Неділя 19 Травень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

Секрет щастя

Небажання жити в наш час, на жаль, не рідкість. Це ненормальне явище існує у будь-якій країні світу, а до кінця XX століття, за статистикою, кількість самогубств зросла.

Зойк матері: «Як далі жити? Син став наркоманом. Я так мріяла про нього, він був моєю надією. Коли він народився, я була найщасливішою на землі, а тепер він перетворився на чудовисько, сором і ганьбу для всієї спорідненості. Все виносить з дому, щоб продати, втратив людську подобу»... Батько, безпорадно розводячи руками, нарікає, що дочка йде з дому і довго не повертається, проводячи час незрозуміло з ким і як... Діти плачуть за своїх батьків, бо ті вирішили розлучатися, а мама намагалася отруїти себе.

Це – сумна реальність. Навіть якщо у нас відносно все гаразд – де гарантія, що так буде завжди? То як же далі жити, і чи варто жити взагалі?

По-перше, як би не було тяжко жити, треба жити! «Хто перебуває між живими, тому є ще надія, так як і псові живому краще, ніж мертвому леву» (Еккл. 9:4). Людина немає права самогубство, на смерть, немає права на знищення своєї долі, на розвал власного щастя. Ми просто зобов'язані жити та бути щасливими! Борг лікаря – лікувати, обов'язок солдата – захищати, обов'язок людини – жити. Це наш обов'язок перед батьком і матір'ю, перед дітьми, перед чоловіком чи дружиною, перед суспільством, а головне перед Богом.

Самогубство – це страшний гріх, не чиніть його. Іноді треба просто вижити. Зумійте вижити! Вціліть! І ви будете переможцем. Навіть якщо у вас невиліковна хвороба, і лікарі сказали, що смерть неминуча, боріться за кожен день життя.

Але просто вижити це ще не все. Плити за течією, упокорюватися прокляттям – погана звичка. Більшість людей давно не чекають на подарунки від життя, розучилися мріяти. Втомлені та розчаровані, вони часто кажуть: «Будь що буде, чого бути – того не оминути, на все – Божа воля». Такий підхід до життя неправильний та злочинний. Ми народжені для того, щоб не просто існувати, а насолоджуватися щастям! Народжені не плакати, а радіти! Ми повинні мати життя та життя з надлишком.

Може виникнути питання: «Хіба щастя можливе у моїй ситуації, в моїх умовах, у моїй родині?» Так можливо! Є секрет щастя. В одній казці розповідається про пшеничне зернятко. На пшеничному колосі дозріли зерна. Кожне зерно мріяло про щасливу долю. Зерна в колосі навіть сперечалися між собою, хто з них досягне в житті найкращого. Зрештою, колос дозрів, і зерна висипалися з нього. Одне зерно потрапило у воду, набрякло і стало дуже великим. «Я досягла в цьому житті найкращого, – говорило з гордим виглядом це солідне зерно, випячуючи живіт. - У мене все є: крута машина, шикарний особняк, зв'язки, знайомства, бізнес, що ще потрібне для повного щастя? Їж, пий, веселись!
Друге зерно потрапило на сусідню грядку, зустрілося з іншим симпатичним зерном, і вирішили створити сім'ю. Це друге зерно вирішило все життя присвятити своїм дорогим дітям. Воно бігало з ранку до вечора базарами і магазинами з важкими сумками, накопичувало гроші, лізучи геть зі шкіри, щоб зробити весілля своїм дітям не гірше, ніж у інших. "Головне в житті, - говорило друге зерно, - посадити дерево, побудувати будинок і народити дитину". Воно було переконане, що досягло у житті апогею.

Ну, а третє зернятко, маленьке, потрапило під вікно старого будинку, де жила бідна жінка. Зерно сховалося на зиму під теплим осіннім листям і залишилося лежати під вікном до весни. У жінки була тяжкохвора дочка. Не було коштів на ліки, та й лікарі не віщували нічого хорошого. Вже кілька місяців дівчинка не підводила голову з подушки, лише іноді тихим голосом питала: «Мамо, це правда, що я скоро помру?» Мати дивилася на дитину, що вмирала, закривала обличчя руками і гірко плакала. Бувало, вона виходила вночі на поріг будинку і кричала в темряву: «Хтось! Прошу вас, допоможіть мені! Будь ласка, будь-хто, допоможіть мені! Бог, якщо Ти є, допоможи мені!

Зима минула, настала весна, сонце почало пригрівати, і пшеничне зерно, що лежить під вікном хворої дівчинки, почало проростати. Якось дівчинка, подивившись у вікно, помітила зелену стеблинку. Вона підвелася з подушки і запитала мами: «Мамо, що це?» Жінка пояснила, що це молода пшениця, але раптом помітила, що дочка вперше за багато місяців підвелася з ліжка сама.

Сонце пригрівало все сильніше і сильніше, і зерно проростало дедалі більше. Зелена стеблинка перетворювалася на колос, а колос стрімко зростав угору, до сонця, до світла, до неба. І хвора дівчинка, яка спостерігала, як пшеничний колосок набирає сили, почала одужувати. Можливо, вона думала: «Якщо це прагнення до життя можливе для зерна, воно можливе і для мене». Дівчинка просто наслідувала диво життя за вікном, і сама пережила диво зцілення.

Слово Боже говорить: «Істинно, істинно говорю вам: якщо пшеничне зерно, впавши в землю, не помре, то залишиться одне; а якщо помре, то принесе багато плоду» (Івана 12:24).

Людина, яка живе для себе, для своєї вигоди, зрештою виявиться програла. Будинок зруйнується, дерево засохне, а дитина ще невідомо ким виросте.

У важкий час людина зазвичай «гребе під себе». Але секрет у тому, що треба жити для інших, а не лише для своїх дітей та самого себе. Подивіться довкола: завжди є хтось, кому живеться набагато гірше, ніж вам. Подаруйте, наприклад, мішок борошна або один корж багатодітній сім'ї, що живе по сусідству. Чим більше ми віддаватимемо іншим, тим більше буде у нас. Це закон життя, який розуміє мудрий та не розуміє дурний. Пшеничне зерно вмирає в землі собі, і тільки після цього з нього зростає в 30, в 60 і в 100 разів більше зерен.

Ким би ми не були – життя дається Богом один раз. І кожен із нас обирає, як її прожити. Звичайно, ми можемо прожити її для себе, але це не принесе нам справжнього щастя. І машина, і гроші, і становище у суспільстві, і діти, і онуки – все одного разу втратить значення. Але ми можемо прожити життя для інших – плачучи за них, співчуючи їм. Ми можемо виявитися найщасливішими людьми. Ми, як зерно під вікном, можемо стати джерелом натхнення та підбадьорення для багатьох змучених і втомлених.

Є великий Приклад щастя – Ісус Христос, Який віддав своє життя за наші гріхи. Ісус помер за наші беззаконня. Він пролив Свою Святу Кров для очищення нашої совісті. Йому було боляче приносити Себе на жертву за нас, але сьогодні Ісус живий! Він воскрес із мертвих, Він – найщасливіший у світі, тому що мільйони людей з усіх націй та народів, завдяки Йому, йдуть до раю.

Немає такого гріха, який би не могла очистити Свята Кров Ісуса Христа. Ось Його слова для нас: «Прийдіть до Мене всі трудящі та обтяжені, і Я заспокою вас» (Матв. 11:28).

13.05.2023

Поверніться, Діти

«Поверніться, бунтівні діти: Я зцілю вашу непокору. – Ось, ми йдемо до Тебе, бо Ти Господь Бог наш» (Єр. 3:22)

Одній сільській дівчині захотілося до міста. Незважаючи на сльози і прохання своєї старої матері не покидати її, вона все ж таки поїхала з села. Недосвідчена, не підготовлена до спокус та спокус великого міста, вона скоро впала і потім опуска...

Так ні ж. Ні.

Упокоріться перед Господом, і піднесе вас.
Як. 4:10

Не складався мирний діалог із рідною сестрою, ну зовсім не складався. Вона щось мені говорила різке. Докоряла. Висловлювала претензії. Єдине, що я могла вклинити в наш моно-діалог, тільки боязке:

- Та ні. Ні.

Але це тільки розпалювало її та звинувачення на мою адресу наростали...

Біблійна смиренність. Приклад смиренності

Біблійна енциклопедія свідчить, що смиренність є гордістю. Ця чеснота вважається однією з основних у християнстві. Смиренність людини полягає в тому, що вона у всьому покладається на милість Господа і чітко розуміє, що без Нього вона не зможе нічого досягти. Смиренна людина ніколи не ставить себе вище за інших, з радістю та вдячністю приймає тільки те, чим обдаровує його Господь, не вимагає біл...

Притчі про життя та його виправлення

Стояли на узбіччі двоє людей і щось розмовляли.

Проходив повз них п'яниця і сказав сам собі:

— Мабуть, вони зараз домовляються піти в льох, щоб випити вина.

І п'яниця, забувши про всі свої справи, поспішив до шинку.

Проходив повз бесідних блудник і подумав:

— Ось люди, не боячись розголосу, змовляються серед білого дня на тілесн...

ПОДАРУНКИ від нашого доброго пастиря

«Господь - Пастир мій; я ні в чому не потребуватиму: Він спочиває мене на злачних пажитях і водить мене до тихих вод» (Пс. 22:1, 2).
Я дуже люблю 22-й псалом з Псалтиря - псалом пастиря. Старіючи, я все більше помічаю красу цього уривка. Один коментатор цього псалма припустив, що ми можемо розглядати все, що приносить нам полегшення від щоденного тиску і відроджу...

Зцілення душі

Чи доводилося тобі спілкуватися з людиною, у якої на перший погляд, наче все нормально, а копнеш глибше – відчуваєш, що там не душа, а суцільна рана? Біль від ран на тілі в жодне порівняння не йде з болем душевних ран. Такі рани затягуються повільно і дуже важко…
Хто краще за тебе знає про це?! Хто краще за тебе знає, що таке бути знедоленим, що таке зрада, об...

Свобода від ярликів

«Зухвалий, негідний хлопчик! Коли ж ти перестанеш знущатися з своїх однокласників, навішувати на них образливі прізвиська? Звідки в тобі стільки злості та цинізму?! - Зі спотвореним від гніву обличчям кричала жінка.
З тим же виразом обличчя і схожим на материнським голосом, худорлявий підліток парирував у відповідь: «Сама така… Сама така…»

Уявні невідповідності

В одному з попередніх дописів було зроблене одне цікаве зауваження, при чому настільки цікаве, що потребує подальшого обговорення. Суть цього зауваження полягає в наступному: щоб стати щасливим, цитата:

«…Треба навчитися помічати, а за тим цінувати і радіти дрібницям, які буквально наповнюють наше життя…»

<...

Чому вчить Біблія – Господь Ісус Христос

Господь Ісус Христос є центральною темою Святого Письма. У цій статті йдеться про Його божественність, втілення, справу Христа та Його функції.

Ви дорого коштуєте

Було б чудово, якби ми відчували себе впевнено в будь-якій ситуації і щоб наша самооцінка не залежала від того, хто і що про нас думає і як поводиться до нас. Ви дорого стоїте просто тому, що Ісус пролив за вас Свою кров.
Всі ми не без вади, і, швидше за все, у вас теж є щось таке, чого вам не заважало б позбутися. Але ваша недосконалість ще не привід вважати себе нікчемним і ні ...