Середа 08 Травень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

Як боротися із заздрістю та ревнощами?

Я пам'ятаю, як зайшла до будинку своєї нової подруги. Я так раділа її запрошенню на групу з вивчення Біблії: після переїзду до нової країни та приєднання до нової церкви я не знала, з чого почати будувати стосунки. Але моя радість швидко змінилася болем: розглядаючи її будинок з високими стелями та гарним килимом, я згадала про мій скромний, маленький будиночок, у якому ще не було нормальних дверей.

Я перегортаю новинну стрічку в соцмережах і десь усередині починає бути цей древній, і такий сучасний, гріх – заздрість. Про речі, зовнішність, увагу. Зневіра про чиїсь можливості, талант, успіх. Таємна радість при чиємусь провалі, невдачі. Як ревнощі, так і заздрість, шепочуть мені одні й ті самі гіркі слова: цей світ у боргу в мене. Люди, світ, і за всім цим Бог приховують, утримують від мене, або посягають на те, що має належати мені.

Біблія багато говорить про заздрість. Як Старий Завіт, так і Новий наполягають: заздрість несумісна з нашим покликанням бути народом Божим. Заздрість – гниль нашій душі (Пр. 14:30). Народившись у серці, переконаному у своєму праві вирішувати, що добре для мене, а що погано, заздрість не дає мені задовільних відповідей, але посилає мене бігати по колу в моїх думках та почуттях від образи до гіркоти, від гніву до відчуття втраченості та назад. Через неї виникають безладдя і всяке зло (Як. 3:16, Гал. 5:20), і зрештою, якщо їй дати волю, вона призводить до ненависті – що добре видно з життя Сарри, Саула, Каїна (1) Ін. 3:12). Заздрість настільки пронизує наше життя, що Еклезіаст записав:  « І побачив я, що вся праця і всі досягнення походять від заздрості людей один до одного. І це теж суєта, це – погоня за вітром »  (Еккл. 4:4), і Сам Бог увімкнув заборону на заздрість у 10 заповідях (Вих. 20:17). У Новому Завіті автори наставляють Божу церкву у ходженні «гідному Євангелія» – що означає життя, вільне від заздрості.

У Божій присутності немає місця заздрісникам. Він через віки постійно відкриває Своєму народу і всьому людству, наскільки Він добрий і достатній на все, наскільки досконала Його суверенна воля і наскільки прекрасний Його план для нас, які несуть Його образ. Заздрість розцінюється Богом як ідолопоклонство (Кол. 3:5, Еф. 5:5) – і так і є: тому що ми, будучи незадоволеними Ним та Його благою, покладаємо свою надію на річ. На небесах не буде ідолопоклонників, каже нам Павло. Ідолопоклонство веде до смерті, каже нам псалмоспівець (Пс. 135:18).

Що робити, коли заздрість починає отруювати моє серце? Сіла за Писання, і побачила кінцівку притчі про блудного сина (Лк. 15:11–32). Ісус, підбиваючи підсумок, додав ще один момент, через який сім'я блудного сина (а разом з нею і я) могла випробувати дію благодаті – благодаті, величчю якої і хоче приголомшити нас Ісус у цій притчі про доброго та люблячого Батька. Я чую сердиті, гіркі слова старшого сина, який, побачивши, яка честь була надана його молодшому братові, відмовився увійти до будинку. Одного разу це ревнощі і заздрість затьмарили в його очах не тільки той факт, що нічим він не був обділений, а й факт чудового повернення його брата.

А відповідь батька старшому синові надзвичайно проста, але глибока: все моє – твоє. Радуйся зо мною про диво, що принесло мені велику радість (Лк. 15:31,32).

Ось які кроки я роблю, відштовхуючись від цих простих слів:

1. Як казав мій наставник давно і часто: однокопійковою монетою можна затьмарити ціле сонце, якщо піднести її дуже близько до свого ока. 

Відірву очі від того, що викликало заздрість/ревнощі. 

2. Біблія неодноразово говорить нам, що заздрість – це ідолопоклонство. « Тому умертвіть у собі все, що ще належить до гріховної природи: …пристрасть, погані бажання і жадібність (яка є те саме, що ідолопоклонство )» (Кол. 3:5). Яким би не був цей ідол – чи то божок успіху, продуктивності, слави, стосунків – я своєю заздрістю вчиняю перелюб щодо Бога. Яків недвозначно заявляє:  « Хочете - і не маєте; вбиваєте і заздрите - і не можете досягти ... Перелюбники і перелюбники! Чи не знаєте, що дружба зі світом є ворожнечею проти Бога? Отже, хто хоче бути другом світу, той стає ворогом для Бога»  (Як. 4:1–4).

Визнаю і покаюся, що я зробила з цієї речі чи з себе ідола.

3. Коли заздрість починає шепотіти мені свої гіркі слова, я нагадаю собі про те, що все, що у Батька – моє. Через Христа Він дарував мені “ усілякі благословення”  (Еф. 1:3) – усе добре, що Він міг дати! У Христі Він любить мене любов'ю, якою любить Свого Сина (Ів. 17:24). Дякуватиму Його за велику благодать, яку Він  « в надлишку дарував нам у будь-якій премудрості і розумінні »  (Еф. 1:9), через яку я можу зараз хвалитися надією слави (Рим. 5:2), і «  велике багатство Якою  я побачу потім, у наступних віках (Еф. 2:7).

Друзі, майно, добробут, визнання – як легко нам почати думати, що ми маємо, бо правильно робимо. Але Йов, вигукнувши свої неймовірні слова після страшних новин « Нагим я прийшов, голим і піду ! (Йов 1:21), допомагає мені побачити: добрі дари і спасіння – незаслужений дар. Мої запитання: Що ж вони такого зробили, щоб заслужити свої блага? Що ж упустила я і чому я залишилася обділеною? виходять із серця, що забуває про факт Божої благодаті, проявленої щодо цих людей, і стосовно мене.

Я нічим не заслужила Його прощення за мою зраду. Він омив мене кров'ю Свого Сина, щоб я могла своєю радістю в Ньому відбивати Його добрість і красу. Я нічим не заслужила і подих у моїх ніздрях та теплоті сонця на моїй голові сьогодні. Не заслужила і Його непохитна намір діяти в мені і зміцнювати мене серед страждань і поневірянь. Все це – добрі дари від Отця світів, серце якого, на відміну від нашого, незмінне.

Усвідомлюю, що все в моєму житті є благодаттю Божою, даром незаслуженим, даним з доброї волі Бога, а не за заслугами. Подякую Йому за все – як у моєму житті, так і в житті людей, яким я заздрю.   

4. Старший син бачив самого себе – і радість його батька не мала ваги для нього. Коли ревнощі та заздрість отрутою проникають у стосунки, реальність Божої любові стає якимось фантомом. Я починаю бачити лише одну себе, і люди навколо мене перетворюються лише на об'єкти, за допомогою яких я можу отримати бажане, або які стоять на шляху до цього бажаного. І ось це – офантомлення Божої любові, коли я не можу заспокоїтись у Його благодаті доти, доки не отримаю свого – і є ознака, що я з людини чи з себе зробила ідола. І що я живу функціонально як сирота і атеїстка – а не співгромадянка, і не своя, наче я без надії, без Бога у світі (Еф. 2:11–22).

Мені треба вчитися радіти про те, про що радіє Батько: про Його улюбленого Сина і про роботу, яку Він зробив через Свого Сина в мені та в інших людях. Відірвавши очі від того, що викликало в мені заздрість, вчитимуся дивитися зовні, а не на себе, і вчити своє серце вдивлятися і приліплюватися до всіх рухів Його руки в історії і на даний момент.

Вчитимуся дивитися на людей Його очима. Вчитимуся бажати Його слави і насолоджуватимуся їй .

5. Протилежністю заздрості буде не лише серце достатнє. Ми знаємо також, що заздрість вбиває стосунки, і тому в боротьбі із заздрістю мені треба не просто працювати над своєю вдячністю, але рухатися від неї до щирої та чистої любові до людей. Старшому синові треба було увійти до будинку, сісти за стіл з тим, до кого його завтракала заздрість. Йому треба було порадіти чудовому поверненню і разом скуштувати від благословень батька. Так і я, залишивши справи плоті, молитимуся за силу ходити в Дусі і любити людей, щоб від цього «віра, спільна для нас, привела нас до пізнання всього того доброго, що ми знаходимо в Христі» (Флм. 1:6) .

Буду шукати приводів і способів виявити реальну, відчутну любов до цих людей, покладаючись на силу Святого Духа, який допомагає нам у нашій немочі . 

Ісус закінчує притчу, а я намагаюся уявити реакцію старшого сина на слова батька. Чи пом'якшало його обличчя на ці слова, і чи сів він за стіл? Чи вважав за краще залишитися у своїй заздрості, і розвернувшись, пішов? Як би там не було, я знаю з контексту всього Писання, якою має бути моя відповідь:

« Говори, Твій слуга слухає Тебе» (1 Сам. 3:10).

«Я готова служити Господу, нехай усе станеться зі мною так, як ти сказав» (Лк. 1:37).

« Постав мене на стежку заповідей Твоїх, бо я побажав її. Прихили моє серце до одкровень Твоїх, а не до корисливості. Відверни мої очі, щоб не бачити суєти; животвори мене на твоїм шляху » (Пс. 119:35–37).

17.10.2023

Непереможний дух віри

В якій би важкій ситуації ви сьогодні не перебували, Бог може її змінити!

Можливо, лікарі сказали вам, що немає жодної надії. Можливо, ваш банківський рахунок порожній і від вас не відстають ваші кредитори. Можливо, у вас є проблеми в сім'ї або на роботі. Можливо, ваші проблеми, навалившись одна на одну, утворили собою величезну гору, і вам здається, що ви ніколи не зм...

Молитва – джерело здорового суспільства

Я хотів би розповісти тобі, шановний читачу, як можеш стати духовно здоровим.

Ісус Христос прийшов, щоб вилікувати зламані серця. Зламане серце – це таке, яке не може спілкуватися не лише з Богом, а й з людьми. Воно нагадує пошкоджену телефонну лінію. Тому треба знову налагодити зв’язок і вилікувати зламане серце. Люди не в змозі зробити цього, але це під силу Богові.

...

Вірити – означає знати

Вірити – це також означає знати. Робота шкіл базується не тільки на передаванні знань, а й на вірі. Учень вірить учителеві, що Земля кругла, що на планеті є п’ять континентів, існує Тихий океан, Гренландія і джунглі, а також Китай, Японія та Африка. Студент вірить викладачеві, що Н20 – це справді хімічна формула води. Він також разом з професорами вірить історичним ...

Божий потік надприродних одкровень

Пам'ятаю, кілька років тому одного січневого ранку я прокинувся дуже рано. Спочатку я подумав, що мені просто не спиться і спробував знову заснути. Але що довше я лежав у ліжку, то краще розумів, що це Святий Дух розбудив мене, бо хоче мені щось сказати.

Протягом кількох місяців до цього я шукав відповіді на запитання щодо служіння та напряму, в якому я маю рухатися. Д...

Життя, повне надій, одкровень та прагнень

Чи знаєте ви про те, що у Бога пов'язано з вами багато надій та очікувань? Це дійсно так. Той факт, що Він пожертвував життям Свого Сина, щоб звільнити вас, показує, наскільки ви Йому дорогі. Бог вірить у вас більше, ніж ви самі!

Раніше я думала, що Бог розчаровується в мені щоразу, коли я роблю помилки. Але Він знає про кожну нашу помилку, навіть про ту, яку ми ще не зробили, і все одн...

Як досягти мети

Дан.1:17: «І дарував Бог чотирьом цим юнакам знання та розуміння всякої книги та мудрості, а Данилові ще дарував розуміти й усякі видіння та сни».

Тут говориться про те, що Бог дарував єврейським юнакам знання та мудрість. Так, вони здобували освіту, проте освіта ще не означає наявність знання та розуміння. Це все зусилля та індивідуальні здібності.

Я знайшла цік...

БУДЬТЕ МИЛОСЕРДНІ, ЯК І ОТЕЦЬ ВАШ МИЛОСЕРДНИЙ

«Будьте милосердні, як і Отець ваш милосердний» (Лк. 6:36).

Це слово Ісуса – правдивий виклик: і справді, як можна уявити, що ми можемо бути милосердні до інших, як Бог Отець милосердний до нас?

ЧИ БОГ СПРАВДІ МИЛОСЕРДНИЙ?

Багатьом людям важко повірити в те, що Бог милосердний. Це випливає з нашого образу Бога: судді, нещадного поборника ...

Перше місце – Богу

«Шукайте (націлюйтеся, прагнете отримати) насамперед Царство Боже, Його праведність (старайтеся жити праведно), і тоді все інше буде дано вам на додачу».

– Євангеліє від Матвія 6:33

Найчастіше ми не замислюємось над своїми пріоритетами і щось другорядне ставимо на перше місце. А на першому місці у нас має бути Бог, якщо ми хочемо, щоб наше життя було...

РАСЧИСТИТЕ РУСЛО РЕКИ

У кожному з нас тече річка – річка життя. Ця річка – чудовий Божий дар, який оновлює та живить наше життя. Я впевнена, ви зустрічалися з людьми, які прожили важке, але щасливе життя, тому що незважаючи на всі труднощі, вони завжди дивилися на життя позитивно, а тому їхня «річка» була сильною.

А є люди, які постійно відчувають нездужання, перебувають у зневірі і н...

Перетворююча зустріч з Ісусом

1 Після того знову з'явився Ісус учням Своїм при Тиверіадському морі. З'явився так: