Субота 18 Травень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

Лагідність та помірність

Плід духу: любов, радість, мир, довготерпіння, доброта, милосердя, віра, лагідність, помірність. - Галатам 5:22–23

Одні вважають, що лагідність є необхідною якістю. Інші вважають, що лагідна людина — це людина слабка, боязка, сором'язлива, невпевнена, замкнута. Друга думка – вкрай помилкова. Лагідність — одна з найсильніших рис характеру, яка завжди вражає людей, а також один із плодів Святого Духа: «Плід же духу: любов, радість, мир, довготерпіння, доброта, милосердя, віра, лагідність…» (Галатам 5:22– 23).

Лагідність

Отже, що таке лагідність? Грецьке слово prautes — «лагідність», описує ставлення і поведінку людини стриманої, терплячої, незлобивої, здатної тримати себе в руках, коли її ображають або чинять із нею несправедливо. Явна несправедливість може викликати спалах злості в будь-кого, лагідна ж людина і в цій ситуації поводиться добродушно, м'яко, поблажливо і навіть доброзичливо. Слово «лагідність» малює образ людини з сильною волею, яка вміє підкоряти свою волю вищим керівникам. Він зовсім не слабкий — він просто стриманий. У нього сильна воля і залізний характер, у нього є своя думка, але він все ж таки вміє підкорятися людям, які стоять над ним.

У поодиноких випадках слово prautes (лагідність) вживалося по відношенню до диких тварин, які пізніше стали ручними, і передавало зміст: неприборкана, агресивна воля, яку можна приборкати.

Якщо Святий Дух виховує у вас лагідність, ви залишаєтеся стриманим навіть у конфліктних ситуаціях. Ви не лютуєте, не втрачаєте самовладання — ви поводитеся спокійно, не даєте волі емоціям, навіть якщо з вами обійшлися несправедливо. Ви вмієте залишатися спокійним і чекаєте на відповідний момент, щоб висловити свою думку. Ви вмієте тримати себе в руках та обходитися без емоцій.

Слово prautes вживалося і як медичний термін, що означає заспокійливий засіб, що знімає нервове збудження. Лагідна людина не дратуватиметься, засмучуватиметься, злитися, реагуватиме на образи чи несправедливість. Він відповість тактовно і ввічливо, стане, так би мовити, заспокійливим засобом для людини, яка зла або чимось засмучена, згладить неприємні ситуації.

Скажіть, а як ви реагуєте на образи, несправедливість, як поводитеся у несподіваних ситуаціях? Чи не розжарюєте атмосферу і без того напружену? Або бачачи, що розгоряється сварка, несете світ? Чи парируєте ви чиїсь образливі слова чи вчинки грубою відповіддю? Чи ви все-таки вмієте стримуватися, залишаєтеся спокійним і відповідаєте у слушний момент?

Людині нічого не варто розсердитися, але коли Святий Дух вирощує у вас цей плід — лагідність, ви стаєте тактовним і стриманим. Сама ваша присутність буде діяти заспокійливо на розгніваних людей. Ви будете миротворцем у ситуаціях, які раніше були напруженими.

Помірність

Список плодів Святого Духа продовжує помірність. У чому різниця між лагідністю та помірністю?

Нагадаю, що грецьке слово prautes (лагідність) описує ставлення та поведінку людини, яка може тримати себе в руках і не давати волю емоціям. Грецьке слово enkrateia — «утримання», складове: en перекладається, а kratos — сила. Цілком слово enkrateia передає сенс: тримати під контролем, володіти собою. Часто воно перекладається словом самовладання і має на увазі стримувати запал, потяг, бажання.

Лагідна людина може себе стримувати. І поміркована людина може утихомирювати свої апетити, бажання, запал, потяги. Він вміє вчасно зупинитися, щоб не переїсти, не вдається до надмірностей, у всьому виявляє помірність. Слово enkrateia можна перекласти так: стриманість, помірність, дисциплінованість, врівноваженість, самовладання.

Бачите, наскільки помірність протилежна плотським спонуканням. Нестримана людина дуже багато турбується, переїдає, позбавляє задоволення і, можна сказати, наближає день своєї смерті. Але якщо людина дозволить Святому Духу змінювати себе, то Він допоможе їй стати дисциплінованою, врівноваженою і стриманою, залишатися здоровою, фізично міцною, не піддаватися гріховним бажанням.

Тепер, коли ви краще розумієте значення слів лагідність та помірність, проаналізуйте, наскільки розвинені у вас ці плоди. Чи вмієте ви тримати себе в руках, стримувати свої апетити, стримувати пориви? Чи не йдете на поводі своїх емоцій та бажань? Чи ви визнаєте, що вам важко стримувати себе і ви потураєте своїм примхам, слабкостям, капризам? Проаналізуйте свою поведінку, і ви побачите, чи ви лагідна людина, чи пострижена. Якщо ви зрозумієте, що вам не притаманні такі якості, попросіть Святого Духа їх у вас розвинути.

Моя молитва сьогодні.

Господи, я вдячний Тобі за те, що Ти так терплячий до мене, поки я навчаюсь жити під проводом Святого Духа і намагаюся розвивати в собі Його плоди. З кожним днем я все більше усвідомлюю, що мені потрібно змінюватися. Мені очевидно, що я не можу змінити себе сам, без допомоги Твоєї. Я знаю, що маю бути лагідним і помірним. Коли я дивлюся на себе збоку, то навіть неозброєним оком видно, що мені не вистачає стриманості. Тому сьогодні я щиро кличу до Тебе і прошу допомогти мені стати кращими. Вирости в мені ці чудові, здатні змінити моє життя, плоди.
В ім'я Ісуса. Амінь.

Моє сповідання цього дня.

У мене все краще і краще виходить стримувати свої емоції та контролювати себе. Самовладання, стриманість, дисципліна, самоконтроль стають частиною мого характеру та поведінки. Характер Ісуса Христа проявляється у мені дедалі більше. Плід Духа – лагідність і помірність – змінює мене, приносить світ у кожну ситуацію і сприяє покращенню мого здоров'я.
З вірою я сповідую це в ім'я Ісуса.


Поміркуйте над цими питаннями.

1. Чи чините ви, образно кажучи, ефект заспокійливих ліків на людей, розсерджених, засмучених, незадоволених, чи ви, навпаки, підігріваєте їхній гнів і роздмухує суперечку?
2. Чи притаманне вам самовладання? Чи вмієте ви тримати себе в руках чи потураєте собі у всьому? Ви здатні утихомирити свої бажання чи йдете у них на поводі?
3. Як ви вважаєте, у чому найбільше вам потрібно себе стримувати? Подумайте над цим питанням і потім складіть список тих рис свого характеру, над якими ще треба попрацювати Святому Духу.

Щаслива людина

Було в одного багатія все, що бажають люди. Мільйони грошей, і розібраний палац, і красуня дружина, і сотні слуг, і розкішні обіди, і всякі закуски, і вина, і повна стайня дорогих коней. І все це так набридло йому, що він цілий день сидів у своїх багатих палатах, зітхав і скаржився на нудьгу.
Тільки йому й була справа та радість – їжа. Прокидався він - чекав на снідано...

Істинна мудрість

«Початок мудрості – страх Господній, і пізнання Святого
– розум» (Прип. 9:10).
Що таке мудрість? Що означає бути розумним?
Іноді я думаю, що ми, християни, трохи плутаємось у достатку інформації щодо розумових здібностей. За Біблією мудрість — це не інтелектуальний рівень, її не виміряти отриманими дипломами, так само як розум — це ще...

Від страждань до слави

А якщо ми (Його) діти, то також і спадкоємці; ми спадкоємці Божі, і співспадкоємці Христові (ми розділимо Його спадщину з Ним); тільки коли ми хочемо розділити з Ним Його славу, нам доведеться розділити Його страждання.

– Послання до Римлян 8:17

Щоразу, коли нам хочеться одного, а Дух Святий каже нам зробити щось інше, то, послухавшись Його, ми, безсумнівно...

ПРИТЧА «КОЛЬОРИ, КОЛЮЧКИ ТА ЛЮБОВ»

Жила-була Роза чудової краси. І стрункий табір, і ніжне личко, і розкішна зачіска – око не відвести. Та аж надто гавкаючи, і на сусідок зверхньо поглядала. Так і жила злюкою та гордячкою.
Дивився на неї Бог, дивився, все чекав, раптом одумається, та й каже їй одного разу:
— Люба Роза, ти така прекрасна і витончена, але твоя злість зовсім не личить твоїй ніжн...

Метелик

Якось лялька метелика потрапила в руки до людини. Він узяв її розглядав протягом кількох годин, бачачи, як вона щосили намагається витиснути своє тіло з маленької дірочки в коконі. Час минав, вона намагалася вилізти з кокона, але прогресу ніякого не було. Здавалося, що вона зовсім вибилася з сил і більше не може… Тоді людина вирішила допомогти метеликові. Він узяв нож...

Благословення та гнів Бога на царя Соломона

Біблія описує царя Ізраїлю Соломона, який був наймудрішим королем за всю історію. Проте, перечитуючи історію про нього нещодавно, я здобула нові знання про Божественний промисл. Я усвідомила, що в нашій вірі в Бога, щоб зрозуміти правду і поклонятися Богу, дуже важливо зрозуміти справжній Божий промисел. Далі я поділюся з вами своїми знаннями та здобутками.

Бог благословляє тих, хто р...

За все дякуйте

«Що означає дякувати Богові за все?» – це питання хоч раз у житті спадало на думку кожній людині. Я зовсім не здивуюсь, якщо воно приходило і до вас. Зараз у нашому житті багато складних обставин: хвороби, біди, важкі втрати, переживання. Та Слово Боже через апостола Павла нам каже: «За все дякуйте: бо така щодо вас воля Божа у Христі Ісусі» (1Сол. 5:18). ...

Про вдячність і невдячність

Що означає “бути вдячним”?

Дякувати, вдячність, подяка. Як дієслово, так і іменник у Старому Завіті представлені словом “yadhah”, а в Новому Завіті – грецьким словом “eucharіste”. Причому слово “eucharіsteo” – зазвичай у грецькій мові використовується в прямому значенні “дякувати”, тоді як слово &...

Молитви, що чує Бог

Давним-давно жив один святий старець, який багато молився і часто журився за гріхи людські. І дивним йому здавалося, чому це так буває, що люди до церкви ходять, Богу моляться, а живуть так само погано, гріха не убуває. «Господи,— думав він,— невже не прислухаєшся до наших молитов? Ось люди постійно моляться, щоб жити їм у мирі та покаянні, і ніяк не можуть.&nbs...

Справжні скарби – невидимі

Не дивіться «на видиме, а на невидиме, – каже святий Павло. – Бо видиме – дочасне, невидиме ж вічне» (2Кор. 4:18). Ця думка видається нам чужою, адже всі ми працюємо з тим, що тимчасове й матеріяльне. Вісім годин на роботі витрачаємо на те, щоб здобути якісь матеріяльні цінності. Зводимо будинки, купуємо одяг, взуття, їжу, тішимося, отримуючи...