Субота 27 Липень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

Як боротися із заздрістю та ревнощами?

Я пам'ятаю, як зайшла до будинку своєї нової подруги. Я так раділа її запрошенню на групу з вивчення Біблії: після переїзду до нової країни та приєднання до нової церкви я не знала, з чого почати будувати стосунки. Але моя радість швидко змінилася болем: розглядаючи її будинок з високими стелями та гарним килимом, я згадала про мій скромний, маленький будиночок, у якому ще не було нормальних дверей.

Я перегортаю новинну стрічку в соцмережах і десь усередині починає бути цей древній, і такий сучасний, гріх – заздрість. Про речі, зовнішність, увагу. Зневіра про чиїсь можливості, талант, успіх. Таємна радість при чиємусь провалі, невдачі. Як ревнощі, так і заздрість, шепочуть мені одні й ті самі гіркі слова: цей світ у боргу в мене. Люди, світ, і за всім цим Бог приховують, утримують від мене, або посягають на те, що має належати мені.

Біблія багато говорить про заздрість. Як Старий Завіт, так і Новий наполягають: заздрість несумісна з нашим покликанням бути народом Божим. Заздрість – гниль нашій душі (Пр. 14:30). Народившись у серці, переконаному у своєму праві вирішувати, що добре для мене, а що погано, заздрість не дає мені задовільних відповідей, але посилає мене бігати по колу в моїх думках та почуттях від образи до гіркоти, від гніву до відчуття втраченості та назад. Через неї виникають безладдя і всяке зло (Як. 3:16, Гал. 5:20), і зрештою, якщо їй дати волю, вона призводить до ненависті – що добре видно з життя Сарри, Саула, Каїна (1) Ін. 3:12). Заздрість настільки пронизує наше життя, що Еклезіаст записав:  « І побачив я, що вся праця і всі досягнення походять від заздрості людей один до одного. І це теж суєта, це – погоня за вітром »  (Еккл. 4:4), і Сам Бог увімкнув заборону на заздрість у 10 заповідях (Вих. 20:17). У Новому Завіті автори наставляють Божу церкву у ходженні «гідному Євангелія» – що означає життя, вільне від заздрості.

У Божій присутності немає місця заздрісникам. Він через віки постійно відкриває Своєму народу і всьому людству, наскільки Він добрий і достатній на все, наскільки досконала Його суверенна воля і наскільки прекрасний Його план для нас, які несуть Його образ. Заздрість розцінюється Богом як ідолопоклонство (Кол. 3:5, Еф. 5:5) – і так і є: тому що ми, будучи незадоволеними Ним та Його благою, покладаємо свою надію на річ. На небесах не буде ідолопоклонників, каже нам Павло. Ідолопоклонство веде до смерті, каже нам псалмоспівець (Пс. 135:18).

Що робити, коли заздрість починає отруювати моє серце? Сіла за Писання, і побачила кінцівку притчі про блудного сина (Лк. 15:11–32). Ісус, підбиваючи підсумок, додав ще один момент, через який сім'я блудного сина (а разом з нею і я) могла випробувати дію благодаті – благодаті, величчю якої і хоче приголомшити нас Ісус у цій притчі про доброго та люблячого Батька. Я чую сердиті, гіркі слова старшого сина, який, побачивши, яка честь була надана його молодшому братові, відмовився увійти до будинку. Одного разу це ревнощі і заздрість затьмарили в його очах не тільки той факт, що нічим він не був обділений, а й факт чудового повернення його брата.

А відповідь батька старшому синові надзвичайно проста, але глибока: все моє – твоє. Радуйся зо мною про диво, що принесло мені велику радість (Лк. 15:31,32).

Ось які кроки я роблю, відштовхуючись від цих простих слів:

1. Як казав мій наставник давно і часто: однокопійковою монетою можна затьмарити ціле сонце, якщо піднести її дуже близько до свого ока. 

Відірву очі від того, що викликало заздрість/ревнощі. 

2. Біблія неодноразово говорить нам, що заздрість – це ідолопоклонство. « Тому умертвіть у собі все, що ще належить до гріховної природи: …пристрасть, погані бажання і жадібність (яка є те саме, що ідолопоклонство )» (Кол. 3:5). Яким би не був цей ідол – чи то божок успіху, продуктивності, слави, стосунків – я своєю заздрістю вчиняю перелюб щодо Бога. Яків недвозначно заявляє:  « Хочете - і не маєте; вбиваєте і заздрите - і не можете досягти ... Перелюбники і перелюбники! Чи не знаєте, що дружба зі світом є ворожнечею проти Бога? Отже, хто хоче бути другом світу, той стає ворогом для Бога»  (Як. 4:1–4).

Визнаю і покаюся, що я зробила з цієї речі чи з себе ідола.

3. Коли заздрість починає шепотіти мені свої гіркі слова, я нагадаю собі про те, що все, що у Батька – моє. Через Христа Він дарував мені “ усілякі благословення”  (Еф. 1:3) – усе добре, що Він міг дати! У Христі Він любить мене любов'ю, якою любить Свого Сина (Ів. 17:24). Дякуватиму Його за велику благодать, яку Він  « в надлишку дарував нам у будь-якій премудрості і розумінні »  (Еф. 1:9), через яку я можу зараз хвалитися надією слави (Рим. 5:2), і «  велике багатство Якою  я побачу потім, у наступних віках (Еф. 2:7).

Друзі, майно, добробут, визнання – як легко нам почати думати, що ми маємо, бо правильно робимо. Але Йов, вигукнувши свої неймовірні слова після страшних новин « Нагим я прийшов, голим і піду ! (Йов 1:21), допомагає мені побачити: добрі дари і спасіння – незаслужений дар. Мої запитання: Що ж вони такого зробили, щоб заслужити свої блага? Що ж упустила я і чому я залишилася обділеною? виходять із серця, що забуває про факт Божої благодаті, проявленої щодо цих людей, і стосовно мене.

Я нічим не заслужила Його прощення за мою зраду. Він омив мене кров'ю Свого Сина, щоб я могла своєю радістю в Ньому відбивати Його добрість і красу. Я нічим не заслужила і подих у моїх ніздрях та теплоті сонця на моїй голові сьогодні. Не заслужила і Його непохитна намір діяти в мені і зміцнювати мене серед страждань і поневірянь. Все це – добрі дари від Отця світів, серце якого, на відміну від нашого, незмінне.

Усвідомлюю, що все в моєму житті є благодаттю Божою, даром незаслуженим, даним з доброї волі Бога, а не за заслугами. Подякую Йому за все – як у моєму житті, так і в житті людей, яким я заздрю.   

4. Старший син бачив самого себе – і радість його батька не мала ваги для нього. Коли ревнощі та заздрість отрутою проникають у стосунки, реальність Божої любові стає якимось фантомом. Я починаю бачити лише одну себе, і люди навколо мене перетворюються лише на об'єкти, за допомогою яких я можу отримати бажане, або які стоять на шляху до цього бажаного. І ось це – офантомлення Божої любові, коли я не можу заспокоїтись у Його благодаті доти, доки не отримаю свого – і є ознака, що я з людини чи з себе зробила ідола. І що я живу функціонально як сирота і атеїстка – а не співгромадянка, і не своя, наче я без надії, без Бога у світі (Еф. 2:11–22).

Мені треба вчитися радіти про те, про що радіє Батько: про Його улюбленого Сина і про роботу, яку Він зробив через Свого Сина в мені та в інших людях. Відірвавши очі від того, що викликало в мені заздрість, вчитимуся дивитися зовні, а не на себе, і вчити своє серце вдивлятися і приліплюватися до всіх рухів Його руки в історії і на даний момент.

Вчитимуся дивитися на людей Його очима. Вчитимуся бажати Його слави і насолоджуватимуся їй .

5. Протилежністю заздрості буде не лише серце достатнє. Ми знаємо також, що заздрість вбиває стосунки, і тому в боротьбі із заздрістю мені треба не просто працювати над своєю вдячністю, але рухатися від неї до щирої та чистої любові до людей. Старшому синові треба було увійти до будинку, сісти за стіл з тим, до кого його завтракала заздрість. Йому треба було порадіти чудовому поверненню і разом скуштувати від благословень батька. Так і я, залишивши справи плоті, молитимуся за силу ходити в Дусі і любити людей, щоб від цього «віра, спільна для нас, привела нас до пізнання всього того доброго, що ми знаходимо в Христі» (Флм. 1:6) .

Буду шукати приводів і способів виявити реальну, відчутну любов до цих людей, покладаючись на силу Святого Духа, який допомагає нам у нашій немочі . 

Ісус закінчує притчу, а я намагаюся уявити реакцію старшого сина на слова батька. Чи пом'якшало його обличчя на ці слова, і чи сів він за стіл? Чи вважав за краще залишитися у своїй заздрості, і розвернувшись, пішов? Як би там не було, я знаю з контексту всього Писання, якою має бути моя відповідь:

« Говори, Твій слуга слухає Тебе» (1 Сам. 3:10).

«Я готова служити Господу, нехай усе станеться зі мною так, як ти сказав» (Лк. 1:37).

« Постав мене на стежку заповідей Твоїх, бо я побажав її. Прихили моє серце до одкровень Твоїх, а не до корисливості. Відверни мої очі, щоб не бачити суєти; животвори мене на твоїм шляху » (Пс. 119:35–37).

17.10.2023

СИЛА ПРАВИЛЬНОЇ ПОЗИЦІЇ

Дуже важливо мати правильну позицію. Позиція – це наше обдумане життя, вивернуте навкруги всім на огляд. Те, про що ви у своєму серці думаємо потай, зрештою виходить назовні у вигляді наших слів, виразів обличчя та у вигляді нашого відношення.
Коли ізраїльтяни готувалися увійти до Обіцяної землі, вони послали дванадцять шпигунів, і лише двоє з них повернулися з гарною новин...

Покаяння

Можна до поїзда запізнитися... Не встигнути на корабель до відплиття... Заповіт не дописати... Злягти в ліжко на порозі відкриття. Чи не встигнути доопрацювати вірші. Не впоратися до терміну із завданням — це, по суті, все дрібниці… Не дай Боже, запізнитися з покаянням….
Покаяння має велику силу. Воно вугілля перетворює на діаманти, вовка — на ягня, люту людину ...

Ворожнеча, сварки, суперництво та гнів

Ворожнеча, сварки,
суперництво та гнів
Справи плоті відомі; вони суть: перелюб, блуд, нечистота, непотребство, ідолослужіння, чари, ворожнеча, сварки, суперництво, гнів... —
Галатам 5:19–20, KJV
Одного разу я почув, як наш шестирічний син сказав своєму дев'ятирічному братові:
— Ненавиджу тебе!
Я підійшов до нього і спитав:

Віра береже тебе, як мати

Вірити в Бога – означає бути людиною, яка довіряє життю. Дитина перебуває під опікою батьків і повністю довіряє їм. Доросла людина, не роздумуючи, йде до людей, бо вірить, що її ніхто не вб’є. Сім’я з довірою спить разом в одному помешканні, не боячись, що хтось із близьких заподіє комусь іншому кривду. Ти заходиш до трамвая, маючи певність, що довезе тебе до мети. Сідаєш у лі...

Що включає молитва

Будь-якою молитвою та проханням моліться у будь-який час духом, і намагайтеся про це саме з усякою постійністю та молінням за всіх святих. - Ефесянам 6:18 Найчастіше слово «молитва», що зустрічається в Новому Завіті, є грецьким словом proseuche. Воно та його форми вживаються у Новому Завіті приблизно 127 разів. Його Павло вжив і в Посланні до Ефесян 6:18: «Всякою молитвою і проханням молітьс...

Подивіться, що вам дано як віруючому в Ісуса Христа

Завдяки Ісусу Христу нам дано дуже багато! У вас немає жодної поважної причини бути невдахою і не досягти у житті неймовірного успіху. Вам дано так багато, що ви можете уявити це собі. Сьогодні дозвольте мені розповісти вам лише про деякі дари, які ви отримали, прийнявши Ісуса Христа.

«А тим, що прийняли Його, віруючим в Його ім'я, дав владу бути чадами Божими&ra...

Віддаляйтесь від брата, що надходить безчинно

Багато років тому в нашому служінні працювала одна дуже обдарована в музиці людина, яка, до того ж, буквально заряджала весь зал. Але в його особистому житті не було жодного порядку. Він лише постійно приймав явно неправильні рішення щодо себе, але ці рішення погано позначалися й інших людей. Як пастори ми бачили, що робив цей чоловік і як його поведінка позначалося на оточуючих....

Бути людиною молитви

У житті, шановний читачу, неможливо уникнути болю. Батьки, які намагаються захистити своїх дітей від болю, покарань, різких слів, є нещирими, несправедливими й поганими.

Їхні діти зростатимуть дезорієнтованими й не звиклими до болю та труднощів, через що в майбутньому, найімовірніше, страждатимуть на депресію, постійно відчуватимуть неміч і не могтимуть докладати ані найменших зусиль,...

Умови набуття плоду віри

11 Бо Писання каже: Кожен, хто вірує в Нього, не посоромиться.

Зустріч з Біблією: Як читати Писання і застосовувати його вчення у повсякденному житті

Біблія - це одна з найважливіших книг для християн, але не завжди легко знайти в ній той зміст, який необхідний для нашого духовного розвитку. Якщо ви хочете краще зрозуміти Біблію і застосувати її учення у повсякденному житті, розглянемо деякі практичні поради.

  1. Розуміння Біблії: Почніть з базових знань про Біблію та її історію. Досліджуйте культурні та історичні контексти, ...