Понеділок 20 Травень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

Дорога до Бога

Зло, страждання й морок борються в тобі проти добра, світла й життя. Страждання можуть затьмарити розум людини, зробити так, щоб вона вже не сподівалася побачити світла. Несправедливість здатна так сильно зранити людину, що вона перестане вірити в справедливість. Приниження завдає людині таких глибоких душевних ран, що їй після цього доволі важко відновити почуття власної гідности.

Ненависть – це морок, з якого не видно неба. Зло здатне так переконливо пригрозити людині, що вона повірить у те, що зло сильніше за добро. Людина може так глибоко поринути в темряву, бути такою засліпленою, що почне вважати, ніби світла не існує взагалі. І тоді люди здаватимуться їй такими сильними, що вона повірить у те, що Бог не потрібен і що Його немає.

Є люди, яких зранили в дитинстві та які не можуть пробачити тим, хто це зробив.

– Коли я був дитиною, часто душився від цигаркового диму. Відтоді в мене виробилася відраза до цигарок, і я так ніколи й не почав курити, бо просто не міг, – сказав мені одного разу мій приятель.

– У цьому ресторані на мене колись напали, – пригадав собі якось один мій знайомий. – Відтоді я більше ніколи не міг зайти сюди.

– На моєму першому уроці релігії катехит суворо покарав мене, – сказав мені незнайомець. – Відтоді я вже тридцять років не заходжу до храму.

– Я переконаний, що Бога нема, – заявив мені один інтелектуал. – Якби Він існував, християни були б інакшими.

– Я багато читав, – переконував мене один мій колега. – Я чимало всього знаю, тож думаю, що повірити не так просто.

– Погляньте на історію Церкви, – сказав один марксист. – Мусите визнати, що Бога не може бути.

– Релігії – це все-таки лише творіння людських рук, – долучився ще один учасник дискусії.

– Якби Бог існував, то чи міг би Він допустити, щоб я так жахливо страждав? – запитав мене один з вигнанців.

– Якщо Бог добрий, то чому забрав у мене мою найдорожчу дитину, мого сина? – протестувала одна мати.

І так ми могли б продовжувати безконечно. Людина має достатньо причин, аби вірити, що Бога нема, або ж, інакше кажучи, аби не вірити, що Він існує.

А отже, ідеться не про те, чи Він є, чи Його нема, а про те, чи ти можеш визнати або пізнати, що Він є або що Його нема. Треба лише пам’ятати, що віра в Бога – це, без сумніву, безцінний скарб.

Один мій друг, що живе в Німеччині, якось сказав мені: «Я хотів би вірити. Прошу, допоможи мені знайти Бога».

А ось як німецький богослов Ганс Кюнґ відповів журналістові-атеїстові: «Ви не вірите в Бога, тож для вас закритий певний безконечний і чудовий світ. Ви – немов глуха людина, для якої закритий світ прекрасної музики».

Людину не можна змусити вірити в Бога. Морок, у якому вона перебуває, надто густий, аби змогла прокричати крізь нього, що вірить. Не треба переконувати людину в тому, що Бог існує, а необхідно зцілити її духовні очі, щоб побачила Його. Потрібно допомогти їй осягнути любов, виявити до неї делікатність і розуміння, звільнити її від страждань та болю, принести їй квіти, красу дитячого погляду, відвести її туди, де панує тиша, і там в її душі поволі почне творитися простір для Всемогутнього.

Замість нарікати на морок, запали хоча б одну свічку, щоб усунути його. Запали любов, довіру, почни боротися за свободу й людські стосунки, виступи проти несправедливости, спробуй зруйнувати бар’єри, які розділяють людей, підштовхнути їх до спілкування між собою, поширювати взаємну довіру, мир і прощення. Усе це – способи, за допомогою яких можна запалити світло, котре дасть змогу помітити Всемогутнього, Вічного Отця.

Він живий і безнастанно опікується твоїм життям. Він сповнений співчуття до твого страждання та розуміє, через які причини ти заперечуєш Його існування. Він тримає тебе на Своїй долоні й повсякчас повторює слова любови: «Добре, що ти є».

Коли тебе покине навіть останній друг, Він залишиться з тобою; коли ти знеохотишся й подумаєш, що це вже кінець, Він підтримає тебе; коли всі знехтують тобою, Він далі перебуватиме на твоєму боці; коли все пропаде, Він залишиться, і ти – разом з Ним. Адже саме для тебе Він створив пухнасті сніжинки, тепло сонця, гори й долини, квіти і потоки, птахів та оленів, ріки й моря. Він цінує тебе понад усе і за тебе віддав у муках своє життя на хресті.

Можеш опертися на Нього. Житимеш, бо Він живе. Можеш розмовляти з Ним. Вірні називають це молитвою. Молитва – це простір, у якому можеш зустрітися з Богом.

Нехай огорне тебе світло життя.

24.09.2023

Ворожнеча, сварки, суперництво та гнів

Ворожнеча, сварки,
суперництво та гнів
Справи плоті відомі; вони суть: перелюб, блуд, нечистота, непотребство, ідолослужіння, чари, ворожнеча, сварки, суперництво, гнів... —
Галатам 5:19–20, KJV
Одного разу я почув, як наш шестирічний син сказав своєму дев'ятирічному братові:
— Ненавиджу тебе!
Я підійшов до нього і спитав:

Дійсність молитви

У 1-й книзі Паралипоменон 4:9-10 читаємо: "9 Явіс був знаменитіший за своїх братів. Мати дала йому ім'я Явіс, сказавши: Я породила його з хворобою. 10 І закликав Явіс до Бога Ізраїлевого і сказав: о, якби Ти Ти благословив мене Твоїм благословенням, поширив межі мої, і рука Твоя була зі мною, охороняючи мене від зла, щоб я не журився!.. І Бог послав йому, чого він просив".

...

Маємо молитися одні за одних

Церква називає атеїзм своєрідним безсиллям людини й суспільства. Ідеться, власне, про те, що атеїст не спроможний помітити, що Бог існує, не здатний вірити й повірити Ісусові Христові. Атеїст схожий на людину, яка не бачить, не чує й не має жодних органів чуття, за допомогою котрих могла б пізнати реальність Бога.

Щоб людина позбулася атеїзму, її треба не переконувати, дискутуючи й ро...

Що ви маєте думати про себе?

Якщо ви самі собі не подобаєтеся, то і життям своїм насолоджуватися не зможете. Людям, які не приймають себе, дуже важко жити з іншими. У Біблії написано: «Полюби свого ближнього, як самого себе». Протягом багатьох років я стикалася з багатьма проблемами у стосунках з іншими людьми, але, вивчаючи Боже Слово, зрозуміла, що корінь моїх проблем у стосунках з іншими людьм...

Простити і виклопотати прощення

Як часто – практично в усіх неприємностях з ближніми – нам чомусь здається, що самі ми ні при чому і ніскільки не винні. Вже в біблійному описі гріхопадіння перших людей ми читаємо, як Адам виправдовувався перед Богом: ні, це не я винен, а дружина, яку Ти дав мені. У свою чергу дружина каже: це не я, а змій (див.: Бут. 3:11-13). А змію, виходить, і подітися нікуди, хоча він, як твор...

7 способів жити звитяжним життям

Устраху є сила паралізувати людей, не даючи їм жити повноцінним життям. Сатана приходить, щоб вкрасти, вбити і занапастити, і він щодня бажає позбавити вас миру та спокою.

Як віруючі ми знаємо, що Ісус прийшов дати нам життя та життя з надлишком. Ваше життя рухається у напрямку найсильніших ваших думок, тому ваш розум і ваше мислення повинні залишатися сфокусованими на Господі, якщо в...

Важливість віри

Бог створив нас за Своїм образом і за Своєю подобою, і в кожного залишилася як би «родова» пам’ять про цю подію – це прийнято називати вірою. Тільки в багатьох людей віра в Творця підмінилися вірою в усіляких божків світу цього: гроші, славу, людську пошану, становище в суспільстві, «світле» майбутнє, або ж вірою в неіснування Творця, яке назвали «науко...

Досконала любов виганяє страх

Раніше я неправильно розуміла цей вірш. Я думала, у цьому вірші говориться, що якщо я зможу виявляти до людей досконале кохання, у моєму житті не буде місця страху. Я старанно намагалася любити інших, але мені нічого не виходило. Я навіть мало не могла любити їх, не кажучи про те, щоб любити зовсім!

У моєму житті було дуже багато страху – страху, який виявлявся у не...

Доданки успіху

Сучасне суспільство вважає за краще дивитися на речі простіше, особливо не старатися і не турбувати себе. Ми хочемо негайних результатів. Ми хочемо отримувати бажане відразу. І завдяки стрімкому прогресу ми справді можемо багато чого отримати негайно. На Заході люди зосереджені на тому, щоб домагатися всього легко, швидко і без зусиль. Молоде покоління настільки звикло ...

Через молитву до сили

Молитва наповнює життя віри важливим змістом. Завдяки молитві вірний отримує силу поборювати труднощі, зберігати вірність перед спокусами, перемагати зло та невдачі навколо себе, терпеливо зносити те, чого не можна подолати. Завдяки молитві вірний щораз більше наближається до Бога, чимраз сильніше переконується, що Він існує, та щораз виразніше відчуває свою єдність з Ним і своє зростання в жит...