Субота 18 Травень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

Ніколи не відмовляйтесь від мрії!

Триматимемося сповідання надії неухильно,
бо вірний Обіцяв.
— Євреїв 10:23

Що, на вашу думку, Бог повинен зробити у вашому житті? Які мрії не дають вам спати ночами і переслідують щодня? Ви мрієте про те, ким хотіли б стати чи чого досягти в майбутньому? А чи не спадало вам на думку, що ці мрії насправді можуть бути Божою волею для вас, що саме Бог колись вклав їх у вас і тепер вони розпалюються у вашому серці?

Чи знаєте ви, що мрії мають силу? На перший погляд, вони можуть здатися нездійсненними, але ті, хто насмілюється робити неможливе, щоб здійснити мрію, зрештою домагаються свого. Великі дії починаються з мрії. Наприклад, Томас Едісон довго і наполегливо працював не покладаючи рук, щоб винайти електричну лампочку. Перш ніж досягти успіху, він тисячі разів зазнав невдачі, чогось навчався на кожній спробі, що провалилася, і знову приймався за здійснення своєї мрії. Нарешті вона збулася. А уявіть, що було б, якби цей видатний винахідник розчарувався й здався? Думаю, хтось все одно винайшов би електричну лампочку і спочивав на лаврах, але в цьому досягненні не було б заслуги Едісона.

У Біблії є багато прикладів людей, які мали мрії. Наприклад, Бог дав Аврааму, батькові віри, мрію про нову землю та новий народ. Коли Бог сказав, що дасть йому сина, Авраам і його дружина були вже нездатні зачати дитину. Думка про те, щоб народити дитину, здавалася їм нездійсненною мрією. Вони, мабуть, питали: що це насправді — Божа воля чи лише наші порожні фантазії?

Бог також обіцяв дати Авраамові нову землю, але не сказав, де вона знаходиться. Дорогою в пошуках цієї землі Авраам і Сарра стикалися з суворими випробуваннями і переживали сімейні колотнечі. Спочатку помер отець Авраама. Потім відокремився від нього і пішов у Содом його племінник Лот. Агар народила Авраамові сина, що викликало заздрість Сарри та чвари між ними. Прийшовши в обітовану землю, вони ледь не померли з голоду, тому були змушені покинути її. Вони вирушили до Єгипту, шукаючи їжі, але звідти їх вигнали. Авраам і Сарра могли б сказати: Ну все, вистачить! Ми повертаємося додому, в Ур! Але вони не зневірилися і не здалися. Вони вчепилися за мрію, яку Бог вклав у їхнє серце, і не відмовлялися від неї, доки вона не здійснилася. Якщо хочете, щоб збулася і ваша мрія, майте таку ж завзятість.

Потрібно “триматися сповідання надії неухильно, бо вірний Обіцяв” (Євреїв 10:23). Грецьке слово katecho — «триматися», складове: kata переводиться вниз і описує силу чогось, що опускається гнітюче і важко і потім пригнічує, панує і підкоряє собі. Ця сила перемагає, підкоряє і негайно починає виявляти свою величезну міць.

Слово echo перекладається я маю, володію чимось. Це опис людини, яка все своє життя шукала одну-єдину річ і нарешті знайшла її. Він кидається вперед, охоплює предмет своїх мрій. Вчепившись за нього обома руками, він каже: «Я одержав це! Нарешті це моє!

Цілком слово katecho перекладається міцно обійняти щось. Але значення слова kata говорить ще й про те, що людина, яка знайшла предмет своїх мрій, схопила його, не спускала з нього очей, тримала його, щоб вона ненароком не вислизнула.

Слово "триматися" можна перекласти і як пригнічувати. Саме в цьому значенні воно вживається в Посланні до Римлян 1:18, де Павло говорить про неблагочестивих людей, які «пригнічують істину неправдою». Ці неблагочестиві люди не злюбили істину, тому приховували її, намагаючись, щоб інші не впізнали її і не стали вільними. Але в Посланні до Євреїв 10:23 це слово має позитивне значення: схопитися за слово від Бога і нізащо його не проґавити.

Ось таким має бути ваше ставлення, якщо ви хочете, щоб ваша мрія стала реальністю. Вам потрібно схопитися за неї обома руками, твердо вірити і прагнути її здійснення. Якщо ви так триматиметеся за свою мрію, вона не згасне і ніхто не зможе вас її позбавити.

Враховуючи значення слова katecho,
Послання до Євреїв 10:23 можна перекласти так:

«Будемо триматися нашого сповідання, міцно схопившись за нього, захопивши його всією силою, припиняючи спроби кожного, хто думає його вкрасти…»

Якщо ви знаєте Божу волю і розумієте, що треба робити, тримайтеся цього. А коли настає відчай, хочеться здатися і залишити мрію, згадайте про Авраама та Сарру. Вони довго чекали, коли в них народиться син, і їм довелося подолати найважчі перешкоди, доки їхня мрія здійснилася. Вони не здалися, бо зрозуміли: це не були лише порожні фантазії, а насправді обітниця Бога.

Не здавайтесь і не відмовляйтеся від своєї мрії — і тоді вона обов'язково втілиться. Тримайте її міцно, щоб ніщо не могло її викрасти.

Моя молитва сьогодні.

Господи, я розумію, що життєві негаразди можуть згасити мою мрію, тому, будь ласка, допоможи мені бути мужнім і нізащо не відмовлятися від неї. Нехай мій розум і обставини стверджують, що мрія не здійсниться, але я знаю, що Ти виконуєш Свої обіцянки. Допоможи мені вірити в Твої обітниці і дочекатися їхнього виконання.

В ім'я Ісуса. Амінь.

Моє сповідання цього дня.

Я нітрохи не сумніваюся, що слово, яке дав мені Бог, обов'язково здійсниться. Можливо, пройде якийсь час, але я твердо вірю, що моя мрія здійсниться. Я не збираюся відмовлятися від неї та заявляю, що її здійснення — це лише питання часу.

З вірою я сповідую це в ім'я Ісуса.

Поміркуйте над цими питаннями.

1. Що нового ви можете дізнатися про віру, читаючи про життя Авраама та Сарри?
2. У чому схожа ваша віра з вірою Авраама та Сарри?
3. Згадайте випадки, коли ви трималися за Божу обітницю, вірили в її виконання, незважаючи на труднощі, і вона виповнилася. Яка це була обітниця?

Емоції під контролем

Всі люди мають емоції, і нам від них нікуди не подітися. Я впевнена, що для кожного віруючого досягнення емоційної стабільності має бути одним із першочергових завдань. Ми повинні навчитися з Божою допомогою керувати своїми емоціями, а не дозволяти їм керувати нами. У словнику Вебстера говориться, що емоції розбурхують людей і рухають їх вчинками. Уявіть, що ви пішли в магаз...

Біблійні вірші про молитву – 25 потужних уривків зі Святого Письма

Біблійні вірші про молитву

Молитва в християнстві визнається надзвичайно важливою і навіть вирішальною складовою віри. Усі Біблійні тексти засвідчують молитву як засіб спілкування з Богом. Через молитву віруючі можуть висловлювати свою вдячність, просити про прощення, знаходити керівництво та підтримку, а також сповіщати Господу про свої потреби та бажання. Фактично, молитва настіль...

Бог заповнить нашу потребу в любові

«Хай Христос через віру вашу (справді) живе (має, перебуває, творить Своє постійне житло) у ваших серцях! Укоріняйтесь і утверджуйтеся в любові».

– Послання до Ефесян 3:17

З моменту народження кожна людина відчуває потребу в любові. Ми отримуємо любов і даруємо її протягом усього свого життя, доки не помремо. Буває і так, що замість кохання...

Ворожнеча, сварки, суперництво та гнів

Ворожнеча, сварки,
суперництво та гнів
Справи плоті відомі; вони суть: перелюб, блуд, нечистота, непотребство, ідолослужіння, чари, ворожнеча, сварки, суперництво, гнів... —
Галатам 5:19–20, KJV
Одного разу я почув, як наш шестирічний син сказав своєму дев'ятирічному братові:
— Ненавиджу тебе!
Я підійшов до нього і спитав:

Ніколи більше не здавайтесь

Ви усвідомлюєте це чи ні, але ви є членами духовної царської сім'ї. Ви були поставлені у позицію влади над своїм життям та обставинами. Тому... ви є членами духовної царської родини.

Кожен народжений над віруючим є більшим, ніж переможцем. Це правда. Так каже Біблія. Але найсумніше - це те, що більшість віруючих програла стільки битв із гріхом, що вже звикло ...

Зцілені, врятовані та живі для правди

У 1-му посл. Петра 2:24 написано: "Він гріхи наші Сам підніс тілом Своїм на дерево, щоб ми, позбавившись гріхів, жили для правди: ранами Його ви зцілилися". Це добре відоме у Тілі Христа місце Писання про зцілення. Однак воно говорить не лише про зцілення, а ще й про те, що передувало йому. Розберемо цей вірш частинами.

Спочатку йдеться про те, що Іс...

Любов без лицемірства

Чи бувало з вами так: людина, яку ви вважали своїм другом, казала вам, що цінує вас і цінує вас, а сама обговорювала вас за очі, пліткувала про вас і вела себе. зовсім не як друг? Коли ви розмовляли з ним начистоту щодо його відносин і поведінки, чи визнавав він, що винен, і вибачався? Чи брехав, намагаючись прикрити свою провину? Чи було вам боляче дивитися, як він вдавав вашого...

Простити і виклопотати прощення

Як часто – практично в усіх неприємностях з ближніми – нам чомусь здається, що самі ми ні при чому і ніскільки не винні. Вже в біблійному описі гріхопадіння перших людей ми читаємо, як Адам виправдовувався перед Богом: ні, це не я винен, а дружина, яку Ти дав мені. У свою чергу дружина каже: це не я, а змій (див.: Бут. 3:11-13). А змію, виходить, і подітися нікуди, хоча він, як твор...

Дорога до Бога

Зло, страждання й морок борються в тобі проти добра, світла й життя. Страждання можуть затьмарити розум людини, зробити так, щоб вона вже не сподівалася побачити світла. Несправедливість здатна так сильно зранити людину, що вона перестане вірити в справедливість. Приниження завдає людині таких глибоких душевних ран, що їй після цього доволі важко відновити почуття власної гідности.

Не...

Кроки до виконання Слова Божого

Єз.36:27: Вкладу всередину вас дух Мій і зроблю те, що ви будете ходити в заповідях Моїх, і устави Мої будете дотримуватися та виконувати.

Тут, і навіть у вірші вище, у ст.26, йдеться про епоху НЗ. Господь тут сповістив наперед про ту роботу, яку Він виконає щодо зміни та перетворення Свого народу. Він сказав, що вкладе нове серце, проте не тільки це. Цей вірш говорить про те, що Госп...