Неділя 19 Травень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

Чому вчить Біблія — Людина

Якщо ми бажаємо знати правду про людину, потрібно звернутися до Біблії. “Істина – це судження Бога про той чи інший предмет”. Біблія розповідає про створення людини, її природу та її взаємини з навколишнім світом. Людина – вінець творіння. Вся земля підпорядкована йому (Буття 1:26). Однак, щоб дізнатися всю правду про людину, необхідно глянути на неї з Божої точки зору, а не з людської.

I. ПОХОДЖЕННЯ ЛЮДИНИ

Інтерес людини до свого походження цілком природний. Він завжди цікавився цим питанням. Філософи висували різні теорії про походження людини. Одна з найсучасніших – теорія еволюції, згідно з якою прабатьками людини були тварини. Однак немає жодних доказів того, що примітивна людина чимось відрізнялася від сучасної. Той факт, що склад крові всіх людей, що населяють планету, є однаковим і унікальним, доводить, що вони не є продуктом еволюції (Дії 17:26). Життя людини неможливо підтримувати з допомогою крові тварин. Ми не можемо змішувати свою кров із кров'ю тварин. Все живе: риби, птахи, тварини, а потім людина, створена Богом, за їхнім родом (Буття 1:24-25).

Людина кардинально відрізняється від інших творінь, тому що вона створена за образом Божим: “І сказав Бог: створимо людину за образом Нашим” (Буття 1:26-27).

Першу людину Бог створив із пороху земного (Буття 2:7). У Біблії описано лише кілька способів, за допомогою яких Бог творив людей:
1) зачаття за участю чоловіка та жінки;
2) без участі жінки (так Бог створив Єву);
3) без участі чоловіка та жінки (так створений Адам);
4) без участі чоловіка, але за допомогою жінки (так Христос зачатий).
Все це ще раз свідчить про владу Бога над життям.

Ось що Бог говорить про створення людини: “... кого Я створив на славу Мою, утворив і влаштував” (Ісаї 43:7). Запитання: в чому полягає основне призначення людини? Відповідь: прославляти Бога.

ІІ. ПРИРОДА ЛЮДИНИ

Кожен, хто спостерігав останні хвилини життя людини, чудово розуміє, що, крім тіла, у нього є ще душа і дух. Ось перед вами жива людина, а наступної миті її вже немає. Тіло залишається, проте головну складову життя втрачено.

Біблія навчає нас тому, що людина складається з трьох компонентів: тіла, душі та духу (1 Фессалонікійцям 5:23). Нам важко провести кордон між духом і душею, тому що в Біблії і душа і дух протиставляються тілу, проте сказано, що між ними є різниця. Рослина - це тіло, яке не має ні душі, ні духу. У тварин є тіло і душа, але немає духу. Людина ж є тіло, душа і дух. Жива істота відрізняється від мертвого наявністю душі, проте людину від тварини відрізняє наявність духу. Дух людини дає можливість спілкуватися з Богом.

Серед усіх Божих творінь лише людина здатна молитися. Молитися можуть люди всього світу, починаючи з язичників і закінчуючи найосвіченішими. Крім того, тільки людина має совість. Ви коли-небудь бачили мавпу, яка дякує Богові за банан чи мавпу, яку викривають совістю через те, що вона вкрала у одноплемінниці кокос або здійснила перелюб? Історія сповнена прикладів того, коли люди були мучені совістю через неправильні вчинки (Римлян 1:18-32). Тваринами керує інстинкт, і лише людина здатна приймати раціональні рішення.

З того моменту, коли занепала людина стає християнином, у ньому поселяється Святий Дух. Ми отримали стару природу через гріхопадіння Адама. Якщо ж ми вірою приймаємо Христа Спасителем, Він Духом Святим вселяється в наше життя. У цей момент ми отримуємо нову природу: “Христос у вас, надія слави” (Колоссянам 1:27). Ці дві природи християнина, тілесна та духовна, постійно борються одна з одною.

Душа є осередком людських почуттів та пристрастей. Дух дає нам здатність знати та розмірковувати. Людина відповідає перед Богом: його найбільший обов'язок – пізнавати волю Бога і виконувати її. (Докладніше про це див. розділ “Порятунок”.)

ІІІ. ВІЛЬНА ВОЛЯ ЛЮДИНИ

Крім видимих ​​живих істот, Бог створив ще ангелів або духовні істоти. У них немає ні фізичного тіла, ні душі, проте вони могутніші за людину. Вони були створені для служіння Богові і, подібно до людини, мають вільну волю. Деякі з них впали в гріх непослуху (Ісаї 14:12-15).

Бог міг створити роботів, які б виконували Його волю механічно. Однак Він вирішив створити такі істоти, які добровільно служили б Йому і любили Його за своєю волею. Нам не зрозуміло, чому Він схотів зробити все саме так. Проте людина робить свій вибір, Бог згодом віддає за цей вибір.

IV. ГРІХ ЛЮДИНИ

Коли Бог творив наділені волею істоти, здатні виконувати Його волю або відкинути її, Він знав, що деякі творіння оберуть неправильний шлях. Так воно і сталося. Великий херувим Люцифер, нині відомий як Сатана, вирішив чинити опір Богові. Перший гріх був скоєний не на землі, а на небесах. Багато ангелів приєдналися до сатани і разом із ним були вигнані. З того моменту сатана шукає будь-якої нагоди перешкодити Божим планам. Коли Бог створив людину, наділивши її вільною волею, сатана відразу ж вирішив спокусити її на шлях непослуху. Бог попередив людину, і, тим не менш, сатана досяг успіху у своєму злочині. Ця добре відома історія записана у 3 розділі книги Буття.

Бог як моральний Правитель всесвіту, не може допускати у Свою присутність істоту, яка свідомо не слухається Його наказів. Саме тому Сатана був повалений з небес, коли він кинув виклик Божій волі. Так само людина була вигнана від імені Бога після своєї непослуху (Буття 3:23-24).

Гріх увійшов у світ через Адама, і адамова природа передається кожній людині: “Тому, як однією людиною гріх увійшов у світ, і гріхом смерть, так і смерть перейшла у всіх людей, бо в ньому всі згрішили” (Римлян 5: 12). Усі ми народжуємося зі схильністю до гріха. Наша природа відгукується на спокусу ззовні, і ми піддаємося йому, серйозно грішивши проти святого Бога.

V. МАЙБУТНЄ ЛЮДИНИ

Біблія розповідає не тільки про походження людини, її ганебне гріхопадіння і відокремлення від Бога, але й про те, що прийде день, коли всі, хто живе, постануть перед Богом як перед Суддею. “Отже, кожен із нас за себе дасть звіт Богові” (Римлян 14:12). Ми звичні до смерті і розуміємо, що це неминучий кінець кожної людини. Однак Біблія каже, що “людям належить якось померти, а потім суд” (Євреїв 9:27). Бог створив людину і явив їй Свою волю в Писанні. Бог попросить кожного з нас дати звіт у своїх вчинках. Наше земне життя лише підготовка до вічного життя. Людина вмирає не так як тварина: її дух йде до Бога – свого Творця та Судді.

18.10.2023

НАСЛІДКИ НЕПОСЛУХАННЯ

«Не схиляйтеся під чуже ярмо з невірними, бо яке
спілкування праведності з беззаконням? Що спільного у світла
з пітьмою? (2 Кор. 6:14).
Есмі виросла в адвентистській сім'ї, в Англії. У підлітковому віці вона поступово віддалилася від Бога, почала приймати ідеї своїх друзів, спробувала багато з того, що їй шкодило. У своїй компанії вона познайомилася з хл...

Все можливо віруючому

Одного разу один чоловік, проходячи повз слонів у зоопарку, раптом зупинився, здивований тим, що такі величезні створіння, як слони, були прив'язані тонкою мотузкою за передню ногу. Ні ланцюгів, ні клітки. Було очевидно, що слони можуть легко звільнитися від мотузки, якою вони прив'язані, але з якоїсь причини вони цього не роблять.

Він підійшов до дресирувальника і запитав,...

Цілком життєва історія

- Амінь! - Вигукнула молодша Ганнуся і заплескала в долоні.
- Приємного апетиту, - сказав, посміхаючись, тато Михайло.
Так заведено було в їхній сім'ї, як би надовго не відволікали справи та турботи по дому, по роботі, по навчанню, але вечеряти сідали всі разом. Тихий сімейний уклад. Після вечері, за чаєм та домашні справи. Проблеми обговорити можна.
- Тату, м...

Відро з яблуками

Купив чоловік собі будинок новий, великий, гарний. І сад із фруктовими деревами – все добре, акуратно.
Поруч у кривенькому, старенькому будиночку жив заздрісний сусід, який постійно намагався зіпсувати йому настрій: то сміття під ворота підкине, то ще якусь гидоту створить.
І одного разу прокинувся чоловік у гарному настрої, вийшов на ґанок, а там відро з помиями.
Чоло...

Притча про порваний плащ

Якийсь солдат запитав одного разу одного зі старців, чи Бог дарує прощення грішникам. І старець відповів:

— Скажи мені, коханий, коли плащ твій порвався, ти його викидаєш?

Солдат відповів:

- Ні. Я його чиню і продовжую носити.

Старець уклав:

— Якщо ти піклуєшся так про свій плащ, невже Бог не буде милосердним до свого ...

Під покровом крил

Хто живе під дахом Всевишнього
під покровом Всемогутнього, спочиває...
(Псалми 90:1)

Гримить десь на околиці, пахне гаром і пилом. Під вікном розбита гойдалка, зламана вишня. Щось лякаюче, схоплююче дихання підходить до горла і починає душити жалістю та невідворотністю, завдаючи біль у грудях. Краще закрити штори. Плотніше.

«Притулок мій...

Не прив'язуйтесь до благ цього Світу

Як визначити, чи починаєте ви тяжіти до матеріальних благ так, що вони стають для вас все важливішими? Про це ми й поговоримо сьогодні. «Жоден воїн не пов'язує себе життєвими справами…» (2 Тимофія 2:4). Слово empleko — «пов'язувати», має ще кілька значень, але найчастіше воно означає заплутатися, заплутатися. Воно описувало людину, яка за...

Притча про батька та сина

В одного чоловіка був син — юнак безтурботний і легковажний. Людина ця з дитинства намагалася навчити свого сина і наставити на шлях істинний, але все марно. Від горя він тяжко захворів і зліг. Перед самою смертю батько покликав до себе сина і сказав:
— Бідолашний хлопчику, скоро я піду, і залишишся ти зовсім один. Пробач мені, що не зміг я напоумити тебе.&n...

Благословення та гнів Бога на царя Соломона

Біблія описує царя Ізраїлю Соломона, який був наймудрішим королем за всю історію. Проте, перечитуючи історію про нього нещодавно, я здобула нові знання про Божественний промисл. Я усвідомила, що в нашій вірі в Бога, щоб зрозуміти правду і поклонятися Богу, дуже важливо зрозуміти справжній Божий промисел. Далі я поділюся з вами своїми знаннями та здобутками.

Бог благословляє тих, хто р...

Чи розумієш робити добро?

Недільні збори в домі Молитви закінчилися, але Діма не поспішав іти. З приміщення, де проводились заняття з дітьми, лунали дзвінкі дитячі голоси. Ну і весело сьогодні там у них. подумав він. Дитяче служіння сьогодні було незвичним. Кімнату прикрасили осіннім листям: червоним, жовтим, помаранчевим, різнокольорові надуті кулі додавали відчуття свята. Прощання восени....