Понеділок 20 Травень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

Радість та мир

Мені не забути, як один так званий брат у Христі намагався знищити наше служіння в одному місті. Коли я розкрив його підступний задум, то був приголомшений. Я не міг повірити, що диявол примудрився використати людину, якій я довіряв. Історія Іуди Іскаріота знову повторилася. Завдяки Святому Духу і пильності наших співробітників ми запідозрили недобре, простежили за цією людиною і розкрили її задуми. Разом зі своїми лідерами я вирушив до того міста, де знаходилася ця людина, щоб на місці розібратися з наслідками її неохайності.

Я добре пам'ятаю день, коли ми летіли на зустріч із цією людиною, чия зрада надрукувалась у моїй пам'яті. Мої співробітники помітили, що в цій надзвичайно складній ситуації я зберігав спокій та оптимізм. Зізнаюся, я сам дивувався з радості, яка того дня переповнювала моє серце. Я знав, що цю радість дає мені Святий Дух, адже тільки Він може наповнити серце радістю в такій скрутній ситуації, як ми опинилися.

Мені на згадку прийшли слова апостола Павла: «І ви наслідували нас і Господа, прийнявши слово при багатьох скорботах з радістю Святого Духа» (1 Солунянам 1:6). У своїх посланнях Павло часто пов'язує радість із скорботою. Слово thlipsis - "скорбота", описує нестерпний тиск. Це слово не залишає сумнівів щодо тяжкості скорбот, що випали на долю фессалонікійців.

Один філолог помітив, що це слово описувало катування, коли людину зв'язували, клали на спину і поступово опускали на нього величезну кам'яну брилу, доки тіло не було розчавлене. Використовуючи це слово, Павло показує, що у нестерпно важких обставинах нам не встояти без допомоги Святого Духа.

Радість

Святий Дух знає багато способів допомогти нам у відчайдушних обставинах. Один із них — радість. Радість, яку дає нам Святий Дух, і звичайне людське щастя — різні поняття. Людина щаслива, коли все складається найкращим чином, коли все просто чудово, не бракує грошей і вона цілком задоволена життям. Це приємне, але мінливе відчуття. Часом воно зникає так само швидко, як з'являється.

Достатньо однієї неприємної звістки, недоброзичливого погляду колеги, різкого слова чоловіка чи квитанції за електроенергію, сума в якій виявилася більшою, ніж ви очікували, — і відчуття щастя відразу випаровується. А радість, яка надходить від Господа, не залежить від обставин. Навпаки, що складніше обставини, то сильнішою вона стає. Грецьке слово chara - "радість", походить від charis - "благодать". Як бачите, джерелом радості є Божа благодать. Така радість – це не звичайне людське щастя, яке сьогодні є, а завтра його нема, але плід Святого Духа. У скрутні часи вона проявляється з особливою силою. Людина може відчувати щастя, радісне хвилювання, бути у піднесеному настрої і веселитися, але це лише прояв емоцій. Радість же, яку дає нам Святий Дух,

Віруючі фессалонікійці, переносячи тяготи гонінь і переслідувань, водночас відчували незрозумілу радість, джерелом якої був Святий Дух (1 Солунянам 1:6). Павло навіть називає це радістю Святого Духа.

Враховуючи значення слова «радість», 1-е послання до Фессалонікійців 1: 6 можна перекласти так:

«З великою радістю та розповсюдженими обіймами ви прийняли Боже Слово серед тяжких страждань. Для більшості людей подібна душевна і фізична напруга виявилася б нестерпною, ви ж, долаючи всі труднощі та перешкоди, відчували величезний ентузіазм і радість Святого Духа».

Найбільше, що може запропонувати світ, – це тимчасове щастя. Але якщо у ваш дух було посаджено Боже насіння, воно справляє радість, яка не залежить від обставин. Більше того, що складніша ситуація, то сильніша ця радість. Завдяки цій радості вам не страшні жодні труднощі.

Світ

Того дня, коли ми мали розмову з людиною, яка намагалася нашкодити нашому служінню, я помітив ще одну цікаву обставину: у моєму серці був повний світ.

Опинившись у подібній ситуації, нехитро засмутитися, я ж, навпаки, був цілком спокійний. "Як ти можеш бути таким спокійним?" — не переставали дивуватися мої співробітники. Просто Божий світ наповнив моє серце і дав мені сили вистояти, подібно до скелі посеред бурхливого шторму, що загрожує звести нанівець місіонерську роботу нашого служіння.

Я розумів, що світ, що мене наповнював, — це заслуга Святого Духа. Павло згадує про Божий світ у Посланні до Галатів 5:22, де перелічує плоди Духа: «Плід же духу: любов, радість, світ…» Слово «мир», грецькою мовою eirene, а єврейською шалом, описує цілісність , Повноту, душевний спокій, який не можуть вкрасти жодні обставини. Йдеться про внутрішній світ, коли довкола хаос. Якщо людину наповнює світ, вона почувається впевнено і може зберігати спокій, врівноваженість навіть у вкрай напруженій стресовій обстановці.

Єврейське слово Shalom вказує на те, що світ у душі приносить благоденство. Тоді у важкі часи людина не опускає руки, а навпаки, залишається спокійною, зібраною та врівноваженою.

У Новому Завіті багато прикладів, які пояснюють світ, який дає Святий Дух. Ось один із них. Павло пливе на кораблі і потрапляє в сильний шторм: «Але незабаром піднявся проти нього бурхливий вітер, званий евроклідон. Корабель схопило так, що він не міг чинити опір вітру, і ми гасали, віддавшись хвилях» (Дії 27:14–15).

Грецьке слово ballo - "піднятися", ще перекладається кидати, жбурляти, завдавати удару, поранити. Це говорить про те, що зчинилася люта буря. Павло описує цей вітер грецьким словом tuphonikos бурхливий. Це складне слово, що складається з двох частин: tuphos – тайфун та nikao – підкорювати. Цілком слово tuphonikos описує тайфун, від якого немає порятунку. Це шторм величезної руйнівної сили, що змітає на своєму шляху. Евроклідон — так моряки прозвали шалені зимові вітри на Середземному морі, що стали причиною численних аварій корабля, які щороку забирали сотні життів. Піднявся сильний тайфун, і «корабель схопило так, що він не міг чинити опір вітру…» (Дії 27:15). Грецьке слово sunarpadzo - "схоплювати", означає грубо схопити або схопити і віднести геть. Вітер дув з такою силою, що моряки не могли йому чинити опір і втратили контроль над кораблем. Їм здавалося, що ніби якийсь монстр схопив корабель і рве його на частини, залишалося лише здатися на милість хвиль. Вони вирішили: краще нехай шторм несе їх кудись захоче, ніж боротися з непереможною стихією. Моряки сподівалися, що вітер винесе їх у тихі води біля острова Клавди, що знаходився за двадцять три милі на південь від Криту.

Опинившись біля острова Клавди, команда спробувала відремонтувати корабель, щоб продовжити своє небезпечне плавання (Дії 27:17). Сильний штормовий вітер завдав кораблю значних ушкоджень, і моряки, як могли, намагалися його полагодити, щоб доплисти до місця: «Піднявши її, почали вживати посібники та обв'язувати корабель; боячись же, щоб не сісти на мілину, спустили вітрило і таким чином гасали» (вірш 17).

Грецьке слово boetheia - "посібник", описує процес зміцнення корабля на місці за допомогою мотузок і канатів. Перш ніж ремонтувати судно, його поперек перев'язували канатами, а потім лагодили.

У цьому вірші згадуються мілини (грецькою — syrtis), які наводили на моряків жах. Тут йдеться про мілини біля північного узбережжя Африки. Сам факт, що досвідчені моряки боялися налетіти на мілини, що знаходилися на відстані чотирьохсот миль на південь від острова Клавди, говорить про те, що ураганний вітер міг віднести їх дуже далеко від наміченого курсу. Ці мілини були причиною постійних аварії корабля і користувалися серед моряків поганою славою. Після всіх спроб полагодити корабель, моряки «на другий день, через сильне занепокоєння, почали викидати [вантаж]» (Дії 27:18). Слово sphrodros - "сильно", ще перекладається шалено, затято. "Збурювання" - переклад форми грецького слова cheimadz oamai - потрапляти в бурю. Разом ці два слова описують шалений, запеклий шторм, що не припиняється. Іншими словами, морякам здавалося, що їм не уникнути шторму і що вітер несе їх у центр стихії. Їхнє становище було вкрай небезпечне: «Але як багато днів не було видно ні сонця, ні зірок і тривала чимала буря, то нарешті зникала всяка надія до нашого спасіння» (Дії 27:20).

Але в момент загального розпачу Павло сказав: «Тепер переконую вас підбадьоритися, бо жодна душа з вас не загине, а лише корабель. Бо Ангел Бога, Якому я належу і Якому служу, явився мені цієї ночі і сказав: “Не бійся…”» (Дії 27:22–24). Слова Бога наповнили його серце світом, завдяки якому Павло, подібно до скелі, встояв у небезпеці, а його впевненість надала сили всім на кораблі.

Як я говорив вище, такий світ є плодом Святого Духа. Нагадаю значення слова eirene — «світ»: цілісність, повнота та душевний спокій незалежно від зовнішніх обставин, внутрішній спокій серед хаосу. Коли людину наповнює такий світ, вона почувається впевнено і може зберігати спокій і залишатися врівноваженою у вкрай напруженій стресовій обстановці. Хіба не таким постає Павло того дня на кораблі?

Коли той брат у Христі завдав серйозної шкоди нашому служінню, моє серце наповнювало світ. Я неодноразово відчував цей світ у складних ситуаціях і впевнений, що він прийде мені на допомогу і в майбутньому, що б не сталося.

Якщо ви будете слухняні Святому Духу, то у важкі моменти життя вас не здолають гіркі почуття, а сповнять радість і мир. Ці плоди Духа допоможуть вам залишатися радісним, спокійним і врівноваженим у ситуаціях, які здаються просто нестерпними. Помоліться зараз і попросіть Святого Духа наповнити вас радістю та миром.

Моя молитва сьогодні.

Господи, я так вдячний Тобі за те, що Ти не залишив мене у скрутну мить наодинці з моїми емоціями. Твій Дух живе в мені, тому в будь-якій ситуації я можу мати мир та радість. Пробач, що раніше я потурав своїм примхам і давав волю емоціям, тоді як Святий Дух так хотів наповнити моє серце миром і радістю. Я не збираюся більше переживати і боятися і прошу: будь ласка, наповни мене незгасною радістю та невичерпним світом.

В ім'я Ісуса. Амінь.

Моє сповідання цього дня.

Мене сповнюють мир і радість. Страху і переживання немає місця в моєму житті. Божа радість, а не швидкоплинне переживання щастя, зміцнює мене і допомагає вистояти у скрутній ситуації. Світ наповнює моє серце, допомагає мені залишатися стабільним і не панікувати. У мене перебуває Божий Дух, і чим більше я підкоряюся Йому, тим більше Він сповнює мене миром і радістю.

З вірою я сповідую це в ім'я Ісуса.

Поміркуйте над цими питаннями.

1. Чи бувало з вами таке: у вас з'являлися якісь великі неприємності, і замість того, щоб засмутитися, ви наповнились радістю, яка допомогла вам вистояти у труднощах?
2. Чи можете ви пригадати випадок, коли Божий світ витіснив страх і занепокоєння, які долали вас раніше в подібній ситуації? Скажіть, якою могла бути розв'язка ситуації, якби вас не наповнював світ?
3. Як ви думаєте, що ви можете зробити з цими плодами Святого Духа радістю і миром? Чи можете ви, наприклад, своїми словами та вчинками позбавити себе миру та радості чи, навпаки, наповнитися ними ще більше?

Уникання відповідальності

Віра в Бога – це стосунки. Стосунки з Особистістю, Яка створила Всесвіт. Навряд чи хто з людей буде поводитись зневажливо з людиною, яка займає набагато вище положення в суспільстві за їх власне. Тому і ставлення до Творця має бути шанобливим, відомим як «Страх Божий» (про страх Божий мова піде в наступному дописі).

Але...

Благодать, милість та мир

Якщо ви відчуваєте, що проблеми ростуть і оточують вас з усіх боків і у вас вже немає жодних сил боротися з ними, тоді у мене є для вас гарна новина! Сьогодні ви дізнаєтеся, що Бог дарує особливу милість людям, які тонуть у життєвих турботах. Не перегортайте сторінку і не закривайте книгу, адже зараз ви прочитаєте те, з чого вам потрібно розпочинати свій день.

Усі свої посл...

Що ви маєте думати про себе?

Якщо ви самі собі не подобаєтеся, то і життям своїм насолоджуватися не зможете. Людям, які не приймають себе, дуже важко жити з іншими. У Біблії написано: «Полюби свого ближнього, як самого себе». Протягом багатьох років я стикалася з багатьма проблемами у стосунках з іншими людьми, але, вивчаючи Боже Слово, зрозуміла, що корінь моїх проблем у стосунках з іншими людьм...

Основи Божественного захисту

Безпека. Можливо, саме її зрештою і шукає в наші дні цей світ. Усі хочуть почуватися безпечніше.

Тим не менш, з кожним днем все стає небезпечнішим. Лиха, які лише кілька років тому здавалися б немислимими, зараз стали дуже можливими. Ядерна зброя в руках відщепенців-терористів... біологічна зброя, яка загрожує цілим містам колись переможеними хворобами, такими як ...

Як віруючі в Ісуса можуть подолати сумніви: 4 способи

Сумнів може потопити вас. Але ви також можете потопити сумніви. Великі люди віри, такі як Авраам, Захарія, Пилип, Петро і Хома, переживали моменти сумнівів на своєму шляху віри. Деколи сумніви виникають тоді, коли очікуване нами не відбувається, а те, чого ми не чекаємо — трапляється.

Важливо знати різницю між сумнівом та зневірою. Сумнів не є зневірою, але може призвести до ньо...

Слабкі не вміють прощати

Ганді говорив: «Вміння прощати – ознака сильних. Слабкі не вміють прощати». Слово Боже сьогодні нагадує нам чесноту прощення: «Бо якщо ви прощатимете людям провини їхні, то простить і вам Отець ваш Небесний. А коли не будете прощати людям провин їхніх, то і Отець ваш не простить вам провин ваших» (Мф. 6:14,15).

Щоб краще зрозуміти грані прощення,...

РАСЧИСТИТЕ РУСЛО РЕКИ

У кожному з нас тече річка – річка життя. Ця річка – чудовий Божий дар, який оновлює та живить наше життя. Я впевнена, ви зустрічалися з людьми, які прожили важке, але щасливе життя, тому що незважаючи на всі труднощі, вони завжди дивилися на життя позитивно, а тому їхня «річка» була сильною.

А є люди, які постійно відчувають нездужання, перебувають у зневірі і н...

Чути голос Бога не так вже й складно

«А вівці йдуть за Ним, бо знають Його голос. За чужим (ні за що) не підуть».
– Євангеліє від Івана 10:4-5

Господь розмовляє з нами по-різному. Багато віруючих вважають, що не чують Бога, тому що шукають якихось знамень, але не знаходять їх, оскільки найчастіше Бог звертається до нас тихим, спокійним голосом, який звучить цілком природно, а не надприро...

Непереможний дух віри

В якій би важкій ситуації ви сьогодні не перебували, Бог може її змінити!

Можливо, лікарі сказали вам, що немає жодної надії. Можливо, ваш банківський рахунок порожній і від вас не відстають ваші кредитори. Можливо, у вас є проблеми в сім'ї або на роботі. Можливо, ваші проблеми, навалившись одна на одну, утворили собою величезну гору, і вам здається, що ви ніколи не зм...

Молитва – дорога до зцілення

ірю, шановний читачу, що у твоїй родині, серед сусідів, друзів чи товаришів є хтось, кому ти хотів би допомогти стати людянішим, духовно здоровим, тобто добрим, справедливим і чесним.

Можливо, ти переживаєш важку кризу через те, що не знаєш, як допомогти цій людині. Адже вже розмовляв з нею, робив їй зауваження, переконував її протистояти злу, навіть погрожував, але все марно.

...