Субота 18 Травень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

Вчитеся бути гостинним

Коли писав Новий Заповіт, багатьом християнам і лідерам церков доводилося часто переміщатися з одного місця в інше. Чому? По-перше, під час гонінь за віру багатьох виганяли із будинків. По-друге, християни, проповідуючи Євангеліє, можна сказати, поширювалися як вогонь по всій Римській імперії.

Першоапостольська церква була дуже мобільною, тому віруючим треба було навчитися бути привітними господарями, охоче приймати до свого дому вигнаних християн та місіонерів, які проходили через їхню місцевість, щоб нести Євангеліє до нових регіонів. Ця готовність приймати мандрівників була така важлива, що Павло включив цю якість до списку вимог, що висуваються до лідерів церкви. Він писав Тимофію, що християнин, який бажає стати церковним лідером, має бути дивним (1 Тимофію 3:2).

І в Посланні до Римлян 12:13, і в 1-му посланні до Тимофія 3:2 Павло вживає слово philoxenia — «дивне, дивнелюбство». Це слово складене: philos перекладається доброзичливий, слово xenos - мандрівник, іноземець і відноситься не до знайомих чи товаришів, а до людей, зовсім незнайомих, іноземців.

Як бачите, Павло, кажучи віруючим бути гостинними, не мав на увазі, що ми маємо бути добрими, дружелюбними, відкритими лише зі своїми знайомими та друзями. Він мав на увазі, що ми маємо бути співчутливими і добрими і до людей, яких зовсім не знаємо. Легко відкрити двері свого будинку людині, яку ми добре знаємо, але набагато важче надати гостинність людині зовсім незнайомій.

Особливо ці слова стосувалися віруючих, які жили у таких великих містах, як Рим та Ефес. Прибуваючи у великі міста, люди, у тому числі християни, постійно стикалися із загальною для них проблемою: знайти місце, де можна зупинитись хоча б на короткий час.



Сучасна Москва наочний приклад. Ми з Деніс завжди раді надати гостинність. Це місто притягує людей як магніт. Сюди приїжджає і багато віруючих: одні – щоб знайти роботу, інші – допомагати у служінні. Багатьом із них нема де зупинитися. Вони потребують нашої з вами гостинності, навіть якщо ми їх зовсім не знаємо.

Віруючі першої церкви приймали у себе християн, у яких відібрали будинок або які прямували через їх місцевість. Тоді було не так багато заїжджих дворів, тому пустити в свій будинок було єдиним способом надати гостинність.

І сьогодні ви можете приймати людей у себе вдома, а можете надати гостинність, сплативши їх рахунок за проживання в готелі. Порадьтеся з Господом, як надавати гостинність, тому що вам має бути властива ця якість.

Слово philoxenia передає значення бути доброзичливим з незнайомими людьми і допомагати їм, якщо потребують допомоги, тобто. надавати гостинність і допомагати людині, яка не входить до числа наших друзів та знайомих.

Більше того, ми маємо ревнувати про дивовижність. Слово dioko — «ревнувати», перекладається і як завзято переслідувати, старанно слідувати, наполегливо гнатися навіщось, доки не спіймаєш. У Новому Завіті це слово перекладено як гоніння.

Павло закликає нас бути гостинними, і слово dioko, яке він вживає у зв'язку з цим, підкреслює, що ми повинні серйозно налаштуватися на гостинність. Ми повинні обов'язково розвинути в собі цю якість, стати доброзичливими, привітними та гостинними людьми.

З урахуванням значень грецьких слів Послання до Римлян 12:13 можна переказати так:

«Поставте собі за мету стати гостинними і наполегливо прагнете до неї, поки не зрозумієте, що означає гостинність, і не станете по-справжньому привітною людиною».

Коли востаннє ви відчиняли двері свого будинку незнайомій людині? Ви допомагаєте тільки тим, кого знаєте і хто вам подобається, чи завжди готові допомогти і тим, кого зовсім не знаєте, але хто має серйозні потреби? Якщо ви не можете прийняти цих людей у себе вдома, які варіанти надати гостинність ви розглядаєте? Ви тільки створюєте видимість гостинності, чи ви насправді привітна людина? Чи завжди ви намагаєтеся надавати людям теплий прийом? А що ви могли б зробити сьогодні, щоб виявити добре ставлення до віруючих, які потребують допомоги?

Моя молитва сьогодні.

Господи, будь ласка, пробач мені за те, що я бачив потреби тільки тих, з ким я спілкуюся щодня. Є так багато людей, які мають серйозні проблеми, і я міг би допомогти хоча б одному з них. Допоможи мені не зосереджуватись лише на своїх потребах та потребах вузького кола друзів, але помічати потреби багатьох інших. Я не хочу, щоб Ти звинуватив мене в тому, що допомагаю тільки тим, хто допомагає мені. Я хочу приносити користь навіть тим, кого я не знаю і хто не зможе відплатити мені тим самим.

В ім'я Ісуса. Амінь.

Моє сповідання цього дня.

Я намагаюся допомагати віруючим, які мають якісь потреби. Моє серце відкрите для них, мій будинок відкритий, мій гаманець відкритий, і я готовий їм допомагати. Я так дякую Богові за можливість нести комусь добро. Я вірю, що Він благословить мене за те, що я не обмежуватимуся навколо своїх друзів, але робитиму добро тим, хто потребує допомоги. І я робитиму це не час від часу, а постійно. Я також постараюся стати по-справжньому гостинною людиною.

З вірою я сповідую це в ім'я Ісуса.

Поміркуйте над цими питаннями.

Вам колись надавали щиру гостинність? Якщо так, то що це був за випадок і яке враження це на вас справило?
Чи була у вас можливість надати гостинність, але ви не зробили цього, оскільки зовсім не знали цієї людини і побоялися впускати до будинку незнайомця?
Як би ви почувалися, якби вам потрібно було в когось зупинитися, але жоден християнин не запропонував би вам свою допомогу? А тепер уявіть, що вам нема де зупинитися, але хтось поставився до вас із розумінням і з радістю вам допоміг. Як би ви почував себе і в цьому випадку?

Доданки успіху

Сучасне суспільство вважає за краще дивитися на речі простіше, особливо не старатися і не турбувати себе. Ми хочемо негайних результатів. Ми хочемо отримувати бажане відразу. І завдяки стрімкому прогресу ми справді можемо багато чого отримати негайно. На Заході люди зосереджені на тому, щоб домагатися всього легко, швидко і без зусиль. Молоде покоління настільки звикло ...

Духовна практика молитви: Як навчитися молитися та знаходити внутрішній спокій

Молитва - це один з найважливіших елементів духовного розвитку Християнина. Це засіб звернутися до Бога, висловити свої думки та побажання, знайти спокій та внутрішню рівновагу. Проте, багато людей можуть мати проблеми з молитвою - вони не знають, як почати, що казати або як знайти покой під час молитви. Отже, як налагодити свою духовну практику молитви та знайти внутрішній покій?

Перш ...

Як боротися із заздрістю та ревнощами?

Я пам'ятаю, як зайшла до будинку своєї нової подруги. Я так раділа її запрошенню на групу з вивчення Біблії: після переїзду до нової країни та приєднання до нової церкви я не знала, з чого почати будувати стосунки. Але моя радість швидко змінилася болем: розглядаючи її будинок з високими стелями та гарним килимом, я згадала про мій скромний, маленький будиночок, у якому ще не було нормальни...

Час із Богом

«Будьте сильними в Господі (сильними у союзі з Ним); отримуйте Його могутність (могутність, що виходить від Його безмежної могутності)».

– Послання до Ефесян 6:10

Коли я вперше спробувала присвятити час спілкуванню з Богом, мені було нелегко. Я почувала себе якось безглуздо і ніяково. Я сиділа і позіхала від нудьги, намагаючись не заснути.<...

Слабкі не вміють прощати

Ганді говорив: «Вміння прощати – ознака сильних. Слабкі не вміють прощати». Слово Боже сьогодні нагадує нам чесноту прощення: «Бо якщо ви прощатимете людям провини їхні, то простить і вам Отець ваш Небесний. А коли не будете прощати людям провин їхніх, то і Отець ваш не простить вам провин ваших» (Мф. 6:14,15).

Щоб краще зрозуміти грані прощення,...

5 причин насолоджуватися богослов'ям

Роберт Дженсон якось сказав, що богослов'я – це певний вид “граматики”. Можна сказати, що церква, як громада, говорить “християнською мовою”, а богослов'я формулює синтаксис та семантику цієї мови.

Слово "теологія", що складається з двох грецьких слів Теос (Бог) і Логос (слово), буквально означає "слово про Бога" або "бесі...

Сподівайтесь на Бога

«А ті, хто сподівається на Господа (що сподіваються на Нього), зміняться, оновляться в силі; піднесуться на крилах (ближче до Бога), як орли, будуть прагнути (до сонця), побіжать і не втомляться, будуть іти, і не втомляться».

– Книга пророка Ісаї 40:31

Пророк Ісая закликає нас покладатися на Бога, коли ми розуміємо, що наші сили закінчуються. По...

Біблійні вірші про молитву – 25 потужних уривків зі Святого Письма

Біблійні вірші про молитву

Молитва в християнстві визнається надзвичайно важливою і навіть вирішальною складовою віри. Усі Біблійні тексти засвідчують молитву як засіб спілкування з Богом. Через молитву віруючі можуть висловлювати свою вдячність, просити про прощення, знаходити керівництво та підтримку, а також сповіщати Господу про свої потреби та бажання. Фактично, молитва настіль...

Простити = не гніватися?

«Бо якщо ви прощатимете людям провини їхні, то простить і вам Отець ваш Небесний. А коли не будете прощати людям провин їхніх, то і Отець ваш не простить вам провин ваших» (Мф. 6:14-15).

Ці слова про прощення ми чули стільки разів, що як би оглухнули до них. Але от варто лише на секунду вдуматися, вслухатися, струсити із себе внутрішню до них звичку, як вони знову...

Впевненість у невидимому

Написано: «Віра ж є здійснення очікуваного і впевненість у невидимому» (Євр.11:1). Сьогодні я хотів би поговорити про те, наскільки важливо мати розплющені духовні очі і впевненість у невидимому.

Біблія розповідає нам про Агар, яка опинилася разом зі своїм сином у відчайдушних обставинах: «Вона пішла, і заблукала у пустелі Вирсавії; і не стало води в міх...