Неділя 19 Травень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

Подолаємо смуток та самотність

Кажуть, що в сучасному світі горе та самотність – це проблеми, з якими люди стикаються найчастіше. Люди втрачають близьких і, на жаль, не можуть після цього оговтатися. Коли відбувається трагедія і біль втрати здається нестерпним, сатана намагається скористатися ситуацією, щоб назавжди поневолити людину чи всю сім'ю.

Смерть близьких, розлучення чи розрив стосунків із рідними може спричинити глибокий смуток. І дуже важливо розуміти, що існує нормальний, доречний смуток, а є дух смутку, який намагається приліпитися до людини у горі. Просто смуток згодом минає, а дух смутку лише посилює стан людини, занурюючи її у прірву розпачу та болю.

Я вважаю, що багато людей, особливо християни, потрапляють у рабство розпачу у важкі періоди свого життя через неправильне розуміння стану печалі.

Звичайно, не всі люди переживають горе втрати однаково, але всім буває боляче тією чи іншою мірою, душа поранена і потребує зцілення. Бог іноді зцілює людину від цього болю миттєво, але, найчастіше, зцілення - це процес, на який йде певний час.

Шок і заперечення того, що сталося, – це перше, що відчуває людина, зіткнувшись із трагедією. Бог дає нам можливість так реагувати, щоб захистити нас від руйнування, як автомобільні амортизатори захищають автомобіль від вибоїн на дорозі. Без них автомобіль зруйнувався б від ударів, спричинених наїздами на купи.

Так і люди рухаються дорогою життя, час від часу наїжджаючи на непередбачені вибоїни та вибоїни. Дані нам Святим Духом «амортизатори» пом'якшують удар і допомагають пристосуватися до несподіваної зміни в русі. Шок і заперечення того, що сталося, виконують захисну функцію, тільки якщо вони тимчасові, однак вони стають серйозною проблемою, якщо люди відмовляються повернутися в реальність.



Інше поширене почуття, яке переживає людина у горі – це гнів, звернений він. Часто люди починають думати про те, що вони могли б запобігти трагедії, але не зробили цього. Сатана хоче занурити нас у самозасудження. Немає людини, яка хоча б раз у житті не сказала: «Все було б інакше, якби я вчинив інакше». Сатана намагається звалити на нас почуття провини та самоосуду.

Апостол Павло сказав: «Забуваючи заднє, тягнуся вперед» (Филип'ян 3:13). Мені подобається слово простираюся. Це слово показує, що для руху вперед потрібно долати опір ворога.

Коли закінчується одне, починається інше. Сатана намагається завадити нам досягти того нового, що Бог приготував для нас. Він намагається утримати нас у минулому і змусити жити в безперервному стані горя. Самозасудження грає на руку дияволові.

Іноді люди зляться на людину, яка залишила їх, навіть якщо вона померла. Моя тітка розповідала мені, що коли помер мій дядько, вона іноді била кулаками по його подушці і кричала: «Чому ти залишив мене?». Вона чудово розуміла, що він пішов від неї не з власної волі, але у емоцій є власний голос, і коли душа людини поранена, вони поводяться як поранена тварина, а поранені тварини можуть бути дуже небезпечними. Тож краще не давати волі таким емоціям.

Людині, яка переживає горе, потрібно допомогти вийти з цього стану. Якщо зовсім недавно він пережив серйозну втрату в житті, він не повинен приймати важливих рішень або займатися питаннями, які посилюють емоційну напругу.

Найчастіше люди злиться на Бога. Вони кажуть: «Якщо Бог добрий, всемогутній і якщо Він любить нас, чому Він припустився цієї трагедії?» Сатана намагається звести стіну між Богом і людиною: він використовує ситуацію як можливість переконати людину, що Бог злий та Йому не можна довіряти. Але ми знаємо, що це брехня. Сатана – брехун та батько брехні. І як каже Боже Слово, у його словах немає істини.

«Блаженна людина, яка переносить спокусу, тому що, бувши випробувана, вона отримає вінець життя, який обіцяв Господь тим, хто любить Його. У спокусі ніхто не кажи: Бог мене спокушує; тому що Бог не спокушується злом і Сам не спокушує нікого» (Якова 1:12–13). І далі, в 17-му вірші написано: «Будь-яке давання добре і всякий дар досконалий сходить згори, від Отця світів, у Якого немає зміни і ні тіні зміни».

Інакше кажучи, Бог благий, і Він не може бути іншим. Більше того, Він не змінюється. Він завжди добрий. Виникає типове питання: якщо Бог благий і всемогутній, чому тоді Він допустив цей біль, горе та страждання?

Щиро кажучи, на це запитання не так легко знайти відповідь, тому що ми знаємо частково (не маємо повного знання) (1 Коринтян 13:12). Віра завжди має на увазі питання, на які немає відповідей.

Ми хочемо отримати відповіді на всі запитання, але ми повинні навчитися довіряти Богові і бути задоволені тим, що знаємо Того, Хто має всі відповіді. Злитися на Бога безглуздо, бо тільки Він може допомогти нам і втішити нас у горі.

І останнє, люди злиться на диявола. Це нормально і навіть добре, якщо цей гнів правильно виражається. Ми можемо помститися дияволові за біль і горе тим, що будемо слухняні Богові і робити добро. Я знаходжу велику втіху в цьому уривку Писання: «Не будь переможений злом, але перемагай зло добром» (Римлян 12:21).

Люди, які переживають життєву трагедію, схильні до істерії, яка може виникати несподівано. Навіть емоційно стабільні люди, втративши близьких людей, можуть втратити контроль.

Загалом люди бояться своїх емоцій, і ще більше бояться неконтрольованого вираження цих емоцій. Не бійтеся емоцій, тому що вони вляжуться. Розуміння того, що відбувається, і допомога Святого Духа допоможуть нам подолати трагічні ситуації.

Страх, втрата орієнтації, сум'яття, депресія, стрес - це типові емоції людини, коли в неї горе. Але найголовніше у таких ситуаціях – не впадати у крайнощі.

У Біблії описано, як цар Давид протистояв депресії. Він не занурився в смуток, а вирішив не йти на поводу своїх почуттів (Псалом 41:4–10 і Псалом 142).

Я вважаю, щоб пройти через випробування і вийти з них переможцем, потрібна сильніша віра, ніж для того, щоб уникнути їх. Деякі люди, зазнавши втрат, швидко оправляються від горя втрати. Більшість із нас ще довго болісно переживають втратою близьких. Але Бог завжди готовий допомогти нам подолати такі випробування.

На закінчення хочу сказати: "Не втрачайте надію!" Якщо у вас горе, знайте, що життя не скінчилося. Можливо, ви ніколи не зрозумієте, чому вам довелося пережити це, але будьте певні: Бог все наверне вам на благо.

Умови набуття плоду віри

11 Бо Писання каже: Кожен, хто вірує в Нього, не посоромиться.

Духовний вимір людини

Твоє життя минає під впливом двох полюсів енергії – добра і зла. Добро – це те, що чинить тебе щасливим, людяним, здоровим, вічним, робить людиною з майбутнім. А зло – те, що прагне знищити твоє життя, завдати тобі болю й страждань, зробити тебе невдоволеним і нещасним, заподіяти тобі смерть.

Через те, що людина є духовно-матеріяльною істотою, добро в ній теж має і д...

Гіркота, образа та небажання прощати

Багато людей руйнують своє життя та здоров'я отрутою гіркоти, образи та небажанням пробачити. У Євангелії Матвій 18:23–35 говориться про те, що, якщо ми не прощаємо, нас зраджують. Якщо ви коли-небудь стикалися з такою проблемою, я впевнена, що ви можете підтвердити мої слова. Ненависть до іншої людини болісна, вона з'їдає зсередини.

Кому ви допомагаєте, коли про...

Кроки до виконання Слова Божого

Єз.36:27: Вкладу всередину вас дух Мій і зроблю те, що ви будете ходити в заповідях Моїх, і устави Мої будете дотримуватися та виконувати.

Тут, і навіть у вірші вище, у ст.26, йдеться про епоху НЗ. Господь тут сповістив наперед про ту роботу, яку Він виконає щодо зміни та перетворення Свого народу. Він сказав, що вкладе нове серце, проте не тільки це. Цей вірш говорить про те, що Госп...

Життя – наче виноградна лоза, яку треба обрізати

Якщо прагнеш, шановний читачу, вирушити назустріч щасливому, приємному, сповненому сенсу життю, то не можеш уникнути зречення. Зректися – означає відмовитися від того, що тобі подобається, влаштовує тебе; покинути те, що тебе приваблює; розірвати зв’язки, які притягують тебе до чогось приємного, але водночас ведуть до прірви.

Саме собою зречення не має сенсу. Тому що все, ...

Прощення гріха й вини

Коли відчуваємо провину, нас мучать докори сумління. Однак це ще не всі наслідки гріха. Вина також ранить нашу душу. Тому й кажуть, що той, хто грішить, завдає ран своєму сумлінню. Часом, зокрема й після висловлення жалю та примирення з Богом і людьми, залишається якесь дивне відчуття не до кінця чистого сумління, невпевнености й страху. Існує фальшиве почуття провини. Іноді воно сильніше від с...

Вдячність

Ти, дорогий читачу, вже, мабуть, переконався, що невдячність – це найгірша людська риса? І водночас – найнебезпечніша. Тому що бути вдячним – означає бути націленим на нові життєві можливості. Ти не дав собі життя сам; усе, що маєш, тобі подарувало небо. Кожен момент твого дня, новий місяць і рік твого життя є даром, отриманим згори. Ти не міг наперед замовити собі батьків, пр...

Гіркий корінь непрощення

«Усе це говорив Ісус людям притчами, і без притчі нічого не говорив їм» (Мф. 13:34), – лише завдяки певним образам і порівнянням люди, (і варто зазначити, не всі), змогли би зрозуміти «сокровенне від створення світу» (Мф. 13:35). Що ж вдієш, якщо «лукаве серце людське найбільше і вкрай зіпсоване» (Єр. 17:...

Ліні та пасивності не повинно бути місця у вашому житті

Щоб ви не були пасивні, але наслідували тих,
які вірою і довготерпінням успадковують обітниці.
— Євреїв 6:12, KJV

Мені не забути той день, коли Господь звернувся до мене під час молитви і сказав те, що буквально потрясло мене: «Рік, якщо ти збираєшся виконати своє покликання, більше не будь пасивним!» Я був розгублений. Я так багато і старанно пр...

7 способів жити звитяжним життям

Устраху є сила паралізувати людей, не даючи їм жити повноцінним життям. Сатана приходить, щоб вкрасти, вбити і занапастити, і він щодня бажає позбавити вас миру та спокою.

Як віруючі ми знаємо, що Ісус прийшов дати нам життя та життя з надлишком. Ваше життя рухається у напрямку найсильніших ваших думок, тому ваш розум і ваше мислення повинні залишатися сфокусованими на Господі, якщо в...