. Однак, як виміряти всю глибину цього слова? Ми часто використовуємо його в таких виразах як: "Я люблю свою машину", "Я люблю свого собаку" або "Люблю їздити на коні". Але любов у шлюбі є любов вищого рівня.

Біблія каже: “Чоловіки, любіть своїх жінок, як і Христос полюбив церкву і віддав Себе за неї” (Ефесян 5:25). Усю глибину тієї любові не дано осягнути жодній смертній людині, і, тим не менш, до неї повинен прагнути кожен чоловік, тому що йому дано наказ досягати її! Якщо чоловік серйозно подумає про це, то весь його егоїзм розчиниться на шлюбному вівтарі. Що містить у собі любов у шлюбі? У шлюбі дружина стає багатьом для свого чоловіка, але перш за все вона стає його найкращим другом. Наступний вірш допомагає правильно глянути на цю любов і зрозуміти її: “Немає більше тієї любові, як якщо хтось покладе душу свою за друзів своїх” (Івана 15:13). Ісус подав нам приклад тієї любові, зійшовши на хрест. Ми не можемо робити меншого заради нашого найкращого друга – дружини. Давайте подивимося, як це пов'язано із шлюбом.

Дружина може виявитися залученою до багатьох суспільних справ, у чому немає нічого поганого, проте Бог позначає сім'ю першою у списку пріоритетів, тому ми повинні чинити так само. Чоловік відповідає за те, щоб встановлювати орієнтири і бути прикладом глави сім'ї. Ці обов'язки не може перекладати на дружину. Вона йде за ним, наслідуючи його приклад, і разом вони керуються біблійними принципами.

Чоловік має бути лідером у молитві перед їжею, у домашніх служіннях вечорами з дружиною та дітьми. Він повинен досліджувати Слово, застосовуючи біблійні вчення та істини до багатьох сімейних ситуацій. Він повинен наводити сім'ю до церкви, а не відправляти їх самих собою. Так сім'я і церква повинні разом творити шлюб, головою якого є Ісус Христос.

Фізичне та духовне керівництво

Деякі чоловіки чудово вміють висловлювати своє кохання, але жахливо керують, інші, навпаки, чудово керують, проте зовсім не вміють висловлювати своє кохання. Чоловіче его часто звеличується набагато вище свого істинного становища. В даному випадку необхідно дотримуватися рівноваги. І чоловік, і дружина повинні прагнути рівноваги у своїй ролі. Надмірна ревність створить напругу у шлюбних відносинах та в будинку. Головне – це сім'я, а рівновага – ключове мірило у розпорядженні часом. Чоловік може опинитися у вирі ділових зустрічей, проводити кілька вечорів на церковних служіннях або звернутися до світу спорту, цей список невичерпний. Будьте впевнені, знайдеться тисяча занять, що поглинають ваш час і забирають вас від сім'ї. Однак Біблія чітко вчить необхідності надавати пріоритет сімейному життю. Підкоряйтесь:

1) Святого Духа (Еф. 5:18-19)

2) Один одному в страху Божому (Еф. 5:21)

3) Дружини чоловікам (Еф. 5:22)

4) Чоловіки Христові (Еф. 5:25)

5) Діти батькам (Еф. 6:1)

6) Слуги панам (Еф. 6:5)

7) Господа – Богу, що на небесах (Еф. 6:9)

Матеріальне забезпечення

Слово "любов" має на увазі безліч обов'язків. Даючи обітницю вірності на вінчанні, чоловік бере на себе тягар годувальника сім'ї, і жоден справжній чоловік не ухилятиметься від цього зобов'язання. Біблія різко висловлюється про тих чоловіків, які не сприймають його всерйоз: “Якщо хтось про своїх і особливо про домашніх не дбає, той зрікся віри і гірше за невірного” (I Тимофія 5:8). Як правило, не найкращий вихід, коли дружина йде заробляти насущний хліб, особливо якщо в сім'ї є діти. Психологи говорять про те, що найбільший вплив на дитину виявляється у перші шість років її життя. Характер вашої дитини може формувати матір чи няня. Кого, на вашу думку, віддає перевагу Богу? Однак можуть виникнути такі обставини, коли дружина змушена працювати, проте це не повинно ставати нормою. Відповідальність за поповнення потреб сім'ї лежить на чоловікові, і він повинен виконувати її якнайкраще, з повагою перед Богом.

Багато чоловіків роблять тут помилку. Ревно прагнучи забезпечити своїй дружині та дітям гарний достаток, вони забувають про Господа: не приймають Його компаньйоном у свою справу, нічого не віддають на служіння Йому і дивуються, чому ж Бог не благословляє їх ще ряснішим. “Бо Він дає тобі силу набувати багатства” (Повторення Закону 8:18). Справжній і мудрий чоловік не обсипатиме дружину та дітей тим, що по праву належить Господу Богу Сил. У 8 і 9 главах II Послання до Коринтян ясно говориться про те, що християнський будинок повинен бути жертовним. Чоловік піклується про матеріальні потреби сім'ї, проте, зрештою, заповнює всі наші потреби Бог. Якщо ви віддаєте Йому частину своїх доходів, то можете розраховувати на обітницю: “Бог мій нехай поповнить усяку вашу потребу за багатством Своїм у славі, Христом Ісусом” (Филип'ян 4:19).

Єдність

Пропонуючи обраниці руку та серце, чоловік тим самим каже, що з усіх жінок на землі він вибрав її. Єдність у шлюбі означає, що двоє стануть одним, тобто що впливає на одного, впливає і на іншого. Подружжя має ніжно дбати один про одного і розуміти одне одного. Чоловікам, які живуть у шлюбі, Бог дає особливий наказ: “І ви, чоловіки, поводьтеся розумно з жінками, як з наймогутнішою судиною, надаючи їм честь, як співспадкоємницям благодатного життя, щоб не було вам перешкоди в молитвах” (I Петра 3:7). Неналежне поводження з дружиною перешкоджає вашим молитвам і впливає на все життя. Коли її фізична краса в'яне, обличчя покривається зморшками, а голос стає не таким музичним, як колись, або коли хвороба накладає свій відбиток, ви повинні любити її так само сильно і глибоко, як раніше. Ви повинні віддати себе за неї “як Христос полюбив церкву і віддав Себе за неї” (Ефесян 5:25). Це високий стандарт, і чоловік-християнин повинен прагнути відповідати йому, допоки небесний дім не прийме одного з них.

Небезпечні зони… Необхідно стояти на варті своїх думок та вчинків стосовно жінок. “Хіть плоті” – одна з найсильніших спокус для чоловіка, і сатана буде використовувати його, щоб зруйнувати ваш шлюб. Не кажіть, що з вами не станеться нічого подібного. Прочитайте історії про Давида, Соломона та інших чоловіків. Чоловік повинен зберігати своє серце та розум. Він повинен зберігати свої стосунки з жінками в чистоті (I Тимофію 5:2), уникаючи будь-яких думок про близькість і саму фізичну близькість поза шлюбом (Ефесян 5:3-4 та Євреїв 13:4).

Йов уклав “заповіт з очима своїми” (Іов 31:1). Він вирішив не дивитись (або не думати) на іншу жінку з порочними намірами. Щоб захистити свій шлюб, вам потрібно оберігати очі. Якщо ви бачите щось непристойне по телевізору, переключіть канал, якщо в журналі, переверніть сторінку, якщо зображення з'являється на екрані комп'ютера, негайно видаліть її. Зберігайте очі та розум, так ви збережете своє серце. Ви помиляєтеся, якщо вважаєте, що впораєтеся зі спокусою. Бог дає одну відповідь – БІГИ – “Юнацьких пожадливостей тікай” (II Тимофія 2:22).

Уважність

Як правило, чоловіки не дбають про уважність. Ваша пильність слабшає, і будинок наповнюється вольностями. У магазині або на вулиці ви вкрай обережні, ввічливі та уважні. Ви докладаєте всіх зусиль, щоб не поранити почуття товаришу по службі, але, переступаючи поріг будинку, даєте вихід почуттям, виливаючи все, що накопичилося за день. Ваші зауваження різання, короткі та грубі. Відповіді питання даються з нетерпінням і неввічливо, а голосі чується роздратування. Вам здається, що вже дружина повинна знати, що ви любите її, навіть коли грубі з нею, і приходити до всіх ваших дій або слів, навіть якщо вони образливі для будь-якої іншої жінки. Однак при цьому ви забуваєте про її почуття і про те, що, можливо, вона теж мала важкий день.

Інша серйозна помилка багатьох сімей полягає в тому, що чоловік не докладає всіх сил, щоб бути добрим і терплячим. Є чоловіки, які не говорять вдома нічого поганого чи різкого, і в той же час від них рідко почуєш ніжні слова кохання. Їх мова коротка, стисла і ділова. Теплота закоханого чи нареченого кудись зникла, а обіцянки "любити і берегти" швидко забулися. Яка недалекоглядна політика! Любов, що виявляється у словах, необхідно нагрівати так само, як любов будь-якого іншого роду, тому що в іншому випадку вона згасне.

Є періоди, коли чоловік повинен бути особливо чутливим і уважним по відношенню до дружини. Можливо, дитина весь день хворіла або засмутила її своїм непослухом; всі її плани пішли шкереберть, а день наповнився незвичайними випробуваннями. Можливо, вона засмучена і почувається самотньою, і якщо чоловік виявить м'якість і ласку, то погані спогади від важкого дня швидко зникнуть. Потрібно зовсім небагато уважності, щоб викреслити спогади про труднощі дня і повернути радість серцю.

Порада

За це приймається факт, що якщо чоловік вважає жінку гідною бути його дружиною, він дивиться на неї як на зрілу розумну людину. Тим не менш, після весілля деякі чоловіки поводяться з дружинами як з дітьми. Вони не діляться з ними тим, що відбувається на роботі і не розповідають про свої труднощі. Навіть якщо дружина не знає всього про вашу роботу, вона може бути чудовим порадником, іноді краще бачачи подію загалом. Портрет жінки, намальований у 31 главі книги Приповістей, показує, що мудрий чоловік шукає поради дружини. Можливо, вона не згадає всіх дрібних деталей справи, подібно до чоловіка, проте найчастіше кмітлива жіноча інтуїція призводить її до правильного висновку швидше, ніж повільна чоловіча логіка. У багатьох випадках міркуванням дружини надає ясність і гостроту той факт, що вона тією чи іншою мірою не є безпосереднім учасником проблеми. Мудрий той чоловік, який шукає поради дружини у питаннях бізнесу. Багато чоловіків великою частиною свого успіху завдячують пораді дружин.

Серцевість

Голова та серце повинні бути в гармонії. Нехай мине нас чоловік, який на роботі “ніхто”, а вдома обмежений тиран. Він любить бути в центрі уваги, пануючим деспотичним громилом у сімейному колі, що вигукує вказівки та погрози дружині та дітям, як дика тварина. З усіх ганебних людей, він найменший і повністю суперечить тому образу чоловіка, який Бог присвятив дружині. Така людина поняття не має значення слів “Чоловіки, любіть своїх дружин”.

Посвята себе Христу

Нехай ця думка запам'ятається у вашому серці. Є чоловіки, ніжні зі своїми дружинами. Вони забезпечують їх усіма зручностями і радяться з ними, вони уважні, м'якосерді і добрі стосовно дружин, проте коли справа доходить до духовних питань, ці чоловіки відступають убік і не беруть участі у спільному поклонінні. Вони відгороджуються від найпотаємнішого та найсвященнішого боку життя дружини. Вона одна йде до церкви, одна бере участь у хлібопереломленні, одна схиляє коліна для молитви, одна носить у собі надії, переживання та заповітні бажання душі. Найбільше у світі вона прагне того, щоб її чоловік прийшов до Ісуса Христа і прийняв Його своїм Господом та Спасителем. Однак чоловік не має частини з нею у всьому цьому. “І якщо дім розділиться сам у собі, не зможе встояти” (Марка 3:25).

Він відкидає ті клятви, які давав біля шлюбного вівтаря. Бог дав нам тіло, душу та дух. Заперечувати духовну частину священних відносин, значить не бачити найважливішого у шлюбній єдності. Кожній дружині, яка опинилася в такій ситуації, можна сказати, що такий шлюб не відповідає Божому дизайну! Лише благодаттю Божою вона зможе пройти через усі випробування, сподіваючись на обіцянку, що її свідчення приведе чоловіка до спасіння. “Також і ви, дружини, коріться своїм чоловікам, щоб ті з них, які не підкоряються слову, життю жінок своїх без слова набували” (I Петра 3:1).

Якщо вдвох ви не є однією душею і одним духом, ваш шлюб не такий, яким задумав його Бог. Подібні дії з боку чоловіка помилкові та погані, і він повинен буде відповісти за них перед Божим судом. Він завдає великої шкоди дружині-християнці та сім'ї загалом, і наслідки його дій будуть виявлені на суді у Бога.

Серця подружжя мають бути єдині у вічному спілкуванні. Земне життя – лише підготовка до єдності, яка подолає долину смертної тіні, і триватиме вічність. Ми вважаємо, що багато сліз проллється на небесах про невдалі шлюби, які Бог хотів благословити, але не зміг. Він обтер усяку сльозу, однак у нас залишаться спогади про те, як усе могло б бути. Ми молимося про те, щоб Бог допоміг чоловікам, які не належним чином ставляться до жінок, поміркувати про ці питання і присвятити своє життя дружині та дітям, перш за все присвятивши її Ісусу Христу, зробивши Його Господарем свого життя.

Якщо у вашому житті не все правильно, і ви хочете впорядкувати його, ви можете зробити це зараз. Якщо у двері вашого будинку постукає друг, ви відчините їх і запросите його увійти. Зараз Ісус стукає у двері вашого серця; вам вирішувати, чи відкриєте ви її і чи запросите Його увійти. Він увійде лише після запрошення. Він очистить ваше серце і зробить його тим місцем, де ви зможете спілкуватися з Ним щодня. Він каже: “Ось стою біля дверей і стукаю: якщо хтось почує голос Мій і відчинить двері, увійду до нього і вечерятиму з ним, і він зі мною” (Об'явлення 3:20).

18.10.2023

Шануй батьків, яких дав тобі Бог

Чому Бог, за всіх доступних Йому варіантів і можливостей, вирішив, що нове життя з'являтиметься і зростатиме через батьків ? Чому Він передбачив, що ми народжуємось у світ через батька і матір?

Бог має багато причин для всього, що Він робить (і більшість з них нам не відомі, принаймні поки що). Хоча книга Буття відкриває нам найголовнішу причину: «І сказав Бог: створимо люди...

Якою має бути християнська сім'я?

Християнська сім'я — це сім'я, принципи якої поєднуються з Біблією. Це сім'я, де кожен член розуміє і виконує свою Богом задану роль. Сім'я – не розроблене людиною поняття. Вона була створена Богом на благо людини, і чоловікові було доручено її керувати. Базова сім'я складається з одного чоловіка, однієї жінки та їх нащадків чи усиновлених дітей. Розширена сім...

Як говорити з дітьми про війну в Україні

Минулого тижня мені, як батькові, довелося зробити одну з найскладніших речей: поговорити з моїми дітьми на похмуру тему. У цьому випадку про війну.

Такі розмови складні, але важливі. Хтось у будь-якому разі знайомитиме наших дітей з боями та насильством. Найкраще, якщо це будемо ми, тому що ніхто не перетворить розмову про війну на розмову про Ісуса краще, ніж ми.

Нижче про...

Неслухняність – перешкода кохання

Говорячи про послух Богові, згадують слова апостола Павла з Послання до Ефесян: «Нехай злякається дружина свого чоловіка». Вони очевидно міститься вказівку те що, що дружина має бути чоловіку слухняна....

Біблійні приклади сімейних відносин: Давид та його родина, Ісаак та Ревека, Притчі Соломона

Сімейні відносини завжди були надзвичайно важливим аспектом життя людей. В Біблії ми знаходимо численні приклади сімейних відносин, які можуть послужити нам як джерело натхнення та навчання. Розглянемо кілька з них.

Один із найвідоміших прикладів сімейних відносин в Біблії - це родина царя Давида. У Псалмах і ІІ Самуїлі ми бачимо, що він був батьком багатьох дітей, серед яких були Авсал...

Якою дружиною варто бути: досліджуючи незвичайну красу Рут

Воне знала, що перший крок зазвичай робить чоловік. Вона знала, що її вчинок може здатися щонайменше підозрілим, а можливо, і скандальним. Вона знала, що можуть казати інші люди. Знала вона і про те, як багато може втратити (адже, зрештою, вона вже втрачала). І все-таки, ось вона, Рут, лежить у темряві, — вразлива, надіюча, довірлива, смілива, — мовчки чекаючи біля ніг чоловіка, яки...

Наш досвід сімейної молитви та вивчення Біблії

Явірю в сімейну молитву та вивчення Біблії – як, гадаю, і більшість із вас. Але коли я розмовляю з іншими християнами – особливо з чоловіками – виявляю, що ця проста сімейна традиція є джерелом великих жалю і розчарувань. Багато віруючих відчувають знайоме почуття провини щоразу, коли зупиняються серед суєтної гармидеру і починають думати про це серйозно. Якою б елементарною н...

Христианська сім'я: Заснована на вірі та коханні

Вступ: Христианська сім'я є однією з найважливіших складових християнського життя. Вона базується на принципах віри та кохання і відображає відносини між Христом та Церквою. В цій статті ми розглянемо, як християнська віра впливає на сімейне життя та чому вона є фундаментом духовних відносин в сім'ї.

Віра як фундамент: У християнській сім'...

Дружина – серце сім’ї

Якщо цей розділ книги відкрила жінка, яка бажає зрозуміти свою роль у шлюбі, прочитайте наступний біблійний текст, який допоможе вам. Третій розділ практично доповнить те, про що ви прочитаєте в ньому, щоб ви в усій повноті побачили красу тих стосунків, які Бог заснував “від початку”.

10 Хто знайде доброчесну дружину? ціна її вища за перли; 11 упевнене у ...

Що робити, якщо ви втратили вплив на свою дитину

Чи з тих батьків, які вважають, що в деяких аспектах виховання своєї дитини не впоралися? Ви - батько, який бореться з почуттям поразки, депресії та безпорадності через те, що ваша дитина здійснює аморальні вчинки, веде злочинну діяльність чи завдає вам психологічного стресу?

Ви намагалися поговорити з ним, і викликали в нього лише лють та обурення? Ви відчуваєте, що втратили вплив на...