Понеділок 20 Травень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

Віра і Біблія

«Віра ж є здійснення очікуваного і впевненість у невидимому» Євр. 11:1

Першим кроком після проповіді Євангелії повинно бути: «покайся», а другим – «увіруй» (тобто «май віру»). Покаяння та віра є нерозривно поєднаними в Євангелії.

Для багатьох людей таке поняття, як «вірити», означає тільки пасивне визнання істини (Як. 2:19-20). Але це неправильно. Слово «вірити» в Новому Завіті використовується в набагато глибшому значенні – це, насамперед, основа життя з Богом. Розуміння віри, як живої духовної сили і як Божого дару (а не як символу віросповідання), надзвичайно важливе для кожного християнина.

«Вірити» (гр. pіsteou) – означає мати живу надію на Сина Божого і Його спасаючу жертву, яку Він звершив на хресті.

«Вірити в Господа» – це означає повністю віддати своє життя Йому, як «Начальнику й Виконавцю віри» (див. Євр. 12:2).

Синонімами біблійної віри є слова: слухатися, довіряти, сподіватися, бути вірним, підкоритися, згоджуватися, мати упевненість.

Істинна віра – це більше, ніж просто згода із фактами. Істинна віра повністю підкоряє наше життя Богові, і це впливає на кожну сферу життєдіяльності людини.

Що таке віра?

Віра – це одне з небагатьох понять, яким Біблія дає визначення.

Євр. 11:1 (суч. переклад) «Віра означає, що ми впевнені в тому, на що ми надіємось, переконані в тому, чого не бачимо».

Рим. 8:25 «Але, коли надіємось на те, чого не бачимо, тоді чекаємо в терпінні».

Як уже зазначалося вище, віра – це набагато більше, ніж просто символ віросповідання. Віра – це рушійна сила в житті християнина, бо вона дає нам змогу з’єднатися із Всесильним Творцем. Ми не можемо побачити Господа своїми очима, чи доторкнутися до Нього своїми руками, тому що «Бог є Дух» (Ін. 4:24). Ми не здатні пізнати Господа своїм розумом, але можемо пізнати Його через нашу віру.

«Віра» – це міст, прокладений між матеріальним і духовним світом.

Надзвичайно важливим є те, щоб ми, як віруючі, усвідомлювали, що та боротьба, яку ведемо – це духовна війна. Існує духовний ворог, і тепер, коли ми знаходимося в Христі Ісусі, цей ворог став і нашим противником. Хоча диявол є невидимий і хитрий, ми не повинні боятися ні його, ні його сили. Нам необхідно знати, що згідно Божого Слова, Господь дає нам віру, як зброю, на яку ми можемо покладатися, щоб перемогти всі підступи сил темряви. Ми не зможемо мати успіх у духовній війні, коли будемо боротися своїми природними здібностями та можливостями (2Кор.10:3-5). Тільки міцна віра здатна гідно протистояти ворогу!

Віра приходить у наше життя від слухання Божого Слова, і Господня мета є збільшити її в нас, а не зменшити.

Як приходить Слово від Бога:

У Біблії є три грецьких вирази, що перекладаються, як «слово». Це «logos», «rhema»і «grafe».

«Logos» стосується вічного Слова Божого, яке перебуває в небесах. Це Сам Христос. (Ін. 1:1,14). У Ньому вся повнота Бога.

Статуя Христа-Царя в Польщі

«Rhema» стосується живого чи животворного Господнього Слова, яке завжди відповідає написаному. Це Слово може бути отримане людиною, як відповідь на конкретну ситуацію чи потребу, а також як спрямування або дороговказ у житті. Це відкриття або «оживлення» конкретно для нас написаного Слова Божого.

«Grafe» – Писання. Походить від слова «писати», тобто написане Слово Боже або Біблія. Воно завершене для нас. До нього нічого не можна додати чи відняти (Об. 22:18-19).

Як зростає і як діє віра?

Євр. 11:1 «Віра ж є здійснення очікуваного і впевненість у невидимому».

«Здійснення очікуваного» – це фундамент або основа для того, на що ми надіємося, чого очікуємо. Наша віра – це підстава для нашої надії!

Віра – активна, а не пасивна. Вона може зростати, а може і маліти. Вона змінюється! І росте внаслідок того, наскільки глибше ми занурюємося в Слово Боже, а також у результаті наших дій згідно цього.

Справжня віра виражається не просто в словах

Уявіть, що у вас є велика дачна ділянка, на якій ви щороку саджаєте картоплю. І раптом одного разу ви дізнаєтеся, що, згідно з геологічними дослідженнями, у районі, де знаходиться ваша ділянка, глибоко під землею, повинні знаходитися поклади золота.

Чи повірите ви?

Можливо, ви скажете: “Так, я вірю, але зараз мені ніколи про це думати, потрібно йти саджати картоплю”. Чи означає це, що ви дійсно повірили? Ні, звичайно. Це всього лише слова. Якщо ви по-справжньому повірите, то ви почнете думати не про картоплю, а про те, що набагато цінніше. Ви присвятите час на те, щоб довідатися, чи дійсно там є золото, скільки його там, і звідки це відомо? І, якщо воно там є, що треба зробити, щоб його звідти витягнути? Ну, а просто сказати: “Я вірю”, і продовжувати займатися тільки посадкою картоплі – це не віра, це просто слова.

Те ж саме відбувається відносно віри в Бога.

Сьогодні переважна більшість людей вважають себе віруючими. Але чи дійсно вони вірять? Як це виражається в їх житті? Чи це всього лише слова?

У Біблії написано про це так: «Яка користь, браття мої, коли хто говорить, що він має віру, а діл не має? Чи може ця віра спасти його? Якщо брат або сестра нагі і не мають денного прожитку, а хто-небудь з вас скаже їм: “Йдіть із миром, грійтесь і їжте,” – але не дасть їм потрібного для тіла, яка користь? Так само й віра – коли не має діл, сама по собі мертва. Але скаже хто-небудь: “Ти маєш віру, а я маю діла; покажи мені віру твою без діл твоїх, а я покажу тобі віру мою в ділах моїх”. Ти віруєш, що Бог єдиний: добре робиш; та й біси вірують і тремтять. Але чи хочеш ти знати, легковажна людино, що віра без діл мертва? Бо як тіло без духу мертве, так і віра без діл мертва». (Як. 2:14-20,26)

Чи присвячую я час на те, щоб подумати про Бога, почитати Біблію, дізнатися, який Бог, що Він чекає від мене. Адже якщо людина дійсно вірить у щось, то її віра обов’язково проявлятиметься в її житті. Не можна вірити в одне, а робити інше. Тоді насправді людина просто не вірить.

Кожен християнин повинен мати глибоку, щиру і особисту віру в Бога, яка витікає з особистих відносин з Ним, а не так звану віру предків, яка часто нічим не підкріплюється.

24.09.2023

Хіба ми маємо зупинятися лише тому, що диявол став на шляху?

І тому ми, я Павло, і раз і два хотіли прийти до вас,
але перешкодив нам сатана.
— 1 Солунянам 2:18

Якщо ви збираєтеся зробити щось значне для Царства Божого, ви повинні заздалегідь знати, що сатана від цього не в захваті. Він обов'язково намагатиметься вас зупинити, засмутити ваші плани, переконати братися за справу. Він зовсім не хоче, щоб ви почали викону...

Палка молитва вірного може багато

Вітаю тебе, дорогий читачу, на початку чергового розділу моїх роздумів. Сьогодні я хотів би впровадити тебе в простори Церкви, де ти зможеш вилікувати свою душу й життя. Хвороба та гнів близької особи можуть більше обтяжувати тебе, ніж твоя власна недуга. Батьки часом кажуть, що блукання й вибрики їхнього сина чи доньки доведуть їх до гробу. Таких батьків можна вилікувати, лише вивівши дітей на...

Біблійні вірші про молитву – 25 потужних уривків зі Святого Письма

Біблійні вірші про молитву

Молитва в християнстві визнається надзвичайно важливою і навіть вирішальною складовою віри. Усі Біблійні тексти засвідчують молитву як засіб спілкування з Богом. Через молитву віруючі можуть висловлювати свою вдячність, просити про прощення, знаходити керівництво та підтримку, а також сповіщати Господу про свої потреби та бажання. Фактично, молитва настіль...

Молитва – найліпший відпочинок

І ось знову, шановний читачу, ти вирішив долучитися до моїх роздумів. Я хотів би, щоб вони збагатили тебе.

Добре молитися – означає добре жити. Хто добре молиться, той має змогу в будь-якій ситуації отримати Божу допомогу. Той, хто добре молиться, ніколи не почуватиметься самотнім або безпорадним.

Але як це – добре молитися?

Молитва – це розмова з...

Простити = не гніватися?

«Бо якщо ви прощатимете людям провини їхні, то простить і вам Отець ваш Небесний. А коли не будете прощати людям провин їхніх, то і Отець ваш не простить вам провин ваших» (Мф. 6:14-15).

Ці слова про прощення ми чули стільки разів, що як би оглухнули до них. Але от варто лише на секунду вдуматися, вслухатися, струсити із себе внутрішню до них звичку, як вони знову...

Вірші Біблії, які ми можемо використовувати в молитві за свою країну

Ми, як народ України, маємо обов'язок перед Богом молитися за нашу рідну країну, де ми народилися і живемо. З Божої великої любові і благодаті, Бог бажає врятувати не лише окремих людей, але і всю українську націю.

Біблія надає нам напутні вірші, які можна використовувати в молитвах за Україну. Замість слів "Єрусалим" і "Ізраїль," ми можемо вставляти назву нашо...

Як бути добрим христианином: поради та практичні кроки

Бути добрим - це проявляти безкорисливість, перестаючи думати лише про себе.
Бути добрим - це розуміти та прощати людську природну слабкість, яка сильніша за злобу.
Бути добрим - це прагнути до милосердя відносно слабкості інших, завжди пам'ятаючи, що і ми самі могли б опинитися в подібних ситуаціях.
Бути добрим - це не звертати увагу на неблагодарність.
Бути доб...

Шлях до впевненості, спокою, сили в оточенні проблем

Чи хочеш бути впевненим, що Бог керує твоєю дорогою, твоїм життям, що Він спрямовує, стимулює твої рішення і готовий вирішити твої проблеми?

Ці слова із кн. Притч є ключем до такої впевненості. «У всіх твоїх шляхах визнавай Його», Господа. Кожну паузу, на кожному перехресті, будь-якої миті, коли ти можеш розслабитися і перевести дух. Коли на тебе не тис...

Ліні та пасивності не повинно бути місця у вашому житті

Щоб ви не були пасивні, але наслідували тих,
які вірою і довготерпінням успадковують обітниці.
— Євреїв 6:12, KJV

Мені не забути той день, коли Господь звернувся до мене під час молитви і сказав те, що буквально потрясло мене: «Рік, якщо ти збираєшся виконати своє покликання, більше не будь пасивним!» Я був розгублений. Я так багато і старанно пр...

Необхідні якості для досягнення успіху

Отже, брати мої любі,
будьте тверді, непохитні,
завжди процвітайте в Господній справі…
— 1 Коринтянам 15:58

Сьогодні я хочу поговорити про те, які риси характеру необхідно мати, щоб досягти успіху. Зауважте, люди, які досягли успіху в житті і залишили слід в історії, мали сильний характер. Я хочу зупинитися на кількох важливих якостях, які обов'я...