Субота 18 Травень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

Віддаляйтесь від брата, що надходить безчинно

Багато років тому в нашому служінні працювала одна дуже обдарована в музиці людина, яка, до того ж, буквально заряджала весь зал. Але в його особистому житті не було жодного порядку. Він лише постійно приймав явно неправильні рішення щодо себе, але ці рішення погано позначалися й інших людей. Як пастори ми бачили, що робив цей чоловік і як його поведінка позначалося на оточуючих. До нас на консультацію приходили люди, яких він образив. Але він був дуже талановитий, тому всі терпіли його неправильну поведінку, розцінюючи це як маленький недолік і благоговіючи перед ним, як перед воістину талановитою людиною. Після кількох місяців молитов за нього я вже точно знав від Святого Духа, що на цю молоду людину чекають великі неприємності. Я зустрівся з ним, щоб обговорити його майбутнє, застерегти його, але він проігнорував мою пораду і продовжував поводитися так само неналежно, як і раніше. У мене не залишалося іншого вибору, як тільки скликати свою лідерську команду і сказати: «Я знаю, що ви любите цю людину, але оскільки вона так поводиться і не збирається змінюватися, відмовляється прислухатися до слів вищих людей, я прошу вас обмежити спілкування з ним і припинити з ним дружбу».

Моя команда тоді ще не знала, що цей хлопець зайшов так далеко, що почав робити кримінальні вчинки. Як пастор я не міг розповісти своїм помічникам все, що знав, тож попросив їх довіритися мені, послухатись мене і порвати з ним дружні стосунки. Хоч би як важко їм це зробити, я зажадав, щоб вони відсторонилися від цієї людини, яка добровільно і стрімко наближалася до катастрофи. Я впевнений, якби вони й далі тісно дружили з ним, він би втягнув їх у те, чим займався сам.

Минув якийсь час, і мої співробітники були дуже вдячні мені, що тоді я так категорично зажадав від них розірвати дружбу з цією людиною. Тому що, зрештою, він порушив закони про міжнародну торгівлю і накликав на себе такі серйозні проблеми з російською мафією, що йому довелося ховатися, щоб його не вбили. Але як би він не намагався втекти, члени мафії його знайшли і викрали, а потім тримали в себе доти, доки він не знайшов грошей, щоб виплатити їм усі борги. Тоді його нарешті відпустили — загалом у синцях від численних побоїв.



Ви думаєте, такий жорстокий урок спонукав цю людину змінитись? Не. Він продовжував так само і не припиняв своїх брудних справ. Хоч він і був віруючим, не збирався виправлятися і відмовлявся слухати тих, хто хотів йому допомогти. Очевидно, у Фессалоніках апостол Павло зіткнувся з такими ж некерованими, непокірними людьми, і це його засмучувало і турбувало, бо, коли він писав фессалонікійцям другий лист, він дав їм суворий наказ: «Заповідуємо ж вам, браття, ім'ям Господа нашого , віддалятися від кожного брата, що чинить безчинно, а не за переказом, яке прийняли від нас» (2 Солунянам 3:6).

Грецьке слово parangello - "заповідувати", ще перекладається наказувати, наказувати, вимагати. Зрозуміло, що це не прохання, а прямий наказ. Слово stello - "віддалятися", перекладається і як стримуватися, збиратися, остерігатися, йти. У деяких стародавніх текстах воно використовується у значенні прибрати ті вітрила, які заважають судну рухатися вперед на повній швидкості. В інших текстах це слово описувало атлета, який заправив довгу підлогу одягу, щоб вони не заважали йому бігти. Побачивши слово stello, фессалонікійці відразу зрозуміли, що Павло наказує їм прийняти тверде рішення: позбутися всього, що заважає їхньому духовному життю, у тому числі віддалитися від християн, які збунтувалися, які відмовлялися чинити праведно перед Господом. І вони зрозуміли правильно, Павло справді наказав фессалонікійським віруючим піти від таких людей,

Павло безпосередньо вказав на людей, яких мав на увазі, він сказав: «віддалятися від будь-якого брата, що надходить безчинно». Слово peripateo - «вчиняти», ще перекладається ходити навколо, а також має такий сенс: жити і працювати певним чином. Тобто Павло пише тут не про того віруючого, який припустився помилки ненавмисно, а посилається на того, хто надходить безчинно постійно. Слово atakteo — «безчинствувати», військовий термін, він описував воїна, який сваволів, порушував лад, неповажно ставився до воєначальників. Воно також описувало людей, які відмовлялися працювати та жили за рахунок інших. Очевидно, деякі віруючі Фессалоніки відмовлялися слідувати вимогам старійшин знайти роботу. Вони воліли жити за рахунок інших і брати в них гроші щоразу, коли вони були їм потрібні. Ця картина прояснюється під час читання 3-го розділу. І це ще не все. Слово atakteo описувало і тих людей, які постійно втручалися у чужі справи. Вони не працювали, тому вони мали багато часу на те, щоб пхати свій ніс у чужі справи. Павло був категорично проти такої поведінки і наказав віруючим у Фессалоніках віддалятися від цих нероб.

Павло закінчує свою думку словами, що ці затяті дармоїди не жили «за переказами, які прийняли від нас». Переказ — це переклад форми слова «paradidomi», що означає особисто передати щось комусь. Павло особисто зрадив фессалонікійцям вказівки підходити до життя відповідально. Ніхто з фессалонікійських віруючих не міг сказати, що не знав цього, бо Павло особисто навчав їх цього. А ті, хто продовжував вести колишній спосіб життя, просто ігнорували його слова. Але він зовсім не збирався терпіти подібну поведінку і конкретно сказав, що робити з такими людьми.

Зважаючи на значення вивчених грецьких слів, 2 послання до Фессалоникійців 3:6 можна перекласти так:

«Брати, в ім'я Господа Ісуса Христа віддаємо вам таке розпорядження: віддаляйтесь від кожного брата, який постійно порушує порядок, не підкоряється вищим, живе за чужий рахунок і відмовляється бути покірним старшим. Якщо ви вже зв'язалися з таким братом, будь-що-будь порвати з ним стосунки. Більше не проводьте час. Хоч він і брат, його дії не відповідають тому вченню, яке ви прийняли від нас».

Наказ Павла дуже зрозумілий: хоч такі люди стали нашими братами і сестрами у Христі, ми не повинні мати з ними близької дружби, якщо вони не підкоряються вищим людям і постійно порушують порядок. Якщо віруючий нехтує Божим Словом і ігнорує тих, кому слід підкорятися, нам треба триматися від нього подалі, інакше наша дружба з ним говоритиме про те, що ми схвалюємо його поведінку. Так, ми повинні й надалі його любити, але дружити з віруючим, який не покаявся, який продовжує грішити, ми не повинні. Тоді, мабуть, він усвідомлює, що неправий, а ми не заплямуємо свою репутацію як віруючих людей.

А що вам Бог каже з приводу тих, з ким ви зараз у дружніх стосунках? У вас міцна дружба з людьми, які не вшановують Боже Слово і не підкоряються людям, яким повинні підкорятися? Якщо так, то чи є у вас вагома причина такої тісної дружби з ними? Вам справді потрібні такі друзі? А чи не дружити вам краще з тими, хто вшановує Боже Слово, хто слухняний вищим людям і присвячений помісній церкві?

Моя молитва сьогодні.

Господи, допоможи мені об'єктивно оцінити стосунки з друзями, щоб визначити, які мені корисні, а які шкодять. Якщо хтось із моїх друзів постійно порушує порядок, бунтує, не хоче змінюватись, то, будь ласка, дай мені сміливості вчинити так, як каже Твоє Слово. Святий Дух, я покладаюсь на Тебе: Ти допоможеш мені зробити те, що Ісус очікує від мене в цій ситуації.

В ім'я Ісуса. Амінь.

Моє сповідання цього дня.

Я дружу з людьми, які люблять і вшановують Боже Слово, слухняні тим, кому мають бути слухняними, і впливають на мене позитивно. Я не зав'язую стосунків із людьми, які живуть несправедливо. Ті, хто може вплинути на мене погано, не входять до моїх близьких друзів. Для мене немає нічого важливішого, ніж стосунки з Богом. Оскільки люди, з якими у мене міцна дружба, мають на мене величезний вплив, я вибираю у друзі тих людей, у житті яких, як і в моєму, Бог на першому місці.

З вірою я сповідую це в ім'я Ісуса.

Поміркуйте над цими питаннями.

1. Ви дружили з людьми, які погано впливали на ваше духовне життя? Ця дружба вплинула на вас негативно?
2. А хто з ваших знайомих надто близько спілкувався з людьми, які погано впливали на нього? Ви висловлювали йому свої побоювання щодо цієї дружби?
3. Ви молилися про те, щоб Бог вирішив цю ситуацію? Якщо ні, то чому б зараз вам не попросити Господа розібратися з цією ситуацією і захистити вашого друга (або родича) від небезпеки, яку може викликати на нього дружба з цими людьми?

Палка молитва вірного може багато

Вітаю тебе, дорогий читачу, на початку чергового розділу моїх роздумів. Сьогодні я хотів би впровадити тебе в простори Церкви, де ти зможеш вилікувати свою душу й життя. Хвороба та гнів близької особи можуть більше обтяжувати тебе, ніж твоя власна недуга. Батьки часом кажуть, що блукання й вибрики їхнього сина чи доньки доведуть їх до гробу. Таких батьків можна вилікувати, лише вивівши дітей на...

5 причин насолоджуватися богослов'ям

Роберт Дженсон якось сказав, що богослов'я – це певний вид “граматики”. Можна сказати, що церква, як громада, говорить “християнською мовою”, а богослов'я формулює синтаксис та семантику цієї мови.

Слово "теологія", що складається з двох грецьких слів Теос (Бог) і Логос (слово), буквально означає "слово про Бога" або "бесі...

Віра

Християнство прийнято вважати релігією. Але правильніше було б називати його вірою. Ми часто говоримо про християнську віру. Християнство – це віра, бо воно є системою знань, яку проголошують або в яку вірять його прибічники. Воно називається вірою також тому, що чеснота віри лежить в основі християнського розуміння спокутування.

Але що означає віра? У нашому суспільстві вірою ч...

10 біблійних віршів про Любов, Силу та Віру

У Святому Письмі, ми знаходимо нескінченну кількість віршів, які надихають та підбадьорюють нас у нашій вірі, нагадуючи про силу та незмірну любов, які можна знайти у наших відносинах з Богом. Чи ми стикаємося з викликами, відчуваємо сумніви, чи просто шукаємо духовне піднесення, Біблія надає нам керівництво та підтримку, необхідну для того, щоб упевнено та з надією подолати всі життєві труднощ...

Досконала любов виганяє страх

Раніше я неправильно розуміла цей вірш. Я думала, у цьому вірші говориться, що якщо я зможу виявляти до людей досконале кохання, у моєму житті не буде місця страху. Я старанно намагалася любити інших, але мені нічого не виходило. Я навіть мало не могла любити їх, не кажучи про те, щоб любити зовсім!

У моєму житті було дуже багато страху – страху, який виявлявся у не...

25 вдохновляючих біблійних віршів, які стосуються теми ЛЮБОВІ

Любов - це могутня та перетворююча сила, що існує вже з самого початку людської історії. Вона втілена в численних творах мистецтва, літературі та музиці, вшанована та відзначена у різних культурах та релігіях. Біблія, зокрема, багато говорить про любов і її незмінну силу, як для окремих осіб, так і для суспільства в цілому. У цій блозі ми підготували список з 25 біблійних віршів про кохання, ко...

Відпочиньте від життєвих негараздів

А вам, що ображаються (відплатити), відпочинком разом з нами…— 2 Фессалонікійцям 1:7, KJV

Останнім часом ви відчуваєте стрес, тиск, занепокоєння? Тоді слова Павла у 2-му посланні до Фессалонікійців звернені саме до вас. Читайте уважно: ви відчуєте себе бадьоріше, а поради допоможуть вам знайти світ, незважаючи на труднощі.

Павло писав 2-ге послання д...

Випробування: Як подолати труднощі та випробування, зберігаючи віру та духовне зростання

Життя може бути складним та несправедливим, іноді нас потрібно проходити через різні випробування та труднощі. Такі ситуації можуть спричиняти розчарування, страх та втому, іноді навіть можуть викликати сумніви щодо нашої віри та духовного росту. Але як ми можемо пройти через ці складні моменти, зберігаючи свою віру та розвиваючи своє духовне життя? Перш за все, ми можемо почати з того, що зроз...

Кроки до виконання Слова Божого

Єз.36:27: Вкладу всередину вас дух Мій і зроблю те, що ви будете ходити в заповідях Моїх, і устави Мої будете дотримуватися та виконувати.

Тут, і навіть у вірші вище, у ст.26, йдеться про епоху НЗ. Господь тут сповістив наперед про ту роботу, яку Він виконає щодо зміни та перетворення Свого народу. Він сказав, що вкладе нове серце, проте не тільки це. Цей вірш говорить про те, що Госп...

Не мститися

Прощення… як багато говорять про нього. І як деколи важко простити…

«…Коли не будете прощати людям провин їхніх, то і Отець ваш не простить вам провин ваших» (Мф. 6:15), – ці біблійні слова часто спадають на думку, або ж нам про них услужливо нагадують (от тільки цікаво, що саме рухає людьми в той момент?), коли нам не під силу забути чи...