Понеділок 16 Вересень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

ЧИСТОТА, ЯКА ВИХОВУЄТЬСЯ

«Для чистих усе чисто; а для опоганених і невірних немає
нічого чистого, але опоганені і розум їхній, і совість» (Тит. 1:15).
Двоє ченців ідуть стежкою. Ось вони сягають річки, яка перегороджує їм шлях. Річка неглибока, але швидка. Підійшовши ближче, вони бачать жінку, яка нерішуче стоїть біля самої води. Очевидно, що їй треба перебратися на інший бік, але вона не знає, як це зробити.
Один з ченців, що старший, підходить до жінки і пропонує їй допомогу. Та погоджується, чернець підбирає довгі підлоги ряси, підсаджує жінку собі на спину і крокує у воду. Насилу він добирається до протилежного берега.
Жінка палко дякує ченцю і йде.
Ченці відновлюють свій шлях. Молодий чернець поглядає на літнього, ніби бажаючи щось сказати, але не наважуючись. Однак у якийсь момент він не витримує і каже:
— Я не розумію, як ти міг так зробити! Адже нам заборонено торкатися жінок!
Літній чернець продовжує спокійно йти і відповідає:
— Я переніс жінку через річку і залишив її на березі. А ти все продовжуєш нести її.
Багато наших проблем у відносинах із протилежною статтю живуть у наших головах. Апостол Яків передає цю думку незвичною нам мовою: «Кожен спокушається, захоплюючись і спокушаючись власною пожадливістю» (Як. 1:14). Більш сучасні версії використовують замість слова «хіть» вираз «власні бажання» (РБО). Сенс у тому, що гріх насамперед виникає у думках.
Спокуса і хіть народжуються в умі. Але ми не надто занепокоєні тим, що відбувається у нас у думках, бо звикли вважати, що це наш особистий простір, куди ніхто не має права втручатися. Насправді, це не так.
Все, що відбувається у нашому мозку, так чи інакше виливається в дію. Ми – продовження наших думок.
Реальність така, що ми дбаємо про наше фізичне тіло набагато ретельніше, ніж про наше мислення. Ми уважні до тілесної гігієни, але не інтелектуальної. Ми миємося з милом і мочалкою, але не турбуємося очищати власні думки.
Моральна чистота – це результат чистоти мислення. Чистота поведінки – це плід, який приносять ті, хто дбає про чистоту своїх думок.
Не питання випадку, це питання життєвої позиції.
Проси Бога допомогти тобі залишатися чистим і правильно вибирати, чим ти маєш свої думки.

РЕЗУЛЬТАТИ ЩОДРОСТИ

«Благодійна душа буде насичена, і хто напоює
інших, той і сам буде напоєний» (Припов. 11:25).
Деякі випадки не забуваються навіть після довгого часу.
Я був бідним студентом. Взагалі бідним я був не завжди. Свого часу мій батько володів кількома вантажівками і займався вантажоперевезеннями, але потім він покинув сім'ю, і ми з матір'ю перетворилися на бідняків...

Завжди прощайте!

«Якщо не прощатимете, то і Отець ваш Небесні не простить вам гріхів і вад ваших».
– Євангеліє від Марка 11:26,
Розширений переклад Біблії
У Біблії ми читаємо про те, як Ісус навчав молитися: “Пробач нам гріхи наші, як і ми прощаємо тих, хто згрішив проти нас”. Бог є милостивим, але питання прощення має для нього велике значення. Якщо ми хоч...

Від себе не втечеш

Жила в одному поселенні людина - завжди всім незадоволена. Все довкола робили не те, і не так, навіть погода – і та була приводом побурчати. І він вирішив - якщо все навколо не так як треба - піду в ліс поживу в мисливській сторожці. Там точно людей немає - не буде кому дратувати мене - і я стану справжнім християнином.

І ось із твердим наміром він вирушив у ліс....

Справжня перемога – перемога над собою

"Хто йде вслід за мною, той не ходить у темноті", - каже Господь (Йо. 8:12).

Ці слова Христа спонукають нас наслідувати Його життя та святі заповіді, якщо наша мета - пізнати і очистити наше серце від сплутаних думок. Христова навчання стоїть вище будь-яких інших мудростей і філософських вчень. Ми повинні мати Духа Христа, якщо хочемо знайти справжню живильну духовну їжу. Не...

Любов

Ми сиділи в сквері, сховавшись під тінню бузку.

- Ти ж віруючим давно став?

- Так, віруючим.

- І що? Тепер усіх любиш?

- І ти полюбиш.

- Ну, дружину зрозуміло, - я її не цінував, ображав. Ну, дітей. мої
ж. Але тещу. ніколи.

- І її полюбиш.

– Я? Та ніколи. Вона ж своє радіо ...

Самооцінка християнина

Мій викладач у семінарії Стефан Сімандс навчав, що найпотужніша стратегічна атака диявола спрямована на нашу самооцінку. Найчастіше її заниження, інколи ж – її завищення. Тому найважливіше завдання християнського лідера – підбадьорення та зміцнення тих, чия самооцінка занижена та попередження тим, що ухиляються до гордині.
Культура навколишнього суспільства має дуже...

Побачити світ у піщинці

Чи вмієте ви радіти? Не в півсили, не трохи, а по-справжньому? Чи любите ви життя у всіх його проявах? І чи дякуйте Богові за цей чудовий дар? Чи здатні ви дбайливо ставитися до навколишнього світу і до всього, що наповнює його?

Всі ці запитання я поставила передусім самій собі, коли прочитала книгу казок Ганса Крістіана Андерсена у новому християнському видан...

Роби добро, як умієш і можеш

У наш світ прийшла християнська мораль. Вона принесла з собою добро, кохання, співчуття. Люди все більше і більше прагнуть допомагати тим, хто від народження або через нещасний випадок безпорадний.
Для цих нещасних тепер будують спеціальні будинки-лікарні, притулки. Найчастіше кошти при цьому допомагають збирати релігійні суспільства та організації. І ось один із заснов...

Якщо довіритися Богу

Цю історію розповідають по-різному, Одне це свідчить про її правдивість. Небилиці швидко забуваються.
Був похмурий осінній день, морозив холодний дощ. І хлопчик років семи, що сидить на лавці на початку паркової алеї, до кісточок промок у своїй старій одежі. Люди проходили повз, поспішаючи у своїх справах і не звертаючи уваги на хлопчика, - чи мало на світі безпритульних діт...

Справжнє значення Біблії

У сучасному світі, орієнтованому на розум, категорії та системи, спостерігається тенденція докладно аналізувати конкретні факти, правила та вказівки, подані в Біблії, з метою створення релігійних догм. Ця тенденція приводить до переоцінки самої Біблії. Незважаючи на велике значення цієї святої книги, важливо пам'ятати, що вона не має власної сили. Вона не є єдиним джерелом віри і не є єдини...