Неділя 08 Вересень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

Бути делікатним – означає глибоко шанувати життя!

Сучасна людина ні за чим так сильно не тужить, як за делікатністю. Життя настільки зматеріялізувалося й підпорядкувалося економічним інтересам та конкурентній боротьбі з іншими, що людина стала нині зовсім беззахисною і вразливою. Стосунки між людьми такою мірою раціоналізувалися й об’єктивізувалися, що здається, наче тепер уже все можна науково пояснити й обґрунтувати, а отже – демітологізувати. У результаті делікатність залишилася лише в еротико-сексуальній сфері. Ми вже майже почали вірити, що за допомогою відповідних психологічно-педагогічних методів, здорового харчування, правильно організованих ясел і дитячих садків можна виховати добру людину. Діємо так, наче, використовуючи наукові досягнення, можна досягти буквально всього й наче людина перетворилася на машину, яку треба тільки добре змастити й належним чином обслуговувати – і вона функціонуватиме безвідмовно. Як наслідок, людина залишилася без власної душі.

Святе Письмо твердить, що Бог – це чиста Делікатність. Правду кажучи, делікатність є самим життям. Делікатність – глибоко людська риса. Делікатність є простором, у якому людина може вижити. Можна також сказати, що делікатність – це умова, потрібна для того, щоб людина стала людиною.

Горобчик на долоні – делікатний, немічна бабуся, що переходить вулицю, – делікатна, безпомічна дитинка на руках матері – делікатна, брунька, що поволі розпускається на гілці, – делікатна.

Делікатний той, кому потрібна делікатність і допомога.

Делікатним є також той, хто вміє допомогти тому, хто цього потребує.

Людина, яка страждає й найбільше потребує допомоги, є найделікатнішою. Страждання нищить у людині майже все матеріяльне, минуще, нецінне, і дає дорогу тому, що вічне, делікатне, святе. Зустріч зі стражданням робить людину делікатною.

Згадаймо матір, що опікується слабкою дитиною, медсестру, яка доглядає за хворим, юнака, який, узявши бабусю під руку, переводить її через вулицю, чоловіка, що співчутливо дивиться на дитину, яка тихенько квилить, заплакану маму, зажуреного друга.

Делікатність завжди присутня там, де оберігаємо життя. Тож людська душа делікатна всюди, де захищає іншого. Людське тіло теж делікатне в тих місцях, які пов’язані з передаванням життя. Ці частини людського тіла називаємо інтимними. Цю інтимну делікатність, з якої народжується життя, має кожна квітка, кожна тварина й кожна людина. Мертві речі не можуть бути делікатними. Так само й наука, яка досліджує мертві речі, не здатна бути делікатною.

Делікатність існує тоді, коли даєш іншому змогу розвиватися спонтанно й вільно. Делікатність – це коли помічаєш, що хтось інший хоче вилити тобі душу, просить про допомогу, каже: «Прийди».

Делікатність – це бачити пасмо волосся на чолі дівчини, зауважити гармонійну ходу юнака, помітити жінку в благословенному стані, гладити волосся дитини, втішати зажуреного. Бути делікатним – означає глибоко шанувати життя. Бути делікатним – значить з величезною повагою ставитися до таємниці життя в іншій людині, оскільки там, де делікатність, є життя.

Натомість там, де немає делікатности, панує брутальність. Якщо боїшся прийняти Божу й людську делікатність, стаєш грубим. Чоловіка не можна назвати мужнім, якщо він не має відваги прийняти делікатности. Навпаки, у такому разі він стає брутальним. Так само й жінка, яка не спроможна прийняти делікатність або з глибокою повагою, делікатно прийняти життя та оберігати його, стає грубою. Краса жіночности – у делікатності. Найбільше задоволення та радість людини – спробувати бути делікатною. Статеві й еротичні задоволення без делікатности тривають недовго, перетворюються на використання іншої особи, розчаровують і роблять людину ще голоднішою, залежною.

Делікатність чинить людину вільною, делікатність лікує людські рани, делікатність робить людину мужньою та сміливою; делікатність перетворює чоловіка на лицаря, а жінці додає жіночности, делікатність пробуджує в людині гідність і людяність.

Найделікатнішою людина є під час молитви, адже тоді вона пов’язана з Богом, а Він – чиста Делікатність. Тому саме молитва найбільше допомагає людині стати людською і зціленою. Божа делікатність зцілює людину через молитву й Слово Боже.

Найсерйозніші рани людина отримує там, де нема делікатности. Їх важко коли-небудь вилікувати. Зазвичай вони відкладаються в підсвідомості й звідти нищівним чином впливають на людську поведінку та дії.

Людина залишається злою там, де бракувало делікатности. Вона реагує спонтанно, неконтрольовано, протестуючи та виявляючи грубість. Вона видається одержимою або залежною від злости. Брак делікатности породжує також жаль до себе, який часто призводить до депресії.

Сучасні дослідження дитячих психологічних травм дали змогу з’ясувати, що брак делікатности робить людину неспроможною добре й нормально реагувати, чинить її злою, а водночас викликає в неї прагнення розуміння й делікатности з боку інших. Така людина реагує, як той, хто тоне й кричить, щоб йому подали руку.

Немає сумніву в тому, що, досліджуючи людську делікатність, швидко відкриємо, що без Бога не можемо бути ні дорослими, ні добрими, ні щасливими.

Спробуй сьогодні сказати Богові, яким ти хотів би бути, а також про все те, що мучить тебе в житті. То буде твоя найліпша молитва.

24.09.2023

Краса справжніх стосунків із Богом

З чим асоціюється слово «релігія»? з набором правил, розпоряджень та ритуалів або з живим Богом, з яким ви можете спілкуватися скрізь і завжди?

Для мене релігія асоціюється з Богом, з яким я можу спілкуватися через смерть і воскресіння Ісуса Христа.

Бог дав певні правила, які ми повинні дотримуватися, але при цьому Його метою було вберегти нас від гріха, а...

Християнська свобода

На моїй полиці є богословський словник, що тлумачить значення слів Нового Завіту, і часто словарна стаття в ньому починається з пояснення, що це слово означало для греків. Багато слів з Нового Завіту були знайомі язичникам. Вони також говорили про бога, гріх, жертву, милість і свободу. І я думаю, що буде добре, якщо я почну з того, що розповім вам про значення свободи для греків. Тоді ми краще ...

Поспішні слова

«Я часто каявся у своїх словах, але ніколи у своїй мовчанні». Ці слова належать римському історику Публію. Мовчання – це правильний вибір у ситуації, коли недобрі слова готові зірватися з твоїх вуст. Тільки душа, яка знає, що таке мовчання та спокій, може почути біль та страждання іншої. Якщо ми не будемо виділяти час на наповнення свого серця Святим Духом,...

Життя – це боротьба

Людське життя, шановний читачу, – це боротьба. Нічого не можна здобути чи зберегти, не борючись проти неминучого розпаду та руйнівного впливу часу. Постійно треба втамовувати голод і спрагу, деколи мусимо вживати ліки проти хвороби; завжди маємо пильнувати, щоб не потрапити в автомобільну аварію, уважати, щоб не знищити взуття й одяг, доглядати за пам’ятками культури, берегтися від ...

Де в Біблії написано, що Бог дав людині свободу вибору?

Деякі люди задаються питанням, винесеним у заголовок. Спробую відповісти. Фраза “от тобі свобода вибору” у такому формулюванні, звичайно ж не зустрічається, але суть її видно від початку. Коли Бог вже в Едемі насаджує рай і в ньому є присутнім дерево пізнання добра і зла, яке під забороною.

Ця заборона не була непереборною: Бог спочатку допускав, що людина може обрати непр...

Духовна боротьба: Що означає бути християнином у світі, де є зло та страждання?

Бути християнином в світі, де є зло і страждання, означає жити у постійній духовній боротьбі. Ми повинні захищати нашу віру і залишатися вірними Богу, незважаючи на зустрічені негаразди і спокуси.

Для того, щоб перемагати зло в своєму житті і в світі, ми повинні використовувати нашу віру. Нам потрібно бути твердими віруючими, знати Святе Письмо і молитися, щоб отримати силу і направленн...

Що таке справжня свобода?

Нас як віруючих часто звинувачують у тому, що ми живемо обмеженим або навіть, більше того, скованим життям. Причому наводяться аргументи на кшталт того, що ви, ніби вимушені читати Біблію, молитися, відвідувати церкву, а не відвідувати якісь особливі розважальні місця і заклади, не ходите на дискотеки, не п’єте і не палите і багато що інше.

Зараз перед нами стоїть завдання дати ...

Чому християни страждають?

«А якщо діти, то й спадкоємці Божі, а спадкоємці Христові, якщо тільки з Ним страждаємо, щоб з Ним і прославитися» (Римлян 8:17). Приємно усвідомлювати, що ми прославляємося з Христом, але не хочеться думати, що доведеться і страждати з Ним. Ісус помер одного разу за всіх нас на хресті, щоб позбавити нас від вічного покарання. Але щоб прославитися з Христом, ми смілив...

Думай позитивно

Запрошую тебе сьогодні поглянути разом зі мною на дійсність віри в житті. Вірити – означає здобути те, у що віриш. Нічого в житті не здійснюється без віри. Чим сильніше віриш, тим швидше досягнеш того, чого прагнеш. Що це означає?

Якщо хочеш купити будинок, мусиш мати в голові його образ. Якщо бажаєш придбати автомобіль, то, перш ніж зробити це, уявляєш собі, як він виглядатиме....

Знайдіть надію, коли друзі відпадають

Ви відчинили двері нашої квартири. Один із наших найдорожчих друзів передав нам свою Біблію та християнські книги. Наші серця стиснулися. Він був першим віруючим у нашому місті, і він більше не хотів брати участь у житті Христа. Через три роки нашого служіння за кордоном ми були спустошені.

Однією з найважчих проблем, з якими стикаються місіонери, є горе відступництва. Відступництво &...