Понеділок 16 Вересень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

Ти вже полюби мене

Дашенька була довгоочікуваною дочкою.

- Ненаглядна моя! - вигукував тато, підхоплюючи її на руки, коли та з радісним криком зустрічала його після роботи. Втоми як не бувало! І Сергій готовий був годинами грати з дочкою, розповідати їй казки та читати книжки.

Працівник він був чудовий, але біда трапилася – спина почала боліти. От і запропонували йому роботу легше – комірником. Доводилося Сергію, окрім інструментів та матеріалів, спиртом розпоряджатися.

Перші місяці все йшло добре. Сергій суворо стежив за розподілом цього небезпечного товару. Але з'явились у нього нові друзі. Приходили до нього особливо після свят та вихідних:

– Виручи, Сергію, дай хоч ковток похмелитися.

І Сергій з м'якості характеру давав.

Друзів ставало дедалі більше. Якось, коли Сергій застудився, йому порадили замість ліків сто грамів спирту випити. Випив – і справді полегшало. Так помалу став він це зілля попивати. Збиралися нові знайомі з Сергієм після роботи у сквері та розливали на трьох. Дружина Ніна помічати стала:

— Сергію, що це ти з роботи став веселим приходити, та й горілкою пахне. Чи не став ти випивати на старості років?

Засміється Сергій, обійме дружину:

- Не турбуйся, - скаже, - випивай, та розуму не пропивай!

І знову все йшло як і раніше.

Але від веселощів Сергія незабаром нічого не залишилося: приходив з роботи додому роздратований, стомлений, а іноді зривалися в нього лайливі слова.

Машенька бачила, як змінився її улюблений тато, молилася в церкві за нього, просила Ісуса Христа і Божу Матір, щоб він кинув пити і став таким, як раніше.

Якось у проповіді священик сказав, що Богородиця не любить тих, хто п'є горілку і свариться. Це зовсім налякало Марусю, і вона почала ще гарячіше молитися за батька.

Раз Сергій прийшов додому у брудній куртці та з відірваним рукавом.

Це обурило Ніну:

- Подивися, на кого ти схожий? Кому ти такий потрібний?

– Тобі. Ти моя дружина і зобов'язана любити твого чоловіка, - язиком відповів Сергій.

- Кохати!? – закричала Ніна. - Та як можна такого п'яницю любити!?

– Ага! Тобі я, отже, вже не потрібний! Машенька, йди-но сюди. Сідай поряд зі мною. Він обійняв дочку. - Ти мене кохаєш?

- Звичайно люблю! – відповіла дівчинка.

– І ось такого п'яного та брудного?

- Так, і такого. Я тебе люблю. - Вона пригорнулася до батька і раптом гірко заплакала.

Сергій розгубився:

- А чого ти плачеш, дурненька?

– Татусю, миленький, – крізь сльози заговорила дівчинка, – я люблю, а от Богородиця тебе не любить, а я так хочу, щоб і Вона тебе покохала!

- Це чому ж вона мене не любить?

- Вона не любить тих, хто лається поганими словами і п'є горілку, - продовжувала дочка.

- Ось як! - Здивовано сказав Сергій. – Дивись, не любить…

Слова дочки запали у душу Сергія. "Як вона плакала, - згадував він, - і як хотіла, щоб Богородиця мене полюбила".

Наступного дня замість скверу він пішов до церкви. Було тихо та урочисто, горіли свічки. Служба вже закінчилася, і кілька людей стояли, щоб підійти до ікони Божої Матері. Сергія щось потягло туди. Підійшовши до ікони і глянувши на світле обличчя Богородиці, він несподівано для себе став на коліна і прошепотів:

– Богородице Діво, вже Ти постарайся покохати мене, бо моя дочка Машенька сильно плаче. А я обіцяю Тобі – кину пити і жодного грубого слова Ти від мене не почуєш. І до церкви в неділю з Машею ходитиму.

Сергій підвівся, і крізь пелену сліз йому здалося, що Богородиця посміхнулася йому. "Значить, вибачила!" – подумав він.

А наступного дня він пішов у дирекцію і попросив повернути його знову до цеху, а комірником призначити жінку.

Не чоловіча це робота – бути біля спирту, – зніяковіло додав він.

25.10.2023

Великдень без тата

Наближався Великдень. У християнських сім'ях це свято відзначається особливо урочисто. У будинку та на вулиці зазвичай наводять порядок, мами та бабусі печуть пиріжки, а дітлахи, як завжди, всім допомагає.

Передсвяткова метушня панувала і в сім'ї Кузнєцових. Хлопчики прибиралися у дворі та у сараї, а дівчатка – у хаті. Робота у них сперечалася, бо всі бралися за неї охоч...

Сходи на небо

Народ стояв живою стіною, а Закхей був маленький на зріст. Як він не підстрибував, йому не вдавалося побачити Бога, що проходить поруч. Тоді Закхей почав шукати якусь сходинку чи драбинку, бажаючи трохи підня...

Як Олю вкусила оса

Як тільки яскраве проміння ранкового сонця заглянуло в кімнату, Оля одразу ж прокинулася.

- Який сьогодні чудовий день! - зіскочила вона з ліжка і, згадавши вчорашню подію, щасливо прошепотіла: - Тепер Ісус живе в моєму серці і я завжди буду гарною, слухняною.

Вчора на недільному богослужінні Оля покаялася. Вона вибачилася за всі свої гріхи і з радістю відкрила серце Ісусу.<...

Найдорожче

Якби тебе запитав Сам Господь: Що ти хочеш? Говори, Я виконаю будь-яке твоє бажання”, щоб ти попросив? Що для тебе най-най?

Урок

Рано-вранці Вані та Віте мама веліла зібрати квасолю. Вона пообіцяла, що по обіді відпустить їх на річку, якщо вони добре попрацюють. Хлопцям дуже хотілося повудити рибу і купуватися, тому вони підстрибом помчали на город.

Квасоля була посаджена довгими рядами. Щоб швидше впоратися з роботою, хлопці вирішили збирати квасолю наввипередки. Так цікавіше!

У свій час Вітя йшов по...

Вогник віри

Бабуся вчила Оленку молитися, ще коли онука була зовсім маленька. Показувала на свічку, що горіла, і говорила:

Молитва Еммі

Маленькій Еммі було всього чотири роки, а для неї Ісус уже став саме її Ісусом. Так, вона вже звернулася до Нього в щирій молитві, визнала перед Ним усі свої гріхи (знаєте, адже малята теж грішать) і попросила Його простити її, оселитися в її серденьку і стати її особистим Спасителем. Ісус точно виконав прохання маленької дівчинки, як і обіцяв! Він став таким реальним для неї, нем...

Привітне щеня

Чому під час зустрічі люди тиснуть один одному руки? Це тепер є танки, гармати та бомби. А раніше люди воювали камінням та палицями. І якщо зустрічалися миролюбні, то один із них показував іншій долоню: ...

Лікування

Хлопчик із раннього дитинства було ні вставати, ні ходити, ні грати, як інші діти. Параліч прикував його до ліжка. Лікарі казали батькам, що хвороба їхнього сина невиліковна. Але його рідні молилися за н...

Нова

Вихователька дитячого садка Софія Олександрівна ввела до ігрової кімнати молоду жінку з дівчинкою. Дівчинка була славна, з рудим волоссям і якимось надзвичайно добрими очима та привітною усмішкою.