Субота 04 Травень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

4 ознаки того, що ви на стадії клітини

Боговоренням я серйозно зацікавився десь у 2008 році, у розпал євангельського руху «Молоді, неспокійні, реформатські» (Young, Restless, Reformed — YRR ). На той час я, молодіжний пастор, під керівництвом пастора-методиста, осягав суть «п'яти пунктів» арміянства . Від мого наставника я знав усі «вузькі» місця «п'ятипунктової» кальвіністської сотеріології – і намагався спростовувати їх за будь-якої нагоди.

Але молодіжний рух YRR, що зародився в Далласі-Форт-Уерті, був близьким до мого будинку, і такі постаті, як Метт Чендлер, збирали величезні натовпи. І, звичайно ж, я почав ходити вечорами до місцевої церкви The Village Church і незабаром став прихильником кальвінізму . І тепер, як і слід було очікувати, я навчився використати свої нові аргументи проти старих.

Багато хто називає це кальвінізмом на «стадії клітини», і я теж став до лав його завзятих добровольців . Озираючись назад, можу сказати, що найнегативнішим наслідком мого перебування на цій стадії стало (слава Богу, тимчасове) погіршення моїх стосунків із наставником. Місце моєї глибокої поваги до нього, як пастора і богослова, зайняли сумніви в його освіченості та щирості.

Але це він не змінився, а я.

Діагностика стадії клітини

Менталітет стадії клітини поширений у різних колах. Це навіть майже неминучим наслідком богословського прозріння. Я сам спостерігаю це зараз серед тих, хто, як і я, перебуває у богословському пошуку. Але я сподіваюся, що наші послідовники зможуть уникнути як самої стадії клітини у теологічних пошуках, так і деяких помилок мого покоління.

Отже, ось чотири ознаки богослов'я на стадії клітини на мій особистий досвід.

1. Ви нехтуєте своїми духовними та богословськими попередниками, чоловіками віри чи наставниками.
Ми швидкі на критику або навіть нападки на тих, хто був до нас, тих, хто навчав нас! – бо відчуваємо, що перевершили їх. Ми починаємо цинічно оцінювати їх здібності, схиляючись при цьому до звеличення свого нового розуміння. І це навіть незважаючи на те, що так ми мимоволі принижуємо себе, колишніх прихильників таких переконань.

Не заглиблюючись у цю тему зараз, можу сказати, що одного разу зіткнувся з висловлюванням, у якому, по суті, говорилося: «Зараз я не згоден з [одним із теологів], але можу собі це дозволити лише тому, що він перший допоміг мені полюбити богослов'я». Вважаю, це вірний спосіб виявити повагу до наших попередників. Подібно до дорослих дітей, ми не повинні дозволяти власної гордині зневажати наших (богословських) батьків лише тому, що ми в чомусь пішли далі за них. Вони, як і раніше, збуджують наше бажання і дають інструменти вивчення богослов'я .

Відверто кажучи, семінарист ледь за двадцять, який виступає проти того, чия праця побачила світ ще до його народження, може й мати рацію в окремих питаннях, але рідко – у своїх намірах. Ті, хто пройшов це розуміють, як важко помітити таку сліпу пляму в юності самостійно і як важлива тут допомога оточуючих. Мудрість має на увазі смиренність і милосердя, особливо при вирішенні розбіжностей .

2. Ви виховуєте учнів, які цинічно ставляться до своїх попередників, чоловіків віри чи наставників.
Як професор, я часто бачу, наскільки серйозно травмує студентів усвідомлення того, що їхні батьки, пастори чи улюблені автори явно помиляються. На стадії клітини це підштовхує до необачного висновку, що десятиліття щирого служіння пройшли майже без користі для академії чи церкви. Учні починають сумніватися у своїх наставниках чи друзях, вважаючи їх надто «поверхневими».

Для тих, хто є керівниками, розумним буде не роздмухувати полум'я на цій стадії. Іноді це вимагає від нас когось стримувати. Наприклад, я навряд чи дозволяю учням критикувати у розмовах зі мною батьків чи пасторів. Нехай навіть вони знають, що я не поділяю певних точок зору, але зазвичай я припиняю цю розмову.

Більше того – нам необхідно вирощувати таку богословську великодушність. Щоразу, говорячи з кафедри, ми повинні чесно і всеосяжно представляти інші погляди. Якщо ми, як лідери, не вийдемо з клітки, то продовжимо виховувати гордець, які не усвідомлюють обмеженість своїх знань, погляди яких у майбутньому можуть зазнати змін.

3. Ви зводите ортодоксальність до обмеженого набору понять.
Стадія клітини може породжувати тип фундаменталізму, який приймає щирої ортодоксальності у своєму середовищі “обраних”, що нагадує лігу старшокласників. Легко виключити когось із групи друзів-богословів, якщо він кидає всім виклик чи ставить запитання. Але якщо ви справді впевнені у своїх переконаннях, їм можуть кинути виклик найкращі представники іншої сторони. Саме в такому випадку смирення дозволяє вам слідувати своїм переконанням і водночас бути відкритими для їхнього обговорення.

Вам не потрібно захищати свою власну позицію чи авторитет. Ми не змагаємось за перше місце. Не можу й порахувати, скільки разів я сам нападав на армініан, які ґрунтуються на справах і не цінують суверенітет Бога. Звичайно, читаючи праці Візлі, я знав глибше – але в клітці треба кусатися, а не обіймати.

4. Ви схильні до створення власного іміджу рятівника ортодоксії.
Ми відчуваємо потребу захищати свій імідж; зрештою, це він дав нам той вплив, який ми маємо. У найгіршому випадку стадія клітини підштовхує нас до зручної інтерпретації богословів минулого, начебто вони загалом з нами згодні. Це чудовий спосіб легко набирати очки в дебатах, не займаючись при цьому теологією чи історією.

Принадним виглядає перекроїти історію під себе - не обтяжуючи себе доказами стверджувати, що богослови минулого згодні з нами аж до дрібниць. Таким чином, критика нас стає прямою критикою визнаних авторитетів.

Нас усім чекає довгий шлях. І гріх завжди напоготові. Але остерігайтеся теологів “ми проти них”, які будують свою роль навколо спасіння вас від ворога (чи то людина, чи спільне “вони”). Павло застерігає коринтян від менталітету “я Павлов” або “я Аполлосів” (1 Коринтян 3:4). Натомість він пояснює, що любов “все покриває, у всьому вірить, все сподівається, все переносить” (1 Коринтян 13:7).

Богословська любов до ближнього

Невід'ємний атрибут любові до ближнього – ставити уточнюючі питання, з ким ви не згодні. Напевно, сатана радий, коли ми підозрюємо в інших погані мотиви, судимо про богослов'я чи характер людини на основі одного твіту чи статті, будуючи свій імідж за рахунок невдач братів за вірою.

Тому дуже трагічно, що християни часом виявляють жорстокість саме один одному. Клітина заважає нам бачити всю картину цілком – нам не вистачає мудрості, щоб відрізнити біблійну проникливість від поділу, що руйнує церкву.

Натомість нам необхідно молитися про те, щоб Бог розтрощив нашу гордість, пом'якшив наші серця і дав нам мудрість порівняти переконаність і любов до ближнього. Згадуючи церкву в Коринті, Павло, гадаю, готовий дозволити їм не погоджуватися з цілої низки питань, доки вони об'єднуються навколо євангелії . Така єдність включає як великодушність по відношенню до попередників, так і самоаналіз наших власних переконань і здібностей.

Реальність така, що всякий несуттєвий поділ між братами і сестрами у Христі буде викорінений на Небесах. Ми будемо жити у вічності у спілкуванні єдності та прощення завдяки Тому, Хто долає наше суперництво. Чи не краще ми прагнемо до есхатологічної єдності , а не короткозорого поділу, старанніше, силою Духа, вже зараз ставитися один до одного так, як і в житті вічному?

17.10.2023

Труднощі життя: Випробування, Розвиток та Сила в Нас

У світі, наповненому різноманітними досвідами та випробуваннями, труднощі є неодмінною частиною нашого життя. Вони приходять до нас у різних формах - фізичні, емоційні, фінансові чи духовні, і часто ставлять нас перед складними виборами та викликами.

Труднощі можуть здаля здатися непрохідними перешкодами, що перекривають наш шлях до щастя і успіху. Але насправді, вони мають глибше зна...

Бог вас підтримає та дасть вам нові сили

Перед кожної людини випадають труднощі, не оминули вони і апостола Павла. Деякі з них згадують у 2-му посланні до Коринтян 1:8–9: “Бо ми не хочемо залишити вас, браття, у невіданні про скорботу нашу, яка була з нами в Асії, тому що ми обтяжені були надмірно і понад силу, так що не сподівалися залишитися живими. Але самі в собі мали вирок до смерті, щоб сподіватися не на са...

Глибинна причина людських страждань

Вишукуючи причини страждання чи окремої людини, чи народу, чи людства в цілому, допитливий шукач може опинитися в ситуації, в яку потрапили учні Христові, коли запитали свого Учителя стосовно сліпонародженого: «Хто згрішив, – він чи батьки його, що сліпим народився?» (Ін. 9:2).

– Ні він не згрішив, ні батьки його, а це для того, щоб відкрилися...

Як знайти здатність прощати та проявляти любов у складних взаєминах з іншими віруючими та невіруючими людьми

Нинішній світ дуже складний, іноді нас змушують стикатися з різними ситуаціями, коли наша віра та духовність перевіряються. Однією з найскладніших речей, з якими нам доводиться стикатися, є відносини з іншими людьми - іноді це можуть бути відносини зі співвірниками, іноді зі знайомими людьми, іноді з колегами чи родичами. Важко зберегти любов та простірливість, коли у вас є різні точки зору, ал...

АНТИКРИЗНА ІНСТРУКЦІЯ

Прочитай цей список і подзвони туди куди тобі треба:
При появі занепокоєння дзвони Мф 11:25-30
При появі хвилювання дзвони Мф 6:19-34
При появі депресії дзвони Пс 26
При появі гордості та самовпевненості
дзвони Псалом 18 13
При появі невдоволення життям дзвони Колосянам 3:12-17
При появі нерозуміння християнства дзвони 2 Коринтянам 5:15-19
При появі невпе...

У чому сенс страждань?

«Боже Мій, Боже Мій! Навіщо Ти Мене покинув?» (Мф. 27:46), – питав вмираючий Христос Свого Небесного Отця. Подібним питанням задавалась безліч людей протягом всієї історії. Часто ці слова, як здавалося в Ісусовому випадку, залишалися без чіткої, негайної відповіді. – «Деякі з тих, що стояли там, почувши це, говорили: Він кличе Іллю… А інші говор...

Духовне життя Чи боротися з почуттями та емоціями?

«Сліпий чоловік йшов мостом. Два провідники запропонували вести його, один на ім'я віра та інший на ім'я почуття. Віра вивела його на безпечний ґрунт. Почуття були так само сліпі, як і він, і вели його до краю прірви».

Саме так Клайв, людина похилого віку з нашої церкви, відповів на запитання про відчуття радості в Господі. Я був трохи здивований, але ідея...

Не здавайтесь!

Щодня нам на думку спадає тисячі думок – хороших чи поганих. Для того, щоб зберегти позитивне ставлення та здорове мислення, ми повинні утримувати добрі думки та гнати погані. Ми так звикли думати про погане, що нам доводиться змушувати себе думати про хороше.

Позитивні думки роблять життя радісним, а негативні – сумним і сумним. Позитивні думки завжди спов...

Біль і людські страждання

У цьому світі немає жодної людини, яка б не зазнавала болю і страждань. І хоча здається, що одні люди піддаються їм більшою мірою в порівнянні з іншими, ніхто не оспорюватиме того факту, що абсолютно всі люди відчувають біль або страждають в якійсь мірі і в якійсь формі. Багато хто з нас був свідками тому, як хтось вигукує: «Але чому саме я, Господи?» Люди вважають, що вони отримуют...

Бог сильний всі ваші труднощі обернути на благо

«Хвала Богу, Батькові Господа нашого Ісуса Христа, Батьку милосердя (милості та співчуття), Богу (Джерелу) всякої втіхи (натхнення та наснаги). Він втішає (надихає і надихає) нас у всіх тяжких випробуваннях (бідах і стражданнях), щоб і ми могли втішати (надихати і надихати) тих, хто терпить усілякі випробування та біди тим утішенням (натхненням і наснагою), яким Бог нас самих »...