Субота 18 Травень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

Шануй батьків, яких дав тобі Бог

Чому Бог, за всіх доступних Йому варіантів і можливостей, вирішив, що нове життя з'являтиметься і зростатиме через батьків ? Чому Він передбачив, що ми народжуємось у світ через батька і матір?

Бог має багато причин для всього, що Він робить (і більшість з них нам не відомі, принаймні поки що). Хоча книга Буття відкриває нам найголовнішу причину: «І сказав Бог: створимо людину за образом Нашим і за подобою Нашою » (Буття 1:26). Потім двома віршами нижче: «І благословив їх Бог, і сказав їм Бог: плодіться і розмножуйтеся , і наповнюйте землю» (Буття 1:28). Батьківщина бере свій початок від Самого Бога. Нове життя з'являється в результаті сильної та близької любові між чоловіком і дружиною тому, що людське життя спочатку з'явилося внаслідок сильної та близької любові Бога. Він створив чоловіка і жінку не тому, що відчував у чомусь недолік. Йому не було самотньо чи нудно, Він нічого не потребував. Життя стало природною течією Його любові.

Трійця в іпостасях Отця, Сина і Святого Духа були віддані один одному і безмірно щасливі. Адам і Єва, а значить і ми з вами – плід цієї безпрецедентної любові. Тому Бог, бажаючи, щоб ми неодмінно зрозуміли, навіщо Він створив світ — навіщо створив нас  — створив нас плодом любові (навіть якщо любов наших конкретних батьків була нещасною, незрілою чи нерозумною). Навіть якщо вони не любили нас (і один одного), батьки все одно нагадують нам про краще, чистіше і надійніше Любов, що створила нас. Бог передбачив, що якийсь час діти дивляться на батьків, щоб вони змогли глянути далі батьків і бачити Його.

Батьки – це живе нагадування про Божу повноту, ту повноту, яка вилилася у все створене. А добрі батьки, як, наприклад, чудові батько і мати, яких Бог дав мені, особливо чудово відображають цю любов, повноту і створення. Також батьки – це перша можливість для дітей прийняти, підкоритися і підкоритися Богом даної влади – ще однією переконливою причиною, чому Бог створив мир та сім'ю саме такою.

Шануй твого Батька і Творця

Коли Бог каже: «Почитай батька твого і матір твою», Він також каже: «Чи ти довірятимеш Мені і підкорятимешся Мені? (Моєму мудрому, суверенному та особливому плану для тебе, яким би важким він не був на шляху)» Він вибрав мамину утробу твоїм першим домом (Псалом 138:13), і поєднав частини твоїх батьків до однієї нової людини. «Від однієї крові Він провів увесь рід людський для проживання по всьому лицю землі, — нагадує нам апостол Павло, — призначивши певні часи та межі їхнього проживання…» (Дії 17:26) – і те, чиїми дітьми ми будемо.

Отже, чи ти береш цього чоловіка і цю жінку – батьків, яких Він вибрав тобі – і чи обіцяєш любити їх і поважати, поки вони житимуть? Вчителі з'являтимуться в нашому житті і йдуть, керівників найматимуть і звільнятимуть, депутатів і президентів обиратимуть, а потім вони залишатимуть посаду, цілі нації підніматимуться і падатиме, але ваші батьки назавжди залишаться вашими батьками. Буквально з мільйона варіантів Бог вибрав цього тата та цю маму для тебе. Чи ти будеш шанувати Його повагою до своїх батьків ?

Словами пророка Малахії Бог поєднує ці нитки поваги: ​​«Син шанує батька, і раб — пана свого; якщо Я - батько, то де повага до Мене ? і якщо Я Господь, то де благоговіння передо Мною ?» (Малахія 1:6) Його народ неохоче поклонявся, виявляючи до Нього менше поваги, ніж до улюблених політиків (Малахія 1:8). Тому Бог звертається до логіки поваги, вплетеної в людство - як син шанує батька, так Мій народ повинен шанувати Мене . Вшанування батьків – це приклад наших взаємин із Богом, і підготовка до них.

Пошана до батьків – це пошана до Бога , по-перше, тому що Бог сказав нам так чинити, але також і тому, що повага до них створює в наших серцях глибші та ширші канали для поваги до Нього .


Тільки батька та матір? 

Чи означає це, що Бог закликає нас шанувати виключно батька та матір? Чи в п'ятій заповіді Він опосередковано встановлює ширше застосування підпорядкування та поваги у суспільстві? У Вестмінстерському символі віри відображено цілий світ взаємовідносин у цій простій фразі:

«Під батьком і матір'ю, у п'ятій заповіді, маються на увазі не тільки природні батьки, а й усі старші за віком та дарами; і особливо ті, хто за Божим встановленням перебувають над нами в позиції влади, чи то в сім'ї, церкві чи суспільстві».

Згідно з Вестмінстерським сповіданням віри, у заповіді «шануй батька твого і матір» закладено принцип, який поширюється на все наше життя в міру того, як ми ростемо і дорослішаємо. Інакше кажучи: «Майже всіх, кого Бог поставив над тобою». Цей принцип підтверджується у Новому Завіті. Те, що діти виявляють до своїх батьків, дружини-християнки виявляють до своїх чоловіків у шлюбі (Ефесян 5:22; 1 Петра 3:1), віруючі — до пастирів у своїй церкві (Євреїв 13:17; 1 Тимофія 5:17) ), громадяни - до влади в державі (1 Петра 2:17). У широкому розумінні апостол Петро заохочує нас: «Всіх почитайте» – всіх (1 Петра 2:17).

Якщо нам дійсно потрібно шанувати всіх , особливо тих, хто має владу над нами, то навички такої поваги найчастіше розвиваються вдома.

Стаючи людиною вдома

Таким чином, батьки стають нашими першими вчителями у підпорядкуванні. Апостол Павло пише дітям, цитуючи п'яту заповідь: «Діти, коріться своїм батькам у Господі, бо цього вимагає справедливість. «Шануй батька свого й матір» (Ефесян 6:1,2). Батьки – це наша перша особиста, відчутна (і неминуча) зустріч із Божою владою над нами. Ми будемо підкорятися чи бунтувати, слухатися чи ігнорувати, шанувати чи зневажати? «Діти, будьте слухняні батькам вашим у всьому, бо це угодно Господеві» (Колоссянам 3:20). Бог спостерігає за дітьми (навіть за дітьми!), і щоразу, бачачи послух, Він радіє. Уявіть, наскільки більше були б зацікавлені наші діти слухати батьків, і слухатися їх у всьому і відразу, якби могли щоразу відчувати тепло Божого серця і бачити сяйво Його незрівнянної посмішки. Уявіть, наскільки більше ми зацікавлені в наполегливому дисциплінуванні своїх дітей, якби переживали те саме. Дисципліна наближає наших синів і дочок до неймовірної радості небес – до нескінченного, переповнюючого блаженства.

Якщо ми відмовляємося підкорятися вдома (або нас ніколи не дисциплінували), ми з набагато більшою ймовірністю порушуватимемо правила, не слухатимемося керівників, пастирів і зрештою Самого Бога. Герман Бавінк пише:

«Людиною стають вдома; тут закладається основа, яка формує майбутнього чоловіка і жінку, майбутнього батька і матір, майбутнього члена суспільства, майбутнього підданого Божого царства» ( Християнська сім'я , с. 108).

Насіння того, яким ми станемо, сіється і вирощується на грядках взаємин між дітьми та батьками. Ось чому, консультуючи дорослих, часто фокусуються на «родині, в якій народився», тобто на взаєминах із батьками. Усвідомлення такого глибокого і неминучого впливу батьків може викликати одну з двох реакцій – фатальної жертви чи сповненої вірою пильності. Чи продовжуватимемо ми звинувачувати своїх батьків у всьому, що з нами не так, або приймемо свої слабкості як можливість хвалитися силою Божою? Чи станемо ми шкодувати себе і скаржитися, що у нас саме ці батьки, а не хтось інший, чи приймемо обраних Богом батьків як особливе та особисте запрошення довіряти Богу, йти за Ним і шанувати Його ?

Увага може виглядати по-різному в різних взаєминах, деяких батьків не завжди хочеться шанувати, особливо якщо вони поранили нас або покинули. Однак частина того, щоб стати по-справжньому людиною, — це навчитися приймати і справлятися (а іноді й терпіти) з усіма Божими промислами, включаючи суто особисте провидіння у виборі батьків.

Тимчасова влада, безперервна пошана

Те, чого ми навчаємося, будучи дітьми за наших батьків, — підпорядкування Богом даної влади, — одночасно і основоположно, і тимчасово. Основне воно з причин, описаних вище. Тимчасове — тому що повага до наших батьків буде змінюватись протягом нашого життя. Бог передбачив, щоб діти вшановували своїх батьків інакше, ніж це роблять дорослі.

Щодо дорослих, я чув, як один досвідчений консультант проводив різницю між повагою до батьків і послухом батькам. Ісус закликає нас завжди шанувати своїх батьків; Він не закликає нас бути слухняними своїм батькам після того, як ми утворили свою окрему сім'ю. Ця різниця (і перехід) насправді дуже важлива для правильної і здорової поваги батьків, особливо, коли ми відходимо від них і приліплюємося до дружини/чоловіка: «Тому залишить людина батька свого та матір свою і приліпиться до дружини своєї; і будуть двоє одне тіло» (Буття 2:24). Щоб шанувати своїх батьків так, як цього вимагає Бог, молодий чоловік чи дружина повинні залишити їх так, як цього вимагає Бог, встановлюючи нові чіткі межі. Батькам дано тимчасову владу над дітьми, але вони також обдаровані вічною повагою . Не важливо, якими дорослими, зрілими та незалежними ми стали, Бог каже нам:

«Слухай, що каже твій батько. Без нього не був би ти народжений, і шануй матір твою, навіть коли вона стане старою» (Приповісті 23:22, Сучасний переклад).

Якщо, залишивши свого батька і матір, ми перестали їх слухати або почали зневажати їх, то ми не залишили їх так, як Бог наказав це зробити. По-справжньому залишити батьків стає життєво важливим для нашої вірності з віком і одруженням, і справжня безперервна повага – вислуховувати, поважати, піклуватися, святкувати, благословляти – так само життєво важлива.

Слово до тих, хто шанує батьків

Якщо Бог наказує нам шанувати своїх батьків, то можна припустити, що у нас виникне спокуса їх не поважати. Також можна припустити, що шанувати батьків іноді буде складно, заплутано і навіть болісно. Якби завжди було легко любити батьків, то нам не знадобилася б заповідь шанувати їх. Я нещодавно став батьком, але вже розумію, що моїй дитині не завжди легко мене любитиме. Нам дано заповіді – почитати своїх батьків, бути чесними, протистояти сексуальним спокусам, відмовлятися від жадібності та заздрощів, любити свого ближнього – саме тому, що правильно виконувати їх буде не просто, не природно і не легко.

Оскільки шанувати батьків часто буде непросто, Бог дає нам цю заповідь, а також обітницю. Знову звернемося до апостола Павла, який повторює заповідь: «Діти, коріться своїм батькам у Господі, бо цього вимагає справедливість. «Шакай батька твого й матір» — це перша заповідь з обітницею: «Нехай буде тобі благо, і будеш довголітнім на землі» (Ефесян 6:1-3).

Тим, хто шанує своїх батька і матір, Бог обіцяє життя, радість та безпеку, яких не відчувають інші. Зверніть увагу, що це стосується не лише Ізраїлю у Старому Завіті, але й сучасної церкви. Павло відроджує і заповідь, і обіцяння . Обіцяна Земля, щоправда, знаходиться вже не в ханаанській землі, але на відкритих полях, серед високих гір і незайманих берегів нової землі – нового неба і нової землі, де живе Бог (Об'явлення 21:1-3). Наші душі вдихають це повітря і блаженство вже зараз, живучи в Христі на проклятій землі.

Ця обіцянка не гарантує, що у тих, хто шанує батьків, життя на землі (або стосунки з батьками) обов'язково будуть кращими та простішими. Але постійна повага до батьків і матерів, особливо коли це не просто, підтверджує , що ми чудові діти – діти обітниці, діти небес, вибрані та дорогоцінні діти свого небесного Батька.

19.10.2023

Взаємини між подружжям в світлі Біблії: любов, повага, взаєморозуміння, служіння один одному.

Християнська сім'я базується на взаєморозумінні, любові, повазі та служінні один одному. Біблія надає чіткі настанови щодо того, як має виглядати ідеальне подружжя та які принципи мають керувати взаєминами між чоловіком та жінкою.

Перш за все, Біблія вказує на взаємне поважання. У Книзі Буття ми бачимо, як Бог створив жінку як помічницю для чоловіка. Апостол Павло наголошує на тому, що ...

Життя в шлюбі складається з 7 етапів. Якби сучасна людина знала – розлучень не було б…

Ми самі вибираємо собі чоловіка або дружину. Однак, щоб відчути справжню любов у сімейному житті, потрібно пізнати одне одного, потоваришувати, а потім вже полюбити. Багато хто помилково вважають любов’ю перший цукерково-букетний період.

Адже, як тільки романтика йде, рожеві окуляри падають, партнери стикаються першими труднощами, першими випробуваннями відносин...

Біблійний погляд на сім’ю

 

І. Інститут шлюбу встановив Господь Бог

Термін “одружуватися” в Старому і Новому Завітах перекладається наступними словами і поняттями: “бути паном”, “узяти дружину”, “звеличити” або “прославити” жінку, “вступити в завіт”, “жити разом”, “виконати обов’язк...

8 якостей, яких Бог очікує від чоловіків

Ось вісім речей, яких Бог очікує від чоловіків, які бажають випробувати Його благословення у шлюбі.

1. Невідступно слідуйте за Богом. Слідування за Ісусом не визначає чоловіка автоматично як «більш духовного», але показує його потребу в Богу та в Писанні.

2. Будьте забезпечувачем. Павло говорить: «Якщо хтось про своїх і особливо про домашніх не дбає, той зр...

Неповні сім’ї можуть досягти успіху!

Згідно з одним повідомленням, неповні сім’ї є «типом сімей, кількість яких росте найшвидше» у США. У багатьох інших країнах ситуація подібна. Рекордне число подружжя, які розлучилися або живуть окремо, родин, залишених одним з батьків, та щораз більша кількість незаконнонароджених дітей мають серйозні наслідки для мільйонів батьків і дітей.

«Мені 28 років, я вд...

Сім уроків сімейного життя від Акили і Прискілли

У світі сьогодні є велика нужда в зразкових сімейних парах. Акила і Прискілла – пара, описана в Новому Завіті, яка залишила сім гідних уроків, які можуть послужити для наслідування і для настанови будь-якій християнській парі.

  1. Прискілла і Акила разом здолали труднощі

Перший раз, коли про цю чудову пару згадується в Біблії, ми дізнаємося...

Як захистити від образ ваш шлюб

Як розірвати пута, які негативні слова створили у вашому шлюбі? Все в християнському житті, включаючи ваш шлюб, починається з прощення. Ви повинні пробачити один одного за безліч образливих слів, сказаних у минулому. Прощення - це масло Духа, що зцілює і відновлює.

Далі потрібно діяти по-новому. Тут знадобиться 40-денний пост. За допомогою посту ви намагатиметеся завдати смертельного ...

Як знайти ідеального супутника життя?

Ідеальна дружина: на що чекає кожен чоловік?
Могла вийти заміж за зірку екрану, але хотіла вийти лише за вас.
Є експертом з кулінарії, прибирання, ремонту автомобіля або телевізора, фарбування будинку та мовчання.
Її улюблений вислів: "Що я можу зробити для тебе, любий?"
Що він отримує:
Вона вимовляє 140 слів за хвилину з поривами до 180.
Там,...

Коли хворіє член сім’ї

Чоловіка на ім’я Йов можна без вагань зарахувати до людей, які втішалися щасливим сімейним життям. Він «був невинний та праведний, і він Бога боявся, а від злого втікав». У нього було сім синів і три дочки – десятеро дітей. Він також мав засоби для утримування своєї сім’ї. Але найважливішим є те, що він брав провід у духовних справах і турбувався про стано...

10 причин, чому багатьом з нас важко молитися з нашим подружжям щодня

Кілька років тому я опублікував статтю «Чому подружжю слід молитися разом щодня». Я, як і раніше, вважаю, що кожен має взяти на себе таке зобов'язання. Проте з того часу я зрозумів, що багатьом із нас досі веде справжню битву за втілення в життя цієї ідеї. І ось чому:

1. Ми взагалі мало молимося. Багато хто з нас буквально змушує себе молитися. У такому разі малоймовір...