П'ятниця 18 Жовтень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

Гіркота, образа та небажання прощати

Багато людей руйнують своє життя та здоров'я отрутою гіркоти, образи та небажанням пробачити. У Євангелії Матвій 18:23–35 говориться про те, що, якщо ми не прощаємо, нас зраджують. Якщо ви коли-небудь стикалися з такою проблемою, я впевнена, що ви можете підтвердити мої слова. Ненависть до іншої людини болісна, вона з'їдає зсередини.

Кому ви допомагаєте, коли прощаєте?

Кому ви найбільше допомагаєте, коли вибачаєте кривдника? Собі! Мені завжди здавалося, що прощати неймовірно важко. Я вважала, що прощати за завданий мені біль несправедливо. Виходить, я постраждала, а їм навіть не довелося розплачуватись за завдані мені страждання?! Тепер я розумію, що, простивши, я допомагаю передусім собі. Своїм прощенням я допомагаю і кривдникові, тому що тоді я даю Богові можливість працювати у його серці. Якщо я не сподіваюся на Бога, а намагаюся помститися чи розібратися з проблемою самостійно, то Він нічого не робитиме. Бог буде працювати в житті людей, які нас образили, якщо ми пробачимо їх. Прощення – наше насіння послуху Божому Слову, посіявши яке, ми обов'язково пожнемо врожай благословень.

Прощаючи, я допомагаю собі, тому що, простивши, я даю можливість Богові Самому розібратися в цій ситуації. Людина відчуває величезне полегшення, коли він вибачив. Навіть фізично він почувається набагато краще. А наслідком гіркоти, образи та непрощення може стати серйозна хвороба. У Євангелії від Марка 11:22–26 чітко говориться про те, що непрощення може перешкодити нашій вірі діяти. Небесний Батько не може пробачити нам наші гріхи, якщо ми не прощаємо інших (адже ми пожинаємо те, що сіємо). Сійте милість і поженіть милість; а посієте осуд – чекайте врожаю осуду. Вибачте кривдника - зробіть собі ласку!

Користь прощення є і в іншому: коли ми пробачили, то можемо безперешкодно спілкуватися з Богом. Непрощення перекриває спілкування з Богом. Апостол Павло навчав, що ми повинні прощати, щоб не дозволити сатані панувати над нами (2 Коринтян 2:10–11). Ми повинні розібратися з гнівом та образою до заходу сонця (Ефесян 4:26–27). Не давайте дияволові жодної можливості. Пам'ятайте, що диявол не зможе нічого вам зробити, якщо ви самі не дасте йому такої можливості, і він не зможе увійти у ваше життя, якщо ви самі не відчините йому двері.

Не зволікайте з прощенням. Не допомагайте дияволові мучити вас. Крім того, важко ненавидіти одну людину і водночас любити іншу. Важко позитивно ставитися до однієї людини, коли негативно ставишся до іншої. Навіть ті, кого ви любите, страждатимуть від вашої гіркоти, образи та небажання пробачити кривдника.

Як прощати?

Я розповім про практичні кроки, які потрібно зробити, щоб пробачити остаточно. Я питала Господа, чому так багато людей бажають пробачити, але їм це не вдається. Він відповів: «Бо вони не слухаються того, що Я сказав їм у Слові». Ось ці кроки я виявила їх, вивчаючи Боже Слово:

1. Прийміть рішення пробачити. Ви ніколи не вибачите, якщо чекатимете, поки вам захочеться пробачити. Прийміть рішення пробачити людину, що образила вас, і відобразити спроби диявола отруїти вас отрутою гіркоти. Не відступайте від цього рішення, і Бог зцілить ваші душевні рани.
2. Покладайтеся на Божу допомогу. Без допомоги Святого Духа вам буде важко пробачити. Це надто важко. Якщо ви дійсно хочете пробачити людину, Бог дасть вам сили, але для цього потрібно змиритися і попросити про допомогу. У Євангелії від Івана 20:22–23 говориться, що Ісус дмухнув на учнів і сказав: “Прийміть Святого Духа”, і одразу після того Він заговорив з ними про прощення. Ми також можемо просити Його вдихнути в нас силу Святого Духа, яка допоможе нам пробачити.
3. Коріться Божому Слову. Писання говорить, як ми повинні чинити з нашими кривдниками:

* Моліться за своїх ворогів і тих, хто вас кривдить, за їхнє щастя і благополуччя (Луки 6:27–28). Через вашу молитву Бог виведе їх із помилки. Адже людина може навіть не розуміти, що образила вас, або, можливо, вона настільки захоплена собою, що їй до вас немає жодної справи.
* Благословляйте, а не проклинайте (Римлян 12:14). Грецьке слово «благословляти» означає «говорити про когось добре», а «проклинати» – «говорити погано». Ви не пробачили, якщо пліткуєте або розповсюджуєте погані чутки про кривдника. Перестаньте знову і знову говорити про свою образу і погано відгукуватися про кривдника. У Книзі Приповістей 17:9 говориться про те, що «прикриваючи провину шукає любові».

Кого прощати?

Вибачте людину, яка образила вас багато років тому, і вибачте того, хто сьогодні настав вам на ногу або штовхнув вас. Вибачте всіх інших, хто будь-коли завдав вам образу. Не зволікайте з прощенням. Чим швидше ви прощаєте, тим легше це зробити. Прощайте, не чекаючи нічого натомість: «Надаремно отримали, даром і віддавайте» (Матвія 10:8).

Право на помсту належить Господу, і Він віддасть за свій народ (Євреїв 10:30). Дозвольте Богові віддавати за несправедливість, не намагайтеся самі розквитатися з тими, хто завдав вам страждання, тому що вони не зможуть розплатитися з вами за завданий вам біль.

Також вибачте себе за минулі гріхи та страждання, завдані іншим людям. Ви не можете розплатитися з людьми за заподіяні їм страждання, і тому попросіть Бога зробити це.

У жодному разі не ображайтеся на Бога за те, що ваше життя склалося не так, як вам хотілося б. Бог завжди справедливий. Можливо, ви не все розумієте, але Бог любить вас, і люди припускаються серйозної помилки, не приймаючи допомоги від Бога, адже тільки Він може по-справжньому допомогти.

Можливо, вам потрібно пробачити співробітників організації, поштового відділення, банку чи магазину, де вас одного разу обдурили, вибачте машину, яка постійно ламається… Позбавтеся отрути гіркоти, образи та непрощення

і згадайте, що говорить Господь: «Найбільше зберігайся серце твоє тому що з нього джерела життя» (Приповісті 4:23).

Образа – це духовний бруд. Скоріше пробачте, омийтеся водою Божого Слова і залишайтеся чистими. Хай благословить вас Бог!

Що таке прощення?

Прощення грає дуже важливу роль у житті християнина. Не навчившись прощати, нам дуже важко створити творчі взаємини один з одним. Річ у тім, що в процесі нашої взаємодії з людьми, ми постійно стикаємося з обставинами, коли хтось поводиться з нами неправильно. Ці невірні дії обов’язково є у всіх людей.

  • Хтось робить їх через незрілість, недогляд, або недосвідченість, абсол...

БУДЬТЕ МИЛОСЕРДНІ, ЯК І ОТЕЦЬ ВАШ МИЛОСЕРДНИЙ

«Будьте милосердні, як і Отець ваш милосердний» (Лк. 6:36).

Це слово Ісуса – правдивий виклик: і справді, як можна уявити, що ми можемо бути милосердні до інших, як Бог Отець милосердний до нас?

ЧИ БОГ СПРАВДІ МИЛОСЕРДНИЙ?

Багатьом людям важко повірити в те, що Бог милосердний. Це випливає з нашого образу Бога: судді, нещадного поборника ...

Духовні дари та покликання: Як визначити свої духовні дари та використовувати їх для служіння Богу та людям

Кожен людина народжується з духовними дарами, які допомагають їй відчувати своє призначення і місію в цьому світі. У релігійному контексті, духовні дари вважаються даром від Бога, і вони можуть бути використані для служіння Богу та іншим людям.

Ось деякі аспекти, які можна розглянути, щоб детальніше зрозуміти духовні дари та призвання:

  1. Що таке духовні дари і як вони прояв...

Віра веде до більшого

25 А четвертої варти ночі пішов до них Ісус, ідучи морем.

26 І побачили Його, побачивши Його, що йшов морем, стривожились і говорили: Це привид; і від страху закричали.

27 Але Ісус зараз говорив із ними і сказав: Підбадьоріться! це Я, не бійтеся.

28 Петро сказав Йому у відповідь: Господи! якщо це Ти, повели мені прийти до Тебе по воді.

29 Він же сказав: І...

Любов має виявлятися у ставленні до людей

Ми живемо останнім часом. Зараз у світі відбувається багато подій, про які згадується в Біблії, як про ознаки кінця часів, і ми не можемо нехтувати ними. У другому посланні до Тимофія 3:1-5 написано: «Знай же, що в останні дні настануть (настануть) часи тяжкі, напружені і тяжкі (коли буде важко дуже важко). Бо люди будуть самолюбні, вкрай егоїстичні, сріблолюбні, вони будут...

Основа віри

А без віри догодити Богові неможливо, бо треба, щоб той, хто приходить до Бога, вірував, що Він є, і тим, хто шукає Його, дає винагороду” (Євр. 11:6).

Віра християнина будується на підставі існування Бога і знання про те, що Він ставиться до тих, хто шукає Його інакше, ніж до тих, хто не шукає Його. Якщо ми дійсно віримо в це, то догоджаємо Богові, бо шукаємо Йог...

Час говорити про себе гарне!

Що ви говорите про себе? Ви відгукуєтесь про себе добре чи надмірно критичні до своєї зовнішності, ваги, розуму, здібностей — словом, до всього, що до вас належить? Я був настільки прискіпливий до себе, що одного дня Святий Дух сказав мені: “Як ти смієш постійно говорити про себе так погано, коли Я вклав у тебе стільки доброго? Хіба ти не знаєш, як чудово Я створив те...

Подолаємо смуток та самотність

Кажуть, що в сучасному світі горе та самотність – це проблеми, з якими люди стикаються найчастіше. Люди втрачають близьких і, на жаль, не можуть після цього оговтатися. Коли відбувається трагедія і біль втрати здається нестерпним, сатана намагається скористатися ситуацією, щоб назавжди поневолити людину чи всю сім'ю.

Смерть близьких, розлучення чи розрив стосунків із ...

СИЛА ПРАВИЛЬНОЇ ПОЗИЦІЇ

Дуже важливо мати правильну позицію. Позиція – це наше обдумане життя, вивернуте навкруги всім на огляд. Те, про що ви у своєму серці думаємо потай, зрештою виходить назовні у вигляді наших слів, виразів обличчя та у вигляді нашого відношення.
Коли ізраїльтяни готувалися увійти до Обіцяної землі, вони послали дванадцять шпигунів, і лише двоє з них повернулися з гарною новин...

Як боротися із заздрістю та ревнощами?

Я пам'ятаю, як зайшла до будинку своєї нової подруги. Я так раділа її запрошенню на групу з вивчення Біблії: після переїзду до нової країни та приєднання до нової церкви я не знала, з чого почати будувати стосунки. Але моя радість швидко змінилася болем: розглядаючи її будинок з високими стелями та гарним килимом, я згадала про мій скромний, маленький будиночок, у якому ще не було нормальни...